TdF: Mark Cavendish s tretím triumfom, znovu porazil Kittela, Sagan skončil šiesty

7.7.2016, 11:25 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
6. 7.7. zvlnena etapa ciel rovina Arpajon-sur-Cére > Montauban 190 km Cavendish
 
 
Šiesta etapa neobsahovala na trati žiadne komplikácie, cyklisti sa mohli v slnečnom počasí tešiť na pomerne jednoduchý deň, ktorý mal vyvrcholiť šprintérskou koncovkou. Aj v dnešnej etape sa na štarte prezentoval plný počet cyklistov, na podujatí zotrvávali aj Sam Bennet a Michael Morkov, ktorí po ťažkom páde v prvej etape v nasledujúcich dňoch neprestávali bojovať, hoci aj na samom konci štartového poľa. Peter Sagan stratil žltý dres a v tejto etape sa mohol sústrediť na získavanie bodov do bitky o zelený dres.
 
 
Arpajon-sur-Cére
Šiesta etapa odštartuje v Arpajon na juhu centrálneho Francúzska. Pre návštevníkov sú tu zaujímavé hlavne dve historické pamiatky: Château de Conros (13.st) a Château de Carbonat (14.st.), no dlho sa tu nachádzala len zrúcanina. Takmer nanovo ho postavili v 20. storočí. Každý rok tu organizujú týždeň trvajúci karneval. Zaujímavosťou je aj veľký mlyn na rieke Cère, ktorý bol využívaný na rôzne účely, vrátane výroby elektriny. V meste Arpajon žije približne 6-tisíc obyvateľov, ktorí sú určite pyšní na to, že ich sídlo je považované za jedno z najpríjemnejších miest pre život v regióne Auvergne.
 
 
Vedúca skupina sa vytvorila veľmi rýchlo, ale dostali sa do nej len dvaja pretekári. S pelotónom sa odhodlali súperiť Jan Bárta (Bora-Argon 18) a Yukia Arashiro (Lampre-Merida), ostatní jazdci mali veľký rešpekt pred kvalitou šprintérskych zoskupení a radšej šetrili sily na ďalšie dni.
 
Český jazdec bol v úniku aj v prvej etape, vtedy bol sklamaný, že sa mu nepodarilo získať cenu pre najbojovnejšieho pretekára. Tím Bora - Argon 18 jazdí na Tour aktívne, toto bola tretia etapa, keď mal v brejku svojho jazdca. Yukia Arashiro plní v celku Lampre-Merida úlohu pomocníka pre lídrov, hneď prvý deň na pretekoch mal menší pád.
 
Tempárske kvality Jana Bártu mali byť zárukou toho, že neuvidíme podobný pomalý priebeh ako v tretej etape, hoci ani s touto dvojicou utečencov sa nemuselo ísť príliš rýchlo. Pelotón len chvíľu viedol tím BMC, potom ho vystriedal Dimension Data. Juhoafrická zostava mala v hľadáčiku tretie víťazstvo Marka Cavendisha a od začiatku etapy chcela mať utečencov pod kontrolou, aby nezískali príliš veľký náskok, ako sa to stalo včera.
 
Netrvalo dlho a v pelotóne začali pracovať aj belgické tímy Lotto-Soudal a Etixx - Quick-Step, vedúcej dvojici bol dopriati náskok štyri minúty. Rýchlostný priemer prvej hodiny ukazoval 40,5 km/h. Pred dvomi horskými prémiami a jednou rýchlostnou si pelotón mohol dovoliť spomaliť tempo.
 
 
Aubin (122 km pred cieľom)
Na vyvýšenine nad obcou sa nachádza polozrúcanina starého hradu, pričom zrekonštruovaný je len pôvodný hradný Kostol sv. Amansa. Historické centrum dediny je opevnené s pôvodnými drevenými domami. Miestny Kostol Panny Márie vybudovali (12. st.). Táto krajina bola výrazne pozmenená človekom, keďže viac ako 100 rokov tu ťažili uhlie. Bane boli definitívne zatvorené v roku 1966. Stále tu stoja dva 48 m vysoké komíny, ktoré boli súčasťou baní.
 
 
Na úvodnej vrchárskej skúške zobral dva body Jan Bárta, na druhom stúpaní bol úspešný Yukia Arashiro. Pretekári potom pokračovali v stúpaní, kde sa nachádzala aj rýchlostná prémia. O plnú dávku bodov mal záujem Jan Bárta, japonský pretekár mu v tom nebránil. Pre pelotón zostalo na ceste 15 bodov, na prémii v miernom kopci sme videli pekný súboj. Ako prvý začali šprintovať Kittel so Saganom, ale pred samotnou prémiou ich predbehli Coaquard a Matthews. Peter Sagan vybojoval 11 bodov. 
 
Sto kilometrov pred cieľom bol rozdiel medzi skupinami 3-minútový. Tempo nebolo príliš vysoké, priemerná rýchlosť klesla na 38 km/h. Pelotón mal situáciu pevne pod kontrolou a nemusel na to vyvinúť ani veľkú aktivitu. Cyklistov mohli vyrušovať len teplota, ktorá sa blížila k tridsiatim stupňom Celzia.
 
 
Souyari (81 km pred cieľom)
Blízko dediny stojí cisteriánske opátstvo Loc Dieu založené na začiatku 12. storočia piatimi mníchmi z Dalonu. V prvých rokoch existencie získalo toto miesto nepeknú prezývku „Dom diabla,“ pretože mníchov tu neustále prepadávali a okrádali banditi. Na konci 12. storočia sa situácia zmenila, opátstvo sa dostalo pod ochranu miestneho grófa, ktorý dal navyše postaviť nový románsky kostol. Ten je aj dnes známy výbornými akustickými vlastnosťami a viackrát ročne sa tu konajú koncerty. Zaujímavosťou je, že v roku 1940, keď Nemci vtrhli do Francúzska, boli do tohto opátstva prenesené viaceré zbierky obrazov z parížskeho múzea Louvre, vrátane obrazu Mona Lisa. Kvôli veľkej vlhkosti  v podzemných  skladoch  tu  boli  obrazy  len  tri mesiace.  Potom ich transportovali  do  múzea v Montaubane, kde prežili ďalšie 3 roky vojny.
   
V balíku nebola všetka spolupráca len na pleciach šprintérskych tímov, ale tempo diktoval aj BMC. Americká zostava s tým nemala veľký problém, pretože vedúca dvojica nespôsobovala ťažkosti a jazdila s malým náskokom okolo dvoch minút.
 
Pre pelotón bola osviežením záverečná horská prémia, ale utečencov už musela bolieť, pretože Bárta a Arashiro boli vpredu 150 kilometrov. Dva vrchárske body ukoristil český borec. Na čele balíka sa objavil Thomas Voeckler, ktorý zvýšil tempo v hlavnom balíku, aby aspoň trochu unavil šprintérskych konkurentov Bryana Coquarda. A tím Direct Energie potom pokračoval v práci na čele pelotónu.
 
 
Montauban
65-tisícové sídlo v departemente Tarn-et-Garonne, v regióne Midi-Pyrénées bolo založené v roku 1144 v Alphonseaom Jourdainom, vojvodom z Toulouse. Počas Storočnej vojny ho väčšinu času spravovali  Angličania, na pravom brehu rieky Tarn dal princ Edward z Woodstcocku postaviť prvú pevnosť. Jednou z hlavných pamiatok je Starý  most, ktorý bol postavený  v roku 1304 za účelom výberu mýta. Nachádza sa tu Múzeum Ingres, ktoré  ročne navštívi takmer 60-tisíc turistov. Múzeum sa špecializuje na výtvarné umenie a nesie názov miestneho umelca  Jean-Auguste-Domonique Ingersa. V meste sa nachádza futbalový a cyklistický štadión, najväčší je však ragbyový štadión, na ktorom hráva klub US Montauban. Z mesta pochádzajú cyklisti Laurent Jalabert, Didier Rous a Mathieu Perget.
 
 
Predovšetkým zásluhou tohto francúzskeho celku boli utečenci dobehnutí 22 km pred cieľom. V záverečných kilometroch bolo tempo veľmi vysoké, dopredu sa tlačili najmä tímy, ktoré mali jazdcov na GC, aby sa ich lídri bez problémov dostali na métu 3 km pred cieľovou páskou. Peter Sagan sa pred špurtom nachádzal na zadnom kolese André Greipela, dobre išli aj Kaťuša a Lotto-Jumbo
   
Po poslednej zákrute sme videli v záverečnom špurte pekný súboj medzi Kittelom a Cavendishom, v ktorom bol znovu úspešnejší jazdec tímu Dimension Data. Peter Sagan finišoval na šiestom mieste. Na tretej priečke skončil britský šprintér Daniel McLay z domáceho celku Fortuneo.
 
Záverečná zákruta sa nachádzala približne 500 metrov pred cieľom a po nej sa odohral férový súboj medzi všetkými šprintérmi. V najlepšej pozícii sa nachádzali Mark Cavendish a Marcel Kittel, britský jazdec aj v dnešnej etape dokázal, že na tomto podujatí je rýchlejší ako jeho nemecký súper. Cavendish zvýšil svoju víťaznú zbierku na Tour na métu 29 triumfov. Veľmi dobre sa tu prezentuje Daniel McLay, ktorý vo všetkých spoločných dojazdoch finišoval v Top 10, a dnes sa mu podarilo dostať na pódium.
 
Aj dnes sa Peter Sagan vo finále nachádzal v popredí, ale v samotnom špurte v cieľovej rovinke sa poriadne nedostal do hry o etapový triumf. Na najrýchlejších šprintérov nestačil a pred páskou sa pred neho dostali Kristoff a Laporte, ktorí predviedli svoj najlepší špurt v doterajšom priebehu. Naopak, do najlepšej desiatky sa nedostal André Greipel, lepší výsledok čakal aj Bryan Coquard.
 
V celkovej klasifikácii sa nič nemenilo, Greg van Avermaet si užil veľký deň v žltom drese bez straty. Menilo sa však poradie v bodovacej súťaže, kde sa dostal do čela Mark Cavendish a na druhú priečku sa posunul Marcel Kittel. Peter Sagan klesol na tretie miesto, na lídra tejto súťaže stráca 29 bodov. 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mark Cavendish (víťaz)
"Bolo to desivé finále. Ako za starých čias sme prechádzali z jedného kolesa na druhé. Na konci to bolo doslova krviprelievanie, všetko sa miesilo z jednej strany na druhú. Chcel som sa dostať za Kittela, o túto pozíciu som bojoval. Cieľová čiara bola v miernom zjazde, preto som si nahodil väčší prevod, a chcel som udržať najvyššiu rýchlosť až do cieľa. Cítil som, že sa Kittel približuje, ale urobil som mu to, čo on mne v posledných troch rokoch. Nepustil som ho pred seba."
 
 
Výsledky
1. CAVENDISH Mark link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 4:43:48 120
2. KITTEL Marcel link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 00:00 50
3. McLAY Daniel Fortuneo - Vital Concept 00:00 25
4. KRISTOFF Alexander link ikonka Team Katusha 00:00 15
5. LAPORTE Christophe Cofidis, Solutions Crédits 00:00 5
6. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 00:00  
7. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00  
8. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
9. COQUARD Bryan Direct Energie 00:00  
10. ARCHBOLD Shane Bora-Argon 18 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 30:18:38 25
2. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step link ikonka 05:11  
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 05:13  
4. RODRÍGUEZ Joaquim link ikonka Team Katusha 05:15  
5. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 05:17  
6. BARGUIL Warren Team Giant - Alpecin link ikonka 05:17  
7. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 05:17  
8. ROLLAND Pierre Cannondale-Drapac Pro Team 05:17  
9. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 05:17  
10. MARTIN Daniel link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 05:17  
11. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 05:17  
12. KELDERMAN Wilco Team LottoNL - Jumbo link ikonka 05:17  
13. YATES Adam ORICA-BikeExchange 05:17  
14. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 05:17  
15. HENAO Sergio Team Sky link ikonka 05:17  
16. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 05:17  
17. VAN DEN BROECK Jurgen link ikonka Team Katusha 05:26  
18. KREUZIGER Roman link ikonka Tinkoff link ikonka 05:28  
19. MEINTJES Louis Lampre - Merida link ikonka 05:28  
20. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 05:28  
74. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 23:33  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. CAVENDISH Mark link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 204
2. KITTEL Marcel link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 182
3. SAGAN Peter Tinkoff 175
4. COQUARD Bryan Direct Energie 112
5. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 89
6. KRISTOFF Alexander Katusha 74
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
video v clanku ikonka ciernaSumár šiestej etapy
 
 

 
 
Horské a rýchlostné prémie:
3-20 128 km - Col des Estaques: dĺžka 2,0 km; sklon 6,0 % (2-1)
4-20 119 km - Côte d'Aubin: dĺžka 1,3 km; sklon 5,4 % (1 bod)
sprint-20 113 km - Montbazenes (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
3-20 41 km - Côte de Saint-Antonin-Noble-Val: dĺžka 3,2 km; sklon 5,1 % (2-1)
ciel Cieľ (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Šprintéri budú v šiestej etape veľmi motivovaní, utečenci to budú mať ťažké, aby zopakovali úspešný príbeh z predchádzajúceho dňa. Po prvom víťazstve bude mať vysoké sebavedomie Marcel Kittel, ktorý sa utvrdil v tom, že na Tour je najrýchlejším cyklistom. V záverečnom dojazde si bude veriť aj Mark Cavendish, ktorý sa dostal do špičkovej formy, obrovský hlad po úspechu má Bryan Coquard, ktorý by však potreboval trošku náročnejší finiš. André Greipel ešte nedokázal naplno využiť svoj výborný lead-out. Ak nechce ísť do Pyrenejí bez víťazného zárezu, v meste Montauban musí predviesť perfektný šprint. Vo veľmi dobrom svetle sa zatiaľ javia Dylan Groenewegen a Edwald Theuns, ktorí môžu v záverečnom špurte prekvapiť. Alexander Kristoff sa potrebuje dostať vo finále do správnej pozície, vo štvrtej etape si so svojimi kolegami na konci konečne rozumel. Peter Sagan vie presne, aká je jeho úloha v klasických hromandých dojazdoch. Musí sa umiestniť za vláčik jedného zo súperov a v záverečnom špurte vybojovať čo najviac bodov.                    
 
 
Krátky opis trasy:
Nenápadná zvlnená etapa môže sadnúť utečencom, ale svoje záujmy budú mať aj šprintéri, pre ktorých to bude na niekoľko dní posledná príležitosť, kde môžu zabojovať o etapový triumf. Pelotón smeruje čoraz južnejšie, Pyreneje sú skutočne na dosah. Na trati sú pripravené len tri hodnotené kopce, ale cyklisti sa budú pohybovať na vlnitom teréne, kde sa budú výborne cítiť silní utečenci. Ak sa dopredu prepašuje kvalitná skupina, pelotón bude mať veľa práce, aby ju udržal na uzde. Preto budú šprintérske zoskupenia pozorne kontrolovať tvorbu úniku. Do kariet im zahrá skutočnosť, že posledné stúpanie sa nachádza až štyridsať kilometrov pred cieľom, čo im ponúka dostatok priestoru, aby definitívne zlomili odpor utečencov.
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk kompletný prenos etapy
na Dvojke od 14:30 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Oľga Hamadejová
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor C-I.sk: Lukáš Timko
hosť - spolukomentátor: Matej Vyšňa
 
 
tdf 06
profil etapy (© letour.fr)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop