Po prvom týždni Gira musia byť favoriti spokojní, rozhodovať budú kopce

16.5.2016, 11:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Úvodný pretekársky blok na talianskej GT netradične prebehol v pokojnej atmosfére. Ani jeden z favoritov nevypadol z boja o celkovú klasifikáciu a až na pár momentov sme neboli svedkami ťažkých kolízii.
 
 
Nemecká dominancia v záverečných špurtoch
 
V tohtoročnej edícii dostali na začiatku pretekov dostatok príležitostí šprintéri, hromadný dojazd pelotónu sme videli štyrikrát. Vo všetkých prípadoch boli najrýchlejší dvaja nemeckí jazdci, ktorí si medzi sebou rozdelili víťazstvá rovným dielom. Marcel Kittel sa vrátil na taliansku GT vo veľkom štýle, keď predviedol suverénny výkon v holandských šprintérskych etapách. Jeho obrovská sila bola taká dominantná, že mu len ťažko mohol niekto konkurovať, a okamžite sa začalo uvažovať o tom, koľko ďalších etáp ukoristí. Jeden deň si aj užíval ružový dres.
 
Lenže prišli náročnejšie profily na Apeninskom polostrove a tam mu chýbala potrebná vytrvalosť, aby zvládol menšie stúpania a technickejšie dojazdy. Kittel sa do ďalšej koncovky už nedostal a unavený opustil preteky. To zahralo do kariet André Greipelovi, ktorý sa následne presadil v silovejších špurtoch. Jazdec tímu Lotto-Soudal potreboval niekoľko dní na nájdenie správneho rytmu, ale potom sa predviedol v plnej paráde.
 
 
greipel 2015 foto photonews lottosoudal
André Greipel sa dostáva do veľkolepej formy (© photo news Lotto Soudal)
 
 
Zaujímavosťou bolo, že okrem hromadných dojazdov a časoviek sa v ostatných troch etapách presadili útočníci, ktorí boli členmi hlavného úniku alebo atakovali ďaleko pred cieľom. Najskôr sa vytiahol Diego Ulissi, ktorý si pripravil útok v štvrtej etape. Domáci cyklista si robil zálusk aj na ôsmu etapu, ale až priamo na trati sa presvedčil, že kľúčové stúpanie bolo pre klasických vrchárov.   
 
Ďalší výborný atak predviedol Tim Wellens. Belgický jazdec vystihol benevolentnosť pelotónu v prvom horskom dojazde, ale treba povedať, že jazdec tímu Lotto-Soudal častokrát skúša podobné útoky a ten posledný sa mu vydaril na Paríž - Nice. A krásne víťazstvo dosiahol aj Gianluca Brambilla, ktorý využil znalosť pomerov na prašnom Alpe di Poti. Taliansky pretekár strávil celý deň v úniku a okrem životného úspechu sa obliekol aj do ružového dresu. Pre každého domáceho jazdca je to špeciálna udalosť, čo Brambilla potvrdil v toskánskej časovke, kde si ho udržal zubami-nechtami. V spomínaných etapách vybojovali po tri víťazstvá belgické celky Lotto-Soudal a Etixx - Quick-Step, spolu s nimi sa darilo aj Giant-Alpecin, Lotto-Jumbo a Lampre-Merida, "veľké" tímy si svoje hviezdne chvíľky odložili na neskôr.
 
 
Roglič nečakanou hviezdou časoviek
 
Špeciálnu kapitolu tvorili dve časovky. V tej kratšej si vychutnal perfektný pocit Tom Dumoulin, ktorý získal etapový triumf, ružový dres a to všetko na domácej pôde v Holandsku. Ale podarilo sa mu to len s odretými ušami, o pád desatín sekundy, a  tento tesný rozdiel akoby naznačoval, že na Gire to nebude mať jednoduché. Dumoulinovi pomohli aj zdravotné problémy jeho najväčšieho konkurenta Fabiana Cancellaru, ktorý sa na podujatí trápil a po nedostatočnom výkone v druhej časovke radšej odcestoval domov.
 
Preto sa mohol stať novým hrdinom Primož Roglič. Slovinský jazdec prvýkrát jazdí na Grand Tour a hneď v úvodnej etape mu chýbalo na víťazstvo len veľmi málo. Jazdec tímu Lotto-Jumbo si to všetko vynahradil v toskánskej časovke, kde bol prekvapujúco najrýchlejší.
 
40-kilometrová jazda proti chronometru mala byť doménou Toma Dumoulina, no holandský cyklista nepredviedol stopercentný výkon. V posledných etapách sa sťažoval na problémy s posedom, ale veľký vplyv musela mať na neho porážka v ôsmej etape, kde mu na štrkových cestách ušli všetci jazdci na GC. Dumoulin stále zahmlieval svoje ambície na celkové poradie, ale po tomto finiši bolo na ňom vidno veľké sklamanie, že pred ITT stratil svoju perfektnú pozíciu. Po časovke síce zostal v poradí medzi najsilnejším pretekármi, ale určite mal plán, že po dlhej jazde proti chronometru bude mať pred nimi razantný náskok. A všetko tomu nasvedčovalo až do Alpe di Poti.
 
 
dumoulin 2016 giro v ruzovom tgaf
Tom Dumoulin si užil ružové aj horšie dni (© CorVos / Team Giant-Alpecin)
 
 
Klasifikácia sa stopercentne rozhodne v kopcoch
 
Kandidáti na celkové víťazstvo prešli cez prvý týždeň bez problémov. S výnimkou Jean-Christophe Perauda sa im vyhýbali vážnejšie kolízie, navyše, veľmi dobre si poradili s niekoľkými hektickými koncovkami, ktorých však nebolo na začiatku pretekov príliš veľa. Ich najväčšiu pozornosť si zaslúžili horský finiš na Roccaraso a časovka. Prvá horská etapa neodhalila žiadne tajomstvá. Pred vrcholom sa vyprofilovala skupina favoritov, kde sa začalo pred cieľom nastupovať, ale vytvorili sa len malé rozdiely, ktoré v konečnom zúčtovaní nič neznamenajú. Ani dlhá časovka jednotlivcov neurobila medzi favoritmi väčšie rozostupy, čo len osvieži prichádzajúce súboje v kopcoch.
 
Dvaja skúsení mazáci Vincenzo Nibali a Alejandro Valverde predviedli takmer identické výkony. Vo všetkých kľúčových okamihoch sa pohybovali na čele balíka, najmä Valverdeho zásluhou sa dostal v ôsmej etape do nepohody Tom Dumoulin. Obidvaja mohli vyťažiť viac v prvej horskej etape, ale v toskánskej časovke zhodne potvrdili, že patria medzi najsilnejších jazdcov na pretekoch. Uvidíme, ako sa im bude dariť v ťažkých kopcoch, Nibali si pred vrchárskymi skúškami verí dostatočne. Nesmieme zabudnúť ani na ich silných spolujazdcov, v tomto smere sa zatiaľ najlepšie javia Amador a Fuglsang
 
Náročné etapy má za sebou Mikel Landa, ale španielsky jazdec sa dostal do potrebnej formy v správnom momente. Jazdec tímu Sky sa ocitol v nečakaných problémoch v závere štvrtej etapy, a bojovať musel aj v rozhodujúcich okamihoch na konci šiesteho a ôsmeho dňa. Landa sa trápil na menších kopcoch, hoci nedávno exceloval na Giro del Trentino, ale stúpajúce obavy rýchlo rozplynul v ITT, kde predviedol najlepšiu časovku v živote. Britská zostava dokázala v tomto smere z neho vytiahnuť to najlepšie, preto sa budeme tešiť na jeho výkony v kopcoch, kde teraz zamieri určite sebavedomejší.
 
 
amador zakarin firsanov 2016 giro movf
Amador vedie skupinu favoritov cez šotolinové stúpanie (© Movistar Team)
 
 
Vysokú úroveň predvádza Steven Kruijswijk, ktorý chce dokázať, že jeho minuloročné siedme miesto v GC nebola náhoda a že ho môže ešte vylepšiť. Holandský pretekár nemal na trati výraznejšie problémy a v kopcoch sa bude cítiť ešte suverénnejšie. Rafal Majka si takisto vybojoval dobrú pozíciu pred príchodom do obľúbených hôr, jazdec tímu Tinkoff vyzeral byť na doterajších stúpaniach v poriadku, a sťažovať sa nemohol ani na výsledky z ITT. 
 
V dlhej časovke zaznamenali očakávané straty Domenico Pozzovivo a Esteban Cháves, ale obidvaja sa udržali na predných priečkach v GC, a v nasledujúcich ťažkých etapách dostávajú vhodné príležitosti, aby sa v poradí posúvali ešte vyššie. Pre obidvoch bolo dôležité, že bez ujmy prežili ôsmu etapu, ktorá viedla cez Alpe di Poti. Doteraz vyzeral veľmi dobre najmä kolumbijský jazdec, ktorý môže byť v kopcoch ohromne silný. Po prvom týždni mohol byť mimoriadne spokojný Ilnur Zakarin, ale ruský jazdec si pokazil dojem v smoliarskej časovke. Dovtedy pôsobil isto nielen na stúpaniach, ale aj vo všetkých hektických momentoch, uvidíme, ako sa na jeho ďalších výkonoch prejaví deviata etapa a ako sa zotaví z menších odrenín, ktoré v nej utrpel. 
 
Ryder Hesjedal si ani tentoraz neodpustil zbytočné straty v prvom týždni, hneď v dvoch etapách si mohol počínať lepšie a obozretnejšie. Aj napriek tomu má kanadský jazdec pomerne dobrú východiskovú pozíciu, spoliehať sa bude na svoje tradičné napredovanie v priebehu GT. Rigoberto Urán vyslovene pokazil jazdu proti chronometru, nielen on očakával lepší výsledok. Na druhej strane, jazdec tímu Cannondale pôsobil na stúpaniach veľmi isto, je veľká šanca, že práve v horských etapách bude predvádzať svoje najlepšie výkony.                           
 
 
 
giro 1
Priebežné poradie pretekov po prvom týždni
1. BRAMBILLA Gianluca Etixx - Quick-Step 34:33:04 20
2. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 00:01  
3. AMADOR Andrey Movistar Team 00:32  
4. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo 00:51  
5. NIBALI Vincenzo Astana Pro Team 00:53  
6. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:55  
7. DUMOULIN Tom Team Giant - Alpecin 00:58  
8. LANDA Mikel Team Sky 01:18  
9. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 01:45  
10. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 01:51  
11. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 02:09  
12. POZZOVIVO Domenico AG2R La Mondiale 02:28  
13. CHAVES Johan Esteban Orica GreenEDGE 02:31  
14. ULISSI Diego Lampre - Merida 02:54  
15. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 02:56  
16. HESJEDAL Ryder Trek - Segafredo 03:29  
17. SIUTSOU Kanstantsin Dimension Data 04:08  
18. PIRAZZI Stefano Bardiani - CSF 04:08  
19. FIRSANOV Sergey Gazprom-RusVelo 04:32  
20. KANGERT Tanel Astana Pro Team 04:40  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
giro 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po prvom týždni
1. GREIPEL André Lotto Soudal 119
2. DÉMARE Arnaud FDJ 91
3. TJALLINGII Maarten Team LottoNL - Jumbo 82
4. NIZZOLO Giacomo Trek - Segafredo 78
5. DUMOULIN Tom Team Giant - Alpecin 58
6. MODOLO Sacha Lampre - Merida 56
 
 
giro 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po prvom týždni
1. WELLENS Tim Lotto Soudal 21
2. CUNEGO Damiano Nippo - Vini Fantini 20
3. BRAMBILLA Gianluca Etixx - Quick-Step 16
4. BISOLTI Alessandro Nippo - Vini Fantini 16
5. KÜNG Stefan BMC Racing Team 15
6. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 8
 
 
giro 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po prvom týždni
1. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 34:33:05
2. VERONA Carlos Etixx - Quick-Step 04:47
3. FORMOLO Davide Cannondale Pro Cycling Team 05:21
4. HENAO Sebastian Team Sky 11:52
5. CONTI Valerio Lampre - Merida 12:07
6. KUDUS Merhawi Dimensions Data 15:17
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop