Upršané, chladné až bizarné Poľsko patrilo Wellensovi i Etixxu

20.7.2016, 05:30 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Proti veľmi slušne obsadeným a ešte slušnejšie finančne zabezpečeným pretekom hralo tento rok počasie. To skrátka nedokáže ovplyvniť nikto a nič, a tak to aj na Okolo Poľska 2016 vyzeralo. Najlepšie sa s tým dokázal vysporiadať Tim Wellens, ktorý vybojoval žltý dres.
 
Preteky sú známe svojimi tesnými rozdielmi medzi pretekármi. Každá tradícia sa však raz musí alebo skôr chce porušiť. V tomto prípade sa porušila v práve skončenom ročníku. Takmer štyri a pol minúty medzi prvým a druhým mužom celkového poradia pripomína skôr "nudnú" Grand Tour.
 
 
Šťastný a úspešný Etixx
 
Úvod pretekov prebiehal bez problémov. Dokonca sa našlo hneď niekoľko pretekárov, ktorým úvodné dni vyčarili úsmev na perách a priniesli veľkú radosť. Ako prvému bez pochýb Davidemu Martinellimu. Mladý jazdec tímu Etixx – Quick Step si v prvej etape pripísal svoje prvé víťazstvo vo WT. Všetci očakávali hromadný dojazd rodených špurtérov, no záverečné ataky akoby naznačovali skutočný osud prvého dejstva na severe od slovenských hraníc. "Snažil som sa nasledovať Gilberta, ktorý urobil pohyb vpred v tej správnej chvíli. Chytil som sa ho a keď som sa dvakrát obzrel cez rameno videl som, že sa medzi nami a ostatnými vytvorila menšia medzera. A vtedy som si uvedomil, že môžem vyhrať. Je to ako sen, moje prvé víťazstvo vo WT... Je to zvláštny deň, ktorý si budem pamätať do konca svojho života," povedal po skončení etapy 23-ročný taliansky cyklista.
 
Nasledoval druhý deň, ktorý si už rýchli muži nenechali újsť. Klasický dojazd uchmatol opäť zástupca celku Martina Velitsa. Tento raz to bol Fernando Gaviria. Kolumbijčan, ktorý v túto sezónu vyhral hneď prvú etapu pretekov kde štartoval uviedol, že to nebolo ľahké víťazstvo. "Ťažká etapa s klesaniami a nepríjemným protivetrom. Počas etapy, no najmä v jej závere sa každý snažil byť čo najviac vpredu, čo spôsobovalo veľký stres," povedal taktiež po skončení etapy ešte mladší kolega Martinelliho.   
 
 
gaviria 2016 polsko triumf eqsf
Fernando Gaviria je na OH pripravený (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Do tretice všetko dobré. Heslo jazdcov Etixxu - Quick-Step, ktorí ho splnili. Tretí víťazný zárez si pripísal opäť Gaviria. Bolo to v štvrtej etape a v deň, kedy sa odohral teroristický útok v Nice. "Napriek tomu, že som dnes vyhral, nie je to ten najšťastnejší deň. Je nemožné ignorovať to, čo sa stalo vo Francúzsku. Svoje myšlienky upieram na rodiny, ktoré stratili v tento deň svojich blízkych. Dúfam, že sa tieto veci skončia, je predsa hlúpe, aby sme nemohli žiť vo svete mieru a porozumenia," uviedol pre francúzske média Gaviria. "Celý deň ma dnes bolel krk. Musel som sa s tým vysporiadať, navyše som mal aj dosť ťažké nohy. Musím povedať, že dnešný deň bol viac o hlave ako o mojej výkonnosti. Tiež sa musím poďakovať tímu, ktorý odviedol fantastickú prácu, chlapci kontrolovali priebeh celého dňa," dodal mladý pretekár na margo svojho druhého víťazstva.
 
 
Nezničiteľný Wellens a faktor počasia
 
Ako sme písali, počasie nedokáže ovplyvniť nikto a nič. Pre jazdcov ostáva len jediná možnosť. Vysporiadať sa s tým a bojovať. Túto úlohu najlepšie zvládol Tim Wellens z belgického zoskupenia Lotto - Soudal. Víťaz šiestej etapy talianskeho Gira predviedol obdivuhodný výkon, ktorý by mohlo netrénovaného človeka stáť zápal pľúc. Ten 25-ročný rodák z mesta Sint-Truiden absolvoval v chladnom a veternom počasí. Únik trval dlhých 40 kilometrov. Jeho výkon je o to vhodnejší obdivu, že nasledujúcu šiestu etapu pretekov úplne zrušili. Každopádne, únik mu priniesol slušný náskok, ktorý sa už nedal zmazať. Všetko by bolo možno iné, ak by sa odjazdila nasledujúca etapa, no to sa nestalo a Tim Wellens oslávil celkové víťazstvo. "Dnešný deň bol veľmi efektný a efektívny. Hneď v úvode, myslím, že po asi 20 kilometroch etapu zneutralizovali. Bolo to kvôli pádu, mne sa však našťastie podarilo všetkému vyhnúť. Som za to vďačný. Poveternostné podmienky boli dnes totiž veľmi zlé. Cesty boli klzké, o to náročnejšie to bolo. Myslel som si, že by som bol schopný dostať sa vpred. Podarilo sa mi to a vyhral som," uviedol po etape jej šťastný a vyčerpaný víťaz. Husársky kúsok v podobe úniku v takom prostredí  mu však priniesol aj odmenu v podobe celkového triumfu. Nič na tom nezmenila ani záverečná časovka. "Bolo dôležité nenaraziť a obhájiť tak moje postavenie. Snažil som sa ísť rovnomerné tempo a vyšlo to naozaj skvelo," povedal po časovke jej 13. muž. Na víťaza Alexa DowsettaMovistaru stratil viac ako minútu a pol, no predsa to stačilo.
 
 
polsko 2016 podium cptfw
Felline - Wellens - Bettiol (© Courtesy Slipstream Sports / Graham Watson 2016)
 
 
Po záverečnej časovke samozrejme neskrýval nadšenie a celé preteky zhodnotil nasledovne. "Som pochopiteľne veľmi spokojný. Je to predsa víťazstvo na pretekoch WT, a to i napriek tomu, že podľa môjho názoru je to menej významný podnik ako napríklad Paríž-Nice. Chcel som zistiť, ako sa cítim na bicykli po dosť tvrdom tréningovom procese. A zistil som to. Toto podujatie veľmi rád porovnávam s Eneco Tour, dobre mi totiž sedí štýl pretekania s akým sa tu stretávam."
 
Viackrát sme spomínali, že preteky boli chladné a mokré. Doplatili na to mnohí cyklisti, a to tak, že odstúpili. Selektívna bola hlavne etapa s poradovým číslom päť. Doplatili na to aj obaja naši zástupcovia. Peter VelitsJurajom Saganom počas nej odstúpili. Samostatnou kapitolou boli aj domáci pretekári, ktorí pochopiteľne jazdili aktívne, no v celkovom hodnotení veľa vody nenamútili. Najvyššie z nich skončil Pawel CieslikVervy Active Jet na 19. mieste. Na Wellensa stratil viac ako 13 minút. Okrem jazdca z proKonti celku dokázali v GC z Poliakov bodovať aj Maciej Paterski (CCC, 30. miesto), Michal Kwiatkowski (Sky, 34. miesto) a Michal Golaš (Sky, 42. miesto).
 
 
Celkové poradie Tour de Pologne 2016
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 23:47:23 500
2. FELLINE Fabio Trek - Segafredo link ikonka 04:22 400
3. BETTIOL Alberto Cannondale-Drapac Pro Team 04:54 325
4. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team 05:06 275
5. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 05:22 225
6. FERNÁNDEZ Rubén Movistar Team link ikonka 05:45 175
7. WARBASSE Larry IAM Cycling link ikonka 05:47 150
8. ZEITS Andrej Astana Pro Team link ikonka 06:08 125
9. CATALDO Dario Astana Pro Team link ikonka 06:20 100
10. VILLELLA Davide Cannondale-Drapac Pro Team 08:01 85
 
Zobraziť kompletné poradie
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop