Peter Sagan hovorí o zmene pravidiel, Orica chce vyhrať štvrtú etapu

5.7.2016, 07:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Niekoľko pretekárov v pelotóne si nepamätá takýto uvoľnený deň na Tour, ktorý sme videli v tretej etape. Túto situáciu sa pokúsil osviežiť Thomas Voeckler, po skončení etapy Peter Sagan opäť otvoril zaujímavú tému.
 
Svetový šampión v tom nevidel problém, akým spôsobom prebiehala včerajšia etapa. "Bol to jednoduchý deň s jedným jazdcom v úniku, ktorý išiel pomaly, preto sa ani balík neponáhľal, aby sme ho nedobehli veľmi skoro. Bolo to milé. V určitej fáze som myslel, že sa zastavím na kávu, pri trati som uvidel jeden bar. Vyzeralo to ako 200 kilometrov transferu a 20 kilometrov cyklistiky. Myslím si, že to bola pre všetkých dobrá etapa, mohli sme zrelaxovať."
 
Na tlačovej konferencii sa však znovu rozhovoril ohľadom bezpečnosti v záveroch šprintérskych etáp. "Chcel by som požiadať UCI, aby vrátila do platnosti pravidlo o neutralizácii záverečných troch kilometrov. Myslím si, že by to bolo lepšie pre našu bezpečnosť. Je mnoho jazdcov na celkové poradie, ale na konci rovinatých etáp nechceme bojovať proti nim, ale proti šprintérom. Keď sme tam všetci natlačení, je to veľmi nebezpečné. V horských etapách robí rozdiely výkonnosť a rovinaté etapy majú byť pre šprintérov. Prečo by v nich jazdci na GC nemohli na konci zostať vzadu? Bolo by to pre všetkých lepšie. Nevytváram nové pravidlá, len hovorím o bezpečnosti. Ak sú vo finále šprintéri blázniví, je to ich chyba, ale prečo vystavovať favoritov na titulov takémuto nebezpečenstvu? Keď som bol mladý a pozeral som Tour, neviem, koľkokrát bol Armstrong v takomto šprinte. Rozprávame sa o tom aj s inými cyklistami a na Tour som sa stal ich hovorcom."
 
S vývojom tretej etapy musel byť veľmi spokojný Alberto Contador, ktorého zdravotný stav nie je veľmi dobrý. "Toto je najhorší štart na GT v mojej kariére. Stratil som nejaký čas, ale to nie je najväčší problém. Bolí ma celé telo, a to nie je dobré. Máme pred sebou ešte veľa etáp, verím, že sa to zlepší. Ale teraz musím brať koncentrovane jeden deň za druhým."
 
 
tdf 3 etapa sceneria cptfw
Aj toto je Tour de France (© Courtesy Slipstream Sports / Graham Watson 2016)
 
 
Na podobnú etapu si nepamätá Chris Froome, ale keďže všetko prebehlo bez komplikácii, nemal dôvod sa sťažovať: "Na Tour som ešte nezažil takýto pokojný deň, keď sa dopredu dostal len jeden jazdec a tempo v balíku bolo veľmi pomalé. Ale na trati neboli body do vrchárskej súťaže a bola to dlhá etapa, takže pretekári nemali motiváciu ísť do úniku. Dúfam, že v ďalšej etape bude vpredu viacej ľudí a bude to rýchlejšie."
 
Thomas Voeckler bol jediným pretekárom, ktorý sa rozhodol niečo urobiť s monotónnym priebehom etapy. "Môj útok som neplánoval. Bola to nudná etapa, tak som chcel tomu pridať trochu bláznovstva. Nestálo ma to veľa energie, pretože som nebol vpredu dlhý čas. Neviem prečo som bol ocenený ako najbojovnejší jazdec, Armindo by si to zaslúžil oveľa viac. Dve tretiny etapy to bolo nudné pre každého: jazdcov, divákov pri TV a fanúšikov. Myslím si, že to bolo dané profilom. Po dvoch náročných etapách pretekári potrebovali spomaliť a na tomto teréne bola na to dobrá príležitosť."
 
Jeho tímový kolega Bryan Coquard sa zlepšuje každým dňom, talentovaný pretekár chce veľmi vyhrať etapu. "Cítim sa stále lepšie a lepšie. V prvej etape som bol frustrovaný, po tej druhej veľmi sklamaný. Včera som sa vrátil do hry, predviedol som výborný šprint, ale vyštartoval som z veľkej diaľky. Na záverečných 500 metroch som musel absolvovať slalom pomedzi ostatných jazdcov, ale dovolím si tvrdiť, že som bol v závere najrýchlejší. Máme pred sebou ešte dostatok šprintérskych príležitostí, nevzdávam sa, pretože chcem získať etapový triumf."
 
Alexander Kristoff sa zatiaľ nedokázal presadiť v hromadných dojazdoch, jeho plány mu vždy niečo prekazilo. "Znovu som mal na konci dobrú podporu, ale opäť pri mne spadol jeden jazdec, ktorý skoro strhol aj mňa, a po tomto incidente som stratil zadné koleso môjho kolegu. Potom som sa pokúsil vrátiť do pozície na vlastnú päsť, ale po takomto vypätí už nemáte potrebnú energiu, aby ste boli silný aj v samotnom šprinte. Už druhýkrát mi prekazila šprint kolízia niekoho iného, verím, že vo štvrtej etape budem mať konečne možnosť ukázať moju rýchlosť. Cítim sa veľmi dobre, za normálnych okolností by som určite finišoval lepšie ako jedenásty."
 
Kým nórsky jazdec sa môže sťažovať na smolu, Johnovi Degenkolbovi stále chýba potrebný výkonnostný krôčik, aby sa vyrovnal v koncovkách tým najlepším. "Tím predviedol výbornú prácu, vo finále som mal správnu pozíciu, ale stále mi chýba to záverečné zrýchlenie. Som však spokojný, ako som zvládol tento náročný dojazd, verím, že v ďalších etapách budem len silnejší a dostanem sa do top formy."
 
Na etapový triumf naďalej čaká Orica-BiekExchange, podľa Matta Whita dojazd štvrtej etapy je pre austrálsku zostavu ideálny. "Bol to dlhý a pomalý deň, ale nemyslím si, že takúto podobnú etapu ešte zažijeme na Tour. Koncovka bola vhodná pre klasických šprintérov, preto sa Michael nemohol presadiť. Ale už myslíme na štvrtú etapu, ktorá má ťažký finiš a záverečné úseky prebehnú na zvlnenom teréne. Je to ten profil, kde sa môžu presadiť naši talentovaní jazdci, bude to ťažké pre čistokrvných šprintérov."                
 
             

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop