Sagan jazdil podľa Seana Yatesa ako superman, chváli ho aj Matthews

12.7.2016, 19:10 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Desiata etapa priala utečencom, ktorí si však svoju príležitosť museli tvrdo vybojovať. Hlavným architektom úniku bol Peter Sagan, ktorého v cieli chválili viaceré osobnosti.
 
Slovenský jazdec musel prijať ďalšie druhé miesto, ale najmä v závere etapy predviedol veľmi silný výkon, ktorým asi vystrašil svojich súperov v brejku. "Prišli sme do cieľa v menšej skupine. Nikto sa neodvážil niečo predviesť, všetci vyčkávali. Urobil som v závere nejaké chyby, šiel som pomerne dosť vpredu. Ťažko sa mi však preteká v takejto situácii. Súperi nevedia, čo na mňa vymyslieť. Som druhý, lebo som príliš silný. Ja som na konci rozdelil našu skupinu, zachýtaval všetky ataky a snažil som sa zaútočiť aj na poslednom kopci. Čo môžem teda povedať, nešlo to veľmi dobre. Ale mohlo to dopadnúť aj horšie. No som spokojný, ako sa vyvíjajú preteky. Mal som žltý dres a teraz som v zelenom. Znovu som skončil na druhom mieste, ale nedá sa reagovať na úplne všetko. Musím to akceptovať."
 
Športový riaditeľ Tinkoffu Sean Yates povedal, že k dokonalému výkonu svetového šampióna chýbalo len víťazstvo. "Radi by sme vyhrali etapu. Aj keď Peter jazdil ako superman, musel súperiť proti niektorým silným jazdcom v úniku. Bol to veľmi ťažký vstup do etapy, vpredu sa udržali len naozaj kvalitní cyklisti. Na začiatku Peter stále útočil a nakoniec ho pustili. Ale vedeli sme, že to nebude jednoduchá záležitosť, pretože v úniku bolo až 15 jazdcov. Michael Matthews je veľmi nepríjemný v podobných finišoch a v brejku boli aj ďalší silní borci. Peter získal veľký náskok v bodovacej súťaži, víťazstvo v etape by bolo čerešničkou na torte. Niežeby sa v závere nesnažil, ale niekedy vám to jednoducho nevyjde. Urobil z desiatej etapy parádne divadlo."
 
 
sagan 2016 tdf zeleny podium tnkf
Peter Sagan už vo svojom obľúbenom drese (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Michael Matthews konečne prelomil smolu na Tour de France a za svoj úspech musel vďačiť najmä svojim dvom spolujazdcom, ktorí sa o neho starali v brejku. "Na vrchole Port d'Envalira som bol vpredu s Nibalim a Saganom, ale nebol som si istý, či je to ten správny únik. Ale akonáhle som počul vo vysielačke, že sa k nám blížia aj Luke a Daryl, začal som veriť, že by to mohla byť moja víťazná etapa. Stále sme jazdili kolektívne a na každú situáciu sme boli pripravení. Bol by som veľmi sklamaný, ak by som sa im neodmenil víťazstvom. Vedel som, že ak chcem vyhrať etapu, musím poraziť Sagana. Dvakrát ma zdolal vo Švajčiarsku, ale teraz som bol lepší ja. Aj za pomoci mojich spolujazdcov. Samozrejme, Sagan bol najsilnejší v úniku, stále ťahal, nikdy si neodpočinul. Robil všetko preto, aby bol únik úspešný. Dúfal som, že na konci ho budem schopný nasledovať."
 
Šancu na etapový triumf mal pred sebou aj Edvald Boasson Hagen, ale napriek svojmu kvalitnému výkonu našiel na trati lepších jazdcov. "Som trochu sklamaný, že som nevyhral, pretože víťazstvo bolo blízko. Cítil som sa dobre, ale ďalší cyklisti boli silnejší. Na konci som sa snažil zaútočiť v zjazde, ale Sagan bol na mne nalepený. Tak som sa zameral na šprint a snažil sa ešte ušetriť nejakú energiu. Na cieľovej rovinke to bola taktická bitka, Sagan musel jazdiť na čele. Bol silný, ja som zostal za ním, ale už som trpel. Naším zámerom bolo, aby som sa dostal do úniku. Z tohto hľadiska som spokojný."
 
V skupine najlepších sa ukázal aj Greg van Avermaet, ale belgický jazdec nemal  závere toľko síl, aby na poslednom kopci zavelil do rozhodujúceho ataku. "Na konci som chcel zaskočiť mojich súperov šprintom z väčšej vzdialenosti, čo je moja silná stránka, ale nevyšlo to. Chcel som niečo vyskúšať aj na poslednom kopci, ale moje nohy boli plné kyseliny  mliečnej. V predchádzajúcich etapách som jazdil aktívnejšie ako Matthews, ktorý bol preto čerstvejší vo finále. Ale najsilnejší jazdec v úniku bol Peter Sagan. Keď sa na konci rozdelila naša skupina, išiel veľmi tvrdo. Každý chcel zostať v jeho háku. Matthews mal pri sebe kolegov, ktorí mu pomohli zostať v brejku a šetriť sily na záverečný šprint."
 
Na čele pretekov finišoval aj skúsený domáci jazdec Samuel Dumoulin, ktorý si túto pozíciu musel vychutnávať. "Nie som sklamaný, že som nedosiahol viac, pretože som sa ocitol v skupine veľmi silných jazdcov. Bola to veľmi rýchla a ťažká etapa a ja som bol vo finále na čele pretekov. Vedel som, že sa Sagan pokúsi rozdeliť našu skupinu. Išiel som úplne naplno, nemohol som ísť ešte lepšie. V závere som si to užíval, pretože sú to pre mňa vzácne okamihy."
 
Najskôr sa proti utečencom snažila jazdiť Kaťuša, ale podľa športového riaditeľa tímu José Azeveda to nemalo veľký zmysel. "Na prvom kopci jazdil aktívne Zakarin, potom sa v zjazde vytvoril rozhodujúci únik. Zakarin však nefiguroval vo vedúcej skupine, pretože v klesaní bola na ceste hmla a to nie je nič pre neho. Mal ťažký pád na Gire, preto bol v tomto smere opatrnejší. Potom sme jazdili na čele balíka, ale v úniku boli silní jazdci, ktorí si vypracovali pomerne veľký náskok. Tridsať kilometrov nám nikto nepomohol, preto sme sa stiahli. Potom začali jazdiť IAM Cycling a Direct Energie, ale už bolo neskoro. Pri takejto silnej skupine musíte reagovať okamžite."  
 
Bodkovaný dres udržal Thibaut Pinot, ktorý však v desiatej etape nebodoval. "Som trochu prechladnutý, musím sa dať vyšetriť. Na prvom stúpaní som to niekoľkokrát skúšal, ale viacerí borci sme sa navzájom strážili. Len raz som nešiel dopredu, a práve vtedy sa vytvoril rozhodujúci únik. Nezískal som body na horskej prémii, ale dôležité bolo, že úspešný nebol ani Majka, ktorého som si postrážil. Naše ďalšie stretnutie sa odohrá na Mont Ventoux."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop