8. etapa Vuelty: Lagutin s triumfom, favoritom suverénne ušiel Quintana

27.8.2016, 13:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
8. 27.8. rovinata etapa ciel rovina Villalpando > La Camperona 182 km Lagutin
 
 
Sobotňajšia etapa mala dve tváre. Najprv absolútnu rovinu a na úplnom konci 8500-metrové vyvrcholenie do 7,4-percentného stúpania, ktoré malo všetky predpoklady na veľké zmeny v celkovom poradí a definitívne určenie jazdcov, ktorí budú bojovať o konečné pódium. Červený dres Darwina Atapumu bol v ohrození.
 
Úvod nebol taký nervózny ako sa možno čakalo. Hneď po pár minútach odišla jedenásťčlenná skupina, s ktorou bol pelotón spokojný. Sergej Lagutin a Jhonatan Restrepo (2x Kaťuša), Gatis Smukulis (Astana), Zico Waeytens (Giant), Axel Domont (Ag2r), Pieter Serry (Etixx), Jacques van Rensburg (Dimension Data), Mattia Cattaneo (Lampre-Merida), Loic Chetout (Cofidis), Scott Thwaites (Bora) a Perrig Quemeneur (Direct Energie).
 
Pre BMC to bola ideálna situácia, pretože Valerio Piva a spol si v aute hneď našli, že ani jeden z unikajúcich pretekárov nemôže ohroziť Atapumu. Zároveň bolo jasné, že ak by sa pobili o etapu, súperi Kolumbijčana nezískajú ani žiadne bonifikácie. Takže úniku nechali habadej priestoru. Veľmi rýchlo sa náskok dostal až na osem minút a ďalej stúpal.
 
Pelotón odjazdil prvú polovicu etapy veľmi pokojne. Nedošlo k žiadnym pádom ani problémom. Favoriti si iba dávali pozor na bočný vietor. To platilo tiež o Albertovi Contadorovi (Tinkoff), ktorý bol v predchádzajúcich hodinách asi najviac skloňovaným pretekárom. Včera spadol a súboji o najcennejší dres mal už 1:54 na Atapumu či minútu a pol na Valverdeho. Vieme, že El Pistolero nejazdí na Grand Tours s menšími cieľmi ako celkovým triumfom, takže dnešná etapa mala veľa napovedať.
 
Únik to mal vymyslené perfektne, šiel mimoriadne rozumne a konštantne, nikam sa nehnal, neplašil. Jeho náskok stúpal pekne postupne a už sa blížil k desiatim minútam. Už ďaleko pred cieľom bolo jasné, že o víťazstvo sa pobije táto jedenástka, v ktorej nebol žiadny jasný favorit. Dalo sa očakávať, že sa v kopci rozbijú už veľmi skoro, pretože celý deň šli veľmi rýchlo, veď dosiahli priemernú rýchlosť až 46,5 km/h.
 
S blížiacim sa záverečným stúpaním sa už náskok čela znižoval, ale to nebolo podstatné, hoci žiadny extra vrchár vpredu nebol. Všetci pretekári ešte dostali pokyny od športových riaditeľov a čakali na prvý zlom cesty 8500 metrov pred páskou a druhý hrôzostrašnejší 25-percentný 4600 metrov pred páskou, kde sa čakali veľké rozdiely medzi pretekármi vpredu aj v balíku.
 
Okrem červeného trička sa dnes bojovalo aj o bodkované pre najlepšieho vrchára, no vzhľadom na to, že na vrchole sa udeľovalo desať bodov a Alexandre Géniez (FDJ) mal pred etapou presne toľko, bolo jasné, že víťaz etapy si po ceremoniáli ešte chvíľu počká a na pódium sa vráti. V súťaži o zelený dres sa líder meniť nemohol, pretože Valverde strácal na Gianniho Meersmana (Etixx) desať bodov a tie najväčšie porcie si hodlali rozdeliť ľdia z úniku.
 
Ako prvý nastúpil Zico Waeytens z Giantu ešte pod kopcom, zjavne neveril, že sa udrží po pár nástupoch svojich konkurentov. Ako prví ho dobehli Jhonatan Restrepo (Kaťuša) s Gatisom Smukulisom (Astana) a Kolumbijčan vzápätí pokračoval ďalej. Ostatní za nimi udržiavali tempo tak, aby ostali kompaktní a pekne striedali.
 
Po tú prvú stenu, ktorú zreteľne vidíte v profile kopca nižšie, prišiel Restrepo s náskokom pätnástich sekúnd pred Smukulisom a Waeytensom, ktorých po chvíli dobehol zvyšok úniku. Ťažko sa odhadovalo, či bude mať na to, aby náskok udržal. 21-ročný borec nikdy pred tým nešiel na celkové poradie, takže sme netušili akým je vrchárom. Podľa jeho národnosti sme ale niečo tušili.
 
Mladík to nezvládol a kilometer a pol pred páskou ho Domont, Lagutin, Quemeneur a Serry zhltli a pokračovali pod bránu kilometra do cieľa spoločne. Vo veľkých mukách sa v samom závere blížil dopredu aj Cattaneo. Už to ale nestihol. Po krásny triumf si prišiel Sergej Lagutin z Kaťuše pred Alexisom Domontom (Ag2r) a Pierrigom Quemeneurom (Direct Energie). Rus ťažil z toho, že dve tretiny kopca bol v úniku jeho kolega Restrepo a nemusel určovať tempo. Našetril si sily a zvíťazil.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu skupiny v úniku
 
 
Medzi favoritmi nasadil Movistar také tempo, že Atapuma, Sánchez a dokonca ani Froome ich nezachytili. Postupne sa ale dopredu dotiahli. Koniec-koncov, Chris to má vo zvyku. To už neplatilo po ataku samotného Frooma, ktorý sa prehrýzol skupinou a asi dva a pol kilometra pred páskou na vrchole Alto de La Camperona (8,5 km; sklon 7,4 %) za to vzal. Víťaza Tour sa chytili iba Quintana s Contadorom. Keď Pistolera utrhli, Quintana nastúpil ešte aj Britovi a šiel suverénne sám. Za ním sa to ešte spájalo.
 
Do cieľa prišiel malý Kolumbijčan o 25 sekúnd pred Contadorom, ktorý sa napriek zraneniam zo včera poriadne zaprel a spomedzi favoritov prišiel do cieľa druhý. Dal osem sekúnd trojici Sergio Pardilla (Caja Rural), Chris Froome (Sky) a Alejandro Valverde (Movistar). Za nimi už prišiel do cieľa Leopold König, takže aj on predviedol veľmi dobrý výkon. V závere zvláštne vybuchol Esteban Cháves (Orica), ktorý šiel s Valverdem, ale na posledných päťsto metroch dostal od neho 24 sekúnd.
 
Kolumbijčania si vymenili červený dres. O dva roky starší Atapuma ho prepustil Quintanovi. Za neho sa zaradili kolega Valverde (+19), tak Froome (+27), Cháves (+57), König (+1:16) a Contador (+1:39). Už sme vynechali šiesteho Atapumu. Tak ešte ostali v tesnom kontakte Moreno, Brambilla, Sánchez a S. Yates. Toto bude zrejme menoslov pretekárov, ktorí sa zapoja do boja o pódium.
 
Quintana akoby chcel zavrieť ústa neprajníkom a prinavrátiť si priazeň publika. V novom miléniu ešte nikto nestál na pódiu dve Grand Tour za sebou. Blízko už k tomu mali Contador aj Froome.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sergeja Lagutina (víťaz etapy)
"Pravdupovediac som už neveril, že vyhrám etapu na Grand Tour. Po toľkých rokoch v pelotóne, veď už mám tridsaťpäť... Bez Rodrígueza sme si pred pretekmi stanovili nové a úplne iné ciele ako zvyčajne. Nemáme ľudí na celkové poradie, takže sme chceli a ešte budeme chcieť bojovať v únikoch o etapy. Každý z nás má voľné ruky a môže to skúšať."
 
 
Reakcie vrchárov spracuje v priebehu večera do samostatného článku Tomáš Šandor...
 
 
Výsledky
1. LAGUTIN Sergej Team Katusha 4:09:30 100
2. DOMONT Axel Ag2r La Mondiale link ikonka 00:10 40
3. QUEMENEUR Perrig Direct Energie 00:17 20
4. CATTANEO Mattia Lampre - Merida link ikonka 00:24 12
5. SERRY Pieter Etixx - Quick-Step link ikonka 00:40 4
6. VAN RENSBURG Jacques Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:55  
7. THWAITES Scott Bora-Argon 18 01:11  
8. SMUKULIS Gatis Astana Pro Team link ikonka 01:30  
9. RESTREPO Jhonatan Team Katusha 01:30  
10. CHETOUT Loïc Cofidis, Solutions Crédits 01:44  
11. WAEYTENS Zico Team Giant - Alpecin link ikonka 02:38  
12. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 04:41  
13. CONTADOR Alberto link ikonka Tinkoff link ikonka 05:06  
14. PARDILLA Sergio Caja Rural - Seguros RGA 05:14  
15. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 05:14  
16. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 05:14  
17. KÖNIG Leopold Team Sky link ikonka 05:23  
18. TALANSKY Andrew link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team 05:30  
19. MORENO Daniel Movistar Team link ikonka 05:35  
20. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA-BikeExchange 05:38  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 29:55:54 20
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:19  
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:27  
4. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA-BikeExchange 00:57  
5. KÖNIG Leopold Team Sky link ikonka 01:16  
6. ATAPUMA Darwin BMC Racing Team link ikonka 01:36  
7. CONTADOR Alberto link ikonka Tinkoff link ikonka 01:39  
8. MORENO Daniel Movistar Team link ikonka 01:44  
9. BRAMBILLA Gianluca Etixx - Quick-Step link ikonka 01:46  
10. SÁNCHEZ Samuel link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:46  
11. YATES Simon ORICA-BikeExchange 01:47  
12. TALANSKY Andrew link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team 02:24  
13. KENNAUGH Peter Team Sky link ikonka 02:29  
14. SCARPONI Michele Astana Pro Team link ikonka 02:36  
15. DE LA CRUZ David Etixx - Quick-Step link ikonka 02:46  
16. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team 02:58  
17. PARDILLA Sergio Caja Rural - Seguros RGA 03:17  
18. ELISSONDE Kenny FDJ link ikonka 03:27  
19. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 03:30  
20. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:37  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 

 
 
Hodnotený kopec na trase:
1 20 modre Cieľ - Alto de La Camperona: dĺžka 8,5 km; sklon 7,4 % (10-6-4-2-1)
 
 
Krátke preview etapy:
Vuelta prichádza do veľmi dôležitej fázy a na La Camperona uvidíme, ako sú jednotliví favoriti pripravení na rozhodujúce vrchárske súboje. Cieľový kopec je síce krátky, ale brutálny, už v tretej etape sa niektorí z nich presvedčili, že bez potrebnej formy na takýchto dojazdoch môžu stratiť relevantný čas. Týka sa to najmä Alberta Contadora, ktorý má pred sebou mimoriadne dôležitú previerku. V klasifikácii už má významnú stratu a na pohode mu nepridal ani pád v predchádzajúcej etape. Španielsky jazdec dobre vie, že ak nezvládne tento finiš s najlepšími, jeho šance na celkový triumf klesnú na minimum. V predchádzajúcom brutálnom teste na Mirador de Ézaro si výborne viedli Chris Froome a Nairo Quintana, obidvaja zvládli túto prekážku vynikajúco. Ak sa im podarí podobný výkon zopakovať aj na Camperone, bude to pre nich veľká vzpruha, keďže ich forma by mala ešte stúpať. Do tejto spoločnosti môžeme zaradiť aj Estebana Chávesa, ktorý zatiaľ prechádza podujatím nenápadne a strmé dojazdy vyhovujú jeho kvalitám. Z favoritov sa v dobrej forme ukazuje aj Samuel Sánchez, uvidíme, ako si tu bude počínať Simon Yates, silný je aj Valverde, ktorý by mal potiahnuť Quintanu. Veľká etapa prichádza aj pre Darwina Atapumu, ktorý má pred sebou ohromne ťažký test, aby udržal červený dres, pretože jeho bezprostrední prenasledovatelia v poradí sa chystajú podať maximálny výkon. Keďže kandidáti na titul zvolili pomalší vstup do pretekov a snažia sa čo najviac šetriť svojich kolegov pre neskoršie fázy, o etapový triumf sa môžu pobiť aj utečenci. Spomedzi nich majú šancu na dobrý výsledok napríklad Rolland, Hermans, Geniez alebo Frank.               
 
 
Krátky opis trasy:
Prvý súťažný blok zakončia tri etapy v Astúrii, ktoré budú končiť na vrchole stúpania. A tou úvodnou lezeckou skúškou bude brutálny kopec La Camperona. Organizátori vykompenzovali jeho mimoriadne prudké sklony jednoduchým príjazdom. Na cyklistov najskôr čaká jednoduchých 170 kilometrov, ale potom je pripravený surový finiš. La Camperona začína pozvoľna, cesta sa začne dvíhať 5 km pred cieľom, kde sa nachádzajú úseky okolo siedmich percent, ale skutočné peklo tvorí záverečných 2500 metrov, ktorých priemer sa pohybuje okolo 15 % a maximum sa vyšplhá až na 19,5 %. Na týchto tvrdých pasážach sa nedá poriadne útočiť, takže uvidíme eliminačnú cyklistiku, kde bude rozhodovať len brutálna sila jednotlivých jazdcov. Vzhľadom na jednoduchý profil etapy má pelotón peknú príležitosť udržať utečencov na uzde a v závere môžeme uvidieť bitku o etapový triumf medzi favoritmi na celkové víťazstvo. La Camperona bola použitá na Vuelte len v roku 2014, keď sa tešil v úniku Hejsedal, ale trasa etapy bola náročnejšia. Medzi favoritmi dokázal pred cieľom zrýchliť Chris Froome, ale medzi najsilnejšími borcami sa nevytvorili veľké rozdiely. Záverečné stúpanie aj tak odhalí lezecké slabiny každého pretekára, pri nedostatočnej forme tu môže aj kandidát na titul stratiť relevantný čas.
 
 
etapa 08
profil etapy: 1373 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
 
 
etapa 08 finis
profil a údaje cieľového kopca (© lavuelta.com)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop