Peter Sagan upozorňuje na nebezpečné javy v balíku, Froome neodpisuje Contadora

4.7.2016, 06:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Veľmi dobrý vstup do pretekov si zatiaľ užíva Chris Froome, ktorý sa potrebuje dostať cez úvodné etapy bez akýchkoľvek problémov. Peter Sagan sa rozhovoril aj o pomeroch v pelotóne.  
 
Po etapovom víťazstve Peter Sagan využil priestor aj na to, aby sa vyjadril k štýlu pretekania na Tour de France: "Je to veľmi ťažké, ak si chcete užívať jazdu na pretekoch. Keď som prišiel na prvú TdF, boli to úplne iné preteky. Teraz si každý jazdí, ako chce, niektorí pretekári na nič nehľadia. Už v minulom roku to bolo veľmi zlé, teraz sa deje to isté, ale sú to cyklisti, ktorí určujú, ako sa bude jazdiť. Preto nemôžete povedať, či dokončíte tieto preteky. Dnes som v žltom, ale zajtra môžem cestovať domov. V tejto chvíli nie som ani ja dôležitým jazdcom v pelotóne. Nikoho to nezaujíma, akoby chýbala úcta. Je to akoby niektorí jazdci stratili rozum. Neviem, čo sa stalo, ale v balíku sa stávajú hlúpe pády. Od môjho debutu na Tour sa všetko zmenilo k horšiemu. Mnoho jazdcov nemyslí na bezpečnosť a nepozná cyklistiku."  
 
 
sagan 2016 zlty podium tnkf
Peter Sagan mal veľa dôvodov na úsmev (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
V cieli druhej etapy bol veľmi sklamaný Greg van Avermaet, ktorý vedel, že je to pre neho ideálny finiš na víťazstvo. "Na záverečnom kopci som bol dobre umiestnený, jazdil som za Saganom. Potom sa to pokazilo a zostal som zavretý. Musel som začať šprintovať z druhého radu, čo nebolo dobré. Je to veľká škoda, pretože som sa cítil výborne. Neviem, či by som porazil Sagana, ak by som zostal na jeho kolese, ale som si istý, že ak by som dostal možnosť nasadiť svoj šprint, len málokto by sa za mnou udržal. Som veľmi sklamaný, bola to moja najlepšia príležitosť, ako vyhrať etapu. Nedostal som poriadnu šancu, je ťažké to prijať. Žltý dres je teraz stratený. Musím veriť, že dostanem druhú príležitosť."
 
Medzi hrdinov včerajšieho dňa patril Julian Alaphilippe, ktorý na Tour prežil prvú veľkú emóciu vo svojej kariére. "Keď som prekročil cieľovú čiaru, bol som strašne sklamaný, pretože som bol veľmi blízko k víťazstvu, a to bolo frustrujúce. Ale potom som sa upokojil a uvedomil som si, že je to moja prvá Tour de France a porazil ma majster sveta. A utešoval som sa tým, že je tu ešte niekoľko etáp, kde môžem byť úspešný. Ani neviem, čo sa na konci stalo. Videl  som, že Sagan ide dopredu, tak som vyrazil za ním. Možno som mohol ešte chvíľu počkať."
 
 
alaphilippe 2016 biely tdf eqsf
Alaphilippe biely dres dôverne pozná (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Problémy sa zatiaľ vyhýbajú Chrisovi Froomovi a britský jazdec nepripisuje veľký význam stratám, ktoré zatiaľ dostali jeho súperi. "Etapa pre nás dopadla dobre, pretože sme jazdili na čele, vyhýbali sa nám problémy a nestratili sme čas. Na Contadora a Porteho sme získali celkom zaujímavý náskok, ale nie je dôvod, aby sme ich odpisovali. Tour je veľmi dlhá a na konci budú oveľa väčšie rozdiely, takže tieto straty sú podľa mňa zanedbateľné. Je to pre nich nešťastná situácia, no stáva sa to v takýchto etapách. A to je dôvod, prečo stále jazdíme na čele balíka. Na konci som sa cítil dobre. Máme pred sebou ešte niekoľko dní, kým prídeme do hôr, ale moje pocity sú také, aké majú byť."
 
Vo finále to skúšal aj Joaquim Rodríguez, ale proti sebe mal silnejších a rýchlejších protivníkov. "Bol to veľmi rýchly finiš. Približne 350 metrov pred cieľom som videl vpredu také mená ako Sagan, Alaphilippe či Valverde, preto som si povedal, že to skúsim a možno ich zaskočím. Ale nestalo sa tak, Sagan ma okamžite chytil. Potom som vedel, že už nemôžem bojovať o víťazstvo. Potreboval by som ťažšie finále, ale aj tak to bolo lepšie ako rovinatá etapa s jednoduchým dojazdom. Viem, že Radio Tour oznámilo, že som spadol, ale nie je to pravda. Som veľmi zdravý."
 
V tíme BMC museli riešiť nepríjemný incident Richie Porta, Tejay van Garderen povedal, že tento moment v nijakom prípade nemení ich pozíciu s dvomi lídrami. "Richie stále zostáva jedným z našich lídrov a na ceste ho budeme podporovať. Musí zostať pozitívny. Všetci musíme zostať veľmi pozorní. Teraz mali ťažkosti Contador a Porte, do konca pretekov sa to môže stať komukoľvek. Richie potrebuje zostať pozitívne naladený, som si istý, že potom túto stratu dokáže vynulovať. Mal jednoducho smolu, ale Tour zďaleka ešte nekončí."
 
Menšiu stratu dostal Vincenzo Nibali, ale taliansky jazdec zvládol včerajší dojazd aj tak veľmi dobre. "Myslím si, že to pre nás dopadlo veľmi dobre. Fabio zostal v prednej skupine, ja som nestratil veľa času. Na konci som trošku zaostal, pretože mi chýbala sila v záverečnom špurte. Nemohol som sledovať najrýchlejších jazdcov, ale to je úplne normálne, keďže som mesiac nepretekal. Naopak, som spokojný s mojím výkonom, v ťažkej a rýchlej etape som ukázal, že moje nohy sú v dobrej kondícii."
 
Mark Cavendish stratil žltý dres, na takýto scenár bol pripravený. "Bol to pekný pocit nosiť žltý dres, ale vedeli sme, že bude veľmi ťažké udržať ho. Ale chceli sme sa o to pokúsiť. Preto sme jazdili dlhý čas na čele balíka a aj ja som na konci vynaložil viac energie kvôli žltému dresu. Sme veľmi radi, že sme ho mohli nosiť. Stratil som príliš veľa času, aby som ho mohol znovu získať, ale teraz by som rád nosil zelený dres. Mám šancu, pretože v prvom týždni je niekoľko rovinatých etáp, takže bude chvíľu trvať, kým si Peter Sagan pôjde v kopcovitých etapách pre 20 bodov na rýchlostných prémiách."    
     
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop