Okolo Švajčiarska: V prológu najrýchejší Cancellara, Sagana zradilo počasie

11.6.2016, 13:10 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
1. 11.6. rovinata etapa ciel rovina Baar > Baar 6,4 km Cancellara
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456789
 
Švajčiarsky prológ mohli výrazne ovplyvniť dažďové podmienky, aj z toho dôvodu sa niektorí zaujímaví cyklisti postavili na štartovú rampu na začiatku tejto krátkej časovky. Nachádzal sa medzi nimi aj Peter Sagan, ale aj Costa, van Garderen či Bodnar. Naopak, na samom konci mali vyraziť na trať  Cancellara, Matthews, Thomas alebo Talansky.
 
V mestečku Baar pršalo už doobeda, ale keď sa jazdci začali pripravovať na prológ a rozcvičovať sa, svietilo slnko. Na štarte bolo opäť zamračené a popŕchalo. Najrýchlejší čas najskôr predviedol Reto Hollenstein (IAM Cycling), domáci jazdec prekonal trasu za 7:52. Nestačil mu ani Maciej Bodnar, ktorý zaostal 18 sekúnd. Neohrozil ho ani jeho tímový kolega Matthias Brandle, ktorý bol síce rýchlejší na prvom medzičase, ale v cieli na neho stratil dve sekundy.
 
Prológ veľmi dobre odštartoval Peter Sagan, ktorý na meranom úseku stratil dve sekundy na Brandleho, ktorý tu bol zatiaľ najrýchlejší. Svetový šampión v druhej časti udržal svoj výkon na rovnakej úrovni a v cieli sa zaradil na priebežné tretie miesto so stratou päť sekúnd. Jeho čas 7:57. Pred ním sa nachádzala len dvojica z tímu IAM Cycling.
 
Novým priebežným lídrom sa stal Yves Lampaert (Etixx - Quick-Step), belgický jazdec bol najrýchlejší aj na medzičase a v cieli pokoril Hollensteina o štyri sekundy. Z jazdcov na GC Tejay van Garderen (BMC) stratil 18 sekúnd, Rui Costa (Lampre-Merida) 28 sekúnd. Výborný prológ predviedol Wilco Kelderman (Lotto-Jumbo), ktorý dosiahol rovnaký čas ako Lampaert, 7:48, ale o desatiny sekundy bol rýchlejší. Holandský borec výborne zvládol najmä druhú časť.
 
Medzi najlepších sa postupne dostali aj Manuele Boaro (Tinkoff) a Lars Boom (Astana), na hranici Top 10 sa pohybovali Fernando Gaviria (Etixx - Quick-Step) a Jonathan Castroviejo (Movistar). Do tejto spoločnosti sa dostali aj Lindeman (Lotto-Jumbo) a Juul-Jensen (Orica), ale ani jeden z nich neohrozil borcov na vedúcich priečkach.
 
Potom sa v cieli objavil Gorka Izagirre (Movistar), ktorý bol tretím jazdcom, ktorý dosiahol najlepší čas 7:46, ale v jeho prospech hrali desatiny sekundy. Španielsky cyklista tak nadviazal na svoj výborný výkon z prológu v Romandii. Dnešnú previerku zvládol veľmi dobre aj talentovaný francúzsky vrchár Jean-Pierre Latour, ktorý sa usadil v Top 10.
 
Poradím na najvyšších priečkach zamiešal aj Martin Elmiger (IAM Cycling), ale domáci jazdec si dlho neužil pozíciu na čele pretekov, pretože ho prekonal Jurgen Roelandts (Lotto-Soudal) s výkonom 7:39. Belgický cyklista odolal aj útoku, ktorý predviedol Luke Durbridge (Orica), austrálsky borec za ním zaostal jednu sekundu.
 
V cieli sa objavil aj Juraj Sagan. Na prvom medzičase podal dokonca lepší čas ako jeho brat, bol tu rýchlejší o tri sekundy, ale svoj výkon nedokázal udržať až do cieľa a zaradil sa do piatej desiatky.
 
Z jazdcov na celkové poradie sa dostal na vysoké priečky Ion Izagirre, ktorému táto disciplína sedí. Spokojný so svojím výkonom mohol byť aj Geraint Thomas, ktorý sa objavil medzi najlepšími. Očakávalo sa, ako si v závere poradí s touto trasou Fabian Cancellara, no švajčiarsky hrdina sa musel vysporiadať s dažďom, ktorý ho zastihol na začiatku prológu. Tomu zodpovedal aj jeho medzičas, ale Spartakus potom predviedol skvelý výkon a v cieli sa dostal na prvé miesto s náskokom siedmich desatín sekundy a vybojoval etapový triumf.
 
Pre Cancellaru to bol veľký cieľ na tomto podujatí, ktorý sa mu podarilo splniť. Zároveň to bolo jeho jedenáste víťazstvo na tomto podujatí, čím vyrovnal rekord Petra Sagana. Na druhom mieste zažiaril Jurgen Roelandts, na pódium sa dostal aj špecialista na krátke časovky Luke Durbridge
 
Z jazdcov na GC najlepšie zvládol dnešnú previerku Ion Izagirre, dobré výkony ukázali aj Kelderman a Thomas. Lepší výsledok chceli dosiahnuť Van Garderen a Špilak, pomerne veľkú stratu dostali Costa, Frank a Barguil. Preteky sa však rozhodnú v ťažkých horských etapách, ale každá strata v takejto etape môže mrzieť.
 
Peter Sagan sa rozhodol štartovať na začiatku prológu, ale práve vtedy panovali na trati nepríjemné podmienky. Počas celej krátkej časovky však udržiaval stabilný a silný výkon, takže jeho forma je na kvalitnej úrovni. Juraj Sagan zaknihoval stratu 31 sekúnd.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fabian Cancellara (víťaz)
"Nebol to dobrý pocit, keď som stál na štartovacej rampe a videl som dážď. Úprimne povedané, pred etapou som bol veľmi nervózny a toto víťazstvo je pre mňa veľmi dôležité. Mal som ťažké podmienky na trati a v závere som urobil svoje maximum. Znamená pre mňa veľa, že som vyhral prológ a oblečiem sa do žltého dresu. Budem ho brániť, no máme pred sebou ťažký týždeň. Ale ja ho odštartujem v žltom."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Peter Sagan
"Nie každý deň svieti slnko, mne na trati pršalo. Je to v poriadku, nevadí. S časom, ktorý som dosiahol, som spokojný. Myslím si, že sme pripravení na toto ťažké podujatie. Budeme to brať jeden deň za druhým a zároveň sa budeme pripravovať na Tour de France."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patxi Vila (DS Tinkoff)
"Dúfali sme, že na začiatku prológu vydrží dobré počasie, preto sme tam umiestnili Petra, Macieja a Manuela, ale nanešťastie im pršalo. Napriek tomu predviedli dobrý výkon, ale mali smolu. Zajtra je to pre nás dobrá príležitosť, i keď to bude ťažká etapa, ale sme pripravení dosiahnuť dobrý výsledok s Petrom. Je tu niekoľko rýchlych súperov, preto budeme vidieť, ako sme na tom."
 
 
Výsledky
1. CANCELLARA Fabian link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 07:38 60
2. ROELANDTS Jurgen Lotto Soudal link ikonka 00:01 25
3. DURBRIDGE Luke Orica GreenEDGE link ikonka 00:02 10
4. ELMIGER Martin IAM Cycling link ikonka 00:06  
5. IZAGIRRE Ion Movistar Team link ikonka 00:06  
6. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:07  
7. LE BON Johan FDJ link ikonka 00:07  
8. DILLIER Silvan BMC Racing Team link ikonka 00:07  
9. IZAGIRRE Gorka Movistar Team link ikonka 00:10  
10. KELDERMAN Wilco Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:10  
30. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 00:19  
61. SAGAN Juraj Tinkoff link ikonka 00:31  
 
Zobraziť kompletné výsledky
           

 
 
Krátke preview etapy:
V prológu budú všetky oči smerovať na Fabiana Cancellaru, či domáci hrdina dokáže pred svojimi krajanmi vo svojej poslednej profesionálnej sezóne získať žltý dres. V poslednom čase sa mu veľmi nedarilo, ale aj z toho dôvodu bude Spartakus mimoriadne motivovaný a pripravený podať stopercentný výkon. Na prológ sa teší aj Michael Matthews, ktorý vyhral túto disciplínu v silnej konkurencii na Paríž - Nice. Okruh ďalších favoritov bude pomerne široký. Dowsett, Le Bon alebo Bodnar plánujú atakovať najvyššie priečky, Thomas, Ion Izagirre či Kelderman budú chcieť čo najlepšie odštartovať útok na GC. Veľmi dobré výsledky v krátkych časovkách dosiahol aj Peter Sagan, uvidíme, ako sa mu bude dariť na tomto profile. Ak nadviaže na kvalitné výkony z Kalifornie, má veľkú šancu atakovať predné pozície. Pre všetkých jazdcov bude dôležitým faktorom počasie, pretože hrozí, že bude pršať. Ak sa tak stane, presadia sa technicky zruční cyklisti, a nie len siloví borci.         
 
 
Krátky opis trasy etapy:
Na začiatku týchto pretekov nesmie chýbať prológ, v meste Baar je pripravených 6400 metrov na zaujímavom profile. Hneď po štarte budú cyklisti klesať a následne sa dostanú na 500-metrové stúpanie s priemerom tri percentá. Potom ich znovu čaká zjazd a záverečné tri kilometre prebehnú v ľahkom stúpaní. Prológ nemá technické úseky, je vhodný pre zručných špecialistov, ktorí si poradia s miernym kopcom, dvomi malými zjazdmi a v druhej časti dokážu vyvinúť čo najvyššiu rýchlosť.
 
 
Priamy prenos na webe RTVS:
od 15:50, komentuje Vladimír Genda
 
 
etapa 1
mapa prológu (© tds.ch)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop