TdF: Fantastický záver Tinkoffu, Peter Sagan má etapu a žltý dres! + audio

3.7.2016, 11:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
2. 3.7. rovinata etapa ciel rovina Saint-Lo > Cherbourg-Octeville 183 km Sagan
 
 
Na štarte sa objavili všetci pretekári, takže po včerajších kolíziách ani jeden jazdec neodstúpil. V meste Saint-Lo privítalo pelotón zamračené počasie. Vrcholom dňa mal byť záverečný krátky kopec, kde sa malo rozhodnúť aj o novom držiteľovi žltého trička, keďže pre Cavendisha by to mal byť ťažký finiš.
 
 
Mesto Saint-Lo
Mesto  s takmer  20-tisíc  obyvateľmi  hostí  etapu Tour  de  France prvý  raz. Je  významným poľnohospodárskym  a potravinárskym  centrom  v Normandii.  Okrem veľkochovu dobytka sa tu nachádzajú  aj  úspešní  chovatelia  koní.  Miestnou špecialitou  je  šunka  Antan  a čokoláda Chevaliers d'Argouges. Z kultúry a pamiatok sú najväčšími lákadlami pozostatky mestských hradieb, z ktorých niektoré sú staré viac ako tisíc rokov.
 
 
Veľmi dobré šance mal Peter Sagan. V prípade, že v cieli nestratí ani jednu sekundu, do žltého pôjde, aj keď bude finišovať na druhom mieste, keďže v tomto smere rozhoduje súčet umiestnení. Podľa niektorých zahraničných novinárov je však posledné stúpanie ťažšie, ako vyzerá na papieri, preto by sa tam mohli presadiť takí borci ako Valverde či Daniel Martin.
 
Hneď po otvorení etapy vyrazil dopredu líder vrchárskej súťaže Paul Voss (Bora-Argon 18) a postupne sa k nemu pridali Vegard Breen (Fortuneo), Cesare Benedetti (Bora-Argon 18) a Jasper Stuyven (Trek-Segafredo). Nemecký tím Bora aj dnes dostal do vedúcej skupiny dvoch jazdcov, Paul Voss prejavil jasný záujem udržať bodkovaný dres.
 
V brejku mal však silného súpera, pretože Vegard Breen ho porazil na prvej prémii. Jeho celok Fortuneo - Vital Concept nebol v tomto smere vo včerajšej etape úspešný, teraz chceli svoje zaváhanie napraviť. V úniku sa nachádzala aj vychádzajúca hviezda jarných klasík Jasper Stuyven, ktorý v tomto roku vybojoval pekný triumf na K-B-K. A práve belgický jazdec bol úspešný na druhej horskej prémii.
 
 
Mesto Countances (119 km pred cieľom)
Countances spája s históriou Tour udalosť z roku 1924, keď došlo k prvému priznaniu z užitia dopingu.  Po  tretej  etape  so  štartom  v Cherbourgu  sa  bratia Henri a  Francis Pélissierovci  priznali novinárovi Albertovi Londersovi, že si pomohli niekoľkými prípravkami na zmiernenie bolesti a doping tak debutoval  v médiách. Henri Pélissier sa takto snažil vyrovnať vtedajšiemu lídrovi Ottaviovi Bottechiovi, rozpútal však vlnu negatívnych článkov na adresu Tour de France, ktoré vtedajší riaditeľ pretekov Henri Desgrange označil za lži.
 
 
V balíku udával tempo tím Dimension Data, ktorý si užíval nosenie žltého dresu, ale zároveň kontroloval situáciu na trati, pretože jedným z favoritov na etapové víťazstvo bol Boasson Hagen. Na tretej horskej prémii už na pretekárov pršalo, jeden bod získal Jasper Stuyven a vyrovnal tak bodovú bilanciu lídra vrchárskej súťaže Paula Vossa. Nemecký jazdec na tomto kopci stratil kontakt s ostatnými utečencami, ale potom sa vrátil späť.
 
Na mokrých cestách stúpala nervozita v pelotóne a videli sme aj prvý pád, do ktorého sa dostalo viacero zvučných mien. Na zemi sa ocitli Rodríguez, Bardet, Tony Martin, Costa, Barguil, Matthews, ale všetci vyzerali byť v poriadku. Znovu mal problémy aj Alberto Contador, ktorý musel dlho čakať na výmenu bicykla a musel sťahovať stratu dve minúty. Ale podobne ako včera balík v tom momente spomalil. Pistolero sa vrátil do balíka, rovnako aj ďalší jazdci.
 
Port-Bail (rýchlostná prémia)
V Port-Bail môžeme obdivovať kostol Notre-Dame pôvodne z 11. storočia s peknou opevnenou vežou, ktorá je pozostatkom z čias storočnej vojny medzi Francúzskom a Anglickom. Nachádza sa tu historická vyhliadková železnica smerujúca do mesta Carteret, rovnako ako dnešná etapa.
 
 
Potom sa počasie vylepšilo a prestalo pršať, v balíku sa situácia upokojila. Tempo stále diktoval tím Dimension Data a najmä neúnavný Stephen Cummings. Na rýchlostnej prémii mali utečenci k dobru šesť minút, maximum bodov tu získal Cesare Benedetti. Pretekári v balíku bojovali o jedenásť bodov, ktoré uchmatol André Greipel. Peter Sagan získal osem bodov, pred neho sa ešte dostali Kittel a Kristoff.
 
Šesťdesiat kilometrov pred cieľom mala vedúca skupina náskok šesť minút, v pelotóne jazdil na čele stále len tím Dimension Data. Postupne sa začali vpredu ukazovať viaceré tímy, ktoré mali záujem ukoristiť dnešnú etapu. Pozorne jazdil najmä BMC, ale celý pelotón musel zmazať stratu päť minút. V balíku už nefigurovali George Bennet a Michael Morkov, ktorí mali včera ťažký pád a na trati dnes trpeli.
 
Pelotón nasadil veľmi vysoké tempo, pretože vedúca skupina si dokázala udržiavať pekný náskok. Vpredu sa ukazovali Tinkoff, BMC, Astana alebo Direct Energie. Práve v tomto momente mal defekt Geraint Thomas, ktorý sa vo veľkej rýchlosti vracal späť. Vedúcu skupinu oslabil Cesare Benedetti. Pre pelotón začala byť situácia kritická 20 km pred cieľom, utečenci si stále užívali náskok tri minúty.
 
 
Cherbourg-Octeville
Hlavná hospodárska oblasť v regióne Cotentin. Cherbourg je úzko spätý s morom, nachádzajú sa tu rozsiahle obchodné, rybárske, jachtárske, vojenské a turistické prístavy. Po reforme samosprávy v januári 2016 bolo k tomuto sídlu pridaných niekoľko okolitých obcí a v súčasnosti je s 80-tisíc obyvateľmi 4. najväčším mestom v Normandii. Z pamätihodností  sú  domáci  najviac  hrdí  na renesančný kaštieľ Château des Ravalet z druhej polovice 16.  storočia  obložený  modrou  bridlicou.
 
 
Rozdiel medzi skupinami klesal len veľmi pomaly, vedúca trojica bola na prahu obrovského prekvapenia. Voss, Breen a Stuyven mali na dosah nielen etapový triumf, ale aj žltý dres. Na predposlednom stúpaní vyrazil dopredu Jasper Stuyven, ktorý sa dokázal zbaviť svojich spoločníkov z úniku. Necelých päť kilometrov pred cieľom dostal defekt Richie Porte, a to bol pre neho veľmi smoliarsky moment. Stuyven mal na začiatku posledného kopca náskok 80 sekúnd.
 
Na najprudších úsekoch stratil belgický jazdec väčšinu zo svojho náskoku a kilometer pred cieľom bol chytený najmä zásluhou jazdcov Tinkoffu, kde bol aktívny Roman Kreuziger.
 
O víťazovi etapy sa rozhodlo v špurte do kopca, v ktorom bol najsilnejší Peter Sagan, ktorý zároveň vybojoval žltý dres!
 
Na druhom mieste skončil Julian Alaphilippe, tretí finišoval Alejandro Valverde. V závere sa dostal do problémov zranený Alberto Contador, ktorý zaknihoval stratu 48 sekúnd, ešte väčšie manko dostal Richie Porte, ktorý zaostal o 1:45. 
   
Videli sme veľmi dramatický dojzad, keď sa takmer postaral o prekvapenie Jasper Stuyven z úniku, ale na záverečnom kopci zabrali Valgren a Kreuziger z Tinkoffu a zlikvidovali túto hrozbu. Pre Petra Sagana odviedol skvelú podporu najmä český jazdec, ktorý mu pred samotným finále pripravil parádnu pozíciu. Svetový šampión sa mohol koncentrovať len na svoj šprint a potom skúsene počkal na tú správnu chvíľu, kedy vyrazí dopredu. Na konci dnešnej etapy nebolo na čele pretekov lepšieho cyklistu. 
 
Peter Sagan vyhral svoju piatu etapu na Tour, na toto víťazstvo čakal tri roky. Okrem toho sa oblečie do žltého dresu, čo je fantastická správa pre celú slovenskú cyklistiku. A to všetko dosiahol v dúhovom drese. Naposledy sa objavil v žltom drese úradujúci majster sveta Thor Hushovd na Tour pred piatimi rokmi. Zároveň sa dostal na prvé miesto v bodovacej súťaži, kde má náskok 24 bodov na Marka Cavendisha.
 
 
sagan tinkov 2016 tour
dvaja najspokojnejší muži po etape (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
V dnešnom rýchlom dojazde stratili Thibaut Pinot a Vincenzo Nibali 11 sekúnd, ale na konci oveľa viac trpel jeden z najväčších favoritov Alberto Contador. Španielsky jazdec po včerajšom páde nedokázal udržať tempo s najlepšími cyklistami a po dvoch dňoch na tomto podujatí musí byť veľmi sklamaný. Ešte horšie sa darilo Richie Portovi, ktorý v tom najhoršom momente dostal defekt, čo ho pripravilo o miesto v hlavnom balíku. Austrálskemu pretekárovi sa tak naďalej lepí smola na päty na GT.  
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (víťaz)
"V cieli som bol prekvapený, že som vyhral. Myslel som si, že pred nami boli ešte dvaja ľudia z úniku. Preto som zostal prekvapený, keď mi povedali, že som vyhral. Roman odviedol fantastickú prácu, potom to už bolo len na mojich nohách. Alaphilippe bol v závere silný, ale dokázal som ho poraziť. Je úžasné, že som získal žltý dres. Mám už ten dúhový, ale toto je pre mňa špeciálny moment."
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Petra Sagana
{play}images/music/2016/Sagan-tdf-po-2-etape.mp3|zdroj: Matej Vyšňa{/play}
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Seana Yatesa (DS Tinkoff)
"Sme šťastní kvôli Petrovi, že dosiahol ciele, s ktorými prišiel na Tour. Vyhral etapu, ktorá mu veľmi sedela, a získal žltý dres. Nemôže byť šťastnejší. Na druhej strane sme kvôli Albertovi depresívny, na to, čo sa mu stalo, nemám lepšie slová. Mal ďalší pád a stratil nejaký čas na svojich súperov. V tomto smere sme veľmi ďaleko od ideálu. Ale Alberto je bojovník, určite sa nevzdáva. Do Paríža je dlhá cesta."
 
 
Výsledky
1. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 4:20:51 120
2. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step link ikonka 00:00 50
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:00 25
4. MARTIN Daniel link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 00:00 15
5. MATTHEWS Michael link ikonka ORICA-BikeExchange 00:00 5
6. KELDERMAN Wilco Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00  
7. GALLOPIN Tony Lotto Soudal link ikonka 00:00  
8. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:00  
9. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
10. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 8:34:42 25
2. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step link ikonka 00:08  
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:10  
4. BARGUIL Warren Team Giant - Alpecin link ikonka 00:14  
5. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:14  
6. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:14  
7. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:14  
8. KREUZIGER Roman link ikonka Tinkoff link ikonka 00:14  
9. GERRANS Simon link ikonka ORICA-BikeExchange 00:14  
10. MARTIN Daniel link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 00:14  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 87
2. CAVENDISH Mark link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 63
3. KITTEL Marcel link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 50
4. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 40
5. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step link ikonka 33
6. COQUARD Bryan Direct Energie 25
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo zostrih etapy z dielne RTVS (odkaz)

 

 
 
Horské a rýchlostné prémie:
4-20 173 km - Côte de Torigny-les-Villes: dĺžka 1,4 km; sklon 5,7 % (1 bod)
4-20 160 km - Côte de Montabot: dĺžka 1,9 km; sklon 5,0 % (1 bod)
4-20 131 km - Côte de Montpinchon: dĺžka 1,2 km; sklon 5,9 % (1 bod)
sprint-20 69 km - Port-Bail (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
3-20 1,5 km - Côte de La Glacerie: dĺžka 1,9 km; sklon 6,5 % (2-1)
ciel Cieľ (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Nachystaný klasikársky dojazd je cieľom pre veľkú skupinu jazdcov. Znovu to bude nervózny deň, pretože pri pobreží má fúkať bočný vietor a v prvej časti etapy môže pršať. Ani dnes nemajú utečenci šancu na víťazstvo, v balíku sa bude nachádzať dostatok jazdcov, ktorí dobre vedia, že okrem triumfu môžu získať aj žltý dres. Medzi nich určite patrí Peter Sagan, ktorý potvrdil výbornú formu vynikajúcim šprintom v úvodnej etape, kde získal veľmi dôležité bonusové sekundy. Svetový šampión by sa mal udržať v hlavnej skupine po prudkom stúpaní tretej kategórie a v záverečnom špurte do kopca ukázať svoje kvality. Navyše, dojazd je veľmi technický, množstvo zákrut bude nútiť pretekárov hľadať si čo najlepšiu pozíciu na čele balíka, a v tomto smere je Sagan výnimočný. Preto by Tinkoff mohol v priebehu etapy kontrolovať situáciu na čele balíka a hlavne na konci ustriehnuť všetky ataky. Medzi Saganových súperov bude patriť predovšetkým Julian Alaphilippe, ktorý chce na Tour získať etapu a ktorý je výborný v takomto finiši. Na túto etapu sa zameriava aj Greg van Avermaet, typologicky sa hodí pre Boassona Hagena. Dnešný dojazd bol veľkým cieľom pre Michaela Matthewsa, ale austrálsky jazdec v prvej etape spadol a až priamo na trati zistíme, ako sa bude cítiť. Budeme zvedaví, či ho v prípade núdze dokáže nahradiť Simon Gerrans. Na záverečnom krátkom kopci môže byť nebezpečný Fabian Cancellara, do útoku môže zaveliť aj Tom Dumoulin. Do pohotovosti sa dostanú aj jazdci na GC, pretože v tejto etape nebude pred cieľom platiť 3-kilometrová ochranná zóna, takže možno sa medzi nimi vytvoria aj prvé malé rozdiely. Spomedzi nich má najlepšie zrýchlenie Chris Froome, po včerajšom páde bude pod veľkým tlakom Alberto Conatdor, aby so svojimi zraneniami prekonal tento finiš bez výraznejších strát.              
 
 
Krátky opis trasy:
Aj na začiatku druhej etapy sú pripravené menšie horské prémie, ktoré majú motivovať pretekárov k aktívnejšej jazde. Zvyšná časť profilu prebehne na podobnej trase ako predchádzajúci deň, ale finále bude diametrálne rozdielne. Zariadi to stúpanie Côte de la Glacerie, ktoré obsahuje aj 500-metrovú pasáž s priemerom cez desať percent. Po jeho prekonaní zostáva do cieľa už len jeden kilometer, čerešničkou na torte bude záverečných 600 metrov s priemerom šesť percent. Nikto nepochybuje, že je to finiš pre puncheurov s najlepším šprintom do kopca. Títo cyklisti budú veľmi motivovaní, pretože s pomocou bonusových sekúnd môžu myslieť aj na maillot jaune. Pre klasických šprintérov môže byť tempo na Côte de la Glacerie prirýchle, postarajú sa o to aj jazdci na GC, ktorí si budú strážiť pozíciu na čele hlavného balíka. Nesmieme však zabúdať, že v tomto regióne môže etapu ohroziť vietor.
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk kompletný prenos etapy
na Dvojke od 14:30 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Oľga Hamadejová
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor C-I.sk: Lukáš Timko
hosť - spolukomentátor: Peter Privara
 
 
tdf 02
profil etapy (© letour.fr)
 
 
ciel 2 etapy
 
profil záverečných kilometrov (© letour.fr)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop