Froome čaká útoky, Quintana bojuje až do konca, Cavendish odišiel domov

19.7.2016, 17:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
AKTUALIZOVANÉ. Počas voľného dňa na Tour rezonovali najmä blížiace sa etapy v Alpách a otázka, kto z favoritov bude útočiť. Patrick Lefévere označil doterajší priebeh podujatia za nudný kvôli tímom Sky a Movistar.
 
V utorok večer publikovali predstavitelia tímu Dimensions Data na svojich webových stránkach informáciu o odstúpení Marka Cavendisha: "Po úžasných a úspešných týždňoch s tímom na Tour som sa s veľkým smútkom rozhodol, že opustím preteky. Situáciu sme dôkladne zanalyzovali a pokračovanie v pretekoch by mohlo mať negatívne dôsledky v dosiahnutí ďalšieho veľkého cieľa, a to úspechu na OH. Nebolo to ľahké rozhodnutie aj vďaka mimoriadnemu rešpektu, ktorý prechovávam k organizátorom aj podujatiu samotnému. Chcem všetkým poďakovať a želám šťastnú cestu do Paríža," povedal víťaz 30 etáp na Tour a druhý muž bodovacej súťaže.
 
Peter Sagan má teda pred Marcelom Kittelom v zelenej súťaži náskok 177 bodov, pričom k dispozícii je už iba 210, ak by Nemec vyhral každú etapu aj prémiu. Ak Slovák príde do Paríža, stane sa piaty raz víťazom tejto klasifikácie.
 
Líder pretekov Chris Froome si vybudoval pekný náskok, ale britský jazdec vie, že ešte nemá vyhraté, no na tretí týždeň je správne pripravený. „Mám okolo seba veľmi silný, ktorý dokáže udržať vysoké tempo, čo je veľmi nepríjemné pre mojich súperov. Ale nechceme zaspať na vavrínoch, pretože máme pred sebou ťažké etapy. Sú to veľmi náročné preteky. Jedným z dôvodov, prečo sa toľko neútočí, je skutočnosť, že sa jazdilo na plný plyn a u každého sa prejavuje únava. Nasledujúce štyri dni sú skutočne ťažké, budeme musieť vynaložiť viac energie ako doteraz. Mám pocit, akoby sa na niečo čakalo a že preteky budú ešte zaujímavé. Cítim, že pred záverečným týždňom som lepšie pripravený ako v minulom roku, ale nemôžem povedať, že moja najlepšia forma príde len teraz. Ale som si istý, že nebudem jazdiť v takých problémoch ako v ostatnej edícii.“

Najdôležitejšie etapy kariéry má pred sebou Bauke Mollema, z ktorého sa stal reálny kandidát na parížske pódium. „Som spokojný s tým, kde sa nachádzam, ale ešte musím niečo ukázať, aby som sa dostal do Paríža na dobrej pozícii v GC. V nasledujúcich dňoch budem musieť obraňovať pódium, pretože za mnou sa nachádzajú silní jazdci, ale ak uvidím nejakú slabosť u Frooma, pokúsim sa ju využiť. Britský jazdec je veľký favorit, má pri sebe silnú zostavu, ale vždy prežil jeden zlý deň. Uvidíme, či sa to stane aj teraz. Mám oproti nemu menšiu výhodu, pretože nie som pod tlakom. Sky je silný a veľký tím, s takým rozpočtom a zostavou bude pre nich veľkým sklamaním, keď nevyhrajú Tour. V podobnej situácii som sa nachádzal aj pred tromi rokmi, vtedy mi vyšli nejaké etapy, ale ku koncu som už nebol taký silný. Teraz som skúsenejší a lepšie pripravený, takže to mi dáva motiváciu, že sa môžem stále zlepšovať.“
 
Medzi trojicou najlepších figuruje aj Adam Yates, ktorý tu zbiera obrovské skúsenosti, ktoré mu v budúcnosti môžu veľmi pomôcť. "Môj tím na mňa nevyvíja žiadny tlak. Každý deň sa snažím predviesť maximum, a keď to funguje, je to super. Ak však stratím päť minút, nič sa nedeje, stále môžeme predviesť dobrý výkon. Na Tour som prišiel bez ambícii a po druhom voľnom dni som na treťom mieste v poradí. Všetko, čo odteraz dosiahnem, bude bonus. Každý deň sa učím, každý deň zbieram skúsenosti. Verím, že v budúcnosti sa mi podarí sústrediť sa na klasifikáciu od začiatku pretekov so zámerom vyhrať. Po príchode do Oricy bolo naším plánom, aby som sa vyprofiloval na jazdca na celkové poradie, ale bez akéhokoľvek tlaku. Zatiaľ sa nám to darí, dúfam, že budem pokračovať v napredovaní a dosiahnem nejaké výsledky."   

Na útok na pódium je nachystaný Richie Porte, ale austrálsky borec si je vedomý, že to isté má v pláne aj konkurencia. „Po ťažkých etapách sme sa všetci tešili na voľný deň. Vzhľadom k tomu, čo sa stalo v ostatných dňoch, som stále optimistický ohľadom môjho miesta na pódiu. Fyzicky sa cítim veľmi dobre a posledné štyri etapy budú len a len o nohách. Alpy budú pre mňa obrovskou šancou dostať sa na pódium, ale takto bude rozmýšľať pomerne veľká skupina jazdcov. Myslím si, že mám dobrú formu, aby sa mi to podarilo. Ťažko sa mi vyjadruje ohľadom útokov. Tím Sky je veľmi silný a neustále to dokazuje. Myslím si, že Froome chce vyhrať ešte jednu etapu, takže to bude v kopcoch ešte ťažšie, ale mne to bude vyhovovať.“
 
Pred rozhodujúcou fázou pretekov je najlepším domácim jazdcom Romain Bardet, ktorý takisto očakáva v Alpách drsné súboje. "Som veľmi spokojný s mojou pozíciou pred posledným týždňom. Nachádzam sa v Top 10 a som blízko pódia. Do tohto momentu som nemal na trati výraznejšie problémy, veľmi som vyťažil zo skúseností z predchádzajúcich ročníkov a zo správneho prístupu, pretože nemíňam zbytočne energiu. Chcem sa naďalej pohybovať v blízkosti ostatných lídrov a zlepšovať svoje výsledky. Nemyslím si, že v nasledujúcich etapách sa bude jazdiť veľmi rýchlo, pretože v Alpách nás čakajú skutočné eliminačné etapy. Každý je unavený, preto bude veľmi náročné atakovať. Napríklad Finhaut-Emosson je poriadne náročný kopec, možno najťažšie cieľové stúpanie na Tour, ktoré je len pre čistých vrchárov."
 
Nairo Quintana musel počas voľného dňa obhajovať, prečo takmer vôbec neútočil, ale kolumbijský borec tvrdí, že nechce nič robiť samoúčelne. "Vyskytli sa okamihy, keď som zaútočil. Na Ventoux som bol jediný, kto išiel dopredu, ale potom sme uvideli silu tímu Sky. V pätnástej etape som nechcel na konci atakovať, pretože finiš obsahoval náročný zjazd a niekoľko kilometrov na rovine. Nebudem atakovať len preto, že ľudia chcú na konci uvidieť nejaké divadlo. Ak by som útočil len tak, preteky by sa mohli pre nás vyvíjať ešte horšie. Je pravda, že Froomovi vyšla časovka, s tým sme nemohli nič robiť. Stále si myslím, že tá druhá ITT nie je skutočná horská časovka a nevytvorí veľké rozdiely. V horských etapách však môžeme pripraviť stratégiu na to, aby sme získali čas na našich súperov. Na konci to nemusí vyjsť, ako si želáte, ale aj tak budeme snívať o žltom dres až do konca pretekov. Podobne ako v minulom roku budeme bojovať až do poslednej etapy."   
 
Športový manažér celku Movistar Eusebio Unzué si uvedomuje veľkú silu Sky, ale zároveň si je istý, že Quintana ešte neukázal všetko, čo dokáže. "Na Mont Ventoux sme nevideli Naira, akého ho poznáme. Veríme, že v Alpách sa všetko dostane do normálu. Atakovať od  začiatku do konca pretekov je dobré pre šou, ale je to nereálne a v žiadnom prípade vám to nemusí zaručiť úspech. Musíme čakať na tú správnu chvíľu, aby náš útok bol čo najefektívnejší. Froome neútočil v Andorre a ani na Ventoux, takže si myslím, že nie je taký silný ako v minulom roku. Problém je v tom, že má pri sebe silný tím, ktorý dokáže kontrolovať preteky v chúlostivých situáciách. Nám by mohlo pomôcť aj to, že Aru je pretekár do tretieho týždňa a Astana môže začať jazdiť agresívnejšie. Spolu s nimi môžeme potrápiť tím Sky."
 
Podľa Jakoba Fuglsanga z Astany sme v klasifikácii ešte neboli svedkami pravých súbojov o titul. "Až doteraz to bolo celkom divné. Len jeden skutočný horský dojazd a rozdiely robila najmä časovka. Vidím veľa favoritov, ktorí stále neukázali svoju skutočnú formu a to, čo môžu na podujatí dosiahnuť. Dúfam, že od stredy jasne uvidíme, kto môže bojovať o titul či pódium a kto na to nebude mať. Myslím si, že Fabiovi to zatiaľ ide veľmi dobre a som si istý, že ešte nepovedal posledné slovo." 
 
Nespokojný s priebehom podujatia je Patrick Lefévere, podľa ktorého vidíme až príliš kontrolované, a teda nezaujímavé preteky. "Môže to vyzerať ako nuda, ale to sme mohli tušiť už pred pretekmi. Dva tímy totiž paralyzovali Tour, a to Sky a Movistar. Ostatní sa snažia vyhrať, ale títo sa snažia len kontrolovať a darí sa im to, pretože sú silní. Ani jeden jazdec nemôže robiť rozdiel. Každý sa preto spolieha len na to, že niektorí z favoritov bude mať zlý deň a na trati bude bojovať. Bitka o žltý dres už nie je zaujímavá, o ten zelený dupľom. Preto sa začína zameriavať na tímovú klasifikáciu a v celkovom poradí piate miesto naháňa štvrtého a desiaty útočí na deviateho."
 
   

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop