V Kalifornii zaujali Alaphilippe a Sagan, francúzsky jazdec najmladším víťazom

23.5.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Najväčšie etapové preteky v Severnej Amerike mali rovnakých hrdinov ako pred rokom. Tentoraz vybojoval celkové víťazstvo Julian Alaphilippe a nielen amerických fanúšikov celý čas bavil neúnavný Peter Sagan.
 
Na Okolo Kalifornie v poslednom čase neprichádzajú tí najväčší jazdci na celkové poradie. Niektorí z nich súťažia na Gire, ďalší sa pred Tour de France radšej venujú tréningu. V roku 2013 tu triumfoval Tejay van Garderen, ale americký cyklista sa potom nedokázal presadiť na Starej dáme. V tomto ročníku využil túto skutočnosť Julian Alaphilippe.
 
 
alaphilippe 2016 kalifornia vitazstvo eqsf
Julian Alaphilippe si vychutnáva triumf (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Alaphilippe si vynahradil minuloročnú prehru v GC
 
Najdôležitejšími etapami boli horský dojazd v tretej etape a individuálna časovka, francúzskemu jazdcovi pomohli k celkovému víťazstvu aj bonusové sekundy. V kráľovskej etape získal na Rohana Dennisa 48 sekúnd, austrálsky jazdec mu to vrátil v ITT, kde bol rýchlejší o 45 sekúnd, no v jazde proti chronometru sa neudeľovali bonifikácie. Alaphilippe však v ostatných etapách jazdil aktívnejšie a na konto mu pribúdali ďalšie dôležité sekundy.
          
Kalifornské podujatie je špecifické aj tým, že prichádza po krátkej prestávke, ktorú si jazdci dopriali po prvej časti sezóny a klasikách. Julian Alaphilippe už v minulom ročníku potvrdil, že do formy sa dokáže dostať pomerne rýchlo. Vynikajúci výkon predviedol na Gibraltar Road, zvládol aj časovku a na konci si mohol užiť krásny titul, pričom na tomto podujatí ešte nezvíťazil mladší jazdec. Po tomto úspechu nezačína myslieť na etapové preteky, ale stále sa chce zdokonaľovať v klasikách.        
 
Po pretekoch bol veľmi spokojný: "Je to neuveriteľné. Žltý dres som vybojoval v tretej etape, ten mal potom na mňa výborné účinky. Po individuálnej časovke som bol stále viac a viac sebavedomejší. V záverečnej etape som bol nervózny, pretože víťazstvo sa približovalo, ale mal som pri sebe kvalitných spolujazdcov. Keď sa Tom Boonen dostal na čelo balíka a ja som jazdil za ním v bezpečí, bolo to ako na dovolenke. Teraz budem chvíľu oslavovať, ale akonáhle prídem domov, začnem hneď trénovať."
 
 
video v clanku ikonka ciernaKráľovská etapa podujatia
 
 
Spoločnosť na pódiu mu robila dvojica borcov z BMC. Rohana Dennisa v tejto sezóne trápili zdravotné problémy, nemá za sebou dostatok súťažných dní. V Kalifornii ukázal, že sa znovu dostáva do potrebnej formy, jeho výkon v 20-kilometrovej časovke to potvrdzuje. A podľa vlastných slov by jeho výkonnosť mala už len stúpať. "Som spokojný, ako som jazdil celý týždeň. Samozrejme, víťazstvo by bolo lepšie, ale nemám za sebou dobrú sezónu, takže z tohto pohľadu sa musím tešiť z mojich výsledkov. Toto podujatie mi zvýšilo sebavedomie pred nasledujúcimi pretekmi. Teším sa, že veci sa začínajú vyvíjať správnym smerom. Skončil som vysoko v GC a dokázal som pomáhať mojim kolegom, keď to bolo potrebné."
 
Brent Bookwalter zvýšil silu amerického celku, aj on dostal možnosť bojovať v klasifikácii. Ako spoľahlivý pomocník pre svojich lídrov sa tejto pozície zhostil veľmi dobre, medzi najlepšími sa objavil v kráľovskej etape a ITT. "V Kalifornii bolo naším cieľom zvíťaziť, ale vzhľadom na priebeh všetkých etáp sme spokojní s dvomi miestami na pódiu. V amerických etapových pretekoch som už dosiahol niekoľko úspechov, ale len teraz som mal možnosť byť lídrom tímu. Bola to zodpovednosť a verím, že podobné príležitosti ešte dostanem."
 
 
kalifornia 2016 podium po casovke cptfg
najlepší z časovky: Talansky - Dennis - Phinney (© Casey B. Gibson 2016)
 
 
Pred podujatím hlásili útok na titul jazdci z tímu Cannondale, ale Andrew Talansky a Lawson Craddock neboli dostatočne priebojní, aby atakovali tie najvyššie priečky, hoci finišovali tesne za najlepšou trojkou. Craddock nezvládol podľa predstáv horský dojazd, no v časovke sa predviedol v dobrom svetle. Talansky konečne predviedol výborný výkon v ITT, po ťažkom období sa dostal na etapové pódium. Naposledy sa mu to podarilo minulý rok v 17. etape na TdF, ktorá končila na stúpaní Pra-Loup. Americký jazdec môže na tomto výkone stavať v ďalších pretekoch, aby sa znovu dostal na takú úroveň, na akej sme ho videli pri svojom víťazstve na Critérium du Dauphiné v sezóne 2014.
 
 
Sagan vo forme aj po prestávke 
 
Šprintéri dostali na pretekoch tri príležitosti. Klasický hromadný dojazd pelotónu v poslednej etape vyhral Mark Cavendish, ktorý sa dovtedy nedostal ani do jednej koncovky, ale videli sme ho aj v úniku. Špurt okliešteného balíka v predposledný deň uchmatol Alexander Kristoff. Nórsky jazdec sa po náročnom priebehu udržal v hlavnej skupine a na páske tesne porazil Petra Sagana. Jazdec tímu Kaťuša sa tak dobre naladil pred TdF. A hneď v prvej etape sa presadil svetový šampión.
 
Peter Sagan sa prezentoval v Kalifornii svojim typických štýlom, cyklistikou sa bavil. Hneď prvý deň najlepšie zvládol špurt, ktorý sa odohral v protivetre, a okamžite sa mu podarilo nadviazať na minuloročné výkony na tomto podujatí. Úspešný bol aj v štvrtej etape, ktorá v závere obsahovala krátke a prudké kopce, po ktorých zostal v hlavnej skupine ako jasne najrýchlejší jazdec. Perfektný výkon ukázal siedmy deň. Nebál sa jazdiť dlhý čas v úniku, podstatnú časť dokonca osamotený, a na cieľovej páske ešte vystrašil Kristoffa, ktorý čakal na svoju šancu v balíku.
 
 
sagan 2016 kalifornia zeleny tnkf
Peter Sagan so šiestym triumfom v bodovačke (© Courtsey Tinkoff Team)
 
 
Svetový šampión sa v Kalifornii vždy dobre naladí pred dôležitejšími cieľmi v druhej časti sezóny. Po krátkom odpočinku vybojoval dve víťazstvá, ale mnohí si zapamätajú aj jeho brutálny výkon v siedmej etape, ktorý pripomínal jeho úniky z minuloročnej Starej dámy. Je jasné, že po jarných klasikách je Peter Sagan znovu v tej správnej kondícii, a súperi musia opäť hľadať recept na jeho univerzálnosť. Ako povedal športový riaditeľ tímu Tinkoffu Patxi Vila, Sagan má takmer neobmedzený repertoár, ako víťaziť.
 
V ruskom celku mu robila spoločnosť trojica slovenských jazdcov, každý z nich tu nabral dôležité skúsenosti, ktoré mu v ďalšej kariére môžu len a len prospieť. Na podujatí jazdil aj Martin Velits, ktorý si v tíme Etixx - Quick-Step splnil svoje povinnosti. 
 
 
Konečené poradie pretekov
1. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step 31:47:50 200
2. DENNIS Rohan BMC Racing Team 00:21 150
3. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team 00:43 125
4. TALANSKY Andrew Cannondale Pro Cycling Team 00:52 100
5. CRADDOCK Lawson Cannondale Pro Cycling Team 01:22 85
6. SáNCHEZ Samuel BMC Racing Team 01:22 70
7. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo 01:50 60
8. VAN DEN BROECK Jurgen Team Katusha 01:53 50
9. POWLESS Neilson Axeon Hagens Berman 01:57 40
10. TEN DAM Laurens Team Giant - Alpecin 02:13 35
35. SAGAN Peter Tinkoff 22:21 3
70. SAGAN Juraj Tinkoff 54:17  
79. VELITS Martin Etixx - Quick-Step 1:04:18  
130. KOLAR Michael Tinkoff 1:40:26  
131. BAŠKA Erik Tinkoff 1:44:56  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. SAGAN Peter Tinkoff 68
2. KRISTOFF Alexander Team Katusha 33
3. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step 26
4. DENNIS Rohan BMC Racing Team 24
5. KING Benjamin Cannondale Pro Cycling Team 21
6. VAN POPPEL Danny Team Sky 21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop