Contador nepreceňuje úspech v Burgose, ale výkonnostný progres ho teší

8.8.2016, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Preteky Okolo Burgosu v tomto roku trošku utrpeli kvôli olympijským hrám, ale na druhej strane im to vykompenzovala účasť Alberta Contadora, ktorý sa nakoniec stal celkovým víťazom.
 
 
etapa 5 4
Hermans - Contador - Pardilla (© Courtesy Vuelta a Burgos)
 
 
Pistolero doplnil zbierku svojich úspechov
 
Španielsky jazdec sa po odstúpení z Tour de France nemohol predstaviť na Vuelte bez pretekania, preto sa prišiel otestovať do Burgosu, hoci jeho výkonnosť ešte nemá tie najvyššie parametre. Svoju súťaživosť predviedol už v tretej etape, keď zaútočil na nie veľmi ťažkom kopci. Bola len malá šanca, že tento atak môže mať úspešný koniec, ale Contador potreboval po prestávke dostať do nôh útočný pocit, aby bol pripravený na záverečnú bitku na Lagunas de Neila. A na tomto kopci využil všetky svoje skúsenosti.
 
Pred vrcholom sa len držal najsilnejších jazdcov, keď zaútočil Hermans, nenechal ho ujsť. Na posledných stovkách metrov však predviedol milimetrový útok, aby mu výborný Pardilla nevyfúkol celkový triumf, čo sa mu na sekundu podarilo. Bolo vidno, že Pistolero musel na Lagunas de Neila jazdiť veľmi rozumne, lebo jeho forma nie je stopercentná. V opačnom prípade by tu nastupoval jedna radosť.
 
Jazdec tímu Tinkoff vie, že pred Vueltou má pred sebou ešte ťažkú domácu úlohu, ale každé víťazstvo dodá pretekárovi zvýšenú motiváciu. "Pred týmito pretekmi som veľa netrénoval, pretože som sa musel zotaviť po Tour. Úvodné etapy sme zvládli veľmi dobre, preto som vedel, že v tej poslednej budem mať šancu na víťazstvo. Podarilo sa to a som veľmi šťastný. Toto víťazstvo chýbalo v mojej zbierke úspechov. Bezpochyby to bol dobrý test pred Vueltou. Moja forma sa každý deň zlepšuje. Pri pretekaní mi stále srdce bije rýchlo, ale to je znamenie, že som čerstvý. Teraz už len musíme doladiť moju výkonnosť."
 
 
etapa 5 1
Najlepší v záverečnej etape (© Courtesy Vuelta a Burgos)
 
 
Veľmi dobre sa pripravili na Vueltu 
 
Víťazstvo mal na dosah aj Sergio Pardilla, ale 32-ročný španielsky jazdec si mohol aspoň vychutnať etapový triumf na Lagunas de Neila. Pre domáceho pretekára to bola obrovská satisfakcia, pretože v minulom roku na Okolo Baskicka utrpel v prvej etape veľmi ťažký pád, po ktorom nepretekal celú minulú sezónu, a nevedel, či bude pokračovať v kariére.
 
Výsledky v Burgose budú pre neho vítanou vzpruhou a na Vueltu môže nastúpiť uvoľnený. "Etapové víťazstvo mi dalo zabudnúť na všetky moje trápenia, ktoré som si vytrpel v minulom roku. V konečnom účtovaní mi chýbala len jedna sekunda, aby som získal celkový triumf, ale na trati som nechal všetko, preto som šťastný. Toto podujatie má pre mňa špeciálne postavenie. Podarilo sa mi vyhrať kráľovskú etapu pred Contadorom, čo len zvyšuje hodnotu môjho úspechu. Celkové víťazstvo som stratil v predposlednej etape, kde som sa neudržal v hlavnej skupine a zaostal 20 sekúnd. Ale asi vďaka tomu som mohol vyhrať etapu, lebo inak by ma ďalší favoriti nepustili do útoku na Lagunas de Neila."       
 
Vo veľmi dobrom svetle sa prezentoval Ben Hermans. Skúsený pomocník pre lídrov tímu BMC mal aj tentoraz pracovať pre Samuela Sáncheza, ale keď sa domáci borec dostal v kráľovskej etape do problémov, ponúknutú šancu dokázal využiť. A jeho výkon si všimol aj Alberto Contador, ktorý sa vyjadril: "Bol som prekvapený, keď na konci kráľovskej etapy jazdec tímu BMC inicioval silný útok. Myslel som si, že je to Sánchez, ale čoskoro som zistil, že to nie je on. Potom som začal prepočítavať jeho pozíciu v GC a hneď som vedel, že klasifikácia bude veľmi tesná."
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre kráľovskej etapy
 
 
Skutočne, Hermansovi ušiel titul len o jednu sekundu, ale aj v jeho prípade platí, že po výkone v Burgose bude jeho morálka na Vuelte na vysokej úrovni. "V poslednej etape som na konci čakal na úsek, kde budú najťažšie sklony, a zaútočil som. Zostal pri mne len Contador, ale nestriedal mi. Keď pred cieľom zaútočil on, myslel som si, že sa mi poriadne vzdiali, ale uvedomil som si, že mám šancu uspieť v GC, preto som išiel naplno až do konca. Som spokojný, aj keď získať víťazstvo je lepšie, ako mať ho na dosah. Ale na Vueltu môžem ísť sebavedomý."
 
Na španielsku GT vyzerá byť správne pripravený aj Simon Yates, do dobrej formy sa dostáva aj Peter Kennaugh po tom, čo si na Okolo Kalifornie zlomil kľúčnu kosť. Silný výkon tu predviedol Ruben Fernandez, ktorý môže byť na Vuelte veľkou podporou pre Naira Quintanu, a povzbudivý výsledok dosiahol v Burgose aj Igor Anton. Aktívne sa prezentoval Gianluca Brambilla, ktorý v obidvoch najťažších etapách atakoval, a medzi najlepšími sa objavil aj talentovaný ruský jazdec Matvej Mamykin, ktorý by mohol patriť medzi budúce hviezdy etapových pretekov.
 
Na podujatí sa predstavili aj súrodenci Velitsovci. Peter sa pokúsil presadiť v celkovej klasifikácii a po štyroch etapách sa nachádzal v druhej desiatke, ale túto pozíciu nedokázal udržať v kráľovskej etape. Ale bol to jeden z jeho lepších výkonov v tomto ročníku. Martin si v tíme Etixx - Quick-Step plnil svoje tradičné úlohy ako pomocník pre lídrov.       
 
 
Konečné poradie pretekov
1. CONTADOR Alberto link ikonka Tinkoff link ikonka 15:50:50 200
2. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 00:01 150
3. PARDILLA Sergio Caja Rural - Seguros RGA 00:01 125
4. YATES Simon ORICA-BikeExchange 00:04 100
5. KENNAUGH Peter Team Sky link ikonka 00:11 85
6. FERNÁNDEZ Rubén Movistar Team link ikonka 00:16 70
7. BRAMBILLA Gianluca Etixx - Quick-Step link ikonka 00:36 60
8. MAMYKIN Matvey Team Katusha 00:57 50
9. ANTON Igor Dimension Data for Qhubeka link ikonka 01:04 40
10. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 01:04 35
 
Zobraziť kompletné poradie
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z pretekov (© Courtesy Vuelta a Burgos)
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop