Dumoulin sa stále zameriava na ITT, Valverde nevedel, že Landa na konci vypadol z balíka

10.5.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Štvrtá etapa bola v skutočnosti ťažšia, ako vyzerala na papieri. Videli sme zmenu na čele klasifikácie, ale aj problémy Mikela Landu na záverečnom kopci. Španielsky jazdec to ustál bez ujmy, to isté si však nemôže povedať Ryder Hesjedal.  
 
Pre Marcela Kittela to bola nakoniec veľmi ťažká skúška, po ktorej stratil prvé miesto v GC, ale aj tak bol vďačný, že si aspoň na jeden deň obliekol ružový dres. "Samozrejme, som sklamaný, že som stratil ružový dres. V ideálnom prípade som ho chcel udržať čo najdlhšie, ale dokázal som to iba jeden deň. Ale aj tak som rád, že som ho mohol nosiť. Bola to veľmi ťažká etapa, ktorá sa išla v rýchlom tempe, pre mňa bolo nemožné, aby som udržal prvé miesto v GC. Mať oblečený ružový dres bol špeciálny pocit, cítil som sa trochu ako Talian. Tie farby sú cool, páčila sa mi všetka tá ružová na mojom bicykli a oblečení."
 
 
kittel 2016 v ruzovom na gire eqsf
Marcel Kittel si etapu užil (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Naopak, veľká radosť sa znovu objavila v tíme Giant-Alpecin, ktorý splnil svoju úlohu a Tomovi Dumoulinovi pripravil pozíciu, aby sa znovu dostal na vedúcu pozíciu v GC. "Mal som dobré pocity na začiatku etapy. Vedeli sme, že záver bude náročný, ale neboli sme si istí, či to bude stačiť na získanie ružového dresu. Mali sme plán zrýchliť na druhej horskej prémii. Keď sa nám to podarilo, rozdelili sme balík a odvtedy to boli neovládateľné preteky. Na záverečnom stúpaní mi pomohol Georg Preidler. V závere sme chceli jazdiť rozumne a dostať sa do výhodnej pozície, pretože v balíku nezostalo veľa ľudí. Je skvelé znovu sa obliecť do ružového dresu, práve toto sme chceli dnes dosiahnuť. Opakujem, že mojím hlavným cieľom na pretekoch sú časovky. Nemal som potrebné vysokohorské sústredenie v nadmorskej výške, aby som bol dosť dobrý v horách v záverečnom týždni."
 
Alejandro Valverde bol zameraný na to, aby v cieli získal bonusové sekundy, a pritom si nevšimol, že jeden z jeho hlavných konkurentov na záverečnom kopci vypadol z balíka. "Nevedel som, že Landa mal problémy na záverečnom kopci, povedali mi to na vrchole jazdci z Astany, ktorí jazdili na čele balíka. Na takomto krátkom a prudkom kopci sa snažíte vydať zo seba maximum, preto vám môžu uniknúť podobné veci. Bol to ťažký dojazd a v takýchto prípadoch majú šancu presadiť sa útočníci. Ulissi odviedol skvelú prácu a zaslúžil si vyhrať. Chceli sme získať nejaké bonusové sekundy, čo sa nepodarilo, ale s vývojom pretekov musíme byť zatiaľ spokojný."
 
 
valverde jazdci sky 2016 movf
Alejandro Valverde medzi jazdcami Sky (© Movistar Team)
 
 
Španielsky jazdec Mikel Landa sa priznal, že na konci etapy sa necítil najlepšie, ale nakoniec to všetko dobre dopadlo. Veľkú zásluhu mal na tom Roche, ktorý ho potiahol späť do pelotónu. "Niektoré celky s rýchlymi pretekármi sa chceli na pripravených kopcoch zbaviť šprintérov, preto bola etapa veľmi rýchla a na záverečných stúpaniach aj náročná. Síce som nemal svoj najlepší deň, ale dokázal som finišovať v hlavnom balíku. Posledné klesanie bolo náročné, Astana išla rýchlo, ale aj tak som sa vrátil do pelotónu."
 
Jedine Astana sa snažila využiť Landove zaváhanie, Giuseppe Martinelli svojím jazdcom okamžite hlásil túto skutočnosť. Ako vidno, skúsený športový riaditeľ a silná zostava sa bude snažiť využiť akékoľvek problémy konkurencie. "Nebolo naším zámerom na konci atakovať, ale keď sme videli Landu v problémoch, zvýšili sme tempo. V každom prípade bolo pre nás výhodné, aby sme jazdili na čele balíka a vyhli sa akýmkoľvek problémom. Pre Landu to nebol ťažký test, nezískali sme na neho nijaký čas a náš konkurent zvládol všetko bez problémov."
 
 
ulissi 2016 giro atak lamf
Diego Ulissi v rozhodujúcom nástupe (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
Ryder Hesjedal  znovu predviedol svoju zlú pozičnú jazdu, vďaka čomu stratil 36 sekúnd. "Bol to rýchly deň a záverečných 80 km sa išlo naplno. Na poslednom kopci som síce jazdil vzadu, no mal som dobrú pozíciu, ale v jednom momente niekto spravil medzeru, ktorú mi potom nikto nechcel pomôcť zatvoriť. Bol som trochu izolovaný a tých niekoľko sekúnd v cieli narástlo. Je to frustrujúce, ale čo môžem teraz robiť? Ale preteky sú veľmi dlhé, touto stratou sa nemôžem veľmi rozladiť."
 
V tíme FDJ opustil podujatie Alexandre Geniez, ktorý po príchode do Talianska doplatil na pád v predchádzajúcej etape. Športový riaditeľ Martial Gayant sa vyjadril, že "Alexandre mal pád v tretej etape v Holandsku, kvôli čomu stratil nejaký čas v GC. Dnes to bolo ešte horšie, zranené zápästie v náročnej etape mu spôsobovalo veľké bolesti a nakoniec musel odstúpiť. Jeho bolesti neznížili ani lieky, navyše, profil bol veľmi členitý, celý čas sa jazdilo hore-dole, v zjazdoch nemohol poriadne chytiť riadidlá. Jeho sen o Top 10 sa rozplynul, veľmi ho to zasiahlo."
 
 
cunego 2016 giro modry dres
Damiano Cunego sa dlhej dobe dostal do dresu (© Courtesy NIPPO Vini Fantini)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop