CdD: Skvelý Contador ovládol prológ do kopca, na pódiu aj Porte a Froome

5.6.2016, 11:20 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
P 5.6. rovinata etapa ciel rovina Les Gets > Les Gets 4 km Contador
Etapy tohto ročníka pretekov:
P1234567
 
 
Podujatie odštartovalo netradičnou disciplínou, ktorá prinútila kandidátov na titul predviesť silnú jazdu už v prvej etape. Na prudkých sklonoch stúpania Les Gets predviedol najskôr najlepší čas Adam Yates z Oricy, ale mladého anglického pretekára onedlho pokoril ďalší talentovaný borec Julian Alaphilippe. Cyklista tímu Etixx - Quick-Step tak pokračoval vo výborných výkonoch, ktoré predvádzal v Kalifornii. Alaphilippe vyliezol na túto stenu s časom rovných dvanásť minút.
 
Pomerne skoro sa objavil na trati Chris Frome, na ktorého boli všetci veľmi zvedaví. Jeden z hlavných favoritov na celkové prvenstvo sa nenechal zahanbiť a stanovil najrýchlejší čas, ktorý mal hodnotu 11:49. Pre jeho súperov to bola hodená rukavica do ringu. Dobré predstavenie ukázal Bardet, ktorý v cieli stratil 16 sekúnd na britského pretekára, jeho krajan Pinot zaostal už 39 sekúnd. Plytkejší vstup do pretekov predviedol Joaguim Rodríguez, ktorý na Frooma stratil 49 sekúnd, Pierre Rolland bol ešte o štyri sekundy pomalší.
 
Na predných priečkach sa udržiavali taliansky vrchár Diego Rosa, ktorý sa v poslednom období výrazne zlepšil, skúsený Daniel Navarro alebo Michal Kwiatkowski. Do cieľa dorazil aj Mikel Landa, ktorý sa vrátil do súťažného rytmu po odstúpení z Gira, a španielsky jazdec zaostal za priebežným lídrom 31 sekúnd a prepracoval sa do Top 10.
 
Po talianskej GT sa zotavil aj Ryder Hesjedal, ktorý takisto predviedol kvalitný výkon a dostal sa na koniec najlepšej desiatky. V tíme Movistar sa ukázal Jesus Herrada, ktorý za Froomom zaostal 26 sekúnd. Naopak, prológ dopadol veľmi zle pre lídra tímu Bora-Argon Dominika Nerza, ktorý v cieli dosiahol veľkú stratu 1:54. Veľmi dobré predstavenie ukázal aktuálny víťaz Amstel Gold Race Enrico Gasparotto, ktorý sa dostal na priebežné desiate miesto v silnej vrchárskej konkurencii.
 
Roman Kreuziger stratil na tomto kopci 55 sekúnd, podobne si viedol aj Sergio Henao, ktorý zaostal za Froomom 59 sekúnd. Kolumbijský pretekár sa vrátil na preteky po ukončení vyšetrovania jeho biologického pasu a potrebuje sa ešte dostať do tej správnej kondície. O čosi lepšie si viedol Rohan Dennis, ktorý zaknihoval stratu 48 sekúnd.
 
V závere štartovali ešte traja pretekári, ktorí mohli ohroziť etapový triumf Chrisa Frooma. Z trojice Contador, Porte a Poels vyzeral byť vo veľkej pohode najmä španielsky pretekár, ktorý po dvoch kilometroch predbehol Vichota, ktorý pred ním vyrazil na trať o minútu skôr.
 
Prológ nevyšiel Fabiovi Aruovi, ktorý stratil 55 sekúnd. Na druhej strane, perfektný výkon ukázal Daniel Martin, ktorý za Froomom zaostal len osem sekúnd. Potom však prišiel do cieľa skvelý Alberto Contador, ktorý porazil svojho veľkého britského súpera o 13 sekúnd. Parádne sa predviedol aj Richie Porte, ktorý sa dostal na druhé miesto s mankom šesť sekúnd na Pistolera.
 
 
contador 2016 dauphine stupanie tnkf
El Pistolero počas prológu (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Alberto Contador po perfektnom výkone ovládol napínavý prológ, na pódiu mu robili spoločnosť Richie Porte a Chris Froome.
 
Úvodná krátka etapa ukázala formu jednotlivých cyklistov, vo vynikajúcom svetle sa ukázali najmä Pistolero a Porte, ktorí si najlepšie poradili s pripraveným kopcom. Contador po súťažnej prestávke ukázal veľkú chuť po pretekaní a k tomu pridal aj potrebnú výkonnosť. Porte takisto výborne odštartoval finálnu časť prípravy na TdF a tento výsledok mu určite zdvihne sebavedomie.
 
Chris Froome dlho viedol priebežné poradie, ale na Les Gets sa nakoniec objavili rýchlejší jazdci. Toto podujatie však len začalo a pred ďalšími etapami ho môže tešiť forma svojich kolegov (Poels, Landa), ktorí budú v nasledujúcich kopcoch jeho veľkými zbraňami.
 
Prvú prekážku v Dauphiné veľmi dobre zvládla dvojica z Etixxu Martin a Alaphilippe, ktorí však doplatili na to, že jazdci na pódiu predviedli super-výkony. V najlepšej spoločnosti sa udržal aj Bardet, v dobrom svetle sa predviedol Adam Yates. V Movistare bol najsilnejší Jesus Herrada, Astanu najlepšie zastupoval Diego Rosa. Kapitán kazašského celku Fabio Aru dostal na dnešnom kopci stratu 1:08, na jeho výkone sa odzrkadlil takmer dvojmesačný jazdecký výpadok. Najsilnejší výkon nepredviedol ani Pinot, lepší výsledok očakávali aj Kreuziger, Rodríguez alebo Rolland. Martin Velits absolvoval prológ so stratou 3:31 na víťaza.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alberta Contadora (víťaz)
"Dnes to bol perfektný deň. Bolo to krátke divadlo, ale od začiatku sme museli ísť naplno. Teraz budeme brať jednu etapu po druhej. Časové rozdiely sú malé a niektoré tímy, ako Sky, sem prišli zvíťaziť. Sky tu má silnú zostavu, niekoľko ich borcov môže uspieť v klasifikácii. Myslím si, že pôjdu za víťazstvom. Mojím cieľom naďalej zostáva dobre sa pripraviť na Tour de France, klasifikácia na Dauphiné nie je mojou prioritou. Pre náš tím to môže byť veľké sústo, preto asi prenecháme zodpovednosť iným celkom."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Richie Porte (2. miesto)
"Bol to veľmi ťažký prológ. Dlho som nejazdil a vyhovovalo mi, že na podujatie som prišiel bez akéhokoľvek tlaku. Na trati sa nedalo nikde skryť, každý ukázal svoju silu, pretom som dostal pekný obraz o mojej výkonnosti. V cieli som sa ledva udržal na nohách. Som rád, ako dopadla úvodná previerka. V ďalších etapách sa chcem vyhnúť akýmkoľvek problémom. Je dobré, že zodpovednosť bude na Tinkoffe, my môžeme šetriť sily na víkend."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Chrisa Frooma (3. miesto)
"Som spokojný s číslami, ktoré som videl na mojom bicykli, a s pocitmi, ktoré som mal na trati. Vyzerá to, že mám dobrú formu. Mám pred sebou ešte nejakú prácu, ale som šťastný, kde sa momentálne nachádzam, pretože Tour je až za mesiac. V tejto sezóne som zmenil prístup a zvolil pomalšie budovanie formy, aby som bol na Tour silnejší v treťom týždni. Musíme počkať, ako to dopadne."
 
 
Výsledky
1. CONTADOR Alberto link ikonka Tinkoff link ikonka 11:36 60
2. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:06 25
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:13 10
4. MARTIN Daniel link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 00:21  
5. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step link ikonka 00:24  
6. POELS Wout Team Sky link ikonka 00:25  
7. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:29  
8. YATES Adam Orica GreenEDGE link ikonka 00:31  
9. ROSA Diego Astana Pro Team link ikonka 00:37  
10. HERRADA Jesús Movistar Team link ikonka 00:39  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 

    
 
Krátke preview etapy:
Na cyklistov čaká razantný vstup do pretekov, pripravený prológ pripomína horskú časovku. Strmé úseky musia pretekári absolvovať vo veľkej intenzite a na Les Gets okamžite uvidíme formu jednotlivých adeptov na titul. Otázkou však zostáva, v akom rozpoložení pricestovali na podujatie, keďže väčšina z nich sa vracia do súťažného rytmu po prestávke. Favoritov na etapový triumf je hneď niekoľko. Froome, Contador, Porte, Henao alebo Pinot sú vynikajúci na pripravenom profile, ale vytiahnuť sa môžu aj Aru, Bardet, Martin, Alaphilippe či Poels. Hneď prvý deň na Dauphiné tak uvidíme zaujímavý a napínavý súboj, v ktorý môže medzi favoritmi vytvoriť pekné rozdiely.      
 
 
Stúpania na trase:
Cieľ: Le Mont Chéry (3,8 km; 9,7 %)
 
 
0 etapa
profil etapy (© letour.fr)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop