Favoriti v napätí pred Col d'Aspin, čakajú, či bude Froome atakovať

8.7.2016, 06:35 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Pretekári majú pred sebou prvú pyrenejskú previerku, ktorá má zaujímavý finiš, ale nasledujúce etapy sú ešte ťažšie, takže každý z favoritov bude nervózne očakávať, ako sa vyvinie situácia na záverečnom kopci.  
 
Všetky pohľady budú smerovať na tím Sky a Chrisa Frooma, ktorý v kopcoch vždy odštartuje veľkým štýlom. Podľa Gerainta Thomasa to teraz nemusí platiť. "Nemyslím si, že náš čaká rovnaká bitka ako pred rokom v prvej horskej etape. Etapa je vo veľkej miere rovinatá, náročný je len finiš. Samozrejme, Col d'Aspin bude ťažký, ale nemyslím si, že by mal byť príliš selektívny. Nasledujúci deň je určite ťažší, je tam viac kopcov a bude horúco. A potom príde Andorra, ktorá je v tomto momente najťažšou etapou, takže na to nesmieme zabúdať. Ja sa cítim každý deň lepšie, ale rebrá má stále trochu bolia."  
 
Do svojho terénu prichádza Nairo Quintana, ktorý sa bude na konci stopercentne zameriavať na Frooma. "Máme za sebou všetky rovinaté etapy, ktoré sme zvládli vynikajúco, a už sa nevieme dočkať kopcov. Máme pred sebou ťažké finále na Aspine, po ktorom sa začnú veci kryštalizovať. Froome útočil v prvých horských etapách. Nechajme sa prekvapiť, či to urobí aj tentoraz."
 
Jeho kolega z Movistaru Alejandro Valverde uznáva, že pripravený finiš môže byť lákadlom na útok, ale Tour je dlhá a pretekári sa musia správať racionálne. "Úvodné dni boli nervózne a stres uvidíme aj v prvej pyrenejskej etape, ale v úplne inom zmysle. Bude to dôležitý deň, mám pocit, že uvidíme niečo zaujímavé. No náročnosť ďalších dvoch etáp mi hovorí, že to môže byť konzervatívny dojazd, ktorý nevytvorí významné rozdiely medzi favoritmi."       
 
V ťažkej situácii sa nachádza Alberto Contador, ktorý vie, že v každej ďalšej etape bude musieť tvrdo bojovať. "Máme pred sebou úplne odlišný deň. Všetko bude o tom, aby sme prežili záverečný kopec a potom sa bezpečne dostali do cieľa. Opäť to bude pre mňa testovací deň, nemal som dosť času, aby som sa zotavil. Ale cítim, že sa môžem vrátiť na moju najlepšiu úroveň. Nemyslím si, že na Col d'Aspin to bude jeden z kľúčových dní na podujatí, je ešte príliš skoro. Ale bude to dôležitá etapa." 
 
Richie Porte je pripravený ukázať v kopcoch  svoju lezeckú formu, prvú pyrenejskú etapu považuje za zaujímavý štart v horách. "Je dobré, že som zvládol predchádzajúcu etapu bez problémov, ale už sa teším na kopce. Na Col d'Aspin som bol mnohokrát, aj v tomto roku. Myslím si, že niekto sa pokúsi zaútočiť, aj keď do cieľa nevedie veľmi technický zjazd. Etapa v Andorre bude mimoriadne náročná, takže dnes budeme jazdiť podľa toho, ako sa bude situácia vyvíjať."
 
Aj Tejay van Garderen vie, že v dnešnej etape ani jeden z favoritov nemôže nič podceniť. "Neviem, čo mám očakávať od nasledujúcej etapy. Možno vyhrá únik, možno Movistar nasadí vysoké tempo ako v piatej etape. Je tu niekoľko scenárov, takže musíme byť pripravení na všetko. Ale pred nami sú ešte náročnejšie previerky, za dverami už je Andorra."     
 
V bielom drese dorazí na prvé ostré horské etapy Julian Alaphilippe, ktorý je sám zvedavý, ako sa mu bude dariť v kopcoch. "Piata etapa bola veľmi ťažká, ale na Col d'Aspin to bude ešte náročnejšie. Teším sa na Pyreneje, hoci viem, že to bude pre mňa len ťažšie a ťažšie. V istom bode pretekov jednoducho musí začať bitka najväčších favoritov. Ale teraz si užívam biely dres. Neviem, čo mám čakať od pyrenejských etáp, ale určite viem povedať, že bude náročné udržať biely dres."
 
Pretekmi zatiaľ nenápadne prechádza Pierre Rolland, ktorý v prvom týždni nestratil zbytočný čas. Jeho kolega Lawson Craddock má na podujatí premiéru a je pripravený čo najlepšie podporovať svojho lídra. "Všetko je väčšie, všetko je rýchlejšie. Dnes uvidím, ako sa môžem prezentovať na Tour. Verím, že v horských etapách dokážem predvádzať dobré výkony, aby som pomohol Pierrovi. On je veľmi motivovaný, naozaj sa poriadne sústredí na Tour. Veríme, že môže predviesť skutočne špeciálne výkony, a to núti aj mňa ísť či najlepšie."
 
     

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop