Ciele Petra Sagana zostávajú na Tour rovnaké, žiadny tlak si nepripúšťa

1.7.2016, 16:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Aj keď nebojuje o celkové prvenstvo, Peter Sagan patrí medzi najobletovanejších jazdcov na Tour de France. Teraz bude jeho pozícia ešte výnimočnejšia, pretože na podujatie prichádza ako aktuálny majster sveta. 
 
 
Po krátkej prestávke znovu do výbornej formy 
 
Na najväčších cyklistických pretekoch sa predstavil štyrikrát a od prvej účasti sú jeho ciele vždy rovnaké. Získať etapový triumf a presadiť sa v bodovacej súťaži. Peter Sagan má na svojom konte štyri víťazné etapy, ale v ostatných dvoch ročníkoch vyšiel v tomto smere naprázdno. Zelený dres ukoristil takisto štyrikrát a v historických tabuľkách sa delí o druhé miesto so Seanom Kellym. Ak by sa mu podarilo vyhrať bodovaciu súťaž aj piatykrát, na druhej priečke by sa osamostatnil a výrazne by sa priblížil k rekordérovi Erikovi Zabelovi, ktorý bol v tejto súťaži úspešný šesťkrát za sebou, na Tour sa ale zúčastnil až štrnásťkrát.
 
 
  tdf-sagan-graf-bodovacka
 
 
Po úspešných jarných klasikách svetový šampión zvolil tradičný súťažný program, aby sa čo najlepšie pripravil na Starú dámu. V Kalifornii vyhral dve etapy, dva razy obsadil druhé miesto a po krátkom odpočinku mu netrvalo dlho, aby sa opäť dostal do perfektnej formy. Následne to potvrdil na Okolo Švajčiarska, kde uchmatol dve etapy, a v prvej časti pretekov predviedol tradičnú chuť víťaziť a parádnu výkonnosť.
 
Lenže kopcovitá a upršaná druhá časť tohto podujatia mu dala zabrať: "Po Švajčiarsku som sa necítil veľmi dobre. Vyhral som síce dve etapy, ale potom tam pršalo, išli sme cez vysoké priesmyky, kde bola zima, v poslednej etape dokonca snežilo. Takže po príchode na MSR som sa necítil úplne super, pretože u nás bolo zase teplo. Uvidíme, ako to na mňa zapôsobí."
 
 
sagan 2016 kalifornia zeleny tnkf
Peter Sagan v Kalifornii (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Potom sa predstavil na MČR a SR, kde bol hlavným architektom víťazstiev Romana Kreuzigera a jeho brata Juraja. Po piatich tituloch v rade získal Peter Sagan na domácom šampionáte striebornú medailu, ale bol veľmi spokojný, že slovenský majstrovský dres bude nosiť jeho brat.
 
Juraj Sagan má za sebou najlepšiu sezónu v kariére a bola veľká šanca, že si vybojuje nomináciu na Tour de France. Že to bolo naozaj reálne svedčí skutočnosť, že Tinkoff rozdelil podporu pre Alberta Contadora a Petra Sagana. Slovenskému jazdcovi budú pomáhať Gatto a Bodnar, ale ak by dostal k dispozícii ešte jedno miesto pre pomocníka, ktorého si môže vybrať, určite by padla voľba na svojho brata.
 
 
Sagan na TdF ide ako hodinky 
 
Na Tour de France prichádza v známej úlohe obhajcu zeleného dresu. Peter Sagan sa stal fenoménom v tejto klasifikácii, ale v minulom roku sa presvedčil, že v bodovacej súťaži mu nikto nedá nič zadarmo a všetko si musí vybojovať. V poslednej edícii preto vsadil na brutálne úniky, za čo si vyslúžil rešpekt a veľké uznanie svetového pelotónu, hoci sa mu nepodarilo vyhrať etapu.
 
Jeho ciele sú rovnaké aj tentoraz: "Na Tour de France sa pokúsim niečo vyhrať a obhájiť zelený dres. Chcel by som vybojovať etapu, je to dôležité pre mňa, som zvedavý, ako sa mi bude dariť. Takisto chcem ovládnuť bodovaciu súťaž, uvidíme, ako sa mi podarí tieto dva ciele skĺbiť. Ale našou najväčšou ambíciou je žltý dres pre Alberta. On je naším hlavným lídrom. Ak sa aj mne podarí niečo získať, budem rád. S Albertom máme dobrý vzťah, aj keď sme rozdielne typy pretekárov. Ja som sa snažil získať žltý dres v uplynulých štyroch rokoch, ale nepodarilo sa mi to. Možno bude lepšie, keď sa nebudem toľko na to sústrediť, a potom ho získam."
 
 
sagan cancellara 2016 podium flamsko tnkf
Cancellara a Sagan na Okolo Flámska (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Peter Sagan sa môže na Tour presadiť svojimi klasickými zbraňami. Je všestranným pretekárom, ktorý môže byť úspešný hneď v úvodných štyroch etapách. Žiadny šprintér ho nemôže podceniť v hromadnom dojazde, jeho typológii vyhovuje aj finiš na krátkom stúpaní v druhej etape a veľmi silný bude aj v závere štvrtého dňa, keďže cieľová rovinka je do mierneho kopca. To sú len príklady toho, na akom profile môže Sagan uspieť.
 
Okrem univerzálnosti, keď dokáže byť nebezpečný v hromadných špurtoch, výbušných koncovkách alebo v ťažkých etapách, súperov straší aj jeho konzistentnosť. Žiadny iný cyklista totiž nedokáže finišovať na predných pozíciách na takých rozmanitých profiloch a počas celého trvania Tour de France. Sagan ide na francúzskej GT ako hodinky, s výnimkou ťažkých horských etáp s cieľovým stúpaním je schopný zakaždým bojovať o najvyššie priečky, takmer nikdy nezaváha a dokáže to zopakovať každý deň ako na bežiacom páse. A špeciálnou kapitolou v jeho arzenále boli minuloročné úniky. V tomto smere to bude mať v tomto roku ťažšie, pretože kopcovité či horské etapy sú skutočne náročné.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPeter Sagan na TdF 2015
        
 
Svetový šampión sa na Tour de France teší, ale z nejakého tlaku si veľkú hlavu nerobí. Bude rád, ak sa mu podarí zabaviť fanúšikov. "Nemyslím si, že budem jazdiť pod nejakým tlakom. Pre mňa je splnením sna, že sa môžem zúčastniť takýchto pretekov. Žijem si svoj život. Aj iní nosili dres majstra sveta a vyhrávali preteky. Pre mňa to nie je veľká zmena. Snažím sa myslieť pozitívne. Som veľmi rád, že na pretekoch v zahraničí vidím veľa slovenských fanúšikov. Je to super, že ich vidím pri trati, ale na druhej strane veľmi ich nevnímam v tých etapách, v ktorých chcem zajazdiť dobrý výsledok. Vtedy sa koncentrujem a som vo veľkom vypätí. Ale v kopcovitých etapách ich dokážem sledovať. Som rád, že mám fanúšikov a že ich môžem na pretekoch zabaviť."
 
 
tdf-sagan-graf-pocet-dni
 
 
Šprintérska konkurencia bude pestrá
 
V bodovacej súťaži budú jeho súpermi klasickí šprintéri, ktorí dostali k dispozícii pomerne veľký počet rovinatých etáp a potenciálnych hromadných dojazdov, kde môžu získať peknú porciu bodov. Pre svetového šampióna je v tomto smere vždy výhodná situácia, keď si jednotliví šprintéri medzi sebou delia víťazstvá, bez dominancie jedného z nich. 
 
Vo veľmi dobrej forme jazdí André Greipel, ktorý na nemeckom šampionáte porazil Marcela Kittela. Jazdec tímu Lotto-Soudal má pri sebe parádny lead-out, asi najlepší na podujatí, preto sa môže pokúsiť nadviazať na svoje minuloročné štyri triumfy. V sezónach 2013 a 2014 dominoval na TdF Marcel Kittel, ktorý je v top forme najrýchlejším jazdcom na svete a ktorý má veľkú motiváciu, aby sa vrátil na predchádzajúce pozície. Uvidíme, ako sa mu bude dariť spolupráca s Richezem a Sabatinim. Spomedzi všetkých štartujúcich má najviac triumfov Mark Cavendish a britský borec by svoju zbierku rád rozšíril. Pravdepodobne už nebude taký razantný ako v minulosti, ale bude veľmi sklamaný, ak nevyhrá aspoň jednu etapu.
 
 
kittel 2016 algarve spurt eqsf
Marcel Kittel vo svojom živle (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Na Starej dáme sa predstaví aj silná skupina odolných šprintérov, ktorí sa dokážu presadiť v náročnejších etapách. Rýchlosťou medzi nimi vyniká Alexander Kristoff, ktorý je nepríjemný aj v klasických hromadných šprintoch, pričom nórsky jazdec sa môže spoľahnúť na výbornú podporu od Hallera a Guarnieriho. Ak chce Kristoff uspieť v bodovacej súťaži, musí byť aktívnejší vo viacerých etapách, no v minulom roku po jarných klasikách sa mu nepodarilo dostať do špičkovej formy, aby bojoval o etapu či zelený dres.
 
Pozornosť vzbudzuje Michael Matthews. Austrálsky borec sa nezľakne ťažšieho profilu a na cieľovej páske, ale tesne pred ňou, má rád krátke stúpanie. Veľké šance bude mať v špurte oklieštenej hlavnej skupiny. Uvidíme, ako sa mu bude dariť v klasických hromadných dojazdoch, pretože aj tam musí zbierať body, ak chce získať zelený dres. Pre Michaela Matthewsa a Alexandra Kristoffa tak platí, že sa musia zvýšiť svoju údernosť v záveroch viacerých etáp.
 
Na štarte sa objaví motivovaný John Degenkolb. Nemecký jazdec sa zameriava na etapový triumf a po smoliarskej prvej časti sezóny bude odhodlaný maximálne sa presadiť. Uvidíme, či bude dostatočne fyzicky pripravený, aby dokázal bojovať počas celých troch týždňov. Zaujímavým pretekárom je aj Bryan Coquard, ktorý je rýchly a aby to predviedol, nepotrebuje len jednoduchý profil. A v bodovacej súťaži sa môže nenápadne pohybovať aj Edvald Boasson Hagen.                
 
 
hagen 2016 roubaix dddf
Edvald Boasson Hagen počas sezóny (© Dimensions Data / StiehlPhotography)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop