V desiatej etape Sagan zničil Nibaliho a Costove šance na etapový triumf

13.7.2016, 06:40 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V zaujímavej etape po prvom voľnom dni hrali hlavnú úlohu utečenci, ktorí vpredu vytvorili veľmi silnú skupinu. Pre Ruia Costu a Vincenza Nibaliho sa ponúkala ďalšia šanca získať etapový triumf, ale na čele pretekov nevydržali až do konca kvôli Petrovi Saganovi.
 
Cieľom portugalského cyklistu Ruia Costu je ukoristenie etapového triumfu, ale v desiatej etape asi potreboval náročnejší terén, aby sa mu to podarilo. "Dosiahol som čiastkový úspech na Tour, prešiel som ako prvý najvyšším bodom pretekov, stúpaním Port d'Envalira, a dostanem za to cenu. Bol som pripravený, že na tomto kopci budem útočiť, mal som dobré nohy, aby som sledoval viaceré ataky. Získal som peknú porciu vrchárskych bodov. Mojím cieľom zostáva etapový triumf, ale keďže mám celkom dobrú pozíciu aj vo vrchárskej súťaži, možno budem úspešný aj v tomto smere. Budem sa snažiť predvádzať svoje najlepšie výkony a uvidím, čo z toho vznikne. Celý deň som bol v úniku a vydržal som tam dovtedy, kým Peter Sagan na vetre nerozdelil našu skupinu."
 
Vincenzo Nibali takisto vycítil dobrú príležitosť, ale na konci ho prekvapil svetový šampión. "Mrzí ma tá medzera, ktorá v našej skupine vznikla 25 km pred cieľom. Ak by som zostal na čele pretekov, mohol som niečo skúsiť na poslednom krátkom stúpaní. Od samého začiatku etapy útočil Peter Sagan, snažil som sa ho nasledovať a spoločne s ním si vypracovať čo najväčší náskok pred balíkom. Keď sa vpredu vytvorila veľká skupina, bola to pre mňa dobrá príležitosť. Lenže potom ma zaskočilo, keď Sagan rozdelil únik. Išiel som za Cummingsom, ktorý nechal pred sebou malú medzeru, keďže Hagen bol nalepený za Saganom. Okamžite som sa snažil vrátiť späť a požiadal som aj ostatných cyklistov, aby sa pridali, ale tí akoby už nemali energiu. Išiel som teda na vlastnú päsť a bol som už veľmi blízko, keď Sagan znovu zrýchlil. V každom prípade moja forma stúpa a budem zo skúšať opäť."
 
 
tdf 2016 sceneria cptfbettini
Etapa začala poriadne ťažkým stúpaním (© Courtsey Sliptstream Sports / BettiniPhoto)
 
 
V brejku sa prezentoval aj Sylvain Chavanel,  ktorý však z toho nedokázal nič vyťažiť. "Do úniku som sa dostal neskôr, išiel som s van Avermaetom. Účasť v brejku som mal naplánovanú. Chcel som sa dostať do pozície, že vo vedúcej skupine nebudem musieť spolupracovať, pretože v balíku čakal na svoju príležitosť Bryan Coquard. Tento scenár sa naplnil, ale pokazilo sa to, pretože ostatných jazdcov to dráždilo. Inak, ja som vždy ten, kto v únikoch najviac ťahá, preto si myslím, že občas sa môžem aj ja v brejku len voziť. Išiel som svoje maximum, ale nemal som na to, aby som dosiahol viac. Naša skupina bola veľmi silná. Ak by som aj zostal vpredu až do konca, nebojoval by som o etapový triumf."
 
Jeho kolega Bryan Coquard čakal na svoju šancu v pelotóne, ale ani za silnej podpory jazdcov tímu Direct Energie sa nepodarilo zlikvidovať náskok utečencov. "Na prvom kopci som síce vypadol z balíka, ale v zjazde som sa vrátil späť. Potom sme čakali, že tímy, ktoré nemali svojich jazdcov v úniku, zoberú situáciu do svojich rúk. Ale skutočne jazdiť začal len IAM Cycling. Vyzeralo to tak, že každý mal strach zo záverečného stúpania a neveril, že šprintéri sa udržia v pelotóne."
 
Jedným z pretekárov, ktorý sa takmer dostali do brejku, bol Warren Barguil, ale domáci jazdec doplatil na svoju pozíciu v GC a pozornú jazdu tímu Sky. "Bol to veľmi hektický štart etapy, každý sa chcel dostať do úniku. V jednom momente som sa vo vedúcej skupine objavil aj ja, ale tím Sky veľmi rýchlo zacelil medzeru. Jeho jazdci mi povedali, že do úniku ma nepustia. Zvyšok dňa bol potom pokojnejší, spolujazdci sa o mňa v pelotóne dobre starali."
 
Wilco Kelderman ešte nie je stopercentne zotavený zo svojho pádu, ale keď sa vylieči. bude pripravený skákať do únikov. "Stále sa liečim po mojom páde z ôsmej etapy, kde som utrpel niekoľko odrenín. Stojí ma to veľa energie, ale každý deň je to lepšie. Musím sa úplne vyliečiť, aby som bol pripravený na Alpy. Premýšľal som, či pôjdem vo včerajšej etape do úniku, ale po voľnom dni to netreba siliť. Navyše, stále sa nachádzam v Top 20, takže asi musím získať väčšiu stratu, aby ma balík pustil."    
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop