Cavendisha nepotrestali, súperi znova odišli s dlhým nosom. Dráhu za úspechom nevidí

16.7.2016, 19:10 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Ani ten najväčší fanúšik Marka Cavendisha asi nedúfal, že Manxman v tak nabitej konkurencii vyhrá na Tour všetky šprintérske dojazdy s posledným kilometrom na rovine, do ktorých sa vrúti pelotón. V sobotňajšej 14. etape na hranici pravidiel zavrel Marcela Kittela, ale podľa nás ho rozhodcovia nepotrestali z dvoch dôvodov, a to, že v drvivej väčšine prípadov sa trestá pretekár, ktorý zabráni súperovi pri predbiehaní, čo tu neplatilo, pretože bol to naopak Cav, ktorý šiel cez Kittela, a preto na taký úmyselný čin nemal motiváciu - bolo zjavné, že Nemec ho neporazí a Britovi mohlo byť jedno, na akom mieste jazdec Etixxu skončí.
 
Markovi Cavendishovi už iba štyri víťazstvá chýbajú k vyrovnaniu historického rekordu počtu triumfov Eddyho Merckxa na Tour a keďže má už najviac víťazstiev zo Chámps-Élysées, no rekord zelených tričiek atakovať nebude, práve dosiahnuť päť triumfov a ostať rekordérom bude jeho posledným životným cieľom kariéry na ceste. Kto by bol pred Tour povedal, že sa mu to možno predsa len podarí. "Mnoho ľudí sa ma pýta, či je za týmito víťazstvami návrat na dráhu, keďže tie posledné roky som toľko na Tour nevyhrával. Ja si to ale nemyslím. Podľa mňa som na tom stále rovnako, minimálne po psychickej stránke. Zdá sa mi ale, že úspech vedie cez trpezlivosť. Tej mám tento rok oveľa viac ako vlani. Ak by som počúval inštinkt, vyštartoval by som oveľa skôr. Videl som ale, že Kittel tam má málo ľudí a protivietor ich "zabije", tak som počkal a vyplatilo sa," povedal v cieli Mark, ktorý predpokladá šprint aj v Berne, ťažký, ale šprint. Zároveň znova potvrdil, že chce prísť do Paríža a zabrániť mu v tom môže iba choroba alebo obrovské vyčerpanie. K manévru na Kittela sa nevyjadril.
 
Marcel Kittel bol v cieli poriadne nahnevaný. Cavendish ho znova dokonale využil ako rozbiehača a navyše ho ešte aj zavrel na hranici pravidiel. Na Manxmana však cez médiá ostro nevyletel: "Ja si myslím, že môj vlak šiel dobre, mal som správnu pozíciu. Odštartoval som to dobre. Videl som, ako ma predbehol Mark a zavrel doprava. Musel som siahnuť na brzdu, aby som sa vyhol kolízii. Nie som tu na to, aby som rozhodol, či urobil nepovolený manéver."
 
 
rychlost v zavere 14 etapy
Rýchlosť troch najlepších v dojazde 14. etapy (© Dimension Data)
 
 
Suverénne najlepší výkon v doterajšom priebehu Tour predviedol dosiaľ neviditeľný Alexander Kristoff, ktorý bol prvým porazeným. "Už to bolo blízko. Kolegovia mi pomohli dostať sa dopredu a urobili sme všetko podľa plánu. Žiaľ, jediným problémom bolo, že medzi mnou a Cavendishom šiel Degenkolb, takže už som sa nemohol dostať cez obidvoch na 150 metroch. Spokojný som aj s tým, že som sa cítil silný, Mark je tu najlepší, v takomto dojazde sa teraz skoro nedá poraziť, takže je to z mojej strany fajn. Teším sa na pondelok, snáď budem mať šancu uspieť. Je to dojazd, ktorý by mi za normálnych okolností mal sedieť, bude to náročnejšie ako dnes, takže uvidíme."
 
Aj John Degenkolb zaznamenal najlepší výsledok na tohtoročnej Tour. O pomyselné pódium ho Sagan pripravil iba o pár milimetrov. "Dnes som urobil dobre, že som veril svojmu tímu a nemotal sa do iných vlakov, lebo urobili sme to veľmi dobre a dostal som sa do boja o etapu. Dôležité bolo čakať čo najdlhšie, nerobiť nič zbrklo a nepripúšťať si žiadny tlak, lebo keď veci neidú a jazdíte pod tlakom, o to viac Vám to nepôjde. Zdvihlo mi to mojú morálku po týchto dvoch týždňoch."
 
Peter Sagan zachoval konzistentnosť, ktorá je kľúčová pre zisk zeleného dresu. Už v treťom klasickom šprinte finišoval tretí, takže rozhodne sa za to nemusí hanbiť.
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Petra Sagana
{play}images/music/sagan-2016/Sagan-tdf-po-14-etape.mp3|zdroj: Matej Vyšňa{/play}
 
 
Bryan Coquard, ako zvyčajne, nemal ideálnu pozíciu v závere. Šprint začínal zozadu, trošku sa postrkal s Petrom Saganom a tiež musel siahnúť na brzdu. Stále má teda ďaleko od spokojnosti. "Dnes nie som veľmi sklamaný, lebo nebol to finiš stavaný pre mňa. Mohol som skončiť vyššie, ale keď som bol ešte desiaty tristo metrov pred cieľom, vedel som, že na víťazstvo to nebude. Mal som tam menšiu strkanicu s Petrom Saganom, ale etapa sa v tom čase rozhodovala inde. Dnes najlepší vyhral. Mám ešte dve možnosti," povedal siedmy muž v cieli 14. etapy.
 
  

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop