Reakcie po 2. etape: Sagan si užíva svoje dresy, ťažký začiatok pre Contadora

3.7.2016, 20:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Peter Sagan dosiahol v druhej etape perfektný výsledok, ale v tíme Tinkoff sa museli vysporiadať s ďalším pádom Alberta Contadora. Zlý deň prekonal aj Richie Porte.
 
Svetový šampión má výnimočnú sezónu, zisk žltého trička to ešte viac umocnil. "Som veľmi šťastný, že som vyhral. Musím sa poďakovať mojim kolegom a predovšetkým Romanovi Kreuzigerovi. Na konci som išiel naplno o tretie miesto, až potom som sa dozvedel, že som vyhral. Aj dnes mal Alberto smolu. Bol som pri ňom, keď spadol. Verím, že sa rýchlo zotaví a opäť bude silný. Bol to hlúpy pád, Tony Martin stratil stabilitu. Keby sa to stalo na mojej strany, spadol by som takisto."
 
Peter Sagan splnil niektoré zo svojich cieľov už v druhej etape, na čo čakal predchádzajúce dva ročníky. "Veľmi sa teším, že si oblečiem žltý dres. Teší ma najmä to, že som ho dosiahol po víťaznej etape, ktorú som naposledy získal pred tromi rokmi. Chcem poďakovať Olegovi za jeho podporu a toto víťazstvo mu venujem. V tomto roku sa mi naozaj darí. Nikdy nie je ľahké zvíťaziť. Niekedy to vyzerá jednoducho, ale nie je to tak. Ja som získal žltý dres, ale trvalo mi to niekoľko rokov. Žiadne starosti mi nepribudli. Keď stratím žltý dres, mám ten zelený. A keď nebudem mať ani ten, stále mi zostane dúhové tričko. Uvidíme, čo sa stane, budem to brať jeden deň za druhým. Tour je ešte veľmi dlhá. V pelotóne musíte zostať pokojný, pretože každý deň v balíku je šialený. Akoby sa niektorí pretekári nestarali o svoje životy."
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Petra Sagana
{play}images/music/2016/Sagan-tdf-po-2-etape.mp3|zdroj: Matej Vyšňa{/play}
 
 
Za predvedený výkon ho musel pochváliť aj športový riaditeľ tímu Tinkoff Steven de Jongh: "Petrove víťazstvo je naozaj pekné. Pätnásť kilometrov pred cieľom sme už neverili, že sa dobehnú utečenci. Ale podarilo sa to a Peter predviedol majstrovský šprint. Bol to skvelý finiš - majstrovský kúsok od majstra sveta. Teším sa spolu s ním. Po dvoch ročníkoch bez vyhratej etapy získal nielen etapový triumf, ale aj žltý dres. Alberto Contador mal opäť pád. Bola to jednoducho smola, spadol jazdec pred ním. Preto nebol na konci konkurencieschopný. V nasledujúcich dňoch sa preto sústredíme na jeho zotavenie. A musíme sa dohodnúť ohľadom obhajoby žltého dresu."
 
 
tdf 2 etapa dojazd sagan alap eqsf
Sagan a Alaphilippe v dojazde (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Veľmi zlý začiatok pretekov zažíva Alberto Contador, ktorý si však stále udržuje vysokú morálku. "Opäť som spadol, tentoraz na druhú stranu. Predo mnou spadol Tony Martin a potom som zletel na zem aj ja. Cítim nejakú bolesť aj na ľavej strane môjho tela, uvidíme, ako sa to vyvinie. Ale ešte dokážem stáť na nohách. Obidve nohy ma na konci limitovali, nemohol som šliapať, ako by som chcel. Musím zostať psychicky silný, aby som zvládol Tour po takomto zlom začiatku, a najmä z toho dôvodu, že mám za sebou tvrdú prípravu. Mentálne som na vysokej úrovni, nechcem skončiť. Časová strata ma mrzí viac ako moje bolesti." 
 
Na etapový triumf siahal nováčik na tomto podujatí Julian Alaphilippe, ktorý však športovo musel priznať Saganove kvality. "V závere som dal do toho všetko, ale Sagan bol lepší a rýchlejší. Na záverečných 500 metroch som myslel len na víťazstvo, cítil som sa silný, ale musím sa uspokojiť s druhým miestom. Možno som začal šprintovať trošku skoro, ale nemám žiadne výčitky, dal som do toho všetko. A Peter Sagan nie je majster svet len tak."
 
Vpredu sa nachádzal aj jeho tímový kolega Daniel Martin, ktorý síce priamo nebojoval o etapový triumf, ale ukázal silnú výkonnosť. "Bol to ťažký finiš a každý z nás trpel. Keď som zozadu sledoval šprint Juliana a Petra, bolo to ako v spomalenom filme. Znovu sme získali druhé miesto a to dokazuje silu nášho tímu. Máme veľkú motiváciu, že naše úspechy ešte len prídu."
 
Podobný dojazd si nemohol nechať ujsť Alejandro Valverde, ktorý však vo finále stavil na zlú kartu. "Až do záverečného stúpania sme sa držali vzadu, i keď by som sa mohol pokúšať o etapový triumf, ale všetci sme sem prišli bojovať za Naira Quintanu. V takomto dojazde sa ľahko dostanem dopredu a potom sa jednoducho musím pokúsiť vyhrať etapu. Na konci som bol dobre umiestnený, jazdil som za Matthewsom. Myslel som, že Matthews bude silnejší a akonáhle som sa cez neho dostal, vpredu už boli super-rýchli Sagan a Alaphilippe, proti ktorým som už nemal šancu."  
 
 
tdf 2016 grand depart movf
dúhová sa zriedkakedy prezlieka (© Movistar Team)
 
 
Na dobrý výsledok si robil zálusk aj Greg van Avermaet, ale belgický jazdec sa musel uspokojiť s ôsmou priečkou. "Mali sme dva ciele, chrániť Tejaya a Richieho a bojovať o etapový triumf. Až do posledného kopca sme sa všetci držali pri sebe, potom sme každý z nás išli vlastnou cestou. Predviedol som dobrý šprint, aj keď som zostal sám, a bol som aj v dobrej pozícii. Naháňačka za utečencami začala veľmi neskoro."
 
Richie Porte máva na GT jednoducho smolu, v druhej etape ho zabrzdil defekt v najhoršom možnom momente. "Bola to katastrofa. Bol som v perfektnej pozícii, ale dostal som defekt. Musel som vymeniť koleso, ale v tom čase sa všetko odohrávalo vo vysokej rýchlosti, takže bolo veľmi ťažké vrátiť sa do balíka, aj keď som mal pri sebe Burgharda. Tour zďaleka nekončí, ale je ťažké prijať túto stratu. Teraz jednoducho musím predstierať, že sa nič nestalo, a čakať na kopce."
 
Naozaj sympatický výkon predviedol talentovaný klasikár Jasper Stuyven, ktorý bol veľmi blízko k obrovskému prekvapeniu. "Teším sa, že som získal bodkovaný dres, i keď nie som vrchár. Ale nie je to to, čo som chcel na konci získať. Bol som veľmi blízko k etapovému triumfu na Tour de France. V závere som cítil šancu, že sa to môže podariť, preto som sklamaný. Dojazd som poznal. Vedel som, že som najsilnejší v našej skupine. V závere som sa snažil len udržať vysokú kadenciu, ale na najprudšej časti sa mi úplne zasekli nohy. A keď som zbadal za sebou borcov z Tinkoffu, bolo jasné, že nebudú spomaľovať. Mrzí ma, že som nevyhral, ale som spokojný s mojím výkonom." 
   
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop