Movistar testoval súperov, Tinkoff bol pripravený aj na stratu žltého dresu

7.7.2016, 06:50 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V piatej etape sa tím Tinkoff ocitol v zložitej situácii, výsledkom bolo, že neobhájil žltý dres a miernu stratu dostal Contador. Prvá horská etapa bola náročná pre všetkých favoritov, postaral sa o to Movistar.   
 
Športový riaditeľ ruského celku Sean Yates potvrdil, že to bol náročný deň: "Chvíľu trvalo, kým sa vytvoril únik. My sme sa dostali do dobrej situácie, pretože vpredu bol aj Rafal Majka a vo vedúcej skupine nemali zastúpenie silné celky. Samozrejme, Rafa v brejku nepracoval, keďže v pelotóne sme mali žltý dres. S touto situáciou neboli spokojní niektorí jazdci a vedúca skupina sa rozdelila. V závere mala vedúca trojica stále veľký náskok, preto vznikla v balíku panika a začalo sa ísť veľmi rýchlo. Nikto v skutočnosti neatakoval, ale tempo bolo naozaj vysoké. Pri Albertovi zostal len Roman, bolo to skutočne tvrdé."
 
Po etape museli v Tinkoffe prijať straty, ale podľa Yatesa to mohlo skončiť ešte horšie. "Vedeli sme, že Peter má šancu udržať žltý dres, najmä vtedy, ak by sa dostala do úniku slabšia skupina, ale všetko záviselo od vývoja etapy. Záverečné kopce boli totiž veľmi náročné a vedeli sme, že máme pred sebou ťažkú etapu. Zároveň sme očakávali, že ostatné tímy budú chcieť dostať pod tlak Alberta, čo sa potvrdilo. Pre nás to bola otázka limitovania strát. Iste, neudržali sme žltý dres a Alberto stratil nejaký čas, ale mohlo to pre nás dopadnúť oveľa horšie."
 
Prvýkrát vystrčil rožky tím Movistar, ktorý pre všetkých súperov pripravil tvrdé momenty na záverečných prudkých stúpaniach. Alejandro Valverde bol spokojný. "Naši spolujazdci boli fenomenálni. Ak chcete niečo získať, musíte preto niečo urobiť. Bola to pomerne náročná prvá horská etapa na Tour. Naša práca nebola zameraná konkrétne proti Contadorovi alebo proti hocikomu inému, aj my sme v istom bode etapy na trati trpeli. Chceli sme ísť rýchlo, aby sme zistili, ako na tom sme a ako sa budú javiť naši súperi. Každý z nich išiel veľmi dobre, ale sme len v piatej etape. Som si istý, že táto naša snaha sa prejaví v ďalšom priebehu pretekov."
 
Svojho zverenca doplnil športový riaditeľ španielskeho tímu Jose Luis Arrieta: "Tímu Sky sme pomohli kontrolovať utečencov, pretože z hľadiska hierarchie favoritov sme druhí v poradí. Bola to prvá horská etapa a prvý horúci deň, v takýchto etapách sa môže stať čokoľvek. Navyše, Centrálny masív vždy priniesol nejaké prekvapenia." 
 
 
valverde quintana tdf movfv
Alejandro Valverde s Nairom Quintanom (© Movistar Team)
 
 
V skupine favoritov sa nemal problém udržať Joaquim Rodríguez, ktorý mal pred páskou dostatok síl, aby sa pokúsil šprintovať o tretie miesto. Španielsky jazdec tak ukázal veľmi dobrú formu. "Aktuálne som na štvrtej priečke v GC, takže som šťastný. Celý deň som sa cítil dobre, ale na prudkých úsekoch záverečných kopcoch som trpel. Ale to sme všetci. Som spokojný, ako som to zvládol, verím, že v tom budem pokračovať aj naďalej. Únik dostal veľa priestoru, pretože tímu Sky nikto nepomohol. Na konci to rozbehol Movistar. Myslím si, že chceli spôsobiť škody v pelotóne, a nie získať etapový triumf. Boli v tom efektívni."
 
Spokojní boli aj v tíme BMC, pretože etapu zvládli aj obidvaja lídri. Richie Porte nemal na trati problémy. "Na trati som sa cítil pohodlne. Ukázali sme, že spolu s Tejayom môžeme spolu jazdiť. Veľmi nám pomohol Damiano Caruso. Boli sme pripravení aj na zjazdy, ktoré boli takisto kľúčové. Nie je príjemné, keď stratíte zbytočný čas, ako sa mi to stalo v druhej etape, ale viem, že musím zostať bojovať. Cítil som sa naozaj dobre, nohy fungovali v poriadku, preto som v pohode." Tejay van Garderen bol prekvapený, ako sa to na konci doslova zvrhlo: "Movistar na prudkých stúpaniach išiel veľmi tvrdo. Nečakal som to, pretože utečenci mali veľký náskok a španielska zostava nemohla myslieť na etapový triumf. Ale rozhodne dali zabrať niektorým favoritom."
 
Etapa sa odohrávala na domovských cestách Romaina Bardeta, ale jazdec tímu Ag2r dokázal emócie udržať na uzde. "Mal som zimomriavky. Na týchto kopcoch trénujem, ale nenechal som sa uniesť emóciami, hoci som chcel vyhrať etapu. V úniku bojovali silní pretekári, takže som nedostal príležitosť. Na záverečných kilometroch som sa snažil zrýchliť, pretože poznám tunajšie cesty, a chcel som získať nejakú výhodu. Na konci som mal dobré nohy. Bol to ťažký finiš, hoci sa nevytvorili žiadne medzery. Ale bolo cítiť, že tá pravá Tour začína. Na trati som mal veľa fanúšikov, ale musel som krotiť emócie a zostať pokojný, pretože podujatie je ešte veľmi dlhé."
 
Všetci očakávali, že Julian Alaphilippe a Etixx - Quick-Step využijú šancu na získanie žltého dresu, ale talentovaný francúzsky jazdec to nebral ako hotový vec. "Každý bol zvedavý, ako sa bude etapa vyvíjať. Náš tím mohol kontrolovať utečencov, ale robili sme to v šprintérskych etapách pre Marcela Kitella, ktorý je pre nás prioritou. Nemôžeme robiť všetko. Bolo by skvelé nosiť žltý dres, ale nie som veľmi sklamaný, pretože som veľmi šťastný už len preto, že som sa vôbec dostal na Tour. Keď zaútočil Movistar, bol som na svojom limite. Išli neuveriteľne rýchlo, som rád, že som úplne nevybuchol."
 
Kvalitný výkon predviedol jeho kolega Daniel Martin, ktorý sa túži presadiť v celkovej klasifikácii. "Prvá horská etapa je pre každého cyklistu šok a včera to bolo ešte zložitejšie, pretože bolo teplo. Na niektorých miestach bol asfalt rozpustený a jazdili sme akoby po lepidle. Máme za sebou ťažký štart pretekov. Včera nemal nikto nohy na útok, pretože za tri dni sme strávili na bicykli 18 hodín. Začína sa prejavovať únava, ale ja si pred pyrenejskými etapami verím."
         
       

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop