Štvrtok na Vuelte priniesol zaujímavý záver s triumfom Yatesa, favoriti sa postrážili

25.8.2016, 13:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
6. 25.8. rovinata etapa ciel rovina Monforte Lemos > Ribeira Sacra 163 km S. Yates
 
 
Vuelta je plná nepredvídateľných etáp a tá šiesta mala možno viac ako päťdesiat kandidátov na triumf. Každý tím chcel mať zastúpenie v dôležitých situáciách a dúfal v šťastie aj výborné nohy svojich pretekárov. Mohol vyhrať únik celodenný i neskorší, vrchár i šprintér.
 
Terén bol kopcovitý s takmer tritisíc nastúpanými metrami a aby tých záhad a otáznikov nebolo málo, dve z profilu zretelné stúpania nemali oficiálne označené parametre. Po Alto Alenza (10,9 km; 5,1 %) s vrcholom 47 km pred páskou nasledoval trinásťkilometrový kopec s asi tri a polpercentným sklonom a po miernom zjazde ešte dvojkilometrový prudší kopec s vrcholom piatich tisícok metrov pred cieľovou čiarou.
 
Tesne pred štartom si pelotón minútou ticha uctil obete zemetrasenia v Taliansku a prvá hodina bola na nepríjemné správy bohatá. Podľa očakávania dnes na štart nenastúpili Robert Kišerlovski (Tinkoff) a Sébastien Minard (Ag2r), ktorí boli zapletení do jedného zo včerajších pádov. Počas etapy zostúpil z bicykla aj Miguel López z Astany. Víťaz Tour de Suisse mal byť čiernym koňom Vuelty, ale trápil sa po páde v tretej etape.
 
Podľa očakávania bol proces vytvorenia úniku zdĺhavý a dlho sa nedaril. Vpredu boli rôzne skupiny. Napokon mala šťastie jedennásťčlenná partia. Boli tam José Mendes a Gregor Mühlberger (2x Bora), Andrej Zeits (Astana), Kévin Réza (FDJ), Jan Bakelants (Ag2r), Gert Dockx (Lotto Soudal), Omar Fraile (Dimension Data), Mathias Frank (IAM), Alberto Losada (Kaťuša) a Valerio Conti (Lampre-Merida). Túto desiatku ešte s vypätím síl dostihol meškajúci Laurent Didier (Trek).
 
Do úniku sa znova netlačili jazdci BMC, ktorí chceli podporiť lídra celkového poradia Darwina Atapumu a aj Phila Gilberta, ktorý mal dnes šancu na etapový vavrín. Otázne ostávalo to, či im niekto pomôže, pretože ak sme si prezreli čelnú skupinu, zastúpenie v nej mali mnohé tímy bojujúce o etapový vavrín a Sky, Tinkoff či Movistar zasa dnes nemohli očakávať veľké rozdiely, takže bolo by logické skôr to poňať transportne.
 
Vyzeralo to tak, že BMC nemá veľké problémy s únikom, od začiatku nedávali skupine veľký priestor, dve a pol minúty bolo maximum. Najvyššie postaveným pretekárom vpredu bol Portugalčan Mendes z Bory, strácal bez mála tri minúty, takže všetko bolo pod kontrolou. V BMC verili, že ak bude únik na dosah, pridajú sa k nim aj ďalšie celky.
 
Presne to sa aj stalo v podobe Orici, ktorá vyšla na čelo pelotónu v zjazde tesne pred začatím stúpania na Alto Alenza (10,9 km; 5,1 %). Náskok úniku sa znížil o minútu, a to hneď vpredu vyvolávalo vášne. Omar Fraile chcel ukázať, že on si tu dnes chcel pripísať úspech a už v stúpaní nastúpil úniku. Jeho nádej rozhodne žila. Ak by sa zvyšok, alebo aspoň väčšina, jeho dnešných kolegov vzdala, mohol by dostať späť nejaký priestor.
 
Táto situácia rozbila únik a aj z pelotónu začali odpadať najslabší pretekári. Frailemu sa podarilo minútu získať spať a už mal k dobru 2:50 pred hlavným poľom. Za ním sa to postupne spájalo. Zeits, Didier, Bakelants, Losada aj Frank strácali minútu.
 
V nasledujúcich minútach sa dialo presne to, čo sme prognózovali, Fraile ako jednotlivec nebol príliš nebezpečný a náskok dostal na maximálnu hodnotu dňa - tri minúty. Následne však konvoj prišiel do lesa na úzke cesty, a to znamenalo, že favoriti v pelotóne sa tlačili dopredu, aby sa vyhli kolíziám. To automaticky odstránilo skoro minútu náskoku Fraileho i ďalších piatich ľudí. Po chvíli už boli iba štyria, pretože v zjazde 35 km pred páskou spadol Losada.
 
Nasledovalo spomínané nekategorizované stúpanie dlhé trinásť kilometrov so sklonom zhruba 3,5 %. Fraile mal náskok 1:20 na Franka, Didiera, Bakelantsa a Zeitsa. Pelotón bol minútu za kvartetom. Už ho neviedli jazdci BMC, Orici ani Tinkoffu, ktorí sa tam striedali v doterajšom priebehu. Opraty vzali do rúk jazdci Movistaru.
 
Kopec sa niesol v pokojnej atmosfére. Iba rozostupy sa znižovali. Tesne pod jeho vrcholom to bola konečná pre Fraileho a zo skupiny za ním nastúpil Matthias Frank (IAM). Za ním ostávali Bakelants so Zeitsom.
 
Všetkému bol koniec štyri kilometre pred cieľom na poslednom kratšom stúpaní. Z pelotónu atakoval Daniel Moreno (Movistar) so Simonom Yatesom (Orica). Mladý Austrálčan mal viac síl a šiel si sólo za triumfom. Dokázal to o dvadsať sekúnd pred ďalšími šiestimi pretekármi, ktorí odskočili skupine favoritov a velil im Luis León Sánchez (Astana). Ďalej tam boli Fabio Felline (Trek), Ben Hermans (BMC), Kenny Elissonde (FDJ), Daniel Moreno (Movistar) a s vypätím všetkých síl ešte Mathias Frank (IAM). Kto iný ako Alejandro Valverde (Movistar) priviedol do cieľa skupinu vrchárov s mankom 29 sekúnd. Bolo tam 33 ľudí.
 
V celkovom poradí nastali iba kozmetické zmeny, keďže odskočená sedmička nebola v Top 10. Práve Yates sa dostal na jej chvost. Zo strany najväčších mien sme sledovali pasívnu jazdu. Možno to niektorí mohli skúsiť podobne ako Yates, keďže tímy rozhodne neboli kompaktné. Nestalo sa tak. Pred nimi sú ešte ťažké etapy.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Simona Yatesa (víťaz)
"Dnes to výborne vyšlo. Chceli sme ostatným tímom trochu sťažiť preteky, tak sme robili v pelotóne, aby nemal únik veľa priestoru. Na konci som vycítil príležitosť, tak som sa jej chytil a myslím si, že som to urobil výborne. Som veľmi rád, bolo to ťažké, celý deň kopec zákrut."
 
 
Výsledky
1. YATES Simon ORICA-BikeExchange 4:05:00 100
2. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 00:20 40
3. FELLINE Fabio Trek - Segafredo link ikonka 00:22 20
4. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 00:22 12
5. ELISSONDE Kenny FDJ link ikonka 00:22 4
6. MORENO Daniel Movistar Team link ikonka 00:22  
7. FRANK Mathias IAM Cycling link ikonka 00:22  
8. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:29  
9. HARDY Romain Cofidis, Solutions Crédits 00:29  
10. CLARKE Simon Cannondale-Drapac Pro Team 00:29  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ATAPUMA Darwin BMC Racing Team link ikonka 21:45:21 20
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:28  
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:32  
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:38  
5. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA-BikeExchange 00:38  
6. SÁNCHEZ Samuel link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:07  
7. KÖNIG Leopold Team Sky link ikonka 01:12  
8. KENNAUGH Peter Team Sky link ikonka 01:14  
9. BRAMBILLA Gianluca Etixx - Quick-Step link ikonka 01:22  
10. YATES Simon ORICA-BikeExchange 01:28  
11. MORENO Daniel Movistar Team link ikonka 01:28  
12. CONTADOR Alberto link ikonka Tinkoff link ikonka 01:52  
13. DE LA CRUZ David Etixx - Quick-Step link ikonka 01:55  
14. WYSS Marcel IAM Cycling link ikonka 02:07  
15. TALANSKY Andrew link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team 02:13  
16. SCARPONI Michele Astana Pro Team link ikonka 02:17  
17. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 02:20  
18. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team 02:34  
19. ELISSONDE Kenny FDJ link ikonka 02:46  
20. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 02:50  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy (v angličtine)
 
 

 
 
Hodnotený kopec na trase:
2 20 modre 47 km - Alto Alenza: dĺžka 10,9 km; sklon 5,1 % (5-3-1)
 
 
Krátke preview etapy:
Kopcovitý terén poskytuje možnosť pre viacero scenárov. Presadiť sa môžu utečenci, rozhodujúci atak sa dá uskutočniť tesne pred cieľom na niektorom z nehodnotených stúpaní, alebo víťaza určí špurt do kopca, pretože posledných 300 metrov má sklon necelé štyri percentá. Na začiatku etapy uvidíme veľký záujem dostať sa do vedúcej skupiny, tieto pohyby však bude bedlivo strážiť tím BMC, ktorý chce udržať červený dres. Okrem toho, pripravený finiš sa hodí pre Philippa Gilberta, ktorý túži vyhrať etapu. Okrem belgického jazdca sa môžu v hektickom dojazde presadiť Fabio Felline alebo Enrico Battaglin, preto v balíku môžu pracovať aj Trek-Segafredo a Lotto-Jumbo. V závere sa šanca núka aj pre Štybara či LL Sáncheza, ak sa bude rozhodovať v špurte hlavnej skupiny, silný bude aj Valverde. Šiesta etapa má nepredvídateľný finiš, ktorý nemôže nikto podceniť.         
 
 
Krátky opis trasy:
Šiesta etapa sadne utečencom, pretože profil je pre šprintérov náročný a celkovú klasifikáciu môže ovplyvniť len minimálne. Prvá polovica prebehne na zvlnenom teréne, v druhej časti sa pôjde neustále hore-dole. Najťažšou previerkou bude kopec Alto de Alenza, po ktorom nasleduje nehodnotené stúpanie Mirador de Cabezoá s priemerom okolo troch – štyroch percent. Tieto kopce môžu mierne oslabiť pelotón, ale tesne pred cieľom sa nachádza oveľa zaujímavejšia prekážka, ktorá môže narobiť väčšie škody. Dvojkilometrový kopec Pombar má totiž priemerný sklon osem percent a jeho vrchol je situovaný len tri kilometre pred páskou. Je to ďalšia výborná možnosť pre výbušných jazdcov, aby získali nejaký čas na súperov, preto aj keď sa budú utečenci skutočne biť o etapový triumf, akciu môžeme uvidieť aj v pelotóne medzi favoritmi.
 
 
etapa 06
profil etapy: 2940 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop