Podľa Frooma je Sky úspešný preto, lebo sa sústredí len na jeden cieľ

21.7.2016, 07:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V sedemnástej etape si v klasifikácii opäť polepšil Chris Froome, ktorý je veľmi spokojný so zameraním svojej zostavy. Ťažký deň prežil Tejay van Garderen, ktorý bude mať na Tour už iné povinnosti.
 
Chris Froome považuje za obrovskú výhodu to, že tím Sky je zameraný len na jeden cieľ. "Myslím si, že jeden z hlavných rozdielov je ten, že v našom tíme všetci ťaháme za jeden povraz a sústredíme sa len na jeden cieľ. Keď sa pozrieme na ostatné celky, tie majú šprintéra alebo dvoch jazdcov na GC či borcov do útokov, ktorí naháňajú etapové triumfy. My máme osem jazdcov, plus mňa, ktorí sa sústredíme výlučne na jeden cieľ. Keby som jazdil v inom, menšom tíme, aj ja by som mal iné zameranie. Asi by som chodil do únikov, pretože tam sa dajú vyhrať etapy." 
 
V dobrej jazde pokračuje Romain Bardet, ktorý mal pred cieľom dostatok síl, aby získal čas na konkurenciu. "Cieľový kopec mi vyhovoval. Čakal som na posledný kilometer, vedel som, že tam sa dá robiť rozdiel. S Adamom Yatesom sme získali nejaký čas na súperov, bolo to najlepšie miesto na útok. Postupne som sa na trati cítil lepšie, som spokojný, akú mám konzistenciu v horských etapách. Toto bol pre mňa najťažší deň, obával som sa, ako bude moje telo reagovať po voľnom dni. Časovka mi vyhovuje, je to pekný priesmyk. Nemyslím si, že medzi favoritmi budú vytvorené veľké rozdiely, ale o Top 3 budú rozhodovať maličkosti, preto je to veľmi dôležitá etapa."
 
Náročné chvíle prežil na cieľovom kopci Tejay van Garderen, ktorý sa teraz sústredí na pomoc pre Richieho Porta. "V minulých rokoch som bol bol chorý alebo som mal pád, teraz neviem, čo sa stalo. Nemám žiadne ospravedlnenie. V tomto roku som už pretekal proti týmto cyklistom a darilo sa mi jazdiť s nimi, ale momentálne neviem, prečo mi to nejde. Je to pre mňa veľmi ťažké. Celý rok na to trénujete, myslíte si, že ste správne pripravený, a potom to dopadne takto. Forma je smiešna vec. Päť kilometrov pred vrcholom som v skupine favoritov visel na vlásku. Potom som si povedal, že nebudem stoj čo stoj bojovať a míňať sily, aj tak by to bolo len o nejaké pätnáste miesto v GC. Rozhodol som sa šetriť energiu, aby som mohol v ďalších etapách pomáhať Richiemu alebo ísť do úniku a pokúsiť sa vyhrať etapu. To bude najlepšie riešenie. Dva razy som skončil na Tour na piatom mieste, už nemám záujem. Chcel som byť lepší."
 
Ďalší vynikajúci výkon predviedol Adam Yates, ktorý čoraz silnejšie drží na mieste na pódiu. "Som veľmi spokojný s mojím výkonom. Podarilo sa mi získať nejaký čas na Mollemu, a ak budem mať takúto šancu aj ďalej, využijem ju. Na konci sa mi podarilo udržať svoje tempo a nemal som s tým žiadny problém. Dúfam, že nebudem mať na pretekoch zlý deň.  Dnešná časovka mi vyhovuje oveľa viac, ale ťažko povedať, čo sa stane, pretože všetci sme už unavení. Do Paríža potom zostávajú ešte dve horské etapy a budem robiť všetko preto, aby som sa udržal na pódiu."
 
Vo včerajšej etape jazdila aktívne Astana, ale Fabio Aru nenabral odvahu na útok. "Musím poďakovať mojim kolegom, ktorí odviedli skvelú prácu, aby mi pomohli v tejto ťažkej etape. Vytvorili parádne tempo, ale nebol som si istý, či mám zaútočiť ďaleko od cieľovej čiary, pretože toto je len prvá zo štyroch etáp, ktoré sú veľmi dôležité pre celkovú klasifikáciu. Necítil som sa na taký útok, je to vždy risk."
 
V skupine favoritov sa neudržal na čele Bauke Mollema, ale holandský borec nakoniec celkom dobre zvládol svoj zlý deň. "Nemal som dobré nohy, cítil som to už na predposlednom kopci. Keď sa na konci rozbehli útoky, nemohol som ich sledovať. Nemohol som urobiť viac v tejto etape, pretože som nemal také nohy, ako v predchádzajúcich dňoch. Bola to škoda, ale bojoval som až na cieľovú pásku. Našťastie, nebolo to až také zlé, udržal som druhé miesto. Verím, že to bol len jeden zlý deň. Verím, že to bude už len lepšie a naďalej budem bojovať o pódium."
 
Daniel Martin predviedol na cieľovom kopci jedno zo svojich zrýchlení, ale nebolo úspešné. Aj naďalej v tom bude pokračovať. "Bol to veľmi rýchly deň. Astana a Movistar išli veľmi rýchlo a ja som sa necítil tak dobre, ako po prvom voľnom dni. V jednom momente sa mi zdalo, že tempo na cieľovom kopci nie je také tvrdé, preto som zaútočil. Myslel som si, že tím Sky trošku cúvne, ale začali ma chytať. Strácam na Frooma päť minúť, ale asi sa ma báli, preto to beriem ako kompliment. Cítim sa stále veľmi dobre. Aj keď mi to včera nevyšlo, aspoň som niečo skúsil."
 
V dnešnej časovke bude opäť patriť medzi favoritov Tom Dumoulin, ktorý sa pokúsi vyhrať svoju tretiu etapu. "Ak by sme nemali pred sebou časovkou, išiel by som do úniku. Pred časovkou sa nachádzam v dobrej pozícii, pretože necítim žiadny tlak, keďže som tu dosiahol výborné výsledky. Dúfam, že moje dobré pocity ukážem aj na trati. Pôjdem naplno od začiatku do konca. Trasu som nevidel, len v roadbooku. Je to síce stúpanie, ale skutočne ťažké sú len tri kilometre. Je tam aj veľa rovinatých pasáží alebo úsekov na falošnej rovine. Je to síce netypická časovka, ale profil sa mi páči."
       

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop