Kalifornia: Sagan sa aj v sobotu ukázal, bol v úniku, nakoniec prehral o pár centimetrov

21.5.2016, 19:45 | Preteky vo svete | Šandor, Timko
7. 21.5. rovinata etapa ciel rovina Santa Rosa > Santa Rosa 175 km Kristoff
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
 
Predposledná etapa ponúkala viacero scenárov, pretekárov najviac strašila kopcovitá pasáž v strede etapy. Najskôr sa vpredu vytvorila 5-členná skupina Stetina (Trek-Segafredo), Teklehaimanot (Dimension Data), Squire (Holowesko), van Avermaet (BMC) a Gogl (Tinkoff), ktorým však pelotón nemohol nechať veľký priestor, lebo Peter Stetina mal v záujem v čo najväčšej miere vylepšiť svoju pozíciu v GC.
 
Pelotón na to naozaj zareagoval a utečenci dostali k dobru len 45 sekúnd. Po prvej rýchlostnej prémii sa tak dostali na čelo pretekov ďalší jazdci, medzi nimi aj Peter Sagan. Spomínanú päticu doplnili svetový šampión, Restrepo (Kaťuša), Skujinš (Cannondale), Stuyven (Trek-Segafredo), Fairly (Giant-Alpecin), Teunissen (Lotto-Jumbo) Neilands (Axeon), Huffman (Rally Cycling) a Pate (Rally Cycling). Na vrchole druhej horskej prémie si vybudovali náskok dve minúty. V tejto skupine sa nachádzal aj Danilo Wyss, ktorý nahradil svojho spolujazdca Stetinu.
 
Na tomto kopci uchmatol najviac bodov priebežný líder vrchárskej súťaže Evan Huffman a urobil dôležitý krok za ziskom vrchárskeho dresu. Cyklisti potom začali stúpať na ďalší kopec, hlavný balík zníži svoje manko na 1:30. Tinkoff a Peter Sagan dnes vsadili na aktívne pretekanie, kopcovitý profil totiž otváral dvere pre útočiacich jazdcov. Peter Sagan sa nachádzal vo veľmi dobrej pozícii, keďže mal pri sebe jedného tímového kolegu.
 
Aj na vrchol tretieho kopca sa dostal ako prvý Huffman, medzitým sa v balíku odohrali ďalšie útoky. Pred pelotón sa dostalo päť jazdcov a v tejto skupinke sa objavil aj Julian Alaphilippe. Z toho dôvodu sa rozdiely medzi tromi skupinami na trati zmenšovali. Líder pretekov sa pred balíkom dlho neohrial, ale potom to vyskúšal jeho kolega Vakoč a spolu s ním Dennis.
 
Preteky dostali v tomto momente poriadnu dynamiku, pripravené kopce boli prudké a išlo sa veľmi rýchlo. Dennis a Vakoč sa dostali do vedúcej skupiny, pred balíkom sa pohyboval aj Alaphilippe, ktorý musel obraňovať svoju líderskú pozíciu. Na štvrtú horskú prémiu sa vyštveral ako prvý Peter Sagan. V týchto momentoch bola situácia na trati neprehľadná, podľa všetkého sa mal Alaphilippe dostať do vedúcej skupiny.
 
Na ťažkom teréne a s malými rozdielmi medzi skupinami sa situácia každú chvíľu menila, po štvrtom kopci zostali vpredu len Peter Sagan, Van Avermaet, Neilands, Squire a túto skupinu posilnili Javier Megias (Novo Nordisk) a George Bennet (Lotto-Jumbo). Balík musel dobre vedieť, že austrálsky jazdec okupuje deviate miesto v GC. Po kopcovitej pasáži bol náskok utečencov 70 sekúnd. Zhruba na rovnakej úrovni pokračoval aj na začiatku rovinatej pasáže pred posledným kopcom.
 
Pelotón sa počas stúpaní aj vďaka vysokému tempu a mnohým pokusom o únik rozpadol a 65 km pred cieľom sme za šesťčlenným únikom videli asi 45-člennú skupinu všetkých favoritov. Zdalo sa, že zo šprintérov tam ostal iba Bryan Coquard (Direct Energie), ale ďalší sa skrývali televíznej motorke, ktorá jazdila pred skupinou. Pre Sagana sa vytvárala veľmi dobrá situácia. Bol v úniku, ak by sa radoval práve on, a ak nie, mal by sa udržať v skupine menej rýchlych mužov.
 
Petrovi sa nepáčila spolupráca úniku a ani jeho rýchlosť, a tak sa odhodlal na prekvapujúci ťah ataku na hranici 60 km pred páskou. Keď videl, že súperi taktizujú, hákujú sa a vyčkávajú, vykašľal sa na nich a upaľoval ďalej sám v poločasovkárskom posede. Na trase ho o chvíľu čakala šprintérska aj vrchárska prémia.
 
Šprintérsku, samozrejme, vyhral a na Coleman Valley Road (2,5 km; 7,9 %) si zvyšoval náskok nie len nad rozbíjajúcim sa únikom, ale aj pelotónom. Dostal ho až na hranicu 45 sekúnd na trojicu Rob Squire (Holowesko), Greg Van Avermaet (BMC) a Krists Neilands (Axeon). Ostatní sa vrátili do balíka, našťastie aj Bennett, ktorý tam robil problém kvôli malej strate na Alaphilippa.
 
Skupina lídra pretekov strácala na Petra dve minúty, no keďže po poslednom hodnotenom kopci neprišiel zjazd alebo rovina, ale ďalšie zvlnené pasáže, začalo sa nastupovať, čo nebola dobrá správa pre majstra sveta. Skúšali to Samuel Sánchez (BMC) aj Lawson Craddock (Cannondale), obaja veľké hrozby z Top 10. Najmä BMC vyzeralo tak, že rozhodne nechce Slovákovi dopriať ďalšiu veľkú porciu slávy.
 
Sáncheza si skupina vrchárov postrážila, ale Craddock dokázal odskočiť a keď to videl do pelotónu vracajúci sa Bennett, vyľakalo ho to a zavesil sa za neho. Zázračne pookrial a za Američanovým zadným kolesom sa dostal späť ku Van Avermaetovi, Neilandsovi a Squiremu. Na Petra mali stratu zhruba minúty a pol. Alaphilippe a spol mali stále dvojminútové manko. O tejto najdôležitejšej skupine ale neprichádzali žiadne správy. Nebolo jasné, či sa tam udržal Coquard, alebo ako vlastne vyzerá.
 
Dlhé desiatky minút sa nič nemenilo. Sagan si udržiaval dvojminútový náskok na asi 40-člennú skupinu. Medzi nimi bolo päť ľudí, ktorých ťahal Craddock, občas aj Bennett. Van Avermaet už hodinu nestriedal a vyčkával.
 
Tridsať kilometrov pred páskou v Santa Rose sa situácia vyvinula nasledovne: Na čele ostal Sagan s náskokom 1:50 na skupinu vrchárov. Všetci ostatní boli dostihnutí. Nasledovala už iba čistá rovina. Pracovať boli pripravení traja jazdci Direct Energie, dvaja z Kaťuše a jeden Etixxák. Šli absolútne naplno.
 
Po debate s Patxim Villou sa Peter rozhodol mini pelotón počkať. Zaradil sa do neho 18 km pred cieľom. Ukončil tak 42-kilometrový sólo únik. Konečne sme si mohli prezrieť túto skupinu a našli sme v nej okrem Coquarda, Alexandra Kristoffa (Kaťuša) a dokonca aj Johna Degenkolba (Giant). Peter mal k sebe iba kolegu Michaela Gogla s bidonom Dimensions Data v košíku.
 
Peter si teda získal ďalších fanúšikov, urobil si z dnešnej etapy menšiu exhibíciu, získal ocenenie najbojovnejšieho jazdca etapy, zbavil sa väčšiny šprintérov a už sa iba čakalo, či pridá ešte bonbónik v podobe etapového víťazstva, ktoré však bolo za týchto okolností nepravdepodobné, ale vzhľadom na Petrovu minulosť rozhodne nie nemožné.
 
V skupine sme narátali 48 ľudí a jej tempo po Saganovom dostihnutí mierne pokleslo. Nebolo však pravdepodobné, žeby sa do nej vrátili ďalšie skupiny. Kaťuši táto situácia náramne vyhovovala. Kristoff mal štyroch pomocníkov, ak sme rátali aj Van den Broecka.
 
kristoff sagan kalifornia spurtKaťuša to napokon zvládla. Mala veľkú prevahu a využila to na sto percent. Peter Sagan sa zavesil za Kristoffa a vedel, že sily bude mať už iba na krátky špurt. Napokon sa ukázalo, že mohol vykuknúť o máličko skôr, k víťazstvu potreboval ešte pár metrov viac. Radoval sa superrýchly Nór. Tretí špurtoval Danny Van Poppel (Sky), ktorý sa tam celý čas pohyboval tak trochu inkognito. Pre Coquarda bol priebeh etapy prináročný na kvalitný špurt, to isté platí aj pre Degenkolba, ktorý sa ešte len dostáva do formy.
 
V konečnom účtovaní Petra môže mrzieť únik, bez ktorého by zrejme bol na páske o desať centimentrov lepší, ale všetko je to iba teória a keby bolo keby. V každom prípade napísal ďalšiu tučnú kapitolu svojho pozoruhodného kalifornského príbehu a definitívne vyhral bodovaciu súťaž. Najbojovnejší jazdec celých pretekov sa tu nevyhlasuje, ale bol by kandidátom číslo jeden. Zajtra by si mohol obliecť štyri rôzne dresy, ktoré nemajú obyčajnú farbu jeho tímu. Z trojice dúhový, slovenský, zelený a modrý si vyberie zelený. To je veľmi jednoduchá ukážka, akým cyklistom Peter je.
 
Zaujímavosťou je, že napriek tomu, že Peter zažil v Kalifornii sedem epických ročníkov a bol ich suverénne najbojovnejší jazdec, ešte nikdy ocenenie pre najaktívnejšieho jazdca etapy nezískal. Stalo sa tak až dnes. V júli uvidíme, či to bol prvý ostrý tréning na úniky počas Tour de France.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana
"Bol to ťažký deň. Na začiatku sa vytvoril malý únik, kde bol aj Michael Gogl. Tím Rally bol však proti vedúcej skupine, preto ťahal v pelotóne a potom začali nastupovať. Tak som atakoval aj ja a vpredu sa objavilo 14 jazdcov. Bolo náročné jazdiť v takejto skupine, pretože len málo ľudí tu so mnou spolupracovalo, navyše, ani balík nám nechcel dať veľa priestoru. Keď sme sa dostali na rovinatú pasáž, moji kolegovia z úniku išli veľmi pomaly. Neviem prečo, možno sa šetrili na finále. Povedal som im, že musíme ísť rýchlejšie, pretože balík sa blíži. Nikto nereagoval, tak som sa rozhodol, že zostanem vpredu sám. Skúsil som to, ale hlavná skupina bola silná. Keď som sa rozprával so športovým riaditeľom, povedal mi, že v balíku je organizovaná stíhačka. Na vetre nebolo možné udržať môj náskok, preto som sa vrátil späť a sústredil sa na šprint. Ak by som začal šprintovať skôr, mohol by som vyhrať. Aj tak som spokojný s mojím výkonom."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patxi Vila (DS Tinkoff)
"To je Peter, je schopný všetkého. Každý deň je pre neho príležitosť, má veľký repertoár, ako môže zvíťaziť. Bola to neuveriteľná jazda. Naším zámerom bolo dostať do úniku Michaela Gogla alebo Juraja Sagana, nakoniec sa to podarilo Michaelovi a aj Petrovi Saganovi. Po upokojení situácie Peter stavil na sólový atak, aby zistil, čo sa stane v pelotóne. Boli sme zvedaví, či sa šprintéri udržali v balíku a či bude táto skupina stíhať Petra. Keď začala ťahať Kaťuša, radšej sme počkali na záverečný šprint. Chýbalo mu veľmi málo, aby vybojoval veľké víťazstvo."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alexandra Kristoffa (víťaz)
"Peter Sagan bol poriadne silný, mali sme problémy ho chytiť. Pre mňa to bol ťažký deň, nebolo to len o tom, že sedím za svojimi kolegami. Trpel som celý čas a na konci som bol unavený, ale to sme boli asi všetci. Na cieľovej čiare som zostal prekvapený, keď som pri sebe uvidel Sagana. Dlhý čas jazdil v úniku, aj osamote, predviedol skutočne kvalitnú jazdu. Pre mňa to bolo dobré, pretože potom som ho na konci dokázal poraziť."
 
 
sagan 2016 kalifornia modry
Peter Sagan v drese najbojovnejšieho jazdca etapy
 
 
Výsledky
1. KRISTOFF Alexander Team Katusha 4:19:52 20
2. SAGAN Peter Tinkoff 00:00 10
3. VAN POPPEL Danny Team Sky 00:00 5
4. TEUNISSEN Mike Team LottoNL - Jumbo 00:00  
5. COQUARD Bryan Direct Energie 00:00  
6. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo 00:00  
7. MCCABE Travis Holowesko-Citadel Racing Team 00:00  
8. DEGENKOLB John Team Giant - Alpecin 00:00  
9. ROOSEN Timo Team LottoNL - Jumbo 00:00  
10. GUERREIRO Ruben Axeon Hagens Berman 00:00  
82. VELITS Martin Etixx - Quick-Step 25:42  
109. BAŠKA Erik Tinkoff 25:42  
114. KOLAR Michael Tinkoff 25:42  
115. SAGAN Juraj Tinkoff 25:42  
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step 28:46:38 5
2. DENNIS Rohan BMC Racing Team 00:16  
3. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team 00:38  
4. TALANSKY Andrew Cannondale Pro Cycling Team 00:47  
5. POWLESS Neilson Axeon Hagens Berman 01:08  
6. CRADDOCK Lawson Cannondale Pro Cycling Team 01:17  
7. SáNCHEZ Samuel BMC Racing Team 01:17  
8. TEN DAM Laurens Team Giant - Alpecin 01:24  
9. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo 01:45  
10. VAN DEN BROECK Jurgen Team Katusha 01:48  
37. SAGAN Peter Tinkoff 22:27  
72. SAGAN Juraj Tinkoff 52:38  
82. VELITS Martin Etixx - Quick-Step 1:02:50  
131. KOLAR Michael Tinkoff 1:37:46  
133. BAŠKA Erik Tinkoff 1:43:17  
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter Tinkoff 56
2. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step 26
3. DENNIS Rohan BMC Racing Team 24
4. KRISTOFF Alexander Team Katusha 24
5. KING Benjamin Cannondale Pro Cycling Team 21
6. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team 20
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu etapy
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Predposledná etapa obsahuje sériu krátkych kopcov, ale posledných 50 kilometrov je rovinatých, čo bude mať blahodarný vplyv na šprintérov. Na kopcovitej časti sa môže dostať dopredu silná skupina, ktorá môže potrápiť hlavný balík, ale v záverečnej hodine pretekov to bude mať na trati náročné, aby sa udržala na čele až do konca. Tím BMC má poslednú šancu, aby Alaphilippa vyzliekol zo žltého trička, preto môže na kopcovitom úseku prebrať iniciatívu v pelotóne. Lenže francúzsky jazdec vyzerá veľmi dobre, ťažko predpokladať, že americká zostava ho dostane do úzkych. Naopak, problémy tu môžu riešiť rýchli pretekári, ale Kaťuša alebo Dimension Data majú dostatočne skúsenú zostavu, aby Kristoffa a Cavendisha previedli cez túto etapu bez komplikácii a zariadili im hromadný dojazd. Uvidíme, s akou taktikou vyrukuje Tinkoff. Peter Sagan je veľmi dobre pripravený na sériu krátkych kopcov, ak by prišiel do cieľa okresaný balík, v tejto skupine by nemal chýbať. Aj ruská zostava môže mať na kopcoch záujem, aby dostala pod tlak ostatných rýchlych cyklistov. Etapa ponúka niekoľko scenárov, po náročnom priebehu podujatia môže mať na unavených jazdcov väčší vplyv, ako to na prvý pohľad vyzerá.              
 
 
Stúpania v etape:
1 20 156 km: Harrison Grade Road (1,9 km; 7,6 %)
2 20 118 km: King Ridge Road (1,9 km; 11,6 %)
2 20 114 km: King Ridge Road (1,3 km; 8,5 %)
2 20 96 km: Hauser Bridge Road (2,8 km; 8,2 %)
2 20 88 km: Seaview Road (1,8 km; 7,2 %)
2 20 52 km: Coleman Valley Road (2,5 km; 7,9 %)
počet nastúpaných metrov: 2621
 
 
etapa 7
profil etapy (© amgentourofcalifornia.com)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop