Alaphilippa včera zastavili mechanické problémy, Zakarina stratené kontaktné šošovky

18.7.2016, 07:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Vo včerajšom úniku sa stali hrdinami Pantano s Majkom, ale v tejto pozícii sa mohli objaviť aj Julian Alaphilippe alebo Ilnur Zakarin, keby ich nezastihla smola v zjazde po predposlednom kopci.
 
Julian Alaphilippe mal nabehnuté na ďalší výborný výsledok na Tour, ale v tom najhoršom momente mal problémy so svojou reťazou. "V úniku som sa cítil silný a bol som veľmi motivovaný. Po tom, čo som prežil Grand Colombier, moje sebavedomie sa zvýšilo a začal som veriť v dobrý výsledok. V zjazde som mal však mechanické problémy a bolo po mojich vyhliadkach. Reťaz sa mi zaplietla do zadného kolesa, nemohol som to opraviť a musel som čakať na mechanické vozidlo. Som veľmi sklamaný, pretože som mal skutočne dobré pocity. Nehovorím, že by som vyhral etapu, ale určite by som skončil na vysokom mieste. V tom klesaní som neriskoval, len som chcel udržať svoju vysokú rýchlosť."
 
Na rovnakom mieste sa dostal do ťažkostí aj Ilnur Zakarin, ktorý po malej nehode stratil veľkú šancu na parádny výsledok. "Mali sme v pláne ísť do úniku s Albertom Losadom. Musel som mať vpredu nejakú podporu. Vôbec nebolo ľahké odstať sa do vedúcej skupiny, pretože od začiatku boli na trati stúpania. Na Grand Colombier som atakoval spoločne s Majkom. Cítil som sa dobre a na tomto kopci aj pohodlne. Lenže v klesaní mi vypadli kontaktné šošovky. Pokúšal som sa ich nasadiť, ale v tom strese a napätí to nebolo možné. Potom som dobre videl len na jedno oko, nemohol som s tým nič urobiť. Ale môj výkon ma povzbudil, mám pred sebou ešte dve príležitosti, kde budem ešte silnejší."
 
Pierre Rolland už stratil šancu presadiť sa v klasifikácii, preto sa prirodzene zameriava na získanie etapového triumfu. "Bol to ťažký deň, možno najťažší v doterajšom priebehu. Veľmi som chcel ísť do úniku, pretože bola veľká šanca, že etapu vyhrajú utečenci. Dostal som sa do vedúcej skupiny, ale veľmi skoro som pocítil, že to nebude môj deň. Najviac som bojoval na predposlednom kopci. V zjazdoch som sa približoval k vedúcej skupine, ale chýbalo mi 25 sekúnd, aby som bol úspešný. Tí, ktorí finišovali predo mnou, boli jednoducho silnejší. Aj v ďalších etapách to budem skúšať, ale moje nohy musia byť silnejšie."
 
Vo vedúcej skupine to vyskúšal aj Tom Dumoulin, ale tentoraz sa mu nedarilo tak, ako v deviatej etape. "Dostal som sa do úniku, čo bolo dobré, ale moje nohy sa necítili najlepšie. Pred ťažkým stúpaním Grand Colombier som sa snažil získať výhodu pred ostatnými utečencami, ale nepodarilo sa mi to. Keď som sa vrátil do hlavného balíka, ešte som pomohol Warrenovi, a potom som prišiel do cieľa svojím tempom." 
 
Naopak, do vedúcej skupiny sa nedokázal dostať Thomas de Gendt, hoci v úvode etapy predviedol veľkú snahu. "Na začiatku som sa snažil dostať do úniku aj päťkrát, ale v zjazde po prvom kopci som zostal úplne prázdny a nemal som nohy, aby som sa dostal do vedúcej skupiny. Povedal som, že chcem obraňovať bodkovaný dres, ale bol som si vedomý, že to bude záležať od mojej aktuálnej výkonnosti. Rafal Majka bol včera veľmi silný. Nevzdávam sa, ale nebude to jednoduchá úloha. Radšej by som sa pokúsil zabojovať o druhý etapový triumf, a len potom uvidím, ako sa vyvinie situácia vo vrchárskej súťaži."
 
Richie Porte finišoval v skupine favoritov, čo bolo jeho maximum, ktoré mohol v cieli dosiahnuť. "Vo včerajšej etape som len chcel limitovať straty, nemohol som urobiť viac. Bol to ťažký deň a je dobré, že ho máme za sebou. Ak by ste mohli atakovať, tak určite zaútočíte, ale tempo bolo veľmi vysoké počas celého dňa, aj v zjazdoch. Na poslednom kopci sa trošku naťahovali Froome a Quintana, ale všetci sme zvedaví, čo sa stane v záverečnom týždni. Na záverečnom stúpaní to nebolo zlé, ale na Grand Colombier sme boli všetci na svojich limitoch. Diego Rosa odpojil z našej skupiny veľa pretekárov. Som rád, že to mám za sebou."
 
V jednom momente vystrčila rožky Astana a svojich súperov dostala pod veľký tlak, potom sa predviedol aj Fabio Aru, lenže jeho atak nemal dlhé trvanie. "Na Grand Colombier som požiadal Diega Rosu, aby zvýšil tempo v našej skupine. Myslím si, že sa nám podarilo ukázať silu a naznačiť, že nie sme spokojní s našou pozíciou v GC. Snažili sme sa vytvoriť nejakú selekciu a budeme to robiť aj v nasledujúcich etapách, pretože budeme bojovať až do Paríža. Snažili sme sa, ale tím Sky ukázal, že je veľmi silný. Aj ja som sa pokúsil zaútočiť, ale Froome mal pri sebe ešte dvoch kolegov, tak som sa radšej rozhodol, že nebudem míňať energiu. Boli veľmi silní. Stále máme pred sebou dostatok kopcov, kde sa dá niečo vymyslieť, ale všetko bude záležať od toho, v akom stave budú vaše nohy."  
 
   

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop