TdF: Aj v ďalšej šprintérskej etape dominoval Cavendish, Sagan na pódiu

16.7.2016, 10:45 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
14. 16.7. zvlnena etapa ciel rovina Montélimar > Villars-Dombes 208 km Cavendish
 
 
Po vypätých dňoch všetci pretekári očakávali pokojnejšiu etapu, v ktorej sa mali konečne presadiť šprintéri. Aj dnes si na začiatku celý pelotón uctil obete teroristického útoku v Nice minútou ticha. Ani po oficiálnom spustení pretekov sa nikto nechystal zaútočiť, aj takouto pokojnou jazdou sa cyklisti vyjadrili k nedávnym udalostiam.
 
 
Montélimar
Mesto s populáciou viac ako 30-tisíc obyvateľov hostí etapu Tour  tretíkrát. Mesto žije najmä z poľnohospodárstva, pestovania obilnín, viniča, olív či cesnaku. Za návštevu stojí divadlo Le théâtre de Montélimar sídliace v renesančnej budove, ktorú obnovili v roku  2006. Zaujímavý je aj mestský park otvorený už v roku 1859 s mini ZOO. Významnou historickou pamiatkou je zámok Chateau de Adhemar patriaci  rovnomennej  šľachtickej  rodine  od  12.  storočia., v súčasnosti sa v ňom nachádza Centrum súčasného umenia. Najväčšou zaujímavosťou mesta je, že v 17. storočí tu vznikol nugát. Miestny cukrár Olivier de Serres experimentoval s mandľami a vytvoril špeciálnu zmes čokolády, vajec, mandlí, medu, vanilky a pomenoval ju nugát. Pri návšteve významných osobností ho šľachta podávala ako dezert a postupne sa tento recept rozšíril do celého Francúzska. V meste vzniklo až 23 manufaktúr na výrobu nugát.
 
 
V každom prípade snahu prezentovať sa v úniku nemal takmer nikto, pretože všetci si boli vedomí, že šprintérske celky budú brániť hromadný dojazd zubami-nechtami. Cyklistov od toho odhováral aj silný protivietor, v ktorom sa utečencom mimoriadne zle jazdí, takže na prvú horskú prémiu dorazil kompletný balík a pre jeden bod si vybehol držiteľ bodkovaného dresu Thomas de Gendt
 
Pelotón zostával pohromade aj na méte 30 km, jazdilo sa rýchlosťou len 30 km/h. Ale nakoniec sa našli štyria pretekári, ktorí sa odhodlali vytvoriť vedúcu skupinu. Úvodný atak predviedol Jeremy Roy (FDJ), ku ktorému sa pridali Alex Howes (Cannondale-Drapac), Martin Elmiger (IAM) a Cesare Benedetti (Bora-Argon). Keďže nikto ďalší ich nenasledoval, táto štvorica mohla začať budovať svoj náskok na čele pretekov.
 
Vo vedúcej skupine sa objavili skúsení borci do únikov. Elmiger dokáže pred balíkom jazdiť veľmi dlho, Benedetti získal v tomto roku v brejkoch vrchársky dres na Tirreno - Adriatico. Dopredu vyslali svojich jazdcov aj tímy FDJ a Cannondale-Drapac. Francúzska zostava stratila svoju hlavnú hviezdu Thibauta Pinota, preto sa musí zviditeľniť aspoň týmto spôsobom, a na rovnakú cestu sa vydal aj americký celok, keďže Pierre Rolland sa trápi po páde v ôsmej etape.
 
Vytvorenie úniku bol signálom pre tím Etixx - Quick-Step, aby na čelo balíka vyslal svojho zástupcu a postupne sa vpredu objavili aj borci z Dimension Data a Lotto-Soudal. Najmä tento belgický celok mal veľkú motiváciu, pretože v špurte na podujatí ešte neuspel, a André Greipel mal dnes navyše narodeniny.             
 
Šprintérske celky museli byť spokojné s vedúcou skupinou, ktorej náskok dokázali držať pod hodnotou piatich minút. Ani počas druhej hodiny etapy sa tempo príliš nezrýchlilo, priemerná rýchlosť sa pohybovala na úrovni 32 km/h. Marcel Kittel si bol pred etapou jasne vedomý, čo bude celý tím na trati čakať: "Je to jedna z posledných možností na šprint. My sme Etixx - Quick-Step, takže je to pre nás dôležitá etapa. Sústredíme sa na to, vieme, čo máme robiť. Vieme, že dôležitým faktorom bude protivietor."
 
 
Eyzin-Pinet (82 km pred cieľom)
Obec sa rozprestiera na veľkom území okolo rieky Varéze, pretože združuje mnohé maličké sídla a lazy typické pre túto oblasť. Nachádza sa tu až desať zámkov alebo zrúcanín hradov. Za najkrajší označujú Chateau de Montfort zo 14. storočia s tromi mohutnými kruhovými vežami a dvomi menšími štvorcovými vežami. Patril šľachtickej rodine Sallamard, dnes má súkromných majiteľov, ktorí zrekonštruovali celú strechu a zriadili tu luxusný penzión.
 
 
Potom pretekári nabehli na zvlnený terén, ktorý odštartovalo stúpanie Côte du Four-à-Chaux, kde získal jeden bod Howes, na ďalšom kopci bol úspešný Benedetti. Po bufete odstúpil z pretekov Matthias Frank, ktorý celý dnešný deň jazdil na konci pelotónu. Líder tímu IAM Cycling mal žalúdočné problémy.
 
V polovici etapy mali cyklisti pred sebou niekoľko krátkych stúpaní, na ktorých išiel pelotón o trošku rýchlejšie ako utečenci. Rozdiel medzi skupinami klesol pod tri minúty. Na rýchlostnej prémii si to rozdali aj jazdci vo vedúcej skupine, maximálnu porciu získal Cesare Benedetti. Pekný súboj sme videli aj v pelotóne, kde ukoristil 11 bodov Peter Sagan, ktorý mal veľký záujem byť úspešný v tomto špurte. Za ním skončili KittelCavendish a Coquard.
 
 
La Verpilliére (50 km pred cieľom)   
Pelotón bude prechádzať aj v tesnej blízkosti 4. najväčšieho letiska vo Francúzsku Aéroport de Lyon-Saint Exupéry 25 km východne od Lyonu. Bolo otvorené v auguste 1975 po tom, čo mestské letisko Lyon-Bron nestíhalo vybavovať narastajúci počet letov a nebolo možné rozšíriť jeho dráhy a terminály. Ministerstvo dopravy preto rozhodlo, že sa postaví nové, na okraji mesta. V roku 1994 tu vznikla aj moderná stanica pre vlakové súpravy TGV. Minulý rok začali s stavebné práce na novom termináli, ktorý majú dokončiť v roku 2020 a ktorý bude mať zdvojnásobenú súčasnú kapacitu. Do tohto projektu sa investuje až 180 miliónov eur.
 
 
Pelotón dostal utečencov pod jednu minútu, ale 40 km pred cieľom bolo stále veľmi skoro, aby ich priviedol späť. S blížiacim sa cieľom sa začali ukazovať v balíku aj tímy, ktoré bojujú o celkovú klasifikáciu, ale nikto sa príliš neponáhľal, aby boli utečenci dobehnutí. Na čele pretekov najviac bojovali Elmiger a Roy, ktorí sa nechceli vzdať 30-sekundového náskoku. Vedúca dvojica kapitulovala tri kilometre pred cieľom a práve vtedy začala najdôležitejšia časť pre šprintérske celky.
 
Na cieľovej páske sa znovu presadil Mark Cavendish, ktorý aj tentoraz vyštartoval za Marcelom Kittelom. Na druhej priečke skončil Alexander Kristoff, Peter Sagan finišoval za ním.
 
Marcel Kittel mal opäť veľmi dobre pripravenú pozíciu, ale do špurtu sa dostal predsa len trochu skôr, ako by si želal, pretože sa za ním vyviezol Mark Cavendish, ktorý si počkal na tú správnu chvíľu, aby vyrazil za štvrtým víťazstvom na tomto podujatí. Nemecký jazdec pred páskou neskrýval svoju frustráciu.
 
Peter Sagan si musel pred šprintom hľadať čo najlepšiu pozíciu, čo zvládol vynikajúco, a šiestykrát v tohtoročnej edícii sa dostal na pódium. Aj vďaka tomu si udržal pred britským šprintérom pohodlný náskok v bodovacej súťaži.
 
V celkovom poradí sa nič nemenilo, všetci favoriti prišli do cieľa v hlavnom balíku.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Marka Cavendisha (víťaz)
"Spolujazdci predviedli výbornú prácu. Vedeli sme, že na konci musíme byť vpredu. V závere som na chvíľu stratil svojich kolegov, ale do pozície ma vrátil Boasson Hagen. Podarilo sa mi zavesiť sa za Kittelovo koleso. Etixx bol príliš chytro vpredu a Marcel išiel do špurtu v protivetre skoro. Vedel som, že musím počkať, že ho musím nechať vyvetrať a potom zaútočiť."
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Petra Sagana (3. miesto)
{play}images/music/sagan-2016/Sagan-tdf-po-14-etape.mp3|zdroj: Matej Vyšňa{/play}
 
 
Výsledky
1. CAVENDISH Mark link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 5:43:49 120
2. KRISTOFF Alexander link ikonka Team Katusha 00:00 50
3. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 00:00 25
4. DEGENKOLB John link ikonka Team Giant - Alpecin link ikonka 00:00 15
5. KITTEL Marcel link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 00:00 5
6. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00  
7. COQUARD Bryan Direct Energie 00:00  
8. CIMOLAI Davide Lampre - Merida link ikonka 00:00  
9. LAPORTE Christophe Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
10. DUMOULIN Samuel Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
tdf 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 63:46:40 25
2. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 01:47  
3. YATES Adam ORICA-BikeExchange 02:45  
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:59  
5. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 03:17  
6. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 03:19  
7. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 04:04  
8. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 04:27  
9. MARTIN Daniel link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 05:03  
10. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 05:16  
11. KREUZIGER Roman link ikonka Tinkoff link ikonka 05:24  
12. MEINTJES Louis Lampre - Merida link ikonka 05:48  
13. RODRÍGUEZ Joaquim link ikonka Team Katusha 05:54  
14. HENAO Sergio Team Sky link ikonka 06:25  
15. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 06:48  
16. BARGUIL Warren Team Giant - Alpecin link ikonka 08:23  
17. REICHENBACH Sebastien FDJ link ikonka 11:41  
18. ROLLAND Pierre Cannondale-Drapac Pro Team 15:06  
19. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 15:40  
20. BUCHMANN Emanuel Bora-Argon 18 19:02  
81. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 1:42:23  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
tdf 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 340
2. CAVENDISH Mark link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 278
3. KITTEL Marcel link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 228
4. COQUARD Bryan Direct Energie 145
5. GREIPEL André Lotto-Soudal 128
6. MATTHEWS Michael link ikonka ORICA-BikeExchange 127
 
 
tdf 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 90
2. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff link ikonka 77
3. NAVARRO Daniel Cofidis, Solutions Crédits 68
4. DUMOULIN Tom link ikonka Team Giant - Alpecin link ikonka 58
5. COSTA Rui link ikonka Lampre - Merida link ikonka 50
6. PAUWELS Serge Dimension Data for Qhubeka link ikonka 40
 
 
tdf 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. YATES Adam ORICA-BikeExchange 63:49:25
2. MEINTJES Louis Lampre - Merida link ikonka 03:03
3. BARGUIL Warren Team Giant - Alpecin link ikonka 05:38
4. BUCHMANN Emanuel Bora-Argon 18 16:17
5. KELDERMAN Wilco Team LottoNL - Jumbo link ikonka 27:23
6. SEPÚLVEDA Eduardo Fortuneo - Vital Concept 42:11
 
 
video v clanku ikonka ciernaDojazd dnešnej etapy
 
 

 
 
Horské a rýchlostné prémie:
4-20 188 km - Côte de Puy-Saint-Martin: dĺžka 3,6 km; sklon 5,2 % (1 bod)
4-20 115 km - Côte du Four-à-Chaux: dĺžka 3,9 km; sklon 4,2 % (1 bod)
4-20 107 km - Côte d'Hauterives: dĺžka 2,1 km; sklon 5,5 % (1 bod)
sprint-20 63 km - La Fayette (20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1)
ciel Cieľ (50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2) + bonusové sekundy 10-6-4
 
 
Krátke preview etapy:
Klasickí šprintéri sú si dobre vedomí, že toto je ich posledná príležitosť pred záverečnou etapou v Paríži. Z toho dôvodu budú ich spolujazdci pevne kontrolovať priebeh etapy, aby ich nezaskočili utečenci, ale posledných 70 kilometrov je úplne rovinatých, takže vedúca skupina to bude mať veľmi ťažké. Kontrolu nad pelotónom preberú celky Lotto-Soudal, Etixx - Quick-Step a Dimension Data. Cieľová rovinka je úplne jednoduchá a priamočiara, ale pred páskou bude s veľkou pravdepodobnosťou fúkať protivietor, takže pre každého šprintéra bude dôležité správne načasovanie špurtu. Obrovskú motiváciu bude mať najmä André Greipel, ktorý si nevie predstaviť, že do Paríža pricestuje bez etapového triumfu. V takomto nekomplikovanom dojazde môže parádne využiť svoj lead-out, takže Lotto-Soudal by mal v tomto zmysle predviesť svoj najlepší výkon. Najväčšou rýchlosťou disponuje Marcel Kittel, Mark Cavendish sa vie zase pred cieľom najlepšie zorientovať. Forma Alexandra Kristoffa stúpa každý deň, do špurtérskeho súboja sa zapoja aj Coquard a Groenewegen, ale všetci traja by potrebovali trošku náročnejší finiš alebo profil etapy. Peter Sagan bude chcieť v hromadnom dojazde znovu vybojovať čo najlepší výsledok, hoci v balíku sú aj rýchlejší borci. V bodovacej súťaži má vybudovaný pekný náskok, ale vie, že v nasadenom trende musí pokračovať.            
 
 
Krátky opis trasy:
Po dôležitých etapách pre celkovú klasifikáciu organizátori nachystali jednoduchší profil, kde musia zbystriť pozornosť šprintéri. Tí vo včerajšej časovke nemuseli podať najlepší výkon a mohli sa sústrediť na finiš v meste  Villars les Dombes. Po 208-kilometrovej štreke sa pelotón dostane do kraja Dauphiné. Alpy sú už na dohľad, ale v štrnástej etape uvidíme súboj medzi balíkom a utečencami. Vedúca skupina má k dispozícii zvlnený terén s krátkymi stúpaniami a bude sa spoliehať na únavu šprintérskych zoskupení, ktoré už nemusia mať takú silu ako na začiatku podujatia. Najrýchlejší jazdci v pelotóne však zostávajú na podujatí preto, aby bojovali o etapové triumfy, preto ich spolujazdci odvedú maximálne úsilie, aby sa na konci dňa špurtovalo.
 
 
 
Vysielanie na Dvojke RTVS:
online na webe tdf.rtvs.sk kompletný prenos etapy
na Dvojke od 14:30 štúdio, následne živý prenos
moderátor štúdia: Ján Hudok
komentátor RTVS: Vladimír Genda
spolukomentátor C-I.sk: Lukáš Timko
hosť - spolukomentátor: Peter Zánický
 
 
tdf 14
profil etapy (© letour.fr)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop