Vuelta: Ďalší brutálny finiš pre Franka, najlepší štyria jazdci v poradí finišovali bez zmien

7.9.2016, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
17. 7.9. rovinata etapa ciel rovina Castellón > Llucena 178 km Frank
 
Po voľnom dni pripravila Vuelta ďalší spektakulárny finiš, kopec Alto Mas de la Costa mal na podujatí premiéru, ale patril k tým k najťažším cieľovým stúpaním, ktoré boli kedy použité na španielskej GT. Z toho dôvodu mali pred ním veľký rešpekt aj najväčší favoriti, ktorí sa museli sústrediť na mimoriadne dôležitú koncovku, ktorá mala potenciál vytvoriť veľké rozdiely. Na štarte sa neobjavil len Jos van Emden (Lotto-Jumbo), v priebehu potom odstúpil Tejay van Garderen, ktorý na pretekoch nedokázal zabojovať o etapový triumf.
 
Začiatok bol veľmi svižný, ale všetky útoky si pelotón postrážil. Vedúca skupina sa nevytvorila ani na prvom hodnotenom kopci, kde získal maximum bodov Omar Fraile (Dimension Data) a trošku znížil svoju stratu na lídra vrchárskej súťaže Kenny Elissondeho. Ataky pokračovali aj naďalej a výsledkom tejto situácie bolo, že dopredu sa dostalo až 27 jazdcov. 
 
Herrada (Movistar), Domont (Ag2r), Gogl (Tinkoff), Golaš (Sky), König (Sky), Dilier (BMC), Gesink (Lotto-Jumbo), Tankink (Lotto-Jumbo), Gerrans (Orica), Cort Nielsen (Orica), Cataldo (Astana), Ladagnous (FDJ), Zubeldia (Trek-Segafrado), Erviti (Movistar), Kočetkov (Kaťuša), De Clercq (Lotto-Soudal), Sbaragli (Dimension Data), Frank (IAM Cycling), Chevrier (IAM Cycling), Wyss (IAM Cycling), Durašek (Lampre-Merida), Rossetto (Cofidis), Pfingsten (Bora Argon), Thwaites (Bora Argon), Bilbao (Caja Rural), Roson (Caja Rural) a Quemeneur (Direct Energie) tvorili veľmi silnú skupinu, ktorú balík nechal odísť, lebo sa tam nenachádzali borci, ktorí by ohrozovali predné pozície v GC, a mali v nej zastúpenie všetky silné zoskupenia.
 
Na čelo sa potom dostal aj Maxime Bouet (Etixx - Quick-Step), podobné šťastie nemal José Mendés (Bora), ktorý sa nachádzal medzi dvomi skupinami, ale potom si radšej počkal na pelotón.
 
Vo vedúcej skupine jazdili kvalitní vrchári ako König, Gesink, Frank alebo Cataldo, ktorí mali dobrú šancu, aby pri dostatočnom náskoku pred balíkom mohli zabojovať o etapový triumf. V pelotóne nasadil tempo Movistar, ktorý udržiaval stabilný rozdiel za hranicou piatich minút. Na druhej horskej prémii bol úspešný Sbaragali
 
Potom sa Movistar veľmi nesnažil, aby utečenci nezvyšovali svoj náskok, práve naopak, odstup vedúcej skupiny stále mierne narastal. Na tretej horskej prémii začal s aktivitou tím BMC, ktorý najskôr vyslal do útoku Druckera a Hermansa, ktorí si síce nevybudovali veľký náskok, ale americká zostava potom viedla balík. Aj na vrchole Alto de Benasal bol úspešný Kristian Sbaragli.
 
BMC nastavil vysoké tempo a náskok utečencov začal po dlhom čase klesať. Lenže jazdci amerického celku postupne stabilizovali situáciu a rozdiel medzi skupinami sa ustálil na šesť minút. Už 30 km pred cieľom sa začalo vo vedúcej skupine nastupovať, na vlastnú päsť to vyskúšali Cataldo a Frank. Príjazd na cieľové stúpanie bol do mierneho kopca, vedúca dvojicu jazdila s náskokom do 30 sekúnd.
 
Na začiatku Mas de la Costa mali Cataldo a Frank náskok 25 sekúnd pred ostatnými utečencami, medzitým sa v pelotóne zoradil na čele tím Orica. Vpredu prvý atakoval Matthias Frank, v druhej skupine nasadil pravidelné tempo Gesink
 
V balíku si na strmých úsekoch všetko kontroloval Movistar, v problémoch sa objavil Talansky, na konci skupiny jazdil Froome. Na čele išiel veľmi dobre Frank, za ním sa zoradili Cataldo, Gesink, König a Herrada. V skupine favoritov útočil ako prvý Contador, okamžite na to nikto nereagoval. Čoskoro sa pri ňom objavili Quintana, Cháves a Yates.
 
Matthiasovi Frankovi sa po odvážnom výkone na posledných kilometroch konečne dočkal víťazstva na tomto podujatí. Tesne za ním prišiel do cieľa König.
 
Medzi hlavnými favoritmi boli najsilnejší Contador, Quintana a Cháves, do tejto skupinky sa dokázal vrátiť aj Froome. Súboj štyroch vedúcich jazdcov v klasifikácii dopadol úplne vyrovnane, ani jeden z nich nedokázal utiecť svojim súperom.
 
V závere vyviedol svojim spolubojovníkom z úniku pekný kúsok Matthias Frank, ktorý spoločne s Dariom Cataldom zaútočil ďaleko pred cieľovým stúpaním, a na jeho prudkých sklonoch potom dokázal odraziť všetky útoky. Švajčiarsky jazdec sa snažil v priebehu celých pretekov získať etapový triumf, teraz bol konečne úspešný. Víťazstvo mal na dosah Leopold König, ktorý mal veľmi dobrý finiš, ale chýbala mu možno trošku odvážnejšia jazda. Výbornú formu na Vuelte potvrdil aj Robert Gesink.
 
V skupine favoritov mal na konci všetko pod kontrolou Nairo Quintana, ktorý sa v podstate nedostal do ťažkostí, a pevne si udržal červený dres. Alberto Contador sa snažil získať niekoľko sekúnd na svojich súperov, ale Esteban Cháves ho nepustil na pódium. Pred cieľom to bol práve kolumbijský pretekár, ktorý chcel niečo získať na Pistolera pred časovkou, ale jazdec tímu Tinkoff bol silný. Chris Froome znovu nereagoval na zrýchlenia konkurentov, ale všetko si to dobehol pred cieľom a podarilo sa mu udržať si svoju pozíciu v poradí.
 
Najlepšia štvorica pretekárov predviedla vzácne vyrovnaný výkon, takže na čele pretekov sa zachoval status quo. Na cieľovom kopci sa dostal do menších problémov Simon Yates, takže primárnym cieľom Oricy bude získanie pódia s Chávesom. Aj v druhej časti Top 10 sa udiali len kozmetické zmeny, ale k tejto spoločnosti sa priblížil Daniel Moreno. Martin Velits prišiel do cieľa so stratou cez 17 minút.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Matthias Frank (víťaz)
"Mal som veľmi ťažkú sezónu. Nič mi nevychádzalo, musel som odstúpiť zo Švajčiarska a Tour de France. Na Vueltu som prišiel, aby som znovu získal dobrý pocit a sebavedomie. Chcel som vyhrať etapu, niekoľkokrát som bol k tomu blízko. Cieľový kopec bol veľmi ťažký, niektorí jazdci tu boli rýchlejší ako ja. Som šťastný, že sa mi to podarilo, že som po dvoch rokoch zvíťazil, a to rovno na Grand Tour. Je to úžasné.    "
       
 
Výsledky
1. FRANK Mathias IAM Cycling link ikonka 4:34:38 100
2. KÖNIG Leopold Team Sky link ikonka 00:06 40
3. GESINK Robert Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:11 20
4. BILBAO Pello Caja Rural - Seguros RGA 00:14 12
5. CATALDO Dario Astana Pro Team link ikonka 00:16 4
6. HERRADA José Movistar Team link ikonka 00:29  
7. DOMONT Axel Ag2r La Mondiale link ikonka 00:48  
8. DE CLERCQ Bart Lotto Soudal link ikonka 00:57  
9. DURAŠEK Kristijan Lampre - Merida link ikonka 01:02  
10. ZUBELDIA Haimar Trek - Segafredo link ikonka 01:04  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 69:35:32 20
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 03:37  
3. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA-BikeExchange 03:57  
4. CONTADOR Alberto link ikonka Tinkoff link ikonka 04:02  
5. YATES Simon ORICA-BikeExchange 06:03  
6. TALANSKY Andrew link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team 07:34  
7. SÁNCHEZ Samuel link ikonka BMC Racing Team link ikonka 08:12  
8. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team 08:13  
9. SCARPONI Michele Astana Pro Team link ikonka 08:28  
10. DE LA CRUZ David Etixx - Quick-Step link ikonka 08:52  
11. MORENO Daniel Movistar Team link ikonka 09:03  
12. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 11:02  
13. PARDILLA Sergio Caja Rural - Seguros RGA 11:13  
14. PERAUD Jean-Christophe Ag2r La Mondiale link ikonka 11:44  
15. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 12:32  
16. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 13:48  
17. SILIN Egor Team Katusha 15:56  
18. MONFORT Maxime Lotto Soudal link ikonka 20:11  
19. BAKELANTS Jan Ag2r La Mondiale link ikonka 24:50  
20. WYSS Marcel IAM Cycling link ikonka 29:36  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre etapy (rusky)
 
 

 
 
Hodnotené kopce na trase:
2 20 modre 157 km - Alto del Desierto de las Palmas: dĺžka 7,3 km; sklon 5,1 % (5-3-1)
2 20 modre 95 km - Alto de la Sarratella: dĺžka 14,5 km; sklon 3,6 % (5-3-1)
3 20 modre 68 km - Alto de Benasal: dĺžka 11,2 km; sklon 3 % (3-2-1)
1 20 modre Cieľ - Alto Mas de la Costa: dĺžka 3,8 km; sklon 12,5 % (10-6-4-2-1)
 
 
Krátke preview etapy:
Stúpanie Alto Mas de la Costa je ďalšou vrchárskou lahôdkou. Cieľové stúpanie je rovnako brutálne, ale dlhšie ako La Camperona, kde sa vytvorili medzi favoritmi pekné rozdiely, preto to bude opäť devastačný finiš. Situácia v klasifikácii je jasná. Froome potrebuje získavať čas na Quintanu a Orica sa vyjadrila, že bude brániť pódium, čo je hodená rukavica pre Contadora. Nepochybujeme, že máme pred sebou ďalší parádny súboj medzi Froomom a Quintanom. Kolumbijský jazdec vyzeral byť na predchádzajúcich strmých dojazdoch stabilnejší, ale Froome zase na cieľovej páske rýchlejší. Britský jazdec má pred sebou jednu z posledných možností, aby získal čas na Quintanu, preto bude pre utečencov dôležitý postoj tímu Sky, či bude mať britská zostava záujem o bonusové sekundy v cieli. Quintanu nemusia zaujímať ďalší pretekári, preto to môžu na konci vyskúšať takí jazdci ako Sánchez, Talansky či Scarponi, ktorí cítia šancu, že môžu vylepšiť svoju pozíciu v GC. Cháves a Simon Yates budú chcieť udržať miesto na pódiu, ich hlavným súperom bude Contador. Španielsky jazdec musí predviesť maximálny výkon, aby sa na takomto strmom dojazde dostal pred túto dvojicu. Uvidíme, v akom stave sa predvedie po voľnom dni. Bez šance nie sú ani utečenci, po štarte sa hneď nachádza stúpanie druhej kategórie, takže je predpoklad, že vpredu sa objavia dobrí vrchári. Medzi záujemcami o etapový triumf spomenieme mladíkov Meintjesa a Latoura, Elissonde bude mať záujem získať vrchárske body a dobrý výkon z Peňa Cabarga môže zopakovať Hermans.               
 
 
Krátky opis trasy:
Aj po druhom voľnom dni sa cyklisti vrátia do pretekárskeho rytmu razantným spôsobom, a to bude voda na mlyn pre útočníkov do kopcov. Takmer hneď po štarte ich čaká svižné stúpanie a v polovici etapy sú pripravené ešte dva kopce, ale celú zápletku vyrieši až ďalší šialený finiš na vrchole stúpania. Alto Mas de la Costa (max. 21 %) je opäť brutálny dojazd, ktorý je na mimoriadne prudké sklony aj pomerne dlhou záležitosťou. Gradienty neklesnú pod 11 %, po jednodňovom odpočinku musí byť každý favorit stopercentne pripravený, lebo v opačnom prípade bude rátať zaujímavé straty. Opäť bude na konci rozhodovať len a len sila, výhodu však majú výbušní vrchári, pre ktorých sú podobné finiše cenným zdrojom dôležitých sekúnd.              
 
 
etapa 17
profil etapy: 3640 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
 
 
etapa 17 finis
profil a údaje cieľového kopca (© lavuelta.com)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop