CDD: V kráľovskej etape útočil Bardet, no víťazstvo pre Pinota, Froome udržal vedenie

11.6.2016, 10:10 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
6. 11.6. rovinata etapa ciel rovina La Rochette > Méribel 141 km Pinot
Etapy tohto ročníka pretekov:
P1234567
 
Kráľovská etapa podujatia Critérium du Dauphiné odštartovala krátko po trinástej hodine.  Na štart najťažšieho dňa sa postavilo 158 pretekárov. Tesne pred vypuknutím toho všetkého odstúpil jazdec najkvalitnejšieho celku z najväčšej ekonomiky sveta Dominik Nerz. Je trochu na škodu, že krajina akou je Nemecko nemá v podobe tímu zastúpenie v najvyššej lige. Prelom minulého a súčasného storočia zanechali očividne príliš hlboké rany...
 
Predstavenie číslo šesť sme mohli pokojne označiť za etapu kráľovskú. Prvé stúpanie sa objavilo už na 17. kilometri, a to bolo pre jazdcov len akousi rozcvičkou. Na trase pripravili organizátori hneď päť stúpaní vrátane toho cieľového. Asi najväčšiu obavu ale vzbudzovala stena, ktorá sa ako blesk z jasného neba ocitla približne v polovici etapy.
 
Po včerajšom hektickom dni sa v žltom viezol africký rodák Chris Froome zo Sky. Očakávali sme napínavý súboj medzi Albertom Contadorom, Richiem Portem a práve Froomom. Posledné slovo sa nenapísalo ani v boji o bodkovaný dres, ktorý si obliekol Daniel Teklehaimanot. Celok Dimension Data prišiel ešte v prvej hodine pretekania o Igora Antona, ktorý bol pravdepodobne vyčerpaný z náročného Gira.
 
Eritrejčan skutočne vrchol všetky sily do boja o tento cenný dres. Podobne ako včera, tak aj dnes sa ocitol v úniku. Spolu s ním sa tam ocitlo ďalších 24 cyklistov. Boli to Ben Hermans (BMC), Robert Kiserlovski a Roman Kreuziger (Tinkoff), Thibaut Pinot a Jérémy Roy (FDJ), Laurens De Plus a Tony Martin (Etixx-Quick Step), Mikaël Chérel a Ben Gastauer (AG2R-La Mondiale), Daryl Impey (Orica), Jurgen Van den Broeck (Kaťuša), Tony Gallopin a Louis Vervaecke (Lotto-Soudal), Serge Pauwels (Dimension Data), Marc Soler (Movistar), Thomas Voeckler, Bryan Nauleau, Perrig Quémeneur a Romain Sicard (Direct Energie), George Bennett (LottoNL-Jumbo), Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert), Cesare Benedetti a Patrick Konrad (Bora-Argon 18), Tsgabu Grmay (Lampre-Merida).
 
Český reprezentant Roman Kreuziger to v úniku skúšal aj včera. Thibaut Pinot si pravdepodobne naprával reputáciu. V početnom zložení sa tam nachádzali aj zástupcovia Direct Energie. Hneď úvodné stúpanie na Col de Champ-Laurent načrtlo tuhý boj o body do tejto tabuľky. V úniku sa nachádzal aj druhý muž klasifikácie Tsgabu Grmay. Col de Champ-Laurent pokoril ako prvý Daniel Teklehaimanot, podobne tomu bolo tomu tak aj na Col du Grand Cucheron.
 
Vedúcu skupinu vystužili ďalší dvaja borci. Luis Leon Sánchez z Astany a Jan Bakelants z AG2R. Hornatý profil etapy sa podpísal aj pod priemernú rýchlosť pretekov. Prvá hodina sa odjazdila priemerne za 27,4 kilometra za hodinu. Jazdci už začali stúpať na najťažší kopec šiesteho dňa. Na legendárny Col de la Madeleine. Svojou dĺžkou takmer 20 kilometrov a priemerným sklonom 7,9% vzbudzoval skutočne hrôzu. Ako prvý na tieto parametre doplatil domáci Thomas Voeckler, ktorý začal na svojich kolegov strácať. Neskôr sa k nemu pridal aj Andriy Grivko a ďalší. 
 
Veľké veci sa diali aj v hlavnom poli. Na úpätí prémie zaradenej do kategórie HC zaútočil Alberto Contador. V povahe Španiela skrátka nie je vlastnosť vzdávať sa. K spolujazdcovi našich chlapcov z Tinkoffu sa pridal aj Joaquim Rodríguez (Kaťuša), Fabio Aru (Astana), Dayer Quintana (Movistar), Bjorn Thurau (Wanty) a Contadorovi pomáhal aj tímový kolega Jesper Hansen. Vpredu sa dostal do ťažkostí Daniel Teklehaimanot.
 
Z Contadorovej skupiny napokon vypadol Nairov brat a aj Bjorn Thurau. Blížil sa záver náročného stúpania, kde bol hlavným favoritom Tsgabu Grmay. Ešte pred finišom sa Contadorova skupina poslušne zaradila do pelotónu. Alberto aspoň ukázal, že s ním treba počítať. Pred pelotón teda jazdili už len skupiny dve. Prvá sa postupne zmenšovala, logicky narastala tá druhá. Fabio Aru a Alberto Contador dnes ale sedeli na veľmi zlom sedle. Neobsedeli a útočili. Pridal sa k nim aj Romain Bardet, ktorý na Brita strácal o čosi viac ako minútu a pol. Chris Froome mal všetko pod kontrolou.
 
Na vrchole stúpania sa ako prvý ocitol Thibaut Pinot. Pripísal si tak pekných 15 bodov. Tsgabu Grmay ich získal len šesť. Nasledoval dlhý zjazd, v ktorom sa vytvorilo viacero menších skupín. Po ňom sa situácia na trati upokojila. Na čele sa udržala trojica Luis Vervaeke (Lotto-Soudal), Serge Pauwels (Dimension Data) a Mickael Chérel (AG2R). Nasledovala skupina Pinota, Arua a Bardeta. Za nimi sa viezol pelotón.
 
Po dlhom zjazde, počas ktorého si mohli cyklisti vydýchnuť, začali stúpať na predposlednú vrchársku prémiu. Virtuálne sa v bodkovanom drese stále nachádzal jazdec afrického celku. Rozdiel, ktorý bol pred etapou medzi ním a zástupcom talianskeho zoskupenia, sa však zmenšil.
 
Trojica vpredu svoj sen o víťazstve dosnívala asi 35 kilometrov pred koncom. Chytili ich, a tak sa na čele vytvorila skupina 19 mužov. Patrili tam Ben Hermans (BMC), Robert Kiserlovski a Roman Kreuziger (Tinkoff), Thibaut Pinot a Jérémy Roy (FDJ), Laurens De Plus (Etixx-Quick Step), Fabio Aru a Luis Leon Sánchez (Astana), Romain Bardet, Mikaël Chérel a Jan Bakelants (AG2R-La Mondiale), Daryl Impey (Orica-GreenEdge), Jurgen Van den Broeck (Kaťuša), Tony Gallopin a Louis Vervaeke (Lotto-Soudal), Serge Pauwels (Dimension Data), Romain Sicard (Direct Energie), George Bennett (LottoNL-Jumbo) a Tsgabu Grmay (Lampre-Merida).
 
Tri kilometre pred vrcholom Montée des Frasses sa dostal do problémov Fabio Aru, naopak Romain Bardet sa aspoň na spôsob keby sa stalo, ocitol v žltom drese. A problémy pociťoval aj pelotón. Strata troch minút vyzerala dosť desivo. Na vrchole predposledného kopca sa prvý vyšplhal Thibaut Pinot (FDJ). Francúz vyhral aj to predchádzajúce a razom sa ocitol v boji o bodky dosť vysoko.
 
Na čele hlavného poľa pochopiteľne pracovalo najmä britské Sky, ale aj ostatné celky s favoritmi. Najmä BMC a Etixx - Quick-Step. Za následok to malo chytenie skupiny okolo mladého pretekára tímu Astana Fabia Arua. Prebiehal boj Bardeta proti celému Sky. A Francúz zatiaľ vyhrával. 
 
Rozdiel medzi Froomom a Bardetom bol presne 1:34. Momentálne mal teda k dobru ešte stále jednu celú minútu! Navyše mal pri sebe kolegu Jana Bakelantsa. A necelých desať kilometrov pred cieľom to vzal rodák Brioude do vlastných rúk. Túto sezónu ešte nevyhral, no víťazstvo na domácich cestách je vždy o čosi krajšie. K Bardetovi sa pridal jeho kraja Thibaut Pinot.
 
Svoje šťastie skúšali aj Roman Kreuziger s Georgom Bennetom. Časový odstup medzi favoritmi a Francúzskou dvojicou klesol. A Bardet sa razom vyzliekol zo žltého dresu. Podobne ako Contador v polovici etapy, ani Bardet sa rozhodne neplánoval vzdať. Nastúpil Pinotovi, no ten reagoval. Do cieľa chýbali posledné dva kilometre.Pokus jazdcov Tinkoffu a LottoNL - Jumbo sa skončil.
 
Nádherný súboj na diaľku medzi Bardetom a Froomom, ktorý ešte stále patril Francúzovi. Do cieľa chýbalo posledných niekoľko metrov a súboj krajanov vyhral Thibaut Pinot! My sme čakali na časový rozdiel medzi Bardetom a Froomom! A dvojnásobnému víťazovi Tour de France to vyšlo! O žltý dres neprišiel.
 
V celkovom poradí nastali zaujímavé zmeny. Romain Bardet sa dostal do najlepšej desiatky, a to rovno na tretie miesto. Spoločne s Richiem Portem strácajú na vedúceho muža 21 sekúnd. Alberto Contador spadol až na piatu priečku. O jeden stupienok klesol aj Julian Alaphilippe. Veľký skok vpred urobil aj Thibaut Pinot, ktorý z 27. miesta poskočil na desiate.
 
Zajtra nás čaká posledná prekážka. Podľa papierov vyzerá posledná etapa s porovnaním s tou dnešnou o niečo ľahšie. Kopce sa však nájdu aj tam, navyše dnes mnohí cyklisti ukázali veľkú chuť útočiť aj z druhej či tretej vlny. Aktívne jazdil Roman Kreuziger či Daniel Teklehaimanot. Nemôžeme zabúdať ani na domácich pretekárov Bardeta alebo Pinota. Chris Froome mal dnes síce na mále, no dokázal dobrú formu. Čo z toho vyplýva? Že nás čaká pekné vyvrcholenie pretekov Critérium du Dauphiné 2016.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Thibaut Pinot
"Ani poriadne neviem, čo sa stalo na konci, len som sa cítil veľmi dobre a našiel som dobré nohy. Keby mi niekto na stúpaní Madelaine povedal, že dnes vyhrám, neveril by som mu. Počas etapy som mal rovnaké pocity ako doteraz, nebolo to nič výnimočné. Ani neviem, ako mi to v závere vyšlo. Celý deň som sa snažil, chcel som niečo skúsiť. Ak by Romain na konci neatakoval, ale išli by sme stabilne do cieľa, asi by to pre neho dopadlo ešte lepšie z hľadiska GC. Ale je pekné vidieť dvoch Francúzov na čele etapy."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Chrisa Frooma
"Bol som dlho pod tlakom, ale moji kolegovia odviedli výbornú prácu. Najskôr bol nepríjemný Contador, ktorý atakoval na Madeleine, a museli sme ho priviesť späť, lebo by sme mali problémy. Potom bolo treba eliminovať Bardeta, to tiež moji kolegovia zvládli. A na konci atakoval Martin a ja som chcel získať čo najviac času pred zajtrajšou etapou. Bol som prekvapený, že Contador a Porte stratili nejaký čas. Bolo by super znovu vyhrať Dauphiné, veľmi by ma to povzbudilo, ale ešte nič nie je rozhodnuté a zostávam koncentrovaný."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Richie Porte
"Na konci mi chýbali sily, ale bol to ťažký deň. V poslednom čase som veľa nejazdil, myslím si, že sa to prejavilo. Videli sme množstvo útokov, čo sa vždy deje v takejto krátkej etape. Mal som však okolo seba dobrých kolegov, takže sme to zvládli. Som rád, že tento deň už máme za sebou."
 
 
Výsledky
1. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 4:24:16 60
2. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00 25
3. MARTIN Daniel link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 01:04 10
4. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:07  
5. MEINTJES Louis Lampre - Merida link ikonka 01:15  
6. CONTADOR Alberto link ikonka Tinkoff link ikonka 01:15  
7. ROSA Diego Astana Pro Team link ikonka 01:17  
8. YATES Adam Orica GreenEDGE link ikonka 01:17  
9. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step link ikonka 01:21  
10. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:21  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 25:50:22 10
2. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:21  
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:21  
4. MARTIN Daniel link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 00:30  
5. CONTADOR Alberto link ikonka Tinkoff link ikonka 00:35  
6. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step link ikonka 00:56  
7. YATES Adam Orica GreenEDGE link ikonka 01:02  
8. ROSA Diego Astana Pro Team link ikonka 01:18  
9. MEINTJES Louis Lampre - Merida link ikonka 01:35  
10. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 02:12  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Najťažšia etapa podujatia obsahuje poriadnu vrchársku porciu. Už od začiatku sa začne stúpať na dva ťažké kopce, kde sa môže vytvoriť veľká vedúca skupina. Potom bude nasledovať najťažšie stúpanie celých pretekov Col de la Madeleine a po ďalšom kopci prvej kategórie bude na rade cieľové stúpanie. Méribel-les-Allues je stúpanie s pravidelným prevýšením, len po štyroch kilometroch sa objaví 1000 metrov so sklonom 10 % a podobne prudké sú aj posledné stovky metrov pred cieľom. Chris Froome a Richie Porte sa v piatej etape ukázali ako pretekári s najlepšou formou, uvidíme, či s tým dokáže niečo spraviť Alberto Contador. Tím Sky má potrebnú kvalitu, aby celú etapu udržal pod kontrolou a pre svojho lídra pripravil pozíciu na ďalší etapový triumf. Zároveň môže vyslať do úniku niektorého zo svojich borcov (Landa, Henao), takže jeho stratégia bude dôležitá pre úspech, či neúspech utečencov. Richie Porte bol veľmi spokojný, že v predchádzajúcej etape udržal Froomov atak, uvidíme, ako sa mu dariť na tempárskom cieľovom stúpaní. Contador prežil v uplynulých etapách krušné chvíle v hektických dojazdcoh, ale skutočné kopce a náročná vrchárska previerka mu budú sedieť oveľa viac. V kráľovskej etape sa môžu presadiť aj pretekári, ktorým sa tu zatiaľ nedarí. Pinot, Aru, Bardet, Hesjedal môžu vyraziť za etapovým triumfom, uvidíme, či podobnú šancu dostane v Tinkoffe Kreuziger.           
 
Stúpania na trase etapy:
124 km: Col de Champ-Laurent (9,3 km; 8,1 %)
117 km: Col du Grand Cucheron (3,4 km; 6,9 %)
71 km: Col de la Madeleine (19,2 km; 7,9 %)
28 km: Montée des Frasses (8,0 km; 6,5 %)
Cieľ: Méribel-les-Allues (12,3 km; 6,6 %)
 
 
0 etapa
profil etapy (© letour.fr)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop