Reakcie: Roglič nikdy nešiel takú dlhú ITT, Landa ukázal silu, Valverde a Nibali neriskovali

15.5.2016, 19:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Aj keď očakávaná náročná časovka nevytvorila veľké rozdiely medzi kandidátmi na titul, videli sme atraktívne predstavenie. Hrdinami dňa sa stali víťazný Roglič, ružový Brambilla a silný Landa.  
 
Slovinský pretekár Primož Roglič si premiéru na GT poriadne užíva, po víťazstve v ITT sa jeho sebavedomie ešte zvýši a môže sa to prejaviť v kopcoch, kde sa cíti takisto výborne. "Približne desať kilometrov pred cieľom som stratil merač výkonu a fľašu. Na chvíľu som stratil motiváciu a chcel som prísť pokojne do cieľa, ale na stúpaní som sa cítil fantasticky, tak som išiel naplno len tak pre zábavu. V druhej časti ITT som bol naozaj rýchly, ale mal som aj šťastie, pretože potom začalo pršať. Nečakal som, že môžem zvíťaziť. Prvýkrát som jazdil dlhšiu časovku ako desať kilometrov, ale bola to zábava."
 
Gianluca Brambilla si spomenul na svoj výkon v časovke na Gire spred dvoch rokov, kde obsadil piate miesto, a vďaka tomu obhájil vedúcu pozíciu v GC. "Som veľmi šťastný. Bolo ťažké obhájiť ružový dres, ale nemal som čo stratiť. Mal som svoj ružový dres a bol som pripravený urobiť všetko, aby mi zostal. Možno som príliš neriskoval, ale podarilo sa to. V predchádzajúcej etape som bol celý deň v úniku, v časovke to bolo rovnaké. Opäť som jazdil sám, na plný plyn. Stále mám ružový dres, je to úžasný pocit." 
 
 
brambilla 2016 giro itt eqsf
Gianluca Brambilla parádne obhájil dres (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Medzi adeptov na etapový triumf patril Bob Jungels, ale luxemburský jazdec doplatil na daždivé podmienky. "Po Strade Bianche sme si boli prezrieť túto trasu a mali sme aj video, takže som profil poznal veľmi dobre. S náročnými podmienkami sa znížili moje šance na etapový triumf. Bola to ťažká časovka, aj keď kopce neboli prudké, ale boli dlhé, kde ste potrebovali veľa energie. A potom ste museli v zjazdoch trošku riskovať, ja som sa v tomto smere nebál. Som veľmi spokojný, že som sa prepracoval do Top 3."    
 
Po výbornom vstupe do pretekov sa Tom Dumoulin začína trošku trápiť a jeho komplikácie sa dostavili v tom najhoršom čase. Pred mimoriadne dôležitou časovkou. "Nechcel som riskovať v zjazdoch, ale potom stratíte šancu na dobrý výsledok. Moje nohy boli lepšie ako v predchádzajúcej etape, ale v týchto podmienkach som radšej neriskoval, keď som cítil, že nemôžem vyhrať. V prvej etape som mal šťastie, dnes nie."
 
Naopak, svoje výkony postupne dvíha Mikel Landa, ktorý po limitovaní svojich strát v predchádzajúcich etapách nečakane vystrelil hore v správnom momente. "Bol to pre nás pekný deň. Bol som šťastný, že mám nový bicykel, ktorý mi dodal extra motiváciu. Vďaka tomu som sa cítil na trati v ťažkých podmienkach sebavedome. Predviedol som koncentrovaný výkon a postupne som sa cítil na trati lepšie a lepšie. Teraz si potrebujem dobre oddýchnuť, voľný deň je pre nás dôležitá časť počas Grand Tour. Prvý týždeň nebol jednoduchý, ale tím mi vždy dôveroval a teraz je rad na mne, aby som sa im túto dôveru vrátil. Pred ďalšími etapami som veľmi optimistický."
 
Vincenzo Nibali v časovke splnil svoj cieľ, ani jeden zo súperov mu neodskočil a na mokrej trati prišiel do cieľa bezpečne. "Cítil som sa dobre. Na stúpaniach som nemal problémy, ale v zjazdoch som si dával pozor, pretože zadné koleso mi kĺzalo a nechcel som skončiť na zemi. Časovku som odštartoval naplno, v závere som už nič neriskoval, ale bola to dobrá jazda. Landa bol veľmi silný. Jeho forma stále rastie a v poslednom týždni bude veľmi nepríjemným protivníkom."
 
 
amador 2016 casovka movf
Andrej Amador predviedol výborný výkon (© Movistar Team)
 
 
Menšiu stratu zaknihoval Rafal Majka, ale poľský jazdec je pred horskými etapami sebavedomý, keďže sa nachádza v desiatke najlepších. "Myslím si, že som predviedol svoj najlepší výkon. Bola to ťažká časovka, dážď to ešte viac skomplikoval. Nejaký čas som získal v stúpaniach, no v zjazdoch som neriskoval, ale v konečnom dôsledku som nestratil veľa, takže to bol dobrý deň. Máme pred sebou ešte veľa etáp, verím, že sa budem zlepšovať. Chcem byť silný v poslednom týždni."
 
Veľmi zlý deň prežil Ilnur Zakarin, ruský jazdec mal namierené na vysoké priečky v GC, ale namiesto toho ho zastavili dva pády. "Nemám veľmi čo povedať. Som hlboko sklamaný, nečakal som, že môžem mať takú smolu. Mal som dobré pocity, ale dva pády a nútená zmena bicykla boli na mňa trošku veľa. Mám menšie zranenia, väčšinou na ľavej strane, ale som motivovaný bojovať. Verím, že sa dobre zotavím."
 
Spokojný s výsledkom časovky bol aj Alejandro Valverde, ktorý v cieli povedal, že keď bolo treba zrýchliť, išiel naplno, ale v zjazdoch nebral na seba riziko. Na Gire sa cíti dobre a teší sa na prichádzajúce kopce. Rovnaké hodnotenie odznelo aj v tíme Orica, ktorý je spokojný s umiestnením Estebana Chávesa v GC po dlhej ITT. Podľa jej predstaviteľov sa kolumbijský jazdec nachádza presne tam, kde chceli byť pred horskými etapami.
     
 
V pondelok o 13:00 budeme publikovať sumár prvého týždňa pretekov...
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop