Reakcie: Cháves a Nibali sú pripravení na vzájomný súboj, Kruijswijk má zlomené rebro

28.5.2016, 05:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Dve náročné alpské etapy potvrdili, že Giro bude napínavé až do samého konca. V devätnástej etape prežili veľkú smolu Kruijswijk a Zakarin, naopak, ako bájny Fénix vstal z popola Nibali. Ale všetkým zatiaľ kraľuje kolumbijský hrdina Cháves. 
 
Už sa zdalo, že Vincenzo Nibali nemá potrebnú formu, aby zabojoval o svoj druhý titul na Gire, ale taliansky jazdec sa v Alpách vzchopil k parádnemu výkonu a na konci pretekov výrazne zdramatizoval dianie v GC. "Na Colle dell'Agnello som sa necítil úplne najlepšie, ale potom som sa vyburcoval k výbornému výkonu. Na etapu som nastúpil len s myšlienkou etapového víťazstva, pretože predo mnou sa nachádzali v GC silní pretekári. Ale keď sme sa dostali na vrchol Agnella, zostali sme na čele len traja a videl som, že pre všetkých je to náročné. Kruijswijk nebol vo svojej koži, preto som sa snažil zrýchliť a zjazd som išiel veľmi rýchlo. Keď spadol, zmenili sme našu stratégiu, vpredu sme mali silného Scarponiho, ktorému chcem veľmi poďakovať. Akonáhle sme sa dostali od vysokej nadmorskej výšky, cítil som sa veľmi dobre, a potrebné pocity som mal aj na týchto dlhých stúpaniach, ktoré mi veľmi sedia. Bolo to víťazstvo z hnevu. Posledné dni neboli pre mňa ľahké, v cieli ma zaľahli emócie. Vždy hovorím, že na Grand Tour sa musí bojovať až do konca."
 
 
favoriti vysoko giro tnkf
favoriti v stúpaní na Cima Coppi (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Svojho kamaráta chváli Michele Scarponi, ktorý sa včera obetoval pre svojho kapitána a zriekol sa vidiny etapového triumfu. "Bola to dôležitá a ťažká etapa. Giro je vždy atraktívne, my môžeme byť znovu šťastní. Počas Grand Tour každý jazdec prežije nejakú ťažkú chvíľu. Vincenzo ukázal, že je veľký šampión a bojovník, celý tím je pripravený bojovať v záverečnej etape." 
 
Po ťažkej etape si obliekol ružový dres Esteban Cháves, ktorý pred poslednou etapou  dostal obrovskú šancu na životný výsledok. Ale musí sa pripraviť na to, že Astana bude poriadne hrýzť. "Je to sen, absolútne neuveriteľné, v ružovom sa cítim fantasticky. Bola to pre nás veľmi ťažká skúška, ale ako tím sme ju zvládli perfektne. Spolujazdci boli výborní už na prvom kopci, aj v úniku sme mali svojho jazdca. Veľmi ma mrzí, čo sa stalo Stevenovi, ťažko povedať, ako by to vyzeralo, keby nespadol. Žiaľ, je to súčasť cyklistiky. Máme pred sebou ešte jednu ťažkú etapu, ktorá je krátka, ale nebezpečná. Predtým som musel útočiť, teraz môžem obraňovať ružový dres. Nielen ja, ale celá zostava urobíme všetko preto, aby sa to podarilo." Cháves nemá ten najsilnejší tím, ale pred poslednou dôležitou etapou mu pomôže aj Rigoberto Urán, ktorý, ak sa bude dobre cítiť, je pripravený podporiť svojho krajana.
 
 
chaves uran 2016 giro cptfw
Cháves v debate s krajanom Uránom (© Courtesy Slipstream Sports / Graham Watson 2016)
 
 
Obrovskú smolu prežil Steven Kruijswijk, ktorý z pozície najsilnejšieho jazdca na podujatí stratil ružový dres. Navyše, holandský jazdec si po nepríjemnom páde zlomil rebro. "Na Colle dell'Agnello som bol na svojom limite. V zjazde som urobil hlúpu chybu a narazil som do snehu. Zničil som si bicykel, nemohol som hneď pokračovať. Potom ma všetko bolelo. Všade som cítil bolesť, moja morálka bola na bode mrazu. Chcem som ísť čo najlepšie, ale vedel, som že Giro som už stratil. Všetko som stratil kvôli jednej hlúpej chybe!"
 
Alejandro Valverde znovu trpel vo vysokej nadmorskej výške a po etape sa dostal do pozície, kde musí uvažovať nad tým, ako sa vráti na pódium v klasifikácii. "Nevedel som, že Kruijswijk spadol, ale bolo mi to divné, že stráca toľko času. On nie je tým jazdcom, ktorý sa vzdáva, preto bude ešte bojovať. Znovu som mal problémy vo vysokej nadmorskej výške, na prvom kopci som vypadol z hlavnej skupiny. Ale potom na Risoule som išiel veľmi dobre, takže s týmto som spokojný."
 
Až do záverečnej etapy je odhodlaný bojovať Rafal Majka, ale poľský jazdec vie, že proti sebe má veľmi silnú konkurenciu. "Na prvom stúpaní som trpel, ale na cieľovom som sa cítil oveľa silnejší. Je to veľmi ťažké Giro, so silnými súpermi, ale pred sebou máme ešte jednu etapu, kde sa dajú robiť pekné rozdiely."
 
 
majka 2016 giro stupanie tnkf
Rafal Majka v stúpaní na Colle dell’Agnello (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Ďalším smoliarom prvej alpskej etapy bol Ilnur Zakarin, ktorý spadol a Giro musel opustiť z veľmi dobrej pozície v GC. Športový riaditeľ Kaťuše Dmitrij Konyšev sa vyjadril: "Ilnur bol prevezený do nemocnice a podľa najnovších informácii unikol z toho najhoršieho. Padal približne 30 metrov, ale zdá sa, že má len zlomenú kľúčnu kosť. Je to veľká smola pre neho a pre celý náš tím. Bol to technický zjazd a Ilnur išiel veľmi rýchlo, aby dobehol vedúcich jazdcov. Samozrejme, trošku pri tom riskoval. Takéto veci sa stávajú v cyklistike. Bolo jasné, že v týchto dvoch alpských etapách sa môže niečo stať. Žiaľ, bol to Ilnur, ktorému neprialo šťastie." Ruský jazdec poďakoval všetkým za podporu a verí, že sa čoskoro uzdraví, aby mohol znovu pretekať.
 
Skvelé preteky má za sebou Bob Jungels, ktorý stále predvádza výborné výkony, za čo sa pevne usadil v Top 10. "Na Colle dell'Agnello sa mi ťažko jazdilo kvôli nadmorskej výške, ale nepríjemné boli aj ataky ostatných jazdcov. Preto som išiel vlastným tempom. Na vrchole som nemohol nasledovať najlepších borcov, ktorí išli veľmi rýchlo, ale po zjazde som sa dostal do lepšej pohody a druhý kopec som zvládol veľmi dobre, bez paniky. Verím, že aj v poslednej etape si udržím dobrú výkonnosť."
 
 
giro 1
Priebežné poradie pretekov po 19. etape
1. CHAVES Johan Esteban Orica GreenEDGE 78:14:20 20
2. NIBALI Vincenzo Astana Pro Team 00:44  
3. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo 01:05  
4. VALVERDE Alejandro Movistar Team 01:48  
5. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 03:59  
6. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 07:53  
7. AMADOR Andrey Movistar Team 09:34  
8. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 12:18  
9. SIUTSOU Kanstantsin Dimension Data 13:19  
10. POZZOVIVO Domenico AG2R La Mondiale 14:11  
11. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 18:41  
12. ATAPUMA Darwin Darwin BMC Racing Team 20:51  
13. DUPONT Hubert AG2R La Mondiale 21:32  
14. MONFORT Maxime Lotto Soudal 29:53  
15. HENAO Sebastián Team Sky 30:02  
16. CARDOSO André Cannondale Pro Cycling Team 31:11  
17. VISCONTI Giovanni Movistar Team 31:22  
18. PIRAZZI Stefano Bardiani - CSF 33:30  
19. MONTAGUTI Matteo AG2R La Mondiale 35:42  
20. SCARPONI Michele Astana Pro Team 37:17  
 
Zobraziť kompletné poradie
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop