Po incidente riaditeľ pretekov apeluje na divákov, podľa Mollemu dostal Quintana darček

15.7.2016, 07:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Etapa končiaca na Mont Ventoux bola akoby zakliata. Najskôr silný vietor skrátil cieľový kopec, ale potom museli organizátori a rozhodcovia riešiť oveľa závažnejšie problémy. A taký Bauke Mollema nebol s ich rozhodnutím vôbec spokojný.   
 
Aj riaditeľ pretekov Christian Prudhomme si musel po včerajšom záverečnom incidente uvedomiť, že situácia s fanúšikmi je naozaj veľmi vážna. "Rozhodnutie presunúť cieľovú čiaru sa ukázalo ako nevyhnutné, ale v dôsledku toho bolo na menšom priestore obrovské množstvo fanúšikov. Neboli sme schopní postaviť bariéry pred cieľom, pretože by ich jednoducho odfúklo. Bola to nezvyčajná a bezprecedentná situácia. Videli sme obrovský príval divákov, mnohí z nich sú skvelí fanúšikovia, ale niektorí boli až príliš horliví. A v tomto dave sa nemohli poriadne hýbať ani motorky. Musím to opakovať každý deň, ale apelujem aj na médiá, aby šírili informácie, že fanúšikovia majú byť na ceste viac ohľaduplní."
 
Chaotickú situáciu okolo pádu troch favoritov opísal jeden z bezprostredných svedkov nehody Pierre-Andre Greffet, ktorý jazdil za nimi na servisnej motorke. "Išiel som na motorke za Froomom a Portem, keď televízna motorka zasiahla diváka. Neviem, či ten divák utekal a následne spadol, alebo len stál v ceste, ale motorka sa mu nemohla vyhnúť. A akonáhle zastala, koridor sa uzavrel a nebola šanca tadiaľ prejsť. Froomov bicykel sa zlomil na dve polovice a ja som na neho kričal, aby si zobral náhradný bicykel zo servisného auta, kým nepríde jeho mechaničák." Froome v tom čase už bežal do kopca, ale nakoniec dostal zo servisného auta náhradný stroj. Ale nebolo to ideálne riešenie, pretože bicykel bol malý a nesedeli mu ani pedále. V tom chaose mu mechanici podali prvý bicykel, ktorý bol k dispozícii, aj keď mu nepasoval, hoci na kapote sa nachádzalo niekoľko iných variantov. No v tom momente nebol čas na vymýšľanie.
 
Do incidentu bol zapletený aj Bauke Mollema, ktorý sa po páde veľmi rýchlo zorientoval, ale v cieli neskrýval rozhorčenie nad tým, ako sa so situáciou vysporiadali rozhodcovia. "Stalo sa to veľmi rýchlo. Potom som len vysadol na bicykel a chcel som sa čo najrýchlejšie dostať do cieľa. Nemal som čas rozmýšľať o nejakej neutralizácii, alebo čo, išiel som len totálne naplno do cieľa. Ani neviem, čo sa potom za mnou stalo. Nakoniec Froome a Porte dostali rovnaký čas ako ja. Asi sa počítali výsledky pred pádom. Okej, ale za normálnych okolností to nie je pravidlo, ale takto sa rozhodlo. Rozhodcovia urobili výnimku, ale čo sa stane, keď niekto spadne aj nabudúce alebo v tomto incidente by som mal problémy len ja? Som zvedavý, či by urobili to isté. A potom som sa dozvedel, že Quintana stratil len sedem sekúnd. Jazdec tímu Movistar tak dostal darček. Počul som, že to bolo preto, lebo sa nachádzal v skupine Adama Yatesa, lenže už predtým hlásili, že z tejto skupiny vypadol. Zdá sa, že aj Quintanu zabrzdila tá naša kolízia, lenže trochu z diaľky," ironicky dokončil svoj prehovor holandský borec. Trek-Segafredo podal sťažnosť, že Quintana v čase incidentu už nejazdil v druhej skupine favoritov, a teda by jeho strata mala byť väčšia, ale táto námietka nebola akceptovaná.
 
Nespokojný so správaním fanúšikov bol Richie Porte, ktorý sa nebál o tom hovoriť. "Nakoniec som dostal rovnaký čas ako Mollema, takýto verdikt bol nevyhnutný. Na tieto etapy som tvrdo trénoval, preto som sklamaný, že situácia na trati sa stáva nekontrolovateľnou. Súhlasím s tým, že fanúšikovia prichádzajú na preteky, aby sa zabavili, ale nemusia popri nás bežať, strkať do nás a v kopci nás tlačiť. Niektoré veci sa musia zmeniť a nemôžem tomu uveriť, že na konci chýbali bariéry."
 
Úplne iné problémy musel na trati riešiť Fabio Aru, ktorý mal v náročnej etape problémy s bicyklom. "Znovu to bola neskutočná etapa! Fúkal silný vietor a pri tom všetkom som mal problémy s mojou prehadzovačkou na zadnom kolese. Až trikrát som musel meniť bicykel, ale s kolegami sme to zvládli. S týmito problémami to nebolo jednoduché, ale som rád, že sme to zvládli. V takýchto momentoch je dôležité, aby ste správne zareagovali a zostali pokojný. Nemôžete sa dostať do veľkého stresu, lebo vás to oberá o energiu. Na Mont Ventoux to bola skutočná bitka jazdcov na GC, vzhľadom na moje predchádzajúce problémy musím byť s mojím výkonom spokojný."
 
 
tdf 2016 sceneria cptf
Scenéria 12. etapy (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Tempo hlavnej skupiny neudržal Daniel Martin, ale írsky jazdec sa ukázal ako veľký bojovník, ktorý sa v žiadnom prípade nevzdáva. "Celý deň som sa cítil veľmi dobre a výborný výkon predviedli aj moji kolegovia, angažovali sa úplne všetci. Som zničený, že som stratil nejaký čas a že som nebol dosť dobrý, aby som sa udržal v hlavnej skupine. Keď nasadil svoje tempo tím Sky, bolo to pre mňa príliš, ale ani tak som neprestal bojovať a išiel som svoje úplné maximum. Preteky ešte nekončia, nemám až takú veľkú stratu a prisahám, že budem bojovať. Moje etapy ešte prídu. Mám rád horské profily s veľkým počtom kopcov, veľmi mi nesedí intenzívny finiš s jedným stúpaním. V ďalších etapách budem určite silnejší."
 
Veľmi dobré preteky prežíva Romain Bardet, ktorý sa stále drží na výbornej pozícii v GC, ale aj on musel reagovať na situáciu na Mont Ventoux. "Na začiatku cieľového kopca som trpel, čo ma trochu sklamalo. Potom sa odohrala veľká bitka o celkový titul. Ja som sa snažil ísť vlastným tempom, pretože viem, že nemôžem zostať pri Froomovi či Portem. Moja forma by sa mala naplno prejaviť v treťom týždni. Na Mont Ventoux však neboli najlepšie podmienky pre cyklistiku. Bolo tam množstvo motoriek, vôbec to nebolo bezpečné. Aj keď ste útočili, museli ste brzdiť. Bolo to neprijateľné, na pretekoch som nikdy nič podobné nevidel. Žltý dres utekal do kopca. Bolo to ako triatlon."                    
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop