Vuelta: 4. etapu získal v úniku Calmejane, lídrom Atapuma, favoriti skončili pri sebe

23.8.2016, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
4. 23.8. rovinata etapa ciel rovina Betanzos > San Andrés Teixido 163 km Calmejane
 
Pretekárov čakala ďalšia etapa, ktorá končila na stúpaní, a podobne ako včera to bola dobrá príležitosť pre utečencov. Na štarte sa objavil aj Miguel Angel López, ktorý si vo včerajšom páde zlomil dva zuby a ktorý mal pred sebou komplikované dni.
 
Vstup do etapy bol veľmi rýchli, množstvo jazdcov chcelo byť súčasťou vedúcej skupiny. Movistar však dopredu nikoho nepustil. Na prvom hodnotenom kopci sa na čele pretekov vytvorilo niekoľko skupín, ale v balíku vždy niekto zasiahol, aby sa vpredu nevytvorila príliš nebezpečná skupina. Dokonca do úniku sa chcel dostať aj líder klasifikácie Ruben Fernandez, ale to sa nepáčilo tímu Sky.
 
Na Alto da Serra Capela získal maximum bodov Thomas de Gendt (Lotto-Soudal) a až po tomto kopci sa konečne vytvorila skupina, ktorej pelotón nechal voľnosť, hoci obsahovala 21 jazdcov.
 
Vpredu jazdili Atapuma (BMC), Battaglin (Lotto-Jumbo), Zeits (Astana), Arndt, Haga (obidvaja Giant-Alpecin), Domont (Ag2r), De Gendt (Lotto-Soudal), Štybar (Etixx - Quick-Step), King, Rolland (obidvaja Cannondale-Drapac), Haas, Kudus ( obidvaja Dimension Data), Warbasse, Wyss (obaja IAM Cycling), Grmay (Lampre-Merida), Rossetto (Cofidis), Benedetti, Thwaites (obaja Bora-Argon18), Madrazo, Roson (obidvaja Caja Rural) a Calmejane (Direct Energie).
 
Vo vedúcej skupine nemali svojho zástupcu také celky ako Movistar, Sky a Tinkoff, takže v úniku boli zastúpené tie zoskupenia, ktoré chceli na Vuelte vybojovať etapový triumf. Medzi utečencami si v tomto roku vybudoval veľké renomé Darwin Atapuma, ktorý bol aj najvyššie postaveným mužov úniku. Na Fernandeza strácal 1:35 a za istých okolností mohol myslieť aj na červený dres. Vo vedúcej skupine je vždy nebezpečný De Gendt, boli sme zvedaví, s akou formou prišiel na podujatie Rolland. Na čele pretekov sme však videli veľkú skupinu motivovaných jazdcov, ktorí mohli živiť nádej na etapový triumf na GT.
 
Aj na druhej horskej prémii bol najúspešnejší Thomas de Gendt. Pelotón si zobral pod patronát Movistar, ktorý dnes chcel udržať červený dres, ale športový riaditeľ Jose Luis Arrieta dodal, že musia myslieť aj na to, že do Madridu je dlhá cesta a nemôžu príliš opotrebovať svoju zostavu. Medzitým z vedúcej skupiny vypadol Nikias Arndt.
 
Po zjazde a rovinatom úseku nabehli utečenci na zvlnený terén, kde ich náskok vyskočil na necelých päť minút. Movistar išiel obozretne, netlačil veľmi na pílu, ale zároveň vedúcej skupine nedával príliš veľký náskok. Španielska zostava udržiavala rozdiel medzi skupinami na stabilnej úrovni.
 
35 km pred cieľom mala vedúca skupina stále náskok cez štyri minúty, bolo vidno, že Movistar sa príliš neponáhľal. Aj keď sa v balíku začali tlačiť dopredu ďalšie tímy, tie len chceli získať čo najlepšiu pozíciu, takže pre utečencov sa otváral výborný priestor. Vedeli to aj jazdci v úniku, preto si začali nastupovať ešte pred cieľovým kopcom.
 
Na cieľové stúpanie sa dostal ako prvý Axel Domont, ktorý si vypracoval pred ostatnými utečencami malý náskok. Pelotón stiahol svoju stratu na 4:30. V hlavnej skupine diktoval tempo Movistar, ktorý okresal jej zloženie. Na čele pretekov atakovali Calmejane a Rolland.
 
Lilian Calmejane sa osamostatnil na čele pretekov, pred záverečnými štyrmi kilometrami mal pred Rollandom náskok 20 sekúnd. Za francúzskym jazdcom potom vyrazil dopredu Atapuma, ktorý stále mohol získať červený dres. Medzitým v balíku zaútočil Peter Kennaugh. Z vedúcej skupiny vypadol líder pretekov Ruben Fernandez, ktorý si na záverečnom kopci plnil tímové úlohy.
 
Lilian Calmejane nakoniec zaskočil skúsenejších borcov v úniku a vyhral etapu. Jazdec tímu Direct Energie získal víťazstvo na GT hneď pri svojej premiérovej účasti, zároveň je to jeho prvý triumf medzi profesionálmi. Za ním prišli do cieľa Atapuma, King a Zeits. V skupine hlavných favoritov nechýbal ani jeden kandidát, stratil len Ruben Fernandez, ktorý pomáhal Quintanovi a Valverdemu, a z toho dôvodu prišiel o červený dres.
 
Pelotón aj dnes nechal voľnosť utečencom, čo využil nielen víťaz etapy, ale aj Darwin Atapuma. Kolumbijský pretekár síce nezískal etapu, ale svoju pozíciu v úniku pretavil do vedúcej pozície v GC. Atapuma má teraz pred sebou tri etapy, v ktorých môže červený dres udržať. Favoriti na záverečnom kopci nevideli priestor na získanie nejakých sekúnd, preto rozdiely medzi kandidátmi na titul zostali nezmenené. Martin Velits dosiahol stratu necelých 15 minút a dorazil do cieľa na 137. priečke.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Lilian Calmejane (víťaz)
"Je to skvelý pocit. Na Vueltu som prišiel s mnohými myšlienkami, ale že som vyhral etapu tak skoro, je perfektné. Aj včera som sa cítil dobre, ale do úniku sa dostalo len sedem jazdcov. Po včerajšom úspechu Genieza som sa chcel stoj čo stoj dostať do brejku. Mali sme v skupine Atapumu, ktorý bol vysoko v poradí, na víťazstvo som začal myslieť len v polovici etapy, keď sme udržiavali pekný náskok. Keď som zaútočil, Thomas de Gendt bol veľmi silný, ale ja som išiel totálne naplno až do cieľa. Víťazstvo je úžasné."
 
 
Výsledky
1. CALMEJANE Lilian Direct Energie 4:05:19 100
2. ATAPUMA Darwin BMC Racing Team link ikonka 00:15 40
3. KING Benjamin Cannondale-Drapac Pro Team 00:15 20
4. ZEITS Andrej Astana Pro Team link ikonka 00:19 12
5. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:23 4
6. BATTAGLIN Enrico Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:24  
7. ROLLAND Pierre Cannondale-Drapac Pro Team 00:33  
8. HAGA Chad Team Giant - Alpecin link ikonka 00:37  
9. ROSON Jaime Caja Rural - Seguros RGA 00:40  
10. BENEDETTI Cesare Bora-Argon 18 00:42  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ATAPUMA Darwin BMC Racing Team link ikonka 13:23:10 20
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:29  
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:33  
4. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA-BikeExchange 00:39  
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:39  
6. SÁNCHEZ Samuel link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:08  
7. FERNÁNDEZ Rubén Movistar Team link ikonka 01:11  
8. KÖNIG Leopold Team Sky link ikonka 01:13  
9. KENNAUGH Peter Team Sky link ikonka 01:15  
10. BRAMBILLA Gianluca Etixx - Quick-Step link ikonka 01:23  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre etapy
 
 

 
 
Hodnotené kopce na trase:
3 20 modre 135 km - Alto da Serra Capela: dĺžka 6,5 km; sklon 4,6 % (3-2-1)
3 20 modre 105 km - Alto Monte Caxado: dĺžka 7,3 km; sklon 4,5 % (3-2-1)
2 20 modre Cieľ - Mirador Vixía de Herbeira: dĺžka 11,2 km; sklon 4,8 % (5-3-1)
 
 
Krátke preview etapy:
V predchádzajúcej etape sme sa presvedčili, že utečenci majú šancu presadiť sa už na začiatku pretekov, a inak to nemusí byť ani v štvrtej previerke. Do brejku sa môže dostať Gianluca Brambilla, ktorý jazdí vo veľmi dobrej forme a aktuálne sa nachádza na desiatom mieste v GC. Do útoku bude vyrážať aj Astana, ktorá už stratila bitku o klasifikáciu s Lópezom, pripravený profil môže sadnúť LL Sánchezovi či Cataldovi. Na etapu môže myslieť aj BMC, Gilbert a Hermans budú chcieť byť úspešní čo najskôr. Pre utečencov bude kľúčový postoj celku Movistar, či bude chcieť španielska zostava takto skoro míňať energiu na obranu červeného dresu alebo na získanie etapy prostredníctvom Alejandra Valverdeho. Valverde naďalej preteká vo výbornej forme a spomedzi vrchárov má najsilnejší špurt do kopca, takže tento finiš je pre neho parádny. Pre favoritov na titul budú rozhodujúce posledné 3 km. Tam sa môže opäť rozohrať súboj o sekundy, ale nie v takej miere ako na Ézaro. Znovu majú šancu niečo získať pretekári s dobrým zrýchlením ako Fernandez, Cháves, ale aj Froome.        
 
 
Krátky opis trasy:
Aj na konci štvrtého dňa v Galícii budú mať jazdci o zábavu postarané. Tentoraz sa bude finišovať na cieľovom stúpaní v mestečku San Andrés de Teixido, kde sa pri Atlantickom oceáne nachádza najvyšší útes v Európe vysoký 620 metrov. Na zvlnenom teréne dominuje posledný kopec Mirador Vixia de Herbeira. Ten na prvý pohľad nevyzerá náročne, ale v polovici cieľového stúpania sa nachádza krátky zjazd, po ktorom záverečné štyri kilometre vyskočia na 7,5 %. Opäť sa musia ukázať najlepší vrchári, sekundy k dobru môžu získať tí najvýbušnejší z nich. Predchádzajúce etapy už vytvorili istú hierarchiu v štartovom poli, preto na takomto teréne môžu byť úspešní aj utečenci. Všetko bude záležať od toho, kto bude vlastniť červený dres a kto bude ochotný jazdiť celý deň na čele balíka kvôli etapovému triumfu.
 
 
etapa 04
profil etapy: 3295 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
 
etapa 04 finis
profil záverečných kilometrov (© lavuelta.com)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop