Reakcie po 5. etape: Contador čakal horšie, Nibali sa zlepší

6.7.2016, 21:00 | Preteky vo svete | Rastislav Boris
Cyklisti prešli z roviny do kopcov, čo prináša prekvapenia, tentoraz premiérovú tohtoročnú radosť úniku. Ten jazdil oveľa aktívnejšie a agresívnejšie ako pelotón. Najsilnejší z odvážnej deviatky, Greg Van Avermaet (BMC), vybojoval etapový vavrín i žltý dres. Pôvodne to plánoval urobiť už v druhej etape, ktorá mu profilovo sedela možno ešte viac. 
 
"Splnil sa mi sen. Myslím, že je to jediný raz v živote a užijem si to čo najviac," povedal Belgičan po životnom zápise. "Išiel som na vlastnú päsť, pretože som sa cítil dostatočne silný. Myslím, že je ťažké získať žltý dres pre typy jazdcov ako som ja. Nosenie žltého dresu je podľa mňa najkrajším momentom pre cyklistu." 
 
 
van avermaet 2016 akcia bmcf
Greg Van Avermaet (© Continuum Sports, LLC l Tim De Waele/TDWsport.com)
 
 
Tím BMC tušil úspech úniku a našťastie sa doňho dostal zrejme ich najsilnejší muž do takéhoto typu etapy. "Je to skvelé pre Grega i tím. Určite mu pomôžeme, ale nečakám príliš veľa práce, pretože úniky budú sťahovať šprintérske tímy. Myslím, že si užijeme deň v žltom a bude to príprava na Pyreneje," komentoval tímový kolega Tejay Van Garderen. V Pyrenejách je vysoko pravdepodobná ďalšia zmena nositeľa žltého trikotu.
 
Druhým najsilnejším mužom v úniku bol Thomas De Gendt (Lotto - Soudal), ktorý sa dostal na čelo vrchárskej súťaže. "Ráno som nevedel, či pôjdem do úniku. Rozmýšľal som, že si radšej ušetrím sily na posledný týždeň. Ale vytvoril sa silný únik, takže som sa pripojil. Keď sa spolupráca zhoršila, tak sme sa odtrhli, a potom sme nechali za sebou aj Grivka, ktorý prestal pracovať naplno. Som trochu sklamaný, ale Greg bol jednoducho lepší a vyhral zaslúžene.
 
Tradičný bojovník De Gendt bol po viac ako 200 kilometroch útočenia vyčerpaný, ale odhodlaný. "Bol to ťažký deň, takže budem potrebovať čas na zotavenie. Uvidíme, či sa mi naskytnú ešte ďalšie príležitosti. Ale pokúsim sa ubrániť bodkovaný dres aspoň jeden deň."
 
Favoriti na celkové poradie nepredviedli veľké manévre, skôr išli šetrne a takticky. Nohy si otestoval Romain Bardet (Ag2R La Mondiale), ktorý sa chcel ukázať v domácom regióne. Tempo na posledných kopcoch najviac akceleroval tím Movistar. Jeho šéf Eusebio Unzué vyhlásil, že líder Nairo Quintana ide dosiaľ "najpokojnejšie a najuvoľnenejšie, veď na tretej Tour už je o čosi skúsenejší." Movistaru sa záverečné tlačenie na pílu aj vyplatilo. 
 
Konkurent Alberto Contador (Tinkoff) stratil viac ako polminútu a stále nie je zdravotne fit. Pistolero ale nebol sklamaný: "Čakal som väčšiu stratu a vedel som, že súperi mi pripravia náročný deň. Záver bol tvrdý, ťažko sa mi dýchalo. Musím čakať a postupne môžem každý deň niečo napraviť. Urobím maximum."
 
 
contador 2016 pije algarve tnkf
Alberto Contador stratil ďalšie sekundy (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Vincenzo Nibali (Astana) stratil viac ako 13 minút a prakticky vypadol z hry o top desiatku. Napokon mu to môže vyhovovať v únikoch a pri pomoci Fabiovi Aruovi. "Nevedel som, ako budú moje nohy reagovať na zvýšenie tempa v kopcoch a trpel som aj v horúcom počasí, ale idem uvoľnene. Som si istý, že sa ešte zlepším a budem prospešný pre tím."
 
Chris Froome (Sky) komentoval stratu veľkých mien Contadora a Nibaliho. "Vincenzo ma prekvapil. Čakal som, že prišiel s top formou. A úprimne, v prípade Alberta je to úplne normálne po pádoch, ktoré mal. Radšej by som naňho získal čas v horách a nie preto, že je zranený." 
 
Tím Tinkoff teda išiel na Contadora, i keď nie je jasné, či vydrží v hre o žltý dres. Športový riaditeľ Sean Yates nechápal, prečo Sky ťahalo tak dlho počas etapy a nie až naplno v závere. "Kontrolovali sme dianie a bránili sme vzniku nebezpečných útokov," vysvetlil Geraint Thomas.
 
Peter Sagan stratil žltý dres, ale takticky to bolo zrejme rozumné rozhodnutie. Ak by oňho naplno bojovali, tak by sa celý tím vysilil, keď za rohom už čakajú Pyreneje. Žilinčan sa udržal na čele bodovacej klasifikácie. Pozitívom tiež je, že ruská stajňa mala dosiaľ ako jediná v každej etape zastúpenie v top päťke.
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Petra Sagana
{play}images/music/sagan-2016/Sagan-tdf-po-5-etape.mp3|zdroj: Matej Vyšňa{/play}
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop