Valverde šiel tvrdo po Dumoulinovi, holandský jazdec znovu myslí na ružový dres

15.5.2016, 05:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Tom Dumoulin sa presvedčil, že akékoľvek zaváhanie na Gire jeho súperi tvrdo potrestajú. Strojcom tohto úderu bol Alejandro Valverde, ktorý sa v závere rozhodol bojovať o každú jednu sekundu.
   
Druhým talianskym víťazom etapy sa stal Gianluca Brambilla a znovu to bolo po kvalitnom útoku. 28-ročný jazdec potešil aj tím Etixx - Quick-Step, ktorý uchmatol už tretiu etapu na podujatí. "Som v siedmom nebi. Keď mám byť úprimný, na túto etapu som myslel odvtedy, ako som v tejto sezóne skončil tretí na Strade Bianche. V úniku sme nedostali veľa priestoru, ale nad vodou nás držal Matteo Trentin, ktorý mi fantasticky pomohol. Na záverečnom kopci som nechal mojich súperov útočiť, pretože som vedel, že tá najťažšia časť je na jednom prašnom úseku. Tam som atakoval, išiel totálne naplno a v zjazde som neváhal riskovať. Na záverečných kilometroch som si uvedomil, že prežívam jeden z najkrajších okamihov v mojom živote. Obliecť sa do ružového dresu je pre mňa nový pocit, ale nestávam sa ďalším kandidátom na titul. Vždy som sníval, že si ho oblečiem, je to pre mňa výnimočná chvíľa. V časovke pôjdem naplno, keď stratím maglia rosa, nebude to dráma."             
 
Veľmi blízko k úspechu bol Matteo Montaguti, ktorý v záverečných úsekoch poriadne tlačil na neskoršieho víťaza etapy, ale najväčšie víťazstvo v kariére nakoniec nezískal. "Môžem len ľutovať, že som sa neudržal za Brambillom na Alpe di Poti. Potom som sa cítil veľmi dobre, na rovinatom úseku v závere mi chýbalo len 500 metrov, aby som ho chytil. Keby som zostal pri ňom, on by vyhral ružový dres a ja etapu! Na začiatku etapy nebolo ľahké dostať sa do úniku. Mali sme medzi sebou Brambillu, ktorý bol vysoko v poradí, takže nevyzeralo, že nás pelotón nechá odísť. Taliansky jazdec má fantastickú formu, preto nám na konci všetkým ušiel."
 
 
brambilla 2016 giro vitazstvo eqsf
Gianluca Brambilla vyhráva životnú etapu (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Z hľadiska celkovej klasifikácie rozpútal bitku Alejandro Valverde, ktorý ako skúsený borec musel využiť Dumoulinove problémy. "V úniku som mal dvoch kolegov, preto som vyskúšal atakovať na záverečnom kopci, keďže mi obidvaja mohli pomôcť v dôležitých okamihoch. Väčšina jazdcov na GC ustála túto etapu veľmi dobre, v tomto momente sme všetci viac-menej na rovnakej úrovni. Problémy mali iba Fuglsang a najmä Dumoulin, na ktorého som chcel získať čo najviac času, pretože z kandidátov na titul je jasne najlepším časovkárom. Nečakal som, že v takejto etape môže mať zlý deň, ale potom som presne vedel, čo mám urobiť, aby som zabojoval o každú jednu sekundu, a zaútočil som."
 
Na pretekoch zatiaľ vyzerá veľmi dobre Vincenzo Nibali, ktorému sa vyhýbajú problémy a v tých kľúčových okamihoch si dokáže postrážiť tú správnu pozíciu. Alpe di Poti nebolo výnimkou. "Cítim sa dobre, moja forma je každý deň lepšia. Na rozhodujúcom stúpaní som sa pohyboval na čele balíka, pretože sme predpokladali, že Movistar niečo vymyslí. Keď Valverde zaútočil, bol som pripravený, a keď som uvidel v problémoch ružový dres, aj ja som urobil niekoľko otáčok vpredu. Nemyslel som, že táto etapa bude na konci takáto náročná, ale Movistar ju veľmi dobre prečítal. Po Valverdeho útoku viacerí nechceli spolupracovať v našej skupine, ale akonáhle sa k nám dostali aj Cháves a Kruijswijk a Dumoulin naďalej strácal čas, udržiavali sme vysoké tempo až do cieľa." Smolu mal jeho kolega Jakob Fuglsang, ktorého na poslednom kopci zastavili mechanické problémy, a keď sa dokázal vrátiť do balíka, akurát zaútočil Valverde. A dánsky jazdec už bol vyčerpaný, aby sa udržal medzi najlepšími.  
 
V ôsmej etape prežil sklamanie Tom Dumoulin, ktorý bol pred ITT vo vynikajúcej pozícii. Zdá sa, že pre holandského pretekára to bola nečakaná lekcia. "Keď zhodnotíme situáciu, vraciame sa k nášmu pôvodnému plánu, ktorým boli víťazstvá v časovke. Ale momentálne som sklamaný. Čo sa týka celkovej klasifikácie, možno sa znovu dostanem do ružového dresu po ITT, ale je o tom ťažké premýšľať, pretože na rozhodujúcom kopci bolo okolo 20 jazdcov lepších ako ja. Možno nemá zmysel venovať sa GC, ale uvidíme, čo sa stane. Mal som zlý deň. Už v predchádzajúcej etape to nebolo dobré, mal som menšie problémy so sedlom. Na prašných cestách to však bol problém, ale počas celej etapy som nemal energiu. Ak sa budem takto cítiť aj v ITT, nemôžem zvíťaziť."             
 
 
dumoulin 2016 giro v pelotone cptfw
Tom Dumoulin v kríze (© Courtesy Slipstream Sports / Graham Watson 2016)
 
 
Mikel Landa znovu neprežil svoj najlepší deň, ale opäť to dokázal uhrať bez časovej straty. V časovke jednotlivcov to však také jednoduché mať nebude. "Od začiatku etapy ma sprevádzali problémy. Najskôr som dostal defekt a musel som sa vracať do pelotónu, ale tempo bolo rýchle. Ale som spokojný, pretože každý deň sa cítim lepšie a máme toho pred sebou ešte veľa. Nový časovkársky stroj mi dáva pred ITT sebadôveru a verím, že mi pomôže. Časovka je veľmi členitá, čo je pre mňa výhodné."
 
Ruská jazdec Ilnur Zakarin nemá dôvod byť nespokojný so svojimi výkonmi, navyše, v náročnej časovke môže patriť medzi pretekárov, ktorí si v GC ešte polepšia. "Bol to veľmi ťažký deň, tempo bolo veľmi vysoké. Hlavný balík sa rozdelil na niekoľko skupín, ale pre mňa to skončilo dobre. Na záverečnom kopci som sa cítil veľmi dobre a celý čas som sa sústredil na jazdcov na GC. Predviedol som potrebný výkon a do cieľa som prišiel v hlavnej skupine. Zajtrajšia etapa znamená veľa z hľadiska celkovej klasifikácie, verím, že dobre zregenerujem a podám stopercentný výkon."
 
 
kittel jungels 2016 giro v dresoch eqsf
Takto ešte pózoval Kittel s Jungelsom (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Predchádzajúce etapy zvládol výborne aj Steven Kruijswijk, holandský borec sa dostáva do veľkej pretekárskej pohody, ktorú môže ešte zveľadiť úspech v ITT. "Na záverečné stúpanie som mal lead-out ako šprintér. Až do tej chvíle, som nemusel nič robiť, cítil som sa skvele. Chcem mať najlepšiu formu v záverečných etapách, preto je skvelé, že som sa dokázal udržať pri Nibalim a Valverdem na krátkom a prudkom kopci. Tretie miesto v GC ma nedostáva pod tlak. V minulom ročníku som sa v tomto okamihu nachádzal na 85. priečke, to bolo stresujúce. Teraz už mám dobrú pozíciu, som sebavedomý a v časovke chcem získať nejaký čas na mojich konkurentov."
 
Podľa očakávania Marcel Kittel neabsolvuje celé preteky. V ostatných etapách bolo na ňom vidieť známky únavy, preto sa radšej rozhodol pre zotavenie, aby bol čerstvý pred nasledujúcimi výzvami. "Som smutný, že musím opustiť Giro. Mám rád talianskych fanúšikov a tunajšiu atmosféru, ale mám pocit, že je ten správny čas obnoviť sily po prvej časti sezóny. Sezónu som začal veľmi skoro, aby som získal sebavedomie po nevydarenom poslednom ročníku, a budeme jazdiť veľmi dlho, pretože MS sú neskôr. A šprintéri podobnú šancu nedostávajú každý rok. Giro boli ťažké preteky, aj čo sa týka šprintérskych etáp. Teraz musím myslieť na ďalšie ciele, ktoré ma čakajú v ročníku. Ale môžem sľúbiť organizátorom, že sa sem vrátim, pretože chcem získať víťazstvo na talianskom území, ktoré mi stále chýba."    
 
 
kratka sprava ikonkaSúvisiaca krátka správa
kratka sprava viviani
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop