TdF: V špurte do kopca tesné víťazstvo Kittela, Sagan na treťom mieste

5.7.2016, 10:40 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
4. 5.7. rovinata etapa ciel rovina Saumur > Limoges 237 km Kittel
 
 
Pretekári boli pripravení na najdlhšiu etapu na podujatí. Aj dnes sa na štarte objavilo všetkých 198 cyklistov, ktorí mali pred sebou slnečný deň. Opäť sme sa mohli tešiť na dramatický finiš, posledné stovky metrov prebehli na 5-percentnom stúpaní, čo malo sadnúť silovým šprintérom, a najmä Petrovi Saganovi.
 
Oleg Tinkov pred etapou nešetril chválou na svojho cyklistu: "Je pekné vidieť Petra v žltom drese. Cyklistika potrebuje takýchto jazdcov. Froome je skvelý jazdec, ale čo sa týka vzhľadu, charizmy a zábavy na Petra sa nijakým spôsobom nechytá. Ak Peter Sagan vyhrá ešte dve etapy, zostanem v cyklistike. Momentálne mám zmiešané emócie. Na jednej strane sa teším z Petrových úspechov, ale mrzia ma pády Alberta Contadora. On je však veľmi silný muž, verím, že ešte môže triumfovať."   
 
 
Saumur
Historické mesto sa nachádza medzi riekami Loire a Thouet, je obklopené vinohradmi Chinon, Bourgueil, Coteaux du Layon, ktoré produkujú špičkové francúzske vína. Panoráma tohto 29-tisícového sídla je mnohými prirovnávaná k Bratislave. K najkrajším historickým miestam patrí zámok Château de Saumur zo 14. a 15. st., niekoľko ďalších hradov a zámkov a opátstvo Fontevraud. V roku 1883 sa tu narodila známa módna tvorkyňa Coco Chanel, zakladateľka rovnomennej odevnej značky. V tomto meste má storočnú tradíciu jazdectvo a koná sa tu druhá najväčšia súťaž v drezúre koní v celom Francúzsku.
 
 
Na začiatku sa nezopakovala situácia zo včerajšej etapy, keď nikto nechcel ísť do úniku, práve naopak. Najskôr sa na čele vytvorila 7-členná skupina, kde sa predvádzali Bodnar, de Gendt, Impey, Vermote, Berhane, Schillinger a Irizar. S týmto zložením však neboli spokojné tímy ako Fortuneo, Direct Energie a Kaťuša, ktoré sa postarali o to, že táto partia sa vrátila do balíka.
 
Následne sa vytvoril nový únik a Oliver Naesen (IAM Cycling), Alexis Gougeard (Ag2r), Markel Irizar (Trek-Segafredo), Andreas Schillinger (Bora-Argon18) už dokázali zostať na čele pretekov. Spomínané francúzske tímy ako Fortuneo a Direct Energie tam nakoniec nedostali svojho zástupcu.
 
Potom sa na čele balíka poskladali borci z Tinkoffu, ktorí mali pred sebou dlhú cestu pri obrane žltého dresu. Dnes mali rozhodne zodpovednejšiu úlohu ako včera, pretože najvyššie postaveným mužom v úniku bol belgický jazdec Oliver Naesen, ktorý v GC strácal len 1:53. Spolu s ním sa vpredu sa nachádzal aj dobrý tempár Markel Irizar, skúsený jazdec na severské klasiky Andreas Schillinger alebo talentovaný domáci pretekár Alexis Gougeard. Jazdec tímu Ag2r sa ako jeden z mála francúzskych pretekárov teší na kockové klasiky a v tomto roku predviedol parádny výkon na Omloop Het Nieuwsblad, kde obsadil piate miesto, hoci celý deň jazdil v úniku.
 
 
Châtellerault (162 km pred cieľom)
Takmer 30-tisícové mesto, ktorého centrom preteká rieke La Vienné, je rodiskom významného filozofa René Descartesa, bývalej  premiérky Edith Cresson a cyklistu Sylvaina Chavanela, víťaza etáp na Tour de France a držiteľa žltého dresu počas dvoch dní v roku 2010. Medzi miesta  k videniu patrí krásne zachovalá manufaktúra na výrobu zbraní a divadlo Blossac, ktoré bolo zrekonštruované v roku 2013.
 
 
Tinkoff dostal pri kontrole utečencov pomoc, jedného jazdca poslal na čelo balíka Direct Energie. Šprintér tohto francúzskeho tímu Bryan Coquard si veril na dnešný finiš, podľa vlastných slov sa dostáva do top formy. Potom sa vpredu objavil aj zástupca Dimension Data, sebavedomý a silný Cavendish cítil šancu, že sa môže presadiť na záverečnom krátkom kopci. Birtiský jazdec mal navyše narodeniny. Priemerný rýchlosť etapy bola 42 km/h, cyklisti dnes nemali čas na vyhliadkovú jazdu.
 
Etapa prebiehala svižným tempom, náskok utečencov neprekonal šesť minút. Tento rozdiel držali pod kontrolou cyklisti z Tinkoffu a Dimension Data, vedúca skupina bola však odhodlaná pelotónu nedať nič zadarmo. Po polovici etapy začali v balíku pracovať aj celky Lotto-Soudal a Etixx - Quick-Step, takže tempo udávali až štyri zoskupenia. 
 
 
Montmorillon (98 km pred cieľom)
Gotický most zo 14. storočia vedie do 6-tisícového stredovekého mesta známeho aj ako "Cité de l'Écrit" (mesto písania, alebo mesto spisovateľov). Je to miesto milovníkov kníh s veľkým Centrom kníh postaveným v roku 2000 a financovaným zo zdrojov Európskej únie. Nájdeme tu 26 stánkov rôznych kníhkupectiev, burzu kníh ako aj niekoľko výstav vrátane najväčšej zbierky starých písacích strojov vo Francúzsku. Otcom tohto projektu je známy prozaik Régine Deforges. Z historických pamiatok sa tu nachádzajú Kostol Panny Márie z 11. st., Kaplnka sv. Laurent a sv. Vincenta a dvojpodlažná  kaplnka Octagon.
 
 
Spolupráca týchto tímov znížila náskok utečencov na štyri minúty. Pred šprintérskou prémiou sa pretekári dostali na zvlnený terén, kde aliancia štyroch celkov v pelotóne stále zmenšovala svoju stratu na vedúcu skupinu. Na samom čele pretekov sa pohybovali aj Greipel a Cavendish. Na predných pozíciách jazdil v dobrej nálade aj Peter Sagan.
 
V úniku sa presadil na šprintérskej prémii Andreas Schillinger, ktorý ako jediný prejavil záujem o šprintérske body. Pre pelotón bolo pripravených jedenásť bodov, ktoré si pripísal na svoje konto Peter Sagan, prémia sa nachádzala v miernom kopci. Za ním sa umiestnili Kittel, Cavendish a Greipel. V bodovacej súťaži Sagan znížil svoju stratu na Cavendisha na päť bodov. Do tohto súboja sa nezapojili Coqaurd a Matthews, ktorí šetrili sily na dnešný dojazd.
 
V krátkom slede nasledovala jediná horská prémia dnešnej etapy, na ktorej sa zviditeľnil Markel Irizar. Odstup medzi dvomi skupinami zostával stabilizovaný na dvoch minútach, pelotón mal situáciu pod kontrolou. 40 kilometrov pred cieľom klesol rozdiel pod jednu minútu, na zvlnenom teréne nechcel balík nič podceniť. Za tím Direct Energie sťahoval náskok najbojovnejší jazdec včerajšej etapy Thomas Voeckler.
 
Po niekoľkých hodinách strávených na čele pretekov vypadol z úniku Alexis Gougeard. Zvyšní traja utečenci Naesen, Irizar, Schillinger medzi sebou bojovali o honor najbojovnejšieho jazdca, keďže pelotón im bol v pätách.
 
 
Limoges
Administratívne a kultúrne  centrum departmentu Haute-Vienne so 140-tisíc  obyvateľmi  je mestom porcelánu a mäsiarstva. Dlhoročnú tradíciu má úžitková, priemyselná i umelecká  výroba porcelánu a smaltovaných či medených nádob. Okrem toho sa tu produkujú tradičné dubové sudy využívané najmä pri výrobe koňaku. V Limoges sa konajú tenisové podujatia Fed Cup a Davis Cup, basketbalový celok CSP Limoges je najúspešnejším vo Francúzsku vo všetkých kategóriách a na miestnej univerzite vyštudovali športový manažment Laurent Blanc, Marc Lievremont, Emmanuel Petit či Zinedine Zidane. Dominantou mesta je starý most Saint-Étienne s dĺžkou vyše 120 m a šírkou 5 m. Tvorí ho 7 nepravidelných oblúkov, ktoré dávajú celému centru stredoveký charakter. Rovnaké meno má aj katedrála z 13. storočia, ktorá bola úplne dokončená o tri storočia neskôr.
 
 
Okrem cieľovej rovinky, ktorá bola umiestnená na krátkom kopci, si šprintéri museli dať pozor aj na nehodnotené stúpanie, ktoré sa nachádzalo osem kilometrov pred cieľom. Podľa našich informácii malo byť dlhé 1500 metrov s priemerným sklonom osem percent. Utečenci boli dobehnutí 7 km pred cieľom na tomto kopci, Peter Sagan tu bol pohodlne umiestnený na čele balíka za svojimi kolegami.
 
Tento úsek najlepšie zvládli celky Tinkoff a Lotto-Soudal, čoskoro sa dostala do popredia aj Orica. Naopak, nevideli sme tam dresy Etixx - Quick-Step.       
 
André Greipel mal pred cieľom výbornú podporu, ale o etapový triumf bojovali Marcel Kittel a Bryan Coquard, aj dnes rozhodovala o víťazovi cieľová fotografia. Peter Sagan skončil tretí, etapový triumf vybojoval Marcel Kittel.
 
 
kittel 2016 tdf spurt eqsf
Marcel Kittel sa dočkal deviateho triumfu na Tour (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Dnešný dojazd bol ešte tesnejší ako ten včerajší. V záverečnom stúpaní to bolo všetko o správnom načasovaní svojho šprintu, Greipel a Kristoff vyrazili dopredu príliš skoro a nemohli bojovať o etapový triumf. V tom najlepšom momente začal špurtovať Marcel Kittel a zdalo sa, že žiadny pretekár sa mu nevyrovná. Lenže zozadu sa k nemu dostal Bryan Coquard, ktorému chýbalo len veľmi málo, aby získal vytúženú etapu. Pred páskou bol skutočne veľmi rýchly.
 
Marcel Kittel sa síce nepresadil v predchádzajúcich hromadných dojazdoch, ale toto víťazstvo v ťažkej koncovke mu dodá veľké sebavedomie. Jazdec tímu Etixx - Quick-Step vybojoval deviaty titul na Starej dáme. Veľmi dobrý výkon predviedli aj talentovaní borci Dylan Groenewegen a Sondre Holst Enger, naopak, Michael Matthews sa nedostal ani do Top 10.  
 
Peter Sagan predviedol výborný špurt, ale Kittel bol rýchlejší a Coquard začal špurtovať o čosi neskôr a pred páskou mal viac síl. Tretia priečka je však veľmi dobrá z hľadiska štyroch bonusových sekúnd, ktorými zvýšil svoj náskok na čele poradia, a v zajtrajšej etape sa mu veľmi zídu pri obhajobe žltého dresu. Svetový šampión pokračuje v konštantných výkonoch na Tour, v každej etape zatiaľ finišoval na predných priečkach. Zároveň sa znovu dostal na čelo bodovacej súťaže, keď si pred Cavendishom vytvoril 5-bodový náskok.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana
"Nemôžem sa sťažovať. Som šťastný, že mám stále žltý dres a v etape som skončil tretí, čo sú ďalšie body do bodovacej súťaže. Je to dobré. Bola to veľmi dlhá etapa, takmer 250 kilometrov, ale išli sme po vetre, takže to nebolo zložité. Šprint je vždy lotéria. Mohol som ešte chvíľu počkať, pretože som začal šprintovať v rovnakom čase ako Kittel. Coquard bol viacej trpezlivý a takmer vyhral. Ale som spokojný, všetko ide veľmi dobre."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Marcela Kittela (víťaz)
"Cítim veľký príval emócii, mám pocit ako pri prvom víťazstve na Tour. Som super šťastný. Som veľmi hrdý na náš tím, pretože sme tvrdo bojovali o tento úspech. Doteraz sa nám nedarilo a som veľmi rád, že sa nám podarilo vrátiť do hry, najmä po takomto víťazstve."
  
 
Výsledky
1. KITTEL Marcel link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 5:28:30 120
2. COQUARD Bryan Direct Energie 00:00 50
3. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 00:00 25
4. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00 15
5. KRISTOFF Alexander link ikonka Team Katusha 00:00 5
6. HOLST ENGER Sondre IAM Cycling link ikonka 00:00  
7. McLAY Daniel Fortuneo - Vital Concept 00:00  
8. CAVENDISH Mark link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
9. DUMOULIN Samuel Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
10. GERRANS Simon link ikonka ORICA-BikeExchange 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 20:03:02 25
2. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step link ikonka 00:12  
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:14  
4. BARGUIL Warren Team Giant - Alpecin link ikonka 00:18  
5. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:18  
6. KREUZIGER Roman link ikonka Tinkoff link ikonka 00:18  
7. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:18  
8. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:18  
9. MATTHEWS Michael link ikonka ORICA-BikeExchange 00:18  
10. ROLLAND Pierre Cannondale-Drapac Pro Team 00:18  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 147
2. CAVENDISH Mark link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 142
3. KITTEL Marcel link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 137
4. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 87
5. COQUARD Bryan Direct Energie 83
6. KRISTOFF Alexander link ikonka Team Katusha 56
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
 
 

 
 
Horské a rýchlostné prémie:
sprint-20 67 km - Le Dorat (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
4-20 55 km - Côte de la Maison Neuve: dĺžka 1,2 km; sklon 5,6 % (1 bod)
ciel Cieľ (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Aj do tretice dostávajú svoju príležitosť rýchli pretekári, tentoraz si na konci vyskúšajú silový špurt do kopca, ktorý sa odohrá na 500-metrovom stúpaní s priemerom päť percent. Obsadenie v záverečnom súboji bude rovnaké ako v predchádzajúcich šprintérskych koncovkách, ale popri klasických rýchlikoch tu dostávajú svoju príležitosť odolní šprintéri či puncheuri. Medzi trojicou Greipel, Cavendish, Kittel bude dojazd v meste Limoges najviac vyhovovať Greipelovi, ktorý vo svojej top forme je na takejto koncovke veľmi silný. Na tento finiš sa tešia Coquard a Matthews, najmä austrálsky jazdec bude mať motiváciu, aby na Tour konečne predviedol svoje kvality. Uvidíme, či bude mať dostatočnú výkonnosť John Degenkolb, pre ktorého by to bola výborná príležitosť, ak by jeho príprava pred pretekmi bola ideálna. Etapový triumf tu naháňa Greg van Avermaet, do toho správneho tempa sa potrebuje dostať Alexander Kristoff. Keď sa jedná o podobný špurt do kopca, medzi hlavných adeptov musí patriť aj Peter Sagan, najmä, ak jazdí v perfektnej forme. Pri svojom triumfe v druhej etape bol v náročnejšom dojazde neprekonateľný, nepochybujeme, že bude potrebne koncentrovaný aj tentoraz, aby uchmatol víťazstvo aj v žltom drese. Nielenže má výbornú výkonnosť, ale v poslednom čase dokáže podobné príležitosti využiť s chladnou hlavou.          
 
 
Krátky opis trasy:
Štvrtá etapa je najdlhšou v celom ročníku a pretekárov zavedie výrazným spôsobom do centrálnej časti krajiny. Na dĺžke 237 kilometrov sa nachádza len jedno stúpanie štvrtej kategórie, ale aj tak to môže byť príležitosť pre utečencov. Šprintérske celky budú mať za sebou náročné dni strávené na čele balíka a v cieľovom meste Limonges je nachystaný finiš do kopca, ktorý sa viac hodí pre odolných šprintérov. Ak vedúca skupina dostane na trati príliš veľký náskok, v pelotóne sa nemusí nájsť dostatok zoskupení, ktoré budú ochotné sťahovať stratu pelotónu. Lenže stále sa nachádzame na začiatku pretekov a niektorí jazdci majú tento dojazd vyhliadnutý, preto sa môžeme tešiť na naháňačku medzi balíkom a utečencami.
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk kompletný prenos etapy
na Dvojke od 14:30 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Oľga Hamadejová
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor C-I.sk: Lukáš Timko
hosť - spolukomentátor: Roman Broniš
 
 
tdf 04
profil etapy (© letour.fr)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop