TdF: V ITT Dumoulin zničil konkurenciu, Froome upevnil vedenie na čele klasifikácie

15.7.2016, 11:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
13. 15.7. rovinata etapa ciel rovina Bourg-St-Andéol > La Caverne 37,5 km Dumoulin
 
 
Aj na Tour de France doľahla ťarcha teroristických útokov, ktoré sa v noci odohrali v Nice. Na začiatku a pri vyhlasovaní výsledkov etapy si všetci uctili včerajšie obete minútou ticha a na štarte i v cieli nehrala žiadna hudba. Okrem toho aj reklamná karavána jazdila v tichosti.
 
Pripravená časovka bola veľkou skúškou pre všetkých pretekárov, najmä po takých náročných dňoch, ktoré museli cyklisti absolvovať. Jedným z prvých časovkárskych špecialistov sa objavil na trati Rohan Dennis, ktorý v cieli nasledovne zhodnotil dnešnú previerku: "Doteraz to boli veľmi ťažké preteky, takže každý sa postaví na štart unavený. A to veľmi ovplyvní ITT. Trasa je skutočne ťažká nielen kvôli dvom stúpaniam, ale aj silnému vetru, preto sa môžu na trati trápiť menší jazdci a väčšiu výhodu budú mať silovejší cyklisti."
 
 
Bourg-St-Andéol
Mesto včlenené medzi viacero pohorí má výhodnú geografickú polohu, čo potvrdzuje aj mohutné bombardovanie v 1., ale najmä v 2. sv. vojne. Zaujímavosťou mesta je cirkusová škola La Casscade založená  v roku 2008. Je unikátna v celom južnom Francúzsku. Vyučujú tu amatérskych zvedavcov, ale aj profesionálnych artistov. Z pamiatok stojí za návštevu Kostol  Saint-Andéol zo 17.storočia zasvätený diakonovi Andéolovi, ktorý evanjelizoval tento kraj už na rozmedzí 2. a 3. storočia. V roku 208 bol popravený a hodený do rieky Rhóne, jeho telo rieka vyplavila pri osade, ktorá dnes nesie jeho meno. Telo Andéola bolo objavené v roku  1876 a dnes sa nachádza v bielom mramorovom sarkofágu tomto kostole. 
 
 
Na štarte sa neobjavili Thibaut Pinot (FDJ), ktorý odstúpil z pretekov kvôli zápalu priedušiek, a Simon Gerrans (Orica), ktorý si vo včerajšom páde zlomil kľúčnu kosť. Ďalším pretekárom, ktorý nedokončí podujatie, bol Edward Theuns (Trek), ktorý v časovke spadol a bol prevezený do nemocnice.
 
Už v prvej časti štartového poľa sa objavili na trati zaujímavé mená a spomedzi nich predviedol veľmi dobrý výkon spomínaný Rohan Dennis. Jazdec tímu BMC dosiahol čas 51:56 a predbehol takých jazdcov ako Stephen Cummings (Dimension Data) a Maciej Bodnar (Tinkoff), ktorí boli od neho pomalší o 43, resp. 51 sekúnd. Super-výkonom sa neprezentoval Fabian Cancellara (Trek), ktorý v ITT stratil na austrálskeho borca až 1:34, takže jeho predposledná časovka v kariére na TdF nedopadla príliš oslnivo.
 
Najsilnejší výkon však predviedol portugalský časovkársky majster Nelson Oliveira (Movistar), ktorý prekonal Dennisov čas o 10 sekúnd. Do súboja o etapový triumf napokon nezasiahol majster sveta v ITT Vasil Kiriyenka, ktorý v cieli stratil až šesť minút. Bolo jasné, že bieloruský pretekár nešiel na trati naplno, ale šetril sily na ďalšie etapy, kde ho budú tím Sky a Froome veľmi potrebovať.
 
V dobrom svetle sa ukázal Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), ktorý za Oliveirom zaostal len 63 sekúnd. Nórskeho pretekára prekonal o tri sekundy Jan Bárta (Bora-Argon), ktorý sa dostal na priebežné štvrté miesto s mankom rovnej minúty. Na piatej priečke bol usadený Maciej Bodnar, ktorý strácal 61 sekúnd na portugalského lídra.
 
Potom sa na trati predviedol Peter Sagan. Svetový šampión na prvom medzičase, ktorý sa nachádzal na 7-kilometrovom stúpaní, zaostal za najrýchlejším časom Nelsona Oliveiru 1:23. Na treťom medzičase sa jeho strata zvýšila na 3:26 a v priebežnom poradí sa zatiaľ nachádzal vo štvrtej desiatke. Jazdec tímu Tinkoff zakončil časovku so stratou 4:46, čo mu zaručilo priebežnú pozíciu na 32. mieste. Peter Sagan nemal dôvod ísť úplne naplno a míňať energiu, keďže hneď zajtra a v pondelok má pred sebou zaujímavé etapy, kde sa môže pobiť o dobrý výsledok. 
 
Výbornú jazdu ukázal Jerome Coppel (IAM Cycling), ktorý bol silný najmä na plochých úsekoch a na treťom medzičase dokonca viedol, ale na konci mierne stratil na Oliveiru, za ktorým v cieli zaostal len štyri sekundy. Veľmi dobre sa ukázal španielsky časovkársky šampión Ion Izagirre (Movistar), ktorý stratil 31 sekúnd. 
 
 
Projekt Pont D’Aarc
Trasa časovky vedie blízko unikátneho projektu otvoreného v apríli 2015 prezidentom Francoisom Hollandom. Vybudovali tu výstavné a výskumné priestory v hodnote 55 miliónov eur, aby verejnosti sprístupnili dedičstvo paleolitu z jaskyne Chauvet  Pont  D’Arc. V  minulosti tu prichádzalo ročne viac ako 400-tisíc návštevníkov, aby videli praveké nástenné maľby a ďalšie dôkazy prítomnosti pravekého človeka. Riskovalo sa poškodenie vzácneho dedičstva, preto sa ministerstvo kultúry rozhodlo realizovať obrovský projekt Pont D’Aarc s využitím najnovších technológií. Dnes tu vystavujú dokonalé repliky týchto obrazov a rytín. Najvýznamnejšia jaskynná chodba o rozlohe 3000 m2 je celá skopírovaná v reálnej veľkosti so všetkými geologickými prvkami a s celou výzdobou. Je to najväčšia replika jaskyne na svete schválená odbornou komisiu. Je tu stopercentne dodržaná teplota, vlhkosť svetelnosť ako v pôvodných podzemných priestoroch.
 
 
Jedným zo sledovaných pretekárov bol aj Tony Martin (Etixx - Quick-Step), ktorý po druhom medzičase strácal 41 sekúnd na Romaina Sicarda (Direct Eenrgie), ktorý bol na tomto úseku prekvapujúco najrýchlejší. Francúzsky jazdec však nevydržal v nasadenom trende až do cieľa, kde stratil cez dve minúty. Tony Martin sa zaradil na priebežné piate miesto so stratou 33 sekúnd, s dvomi stúpaniami to bola pre neho trochu náročná trasa. 
 
Časovkou perfektne prechádzal Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), ako jeden z hlavných favoritov bol najrýchlejší na úvodných dvoch medzičasoch. Holandský pretekár na trati doslova letel a suverénnym spôsobom sa dostal na vedúcu pozíciu, časom 50:15 bezkonkurenčne porazil všetkých cyklistov v cieli. Dumoulinov výkon bol mimoriadne kvalitný a mal veľkú šancu, že získa svoj druhý etapový triumf v tomto ročníku. Predtým bol úspešný na cieľovom stúpaní Arcalis.
 
Dobrý výkon predviedol Ilnur Zakarin (Kaťuša), ktorý sa zaradil na priebežné dvanáste miesto a bolo vidno, že forma ruského jazdca stúpa, o čom nás bude chcieť presvedčiť v nasledujúcich horských etapách. Už dlho sa žiadny pretekár nedokázal dostať do Top 10, nepodarilo sa to ani Stefovi Clementovi (Lotto-Jumbo), ktorý na to potreboval len štyri sekundy, aby tam vystriedal Boassona Hagena.
 
 
Prírodný úkaz Pont D’Arc
Tento prírodný most je označovaný za geologický zázrak. Rieka Ardéche tu vymyla priehlbinu do vápenca a teraz tečie pod ním. Kamenný most je bránou do celej tiesňavy  pre kajakárov a člnkárov. Ročne tadiaľto prejde údajne až 100-tisíc ľudí. Pont D’Arc je dlhý 60 m a siaha do výšky až 54 m.
 
 
Potom už štartovali najlepší jazdci na GC, medzi ktorými mali najlepšie časovkárske kvality Porte a Froome, ktorí mali šancu na prekonanie Toma Dumoulina. Richie Porte mal obrovskú motiváciu, na prvom meranom úseku bol o 40 sekúnd rýchlejší ako Kreuziger či Rodríguez. Naopak, časovka veľmi nevychádzala Warrenovi Barguilovi, ktorý na treťom medzičase zaostával už necelé štyri minúty. Medzitým sa dostal do cieľa Geraint Thomas, ktorý sa po výbornej jazde zaradil na priebežné piate miesto s mankom dve minúty.
 
Richie Porte však neudržal svoj perfektný vstup do pretekov a na ďalšom meranom úseku už strácal na Dumoulina dve minúty, hoci predtým to bolo len desať sekúnd. Stále však bol silnejší ako niektorí jazdci na GC. Warren Barguil nakoniec stratil v cieli päť minút a len potvrdil svoje zlé časovkárske schopnosti. Lepšie sa darilo Romanovi Kreuzigerovi, ktorý dosiahol stratu 3:13.
 
Prvý medzičas nesadol Quintanovi, ktorý tu strácal 50 sekúnd, Froomova strata tu bola len 17 sekúnd. Bolo evidentné, že po úvodnom kopci na rovinatej pasáži mali viacerí títo jazdci veľké problémy kvôli vetru, Fabio Aru tu strácal tri minúty. Tento úsek veľmi dobre zvládol Tejay van Garderen a výborne si tu viedli aj Mollema a Valverde. Louis Meintjes v cieli zaostal 4:22 a bol lepší ako Barguil, ktorý je jeho súperom v súťaži o biely dres.
 
Potom prišiel do cieľa Richie Porte, ktorého manko sa vyšplhalo na 3:08. Austrálsky jazdec čakal možno viac, ale všetci jeho súperi na ťažkej trati bojovali. Joaquim Rodríguez stratil v cieli 4:46, takže Porte ho s prehľadom predbehne v poradí. Podobný výkon predviedol aj Daniel Martin, ktorý mal v cieli stratu 4:10. Takmer rovnaký výkon ukázal aj Fabio Aru.
 
Jazdu proti chronometru zvládol celkom dobre aj druhý jazdec tímu BMC, Tejay van Garderen stratil 2:50. Skvelú časovku predvádzal Alejandro Valverde, ktorý bol ešte o dve sekundy rýchlejší ako americký cyklista.
 
Desať kilometrov pred cieľom mal Froome pred Quintanom náskok 1:45, čo bol obrovský rozdiel. Hlavným súperom britského borca sa stával Bauke Mollema, ktorý išiel tiež výborne.
 
Romain Bardet sa objavil v cieli s mankom necelé štyri minúty, niektorí súperi ho tak v GC predbehli. Potom skončil svoju jazdu Bauke Mollema, ktorý zaostal len 1:53, a vďaka tomu si po dnešnej etape výrazne polepšil v klasifikácii. Jeho výsledok bol naozaj vynikajúci, už len z toho pohľadu, že Nairo Quintana stratil 3:07. Podbný výsledný čas dosiahol aj Adam Yates. Skvelý výkon však predviedol Chris Froome, ktorý za Dumoulinom zaostal 1:03.  
 
Víťazom časovky sa stal Tom Dumoulin, ktorý vybojoval druhé víťazstvo v tomto ročníku na tomto podujatí. Holandský jazdec potvrdil úlohu favorita a skutočnosť, že kopcovité časovky mu veľmi sedia. Navyše, ako špecialista na túto disciplínu si výborne poradil s veternými podmienkami.
 
Jednu zo svojich najlepších jázd proti chronometru v poslednom čase predviedol Chris Froome, ktorý bol na náročnej trati nielenže najrýchlejší zo všetkých jazdcov na GC, ale si pred nimi aj vybudoval sľubný náskok v GC. Medzi hlavných favoritov na pódium sa dostal Bauke Mollema, ktorý po včerajšom kvalitnom výkone na cieľovom kopci ukázal silné nohy aj v časovke, ktorá určite patrila medzi najlepšie v jeho kariére.
 
Vynikajúci výsledok dosiahol Nelson Oliveira, v Top 10 sa dali čakať Dennis, Coppel či Cummings. Zo silných tímov sa v tejto spoločnosti objavili Thomas a Ion Izagirre, ktorí ukázali dobrú formu pred nasledujúcimi ťažkými etapami. Peter Sagan nemal v časovke špeciálne ciele, absolvoval ju bez problémov a bez nejakého výsledkového očakávania. 
 
Veterná časovka bola veľkým problémom pre typických vrchárov, najviac na to doplatil Nairo Quintana, ktorý sa síce v tejto disciplíne zlepšil, ale na Frooma stratil veľmi veľa času. Aktuálne sa nachádza na štvrtom mieste v GC, kde musí zmazať manko troch minút na sebavedomého britského pretekára. Naopak, na výbornú pozíciu sa dostal Bauke Mollema, ktorý bude ešte odhodlanejší, a na pódiu sa udržal aj stále silný Adam Yates.
 
Viac od dnešnej časovky čakal Richie Porte, ktorý sa v poradí razantnejšie neposunul. Veľmi dobre si poradili s touto výzvou Tejay van Garderen a Alejandro Valverde, ktorí sa pevne usadili v Top 10. Mierne si pohoršil Romain Bardet, ale francúzsky jazdec sa na trati veľmi snažil a so svojím výkonom musel byť spokojný. Aj Roman Kreuziger bojoval až do cieľa, dosiahol rovnaký čas ako Porte, a Top 10 má stále na dosah. Očakávané výkony predviedli Aru, Daniel Martin, Meintjes či Rodríguez, veľmi zle si viedol Warren Barguil, ktorému sa výrazne vzdialila najlepšia desiatka. 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Toma Dumoulina (víťaz)
"V prvom rade musím povedať, že včera v noci sa stalo niečo veľmi zlé. Veľmi ma to zasiahlo, keď som sa o tom ráno dozvedel. Napadlo ma, či bude Tour pokračovať. Je strašné, čo sa stalo, ale bolo to správne rozhodnutie, aby sme pokračovali. Teroristi nemôžu rozhodovať, ako budeme žiť. Dve hodiny pred mojou jazdou som sa zameriaval len na môj výkon. Na trati sa mi šlo dobre, som spokojný s mojim výkonom. Osobne si myslím, že som to zvládol veľmi dobre. Mal som obavy pred Froomom, ale nakoniec ma nepredbehol."
   
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Petra Sagana
{play}images/music/sagan-2016/Sagan-tdf-po-13-etape.mp3|zdroj: Matej Vyšňa{/play}
 
 
Výsledky
1. DUMOULIN Tom link ikonka Team Giant - Alpecin link ikonka 50:15 120
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:03 50
3. OLIVEIRA Nelson Movistar Team link ikonka 01:31 25
4. COPPEL Jérome IAM Cycling link ikonka 01:35 15
5. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:41 5
6. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 01:54  
7. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 02:00  
8. IZAGIRRE Ion Movistar Team link ikonka 02:02  
9. MARTIN Tony link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 02:05  
10. CUMMINGS Stephen Dimension Data for Qhubeka link ikonka 02:24  
78. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 06:17  
 
Zobraziť kompletné výsledky
tdf 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 58:02:51 25
2. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 01:47  
3. YATES Adam ORICA-BikeExchange 02:45  
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:59  
5. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 03:17  
6. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 03:19  
7. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 04:04  
8. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 04:27  
9. MARTIN Daniel link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 05:03  
10. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 05:16  
11. KREUZIGER Roman link ikonka Tinkoff link ikonka 05:24  
12. MEINTJES Louis Lampre - Merida link ikonka 05:48  
13. RODRÍGUEZ Joaquim link ikonka Team Katusha 05:54  
14. HENAO Sergio Team Sky link ikonka 06:25  
15. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 06:48  
16. BARGUIL Warren Team Giant - Alpecin link ikonka 08:23  
17. REICHENBACH Sebastien FDJ link ikonka 11:41  
18. ROLLAND Pierre Cannondale-Drapac Pro Team 12:28  
19. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 15:40  
20. BUCHMANN Emanuel Bora-Argon 18 19:02  
85. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 1:42:27  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
tdf 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 309
2. CAVENDISH Mark link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 219
3. KITTEL Marcel link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 202
4. COQUARD Bryan Direct Energie 125
5. MATTHEWS Michael link ikonka ORICA-BikeExchange 124
6. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 114
 
 
tdf 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 89
2. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff link ikonka 77
3. NAVARRO Daniel Cofidis, Solutions Crédits 68
4. DUMOULIN Tom link ikonka Team Giant - Alpecin link ikonka 58
5. COSTA Rui link ikonka Lampre - Merida link ikonka 50
6. PAUWELS Serge Dimension Data for Qhubeka link ikonka 40
 
 
tdf 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. YATES Adam ORICA-BikeExchange 58:05:36
2. MEINTJES Louis Lampre - Merida link ikonka 03:03
3. BARGUIL Warren Team Giant - Alpecin link ikonka 05:38
4. BUCHMANN Emanuel Bora-Argon 18 16:17
5. KELDERMAN Wilco Team LottoNL - Jumbo link ikonka 27:23
6. SEPÚLVEDA Eduardo Fortuneo - Vital Concept 42:11
 
 

 
 
Horské a rýchlostné prémie:
ciel Cieľ (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
Neklasifikované stúpanie: Cote de Bourg-Saint-Andéol (6,9 km; 4,9 %)
Neklasifikované stúpanie: La Caverne (3,3 km; 4,9 %)
 
 
Krátke preview etapy:
Budeme zvedaví, ako sa dráma na Mont Ventoux premietne do veľmi dôležitej ITT. Kopcovité časovky obľubuje Tom Dumoulin, ktorý mohol v predchádzajúcej etape odpočívať, takže bude mať viacej síl ako jeho súperi z radov jazdcov na celkové poradie. Medzi nich určite patrí Chris Froome, ktorý je takisto veľmi silný na takomto profile. Na rovinatejšej trase by mohol získať viac času na svojich súperov v GC, ale aj v takejto previerke očakávame, že pre všetkých favoritov bude práve jeho výkon referenčným bodom. Po divadle na Mont Ventoux bude mať veľké sebavedomie Richie Porte, ktorý má výborné časovkárske schopnosti, takže po vydarenom výkone môže v ITT na trati letieť. Medzi favoritov na etapový triumf musíme zaradiť aj Tonyho Martina a Fabiana Cancellaru, ale obidvaja skúsení harcovníci by privítali jednoduchšiu trasu. Uvidíme, ako sa bude prezentovať majster sveta v tejto disciplíne Vasil Kiryienka alebo v doterajšom priebehu nenápadný Rohan Dennis, ktorý sa však sústredí práve na túto etapu. Zo špecialistov na ITT sa môžu ukázať v dobrom svetle Cummings, Coppel alebo Bárta. Z favoritov na titul sa v tomto smere razantne zlepšil Nairo Quintana, ale na jeho psychike sa môže podpísať nepresvedčivý výkon na Mont Ventoux. Aj Thibaut Pinot dosahuje v tomto roku v časovke perfektné výsledky, otázkou bude, či pôjde na trati naplno, alebo ušetrí sily na horské etapy, kde chce vybojovať etapový triumf. Pre takých jazdcov ako Daniel Martin, Aru, Meintjes, Bardet, Rodríguez, Barguil to bude etapa pravdy, v ktorej sa budú snažiť obmedziť svoje straty.            
 
 
Krátky opis trasy:
Pretekári na GC musia mať už v týchto dňoch stopercentnú formu, pretože po legendárnom stúpaní prichádza na rad dôležitá jazda proti chronometru. 37-kilometrová trasa je dobrou príležitosťou pre špecialistov na ITT, aby získali etapový triumf, ale vytvorený profil je rovnako vhodný aj pre univerzálnych jazdcov. Hneď po štarte čaká na cyklistov 7-kilometrové stúpanie s priemerom päť percent a na tomto úseku bude dôležité nastaviť to správne tempo, aby sa tu pretekár veľmi nevyčerpal, alebo nešiel príliš obozretne. Po tomto kopci bude nasledovať pomerne dlhý rovinatý úsek, krátke klesanie a potom rýchle časovkárske motory dostanú k dispozícii ďalších 10 kilometrov na rovine, aby ukázali svoju silu. To však nebude všetko, záverečných 3300 metrov sa odohrá na kopci s prevýšením päť percent. Približne jedna štvrtina časovky prebehne na stúpaní, čo môže spôsobiť na trati peknú zápletku. Po predchádzajúcej bitke na Mt. Ventoux bude veľmi dôležité, ako dokážu nielen jazdci na GC obnoviť sily. Po trinástej etape dostaneme pekný obraz o tom, kto disponuje kvalitami, aby sa mohol dostať na pódium v Paríži.
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk kompletný prenos etapy
na Dvojke od 14:30 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Ján Hudok
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor C-I.sk: Lukáš Timko
hosť - spolukomentátor: Milan Dvorščík
 
 
tdf 13
profil etapy (© letour.fr)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop