1. týždeň Tour: Jazdci na GC zatiaľ vyčkávajú, hektickým šprintom dominoval Cavendish

11.7.2016, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Prvý týždeň Tour de France prezentoval jazdcov na GC v akomsi štartovacom formáte, ich hlavným cieľom bolo prekonať úvodné etapy bez komplikácii, vrátane tých horských. Šprintéri využili všetky svoje príležitosti a Peter Sagan bol znovu neprehliadnuteľný.
 
 
Cavendish sa vrátil na svoj trón
 
Najrýchlejší pretekári sa tešili na úvodný súťažný blok, pretože v ideálnom prípade mali dostať k dispozícii štyri hromadné dojazdy, a tento scenár sa naplnil do bodky. Sila belgických šprintérskych zoskupení sa musela skloniť pred šikovnosťou Marka Cavendisha, ktorý až trikrát našiel spôsob, ako prekonať svojich konkurentov. Z nepríjemnej defenzívnej pozície sa dokázal vyhrabať len Marcel Kittel, ktorý uchmatol špurt do kopca vo štvrtej etape.
 
A práve nemecký jazdec poukázal na špecifickosť tohtoročných hromadných špurtov, v ktorých nedominujú, a podľa Kittela ani nemôžu dominovať, šprintérske vláčiky. Podľa neho sa záverečné kilometre etáp nachádzali na komplikovaných cestách, kde sa jednotlivé formácie nemajú šancu udržať pokope. Veľké problémy mal s tým najmä celok Lotto-Soudal a André Greipel, ktorý sa po zlých koncovkách dostal do veľkej nepohody. Z kvalitnej podpory svojho lead-outu dokáže vyťažiť aj Alexander Kristoff, ale ani jeho rozbiehači špurtu nepôsobili v dojazdoch kompaktne a nórsky jazdec sa musel dostávať pozície na vlastnú päsť. A to sa muselo prejaviť na jeho šprintoch.
 
Na druhej strane vypäté šprintérske koncovky vyhovovali jazdcom, ktorí sa na konci etáp museli spoliehať výlučne sami na seba. Vo výbornom svetle sa prezentoval Bryan Coquard. Ak bude domáci borec naďalej jazdiť s veľkým odhodlaním, jeho etapový triumf visí na vlásku. V šiestej etape sa dostal na pódium Daniel McLay, medzi najrýchlejšími sa ukázali aj Edward Theuns a Dylan Groenewegen, pričom ani jeden z nich nedisponuje klasickým šprintérskym vláčikom.
 
Ale v tomto smere medzi všetkými pretekármi vynikal Mark Cavendish. Britský jazdec sa dokázal perfektne zorientovať v týchto koncovkách a takmer vždy si vybral zadné koleso v danom momente najrýchlejšieho cyklistu. Tieto múdre rozhodnutia len umocnili jeho stále vysokú rýchlosť. Cavendish si mohol znovu užívať perfektnú Tour de France a ukázať, že z ničoho nič nevyhral na tomto podujatí už 29 etáp. Pred prvým voľným dňom ho musela mrzieť strata Marka Renshawa, uvidíme, či bude mať jeho absencia významný vplyv na Cavendishove koncovky.
 
Až v troch prípadoch sa v úvodnom týždni presadili utečenci, prvý úspech dosiahol už v piatej etape Greg van Avermaet. Belgický jazdec využil neistotu pelotónu kvôli náročnému finišu a v priebehu celej etapy jazdil s vidinou žltého dresu. Nakoniec ho ukoristil a spolu s ním aj etapový triumf. Celodenný únik pretavili do víťazného konca aj Stephen Cummings a Tom Dumoulin. Britský cyklista má v tomto roku v tomto smere úspešnú bilanciu, jazdec tímu Giant-Alpecin zase po nevydarenom účinkovaní na TdF obrátil šťastenu na svoju stranu.
 
     
tdf 2016 sceneria 9 etapa cptf
Pyrenejská scenéria (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Kandidáti na titul vyčkávajú 
 
Favoriti na celkový titul to nikdy nemajú jednoduché v prvých etapách, aj tentoraz sa každý z nich maximálne sústredil na to, aby sa vyhol zbytočným časovým stratám a pádom. Najväčšie komplikácie prežil Alberto Contador, ktorý dva razy spadol, a jeho zranenia sa ukázali natoľko vážne, že na podujatí skončil. Španielsky jazdec sa snažil stoj čo stoj zachrániť svoju účasť na Tour, ale postupne mu ušiel vlak najsilnejších jazdcov na GC. Na začiatku kráľovskej pyrenejskej etapy sa ešte pokúsil zaútočiť, bez toho nemohol opustiť podujatie. V závere druhého dňa mal technické problémy Richie Porte, ktorý zaknihoval stratu dve minúty. Austrálsky jazdec sa však nezlomil psychicky, ako sa mu to stalo pred rokom na Gire, ale pokračoval v sústredených výkonoch.
 
Už na konci prvého bloku čakali na pretekárov ťažké etapy v Pyrenejách, ale favoriti na celkový titul potvrdili, že najväčší rešpekt majú až pred záverečným týždňom. Ťažký finiš piatej etapy našiel každého zo silných jazdcov pripraveného, hoci jazdci z Movistaru predviedli náročnú rozcvičku v kopcoch. V pyrenejskom víkende si najväčšiu zmienku zaslúžil útok Chrisa Frooma v klesaní, kde bolo vidieť, že podobné veci musel mať natrénované, inak by sa nepustil na takúto riskantnú jazdu. Cieľový dojazd na Arcalise síce ukázal akú-takú lezeckú hierarchiu, ale viac nám povedia ďalšie etapy. Počas nasledujúcich dvoch týždňov sa bude forma jednotlivých favoritov meniť, vo väčšine prípadov by mala stúpať, takže mnohí jazdci v Pyrenejách splnili svoj cieľ - dostali sa cez ne bez výraznejšieho manka na svojich súperov.
 
 
valverde froome 2016 tdf debata movf
Alejandro Valverde v debate s Chrisom Froomom (© Movistar Team)
 
 
V tradičnej práci sa ukazoval tím Sky. Keď sa terén začal dvíhať, snažili sa kontrolovať situáciu na trati. Chris Froome tentoraz nepredviedol strhujúci atak na prvom horskom dojazde, na ktorý boli všetci zameraní, ale všetkých zaskočil odvážnym útokom v zjazde z Col de Peyresourde. Britský jazdec nikdy predtým takýmto spôsobom neatakoval, pre všetkých bola jeho víťazná etapa výstrahou, že je veľmi odhodlaný obhájiť žltý dres a nemusí tak urobiť len bezprostredne v kopcoch. Britská zostava ako celok predvádzala v Pyrenejách výborné výkony, ak im to na náročnom profile vydrží až do samého konca pretekov, Froome môže byť maximálne spokojný. Lenže posledný týždeň bude veľmi zradný a práve tam smeruje svoju najlepšiu formu konkurencia.
 
Nairo Quintana takmer stopercentne splnil svoj zámer, aby mu Chris Froome v prvých horských etapách neušiel. Bolo to jasne vidieť na Arcalise, kde sa od britského súpera nevzdialil ani na milimeter. Aj Quintana zostal zaskočený po jeho víťaznom zjazde, ale v konečnom dôsledku to nebol príliš veľký časový rozdiel. Kolumbijský cyklista sa v Pyrenejách nepredviedol v plnej kráse, ale je jasné, že čaká na ďalšie etapy. Dve časovky a tri naozaj ťažké horské dojazdy budú mať veľký vplyv na GC, preto tam sústredí svoju pozornosť.
          
Vo výbornej lezeckej forme sa predvádzal Richie Porte, ktorý v kopcoch držal krok s Froomom a Quintanom. Uvidíme, ako si dokáže rozložiť sily počas celých troch týždňov, ale v aktuálnej forme sa stáva kandidátom na pódium. Jeho kolega Tejay van Garderen priznal, že v kopcoch sa pomaly rozbieha, ale jeho výkonnosť by mala stúpať. Ako tímový spolujazdci si užívajú spoločnú jazdu, no pri Froomovom ataku v klesaní nevyužili svoje postavenie a nepomohli dvojici z Movistaru.
 
Veľmi dobrý štart pretekov má za sebou viacero jazdcov. Martin, Yates, Bardet alebo Rodríguez prešli cez prvý týždeň bez komplikácii, ale v tejto skupine sa nachádza stále dostatok jazdcov, veď trinásty v poradí Fabio Aru stráca na lídra pretekov len 83 sekúnd. Preto si musíme počkať na ďalšie selektívne etapy ako Ventoux a časovku jednotlivcov, aby sme zbadali, ktorí z favoritov majú skutočne najlepšiu formu.      
 
 
quintana tdf skupina zjazd movf
jazdcom Movistaru v stíhaní Frooma nikto nepomohol (© Movistar Team)
 
 
Svetový šampión bol v žltom i zelenom
 
Peter Sagan má za sebou jeden z najlepších týždňov na Tour de France. V druhej etape ukončil čakanie na etapový triumf, keď majstrovsky zvládol náročný dojazd a perfektne načasoval svoj špurt do kopca. A potom sa na tri dni obliekol do žltého trička, ktorý stratil v piatej etape. V tom čase sa nachádzal Tinkoff v ťažkej pozícii, pretože mal lídra celkového poradia a zraneného Alberta Contadora.
 
Popri tom sa svetový šampión usiloval získavať body do bodovacej súťaže. V prevažne hromadných dojazdoch finišoval na predných miestach, ale v týchto koncovkách mali výhodu klasickí šprintéri. Vzhľadom na veľký počet šprintérskych etáp je pre neho veľmi dobré, že sa v bodovacej súťaži nachádza na druhom mieste, len s minimálnou stratou na Cavendisha. Ukázalo sa, že jeho najväčšími súpermi o zelený dres budú šprintéri, ktorí sú najsilnejší v hromadných dojazdoch.
 
Znovu sa pokúšal získavať body na prémiách v náročnejších etapách, ale na to boli jeho súperi pripravení. Všemožným spôsobom mu bránili jazdiť v únikoch, preto musel ísť dopredu aj v kráľovskej pyrenejskej etape, kde už šprintérske celky nemali silu kontrolovať tvorbu úniku. Na stúpaní Port de la Bonaigua predviedol parádny výkon, ktorý bol kľúčový pre zisk rýchlostnej prémie. Ak sa mu podarí v prichádzajúcich etapách zopakovať takéto predstavenie, nielenže si bodovo polepší, ale si aj zdvihne sebavedomie a svojich súperov môže demotivovať, že toto je naozaj jeho súťaž.                
 
sagan 2016 tdf zlty palec hore podium tnkf
Sagan a jeho ďalšie veľké momenty kariéry (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
     

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop