Giro pokračuje so silnou nemeckou stopou, domáci šprintéri mlčia

11.5.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Talianske predstavenie s poradovým číslom päť prinieslo ďalšie nemecké víťazstvo. Tentokrát to ale nebolo v podaní Marcela Kittela, ale Andrého Greipela, ktorý tak trochu využil neprítomnosť svojho mladšieho krajana. Ružový dres sa neprezliekal, jedno stúpanie na začiatku etapy bolo na to primálo.
 
Rodák  z Rostocku mal na svojom konte do dnešného dňa tri víťazné zárezy. Tentoraz pridal prvý v najvyššej kategórii World Tour. "Počas etapy bolo najnáročnejšie dobehnúť štyroch jazdcov vpredu. Našťastie, neboli sme na to len my, pomohli nám aj ostatné tímy. Musím a chcem sa poďakovať mojim kolegom. Sú obrovskou časťou môjho víťazstva. Pred štartom som povedal že by bolo pekné, ak by to dnes vyšlo. Stalo sa. Bol som neďaleko toho nešťastného pádu, no i napriek tomu som si našiel svoju cestičku. Najprv som trochu váhal, no potom som dal do toho všetko. Našťastie to vyšlo, som naozaj šťastný," povedal tesne po dojazde 33-ročný Nemec.   
 
 
etapa 3 3
André Greipel je v čoraz väčšej forme (© Tour of Turkey/Brian Hodes)
 
 
Okrem víťaza mali veľkú radosť aj v ružovom Giant-Alpecin. Tom Dumoulin ustrážil aj v piatej časti najcennejší dres. Všetci očakávajú či sa zopakuje úspešné ťaženie Holanďana z minuloročnej Vuelty. "Sám som bol prekvapený z toho, ako dobre som tam išiel. Počas celých troch týždňov to bolo výborné," zamyslel sa napokon jej šiesty muž. Pri najčastejšej otázke, či chystá repete, sa len usmial. "V najbližších dňoch by mi to mohlo sedieť, z dlhodobejšieho hľadiska som však o niečo skeptickejší. Sústredím sa ale postupne na každý jeden deň. Tak napríklad zajtra by mi to mohlo vyhovovať. Je to náročnejšia etapa, ale nie až tak. Ale všetko záleží od nôh. Včera som ich mal výborné, dnes už nie. Uvidíme, možno som mal iba zlý deň a možno bude ten najbližší o niečo lepší. Ak sa bude dať, budem sa snažiť jazdiť nie iba obranne," povedal výborný časovkár. "Ktosi mi povedal, že Giro je náročné. Teraz už viem prečo. Dnes to bolo skutočne hore a dole, no a pelotón sa v závere asi zbláznil. O bonusové sekundy som sa nestaral, pre mňa bolo najdôležitejšie dôjsť do cieľa," uzavrel s úsmevom na tvári Dumoulin.  
 
Do tretice celkom úspešný deň prežili aj v Etixxe - Quick-Step. "Je to moja prvá sezóna v novom drese a už teraz môžem povedať, že je úspešná. Po Tirreno-Adriatico, kde som skončil na stupňoch víťazov, som zažil rovnaký pocit aj dnes. Opäť Taliansko a opäť tak významný podnik. Dnešný deň bol náročný. A ostatné tímy ho urobili ešte ťažším. A práve preto som ešte šťastnejší," povedal držiteľ bieleho dresu a zatiaľ druhý muž celkového poradia Bob Jungels. Svoj výkon zhodnotil aj Marcel Kittel. "Skrátka sa to dalo očakávať, celý dnešný deň bol ako na hojdačke. Išlo sa hore a dole. A i napriek strate ružového dresu z utorka  sa snažím myslieť pozitívne."
 
 
jungels 2016 giro biely eqsf
Bob Jungels pokračuje v napredovaní (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Pokojnú noc asi prežili aj v Astane. Vincenzo Nibali je zatiaľ z favoritov najvyššie a cenné sekundy k dobru ktoré má, by mohli mať vysokú cenu. Etapu zhodnotil športový riaditeľ celku Giuseppe Martinelli. "Tím odviedol výbornú robotu. V súvislosti so zajtrajšou etapu sme odviedli skutočne perfektný výkon. Čaká nás prvý vrchársky dojazd v tohtoročnej edícii a my nechceme nič podceniť."
 
"Cesty, po ktorých sme dnes jazdili boli užšie ako sa zdalo. Bolo preto dôležité, že sme sa vyhli problémom. Skrátka klasická transportná etapa. A čo sa týka zajtrajška, asi to bude skutočne prvá vážna previerka. Už zajtra sa uvidí, kto na to má a kto nie," pridal sa k Martinellimu Estónec Tanel Kangert.    
 
"Bolo to dnes celkom nervózne. Prišlo tam k pádu a vytvorili sa tak medzery. Bol som spoločne s Landom a nevšimol som si, kde presne sa to rozdelilo. Muselo to byť ale väčšie, pretože štyri sekundy sú celkom dosť. Po zrážke sme nechceli zosadnúť, pokračovali sme do cieľa, pretože sme si mysleli, že je to správne. Podľa mňa sme mali mať všetci rovnaký čas, ale ok, tých pár sekúnd nie je veľa," okomentoval záverečné metre piatej etapy víťaz Tour de France 2014 Vincenzo Nibali.
 
Naopak, svoju chvíľku nešťastia si včera vybral zástupca Movistaru Andrej Amador. Mal problémy s riadidlami. Opravili ich relatívne rýchlo, no rozbehnutý balík už takmer nedobehol. "Na tieto preteky chodím vždy s veľkou motiváciou. Spoliehame sa na jedného z najkonzistentnejších lídrov v pelotóne vôbec. A ja som hrdý, že môžem pre Alejandra Valverdeho pracovať. Aj ja sám budem mať ešte počas pretekov šancu ukázať sa. Pre Movistar som voľbou číslo dva," uviedol Kostaričan pre športový denník. Pre Giro mal odjakživa slabosť. "Neviem, možno je to horami, ktoré sú v Taliansku dlhé a strmé a dokážem sa im lepšie prispôsobiť. Každopádne mám dobré nohy a snažil som sa ísť prvé dni na plný plyn," dodal Amador. 
 
V menovaní favoritov ostáva už len Mikel Landa, záver piatej časti zvládol bez problémov. Dal si na to pozor, veď včera si pripísal niekoľko sekundovú stratu. Piata etapa bola poslednou pre dvoch cyklistov. Najprv sa objavila informácia o odstúpení Omara Fraileho z afrického zoskupenia Dimension Data a o pár kilometrov neskôr odstúpil aj domáci pretekár určený do hromadných dojazdov Jakub MareczkoWilier-Southeast. V etape číslo šesť nás čakajú prvé vážnejšie prekážky. Boj o ružový dres postupne naberá grády. 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop