Vuelta: V ITT vyhral fantastický Froome, Quintana zostáva sebavedomý

9.9.2016, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
19. 9.9. rovinata etapa ciel rovina Xábia > Calpa 37 km Froome
 
 
Nebýva zvykom, aby na konci Vuelty striehla rovinatá časovka jednotlivcov, ktorá v tomto ročníku patrila medzi kľúčové etapy a ktorá mohla v závere pretekov vytvoriť nejaké prekvapenia. Jazdcov opäť čakali vysoké teploty a ku koncu mal začať fúkať protivietor, medzi favoritmi to mohli využiť silovejší cyklisti.
 
Na začiatku štartového poľa predviedol najlepší výkon belgický časovkársky šampión Victor Campenaerts (Lotto-Jumbo), ktorý dosiahol čas 48:20, pričom druhého v priebežnom poradí Manuela Boara (Tinkoff) porazil o 1:43. V cieli sa objavil aj Martin Velits, ktorého časomiera sa zastavila na hodnote 55:08.
 
Novým lídrom pretekov sa stal Yves Lampaert. Jazdec tímu Etixx - Quick-Step prekonal svojho krajana o 21 sekúnd a vrátil mu prehru z tohtoročného belgického šampionátu v ITT. Dobrý výkon predviedol Dries Devenyns (IAM Cycling), ktorý dosiahol tretí najlepší čas, ale k vedúcej dvojici sa veľmi nepriblížil. To isté platilo aj pre Silvana Dilliera (BMC) a Vegard Stake Laengena (IAM Cycling), ktorí sa síce dostali na tretiu, resp. šiestu priečku, ale určite mali vyššie očakávania. Do tejto spoločnosti sa zaradil aj Chad Haga (Giant-Alpecin), ktorý zaostal 1:25.
 
Dobrý finiš predviedol Thomas de Gendt, jazdec tímu Lotto-Soudal sa dostal na tretie miesto so stratou 67 sekúnd. Podobný výkon ukázal aj Ricardo Zoidl (Trek-Segafredo).  Medzitým už vybehol na trať Jonathan Castroviejo (Movistar), ktorý bol na prvom medzičase rýchlejší o 13 sekúnd ako Lampaert.
 
Výborne si v druhej časti počínal Tobias Ludvigsson (Giant-Alpecin), ktorý sa s časom 47:57 dostal na vedúcu priečku. Ale švédsky jazdec sa na tejto pozícii nemusel dlho udržať, lego Castroviejo pokračoval v silnej jazde. Domáci borec to na konci skutočne rozpálil a v cieli dosiahol čas 47:17. Bol to vynikajúci výkon a jazdec tímu Movistar potom musel čakať už len na tých najlepších pretekárov.
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Leo König sa na trati nešetril a na Castrovieja stratil 1:07, druhý český borec Zdeněk Štybar zaostal 3:10. Do najlepšej desiatky sa dostali aj LL Sánchez a Fabio Felline, ale potom všetka pozornosť smerovala na pretekárov, ktorí bojujú na čele klasifikácie. 
 
Na prvom medzičase dosiahol výborný čas predovšetkým Alberto Contador, ktorý pomalší od Castrovieja len tri sekundy. Samuel Sánchez zaostal 29 sekúnd, ale Talansky, Simon Yates a najmä Cháves tu už strácali pomerne dosť. Skvelý štart však predviedol Chris Froome, ktorý stanovil najlepší čas na prvom meranom úseku, Castrovieja predbehol o 28 sekúnd. Nairo Quintana sa musel uspokojiť s mankom 46 sekúnd na svojho britského súpera. Nebolo prekvapením, že Froome následne predbehol na trati Chávesa.
 
Aj na druhom medzičase predvádzal kvalitný výkon Samuel Sánchez, naopak, na tomto úseku strácal Contador už 33 sekúnd. Ale stále mu to stačilo, aby na pódiu vystriedal Estabana Chávesa. Chris Froome naďalej dosloval letel na trati, na druhom meranom úseku porážal Castrovieja o 40 sekúnd a na Quintau získal už 92 sekúnd.
 
Potom sa v cieli objavili Scarponi a de la Cruz, taliansky jazdec na neho stratil 14 sekúnd, ale udržal pred ním svoju deviatu priečku v GC. Veľkú stratu stratu zaknihoval Davide Formolo. Veľkú smolu mal na trati Samuel Sánchez, ktorý mal pád, a jeho dovtedajší perfektný výkon vyšiel nazmar, keďže stratil necelých šesť minút.
 
Spokojný musel byť v cieli Andrew Talansky, ktorý získal na Simona Yatesa necelé dve minúty a v poradí sa dostal pred neho. Alberto Contador po výbornom začiatku v závere spomalil.
 
Chris Froome zakončil svoj fantastický výkon etapovým triumfom, Jonathana Castrovieja prekonal o 44 sekúnd. Ako posledný sa v cieli objavili dvaja kolumbijskí jazdci, Cháves za ním zaostal 3:12, ale dôležitejší bol čas Naira Quintanu, ktorý stratil 2:17.
 
Časovku jednotlivcov zvládol parádnym spôsobom Chris Froome, ktorý doslova rozdrvil konkurenciu, a pred záverečnou etapou výrazne stiahol náskok Naira Quintanu. Britský borec sa na túto disciplínu špeciálne sústredil a všetkým dokázal, prečo si na ITT mimoriadne veril. Quintana môže byť spokojný, že do zajtrajšej etapy nastúpi s náskokom 81 sekúnd, ktorý bude pred nabudeným Froomom brániť spoločne so silnými spolujazdcami. 
 
Z ostatných favoritov si polepšil Alberto Contador, ktorý sa vzdialil od Estebana Chávesa, ale španielsky jazdec nemôže byť spokojný, akú má stratu na vedúcu dvojicu. O jedno miesto klesol aj ďalší borec z Oricy Simon Yates, ktorého predbehol Andrew Talansky, a medzi týmito jazdcami môžeme zajtra očakávať zaujímavý súboj.
 
Polepšili si aj Scarponi a De la Cruz, ale ich posuny spôsobili zlá jazda Davide Formola, ktorý sa zubami-nechtami udržal v Top 10, a pád Samuela Sáncheza, ktorý to mal výborne rozohrané, aby sa pevne usadil v najlepšej spoločnosti. Vyťažil z toho aj Daniel Moreno, ktorý sa prepracoval do skupiny najlepších borcov.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Chris Froome (víťaz)
"Som veľmi spokojný s mojím výkonom a výsledkom, aký som ho dosiahol na konci sezóny. Sú to moje posledné preteky a som veľmi rád, že mám stále dobrú formu. Máme pred sebou ešte jeden ťažký deň. Quintana má stále náskok, ale my budeme bojovať. Budem sa rozprávať s mojimi kolegami, čo môžeme ešte urobiť, ale Nairo má pri sebe veľmi silný tím, bude náročné poraziť ho. Milujem pretekanie v Španielsku a na Vuelte. Mám rád výzvy. Samozrejme, časovku si nemôžete užiť, ale keď počuteje, že ste najrýchlejší, dodá vám to guráž."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Nairo Quintana
"Predviedol som dobrú časovku, ale Chris na trati skutočne letel. Nastavil latku naozaj vysoko, viac, ako sme očakávali. Myslím si, že môj výkon bol dobrý; presne taký, aký som potreboval. Fúkal trošku silnejší vietor, ako sme predpokladali, ale cítil som sa silný. Ale čo je najdôležitejšie, zachoval som si dobré pocity aj pred nasledujúcou etapou. V časovke som stratil viac, ako som dúfal, ale stále mám k dobru pekný náskok, ktorí budeme spoločne obraňovať. Máme silný tím a počas zajtrajšej etapy musíme zostať pozorní, pretože bude veľa útokov. Mojou úlohou bude len sledovať Frooma, čakať na finále a potom byť pripravený na záverečnú bitku."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alberto Contador
"Mal som dobrý začiatok a prvá časť prebehla z mojej strany veľmi dobre. Fúkal silný vietor, ale vedel, že môžem získať čas na Chávesa. Potom to už bolo pre mňa ťažšie, nemohol som nájsť svoj rytmus. Na trati som sa necítil tak, ako som chcel, ale aj tak som spokojný. Je pravda, že na Vueltu som vstúpil tou nesprávnou nohou, a teraz sa nenachádzam v takej pozícii, v akej by som chcel. Frooome predviedol mimoriadny výkon. Možno má stále šancu, aby zvíťazil, ale oni vedia, že musia útočiť. Uvidíme, či to budem môcť využiť. Ja sa budem snažiť niečo vymyslieť na cieľovom kopci."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Neil Stephens (DS Orica)
"Bol to pre nás náročný deň. Fúkal silný vietor, miestami až nárazovo, čo bolo náročné pre našich jazdcov. Hovorí sa, že časovka je disciplínou pravdy, na trati sa nemáte kde schovať. V tomto bode pretekov sú už všetci unavení, ale naši jazdci nechali na trati úplne všetko, viac sme od nich nemohli chcieť. Máme pred sebou ešte jeden ťažký deň. Možno to bude len defenzívna bitka, kde sa budú udržiavať pozície, ale nechajme sa prekvapiť. Bude to masívna etapa."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Valerio Piva (DS BMC)
"Samuel bol veľmi silný, pohyboval sa na šiestom-siedmom mieste a celý čas bol koncentrovaný. Približne sedem kilometrov pred cieľom sa cesta zužovala a bola rozdelená na dve časti, ale na tú druhú stranu sa nedalo ísť. Samuel išiel veľmi rýchlo a nestačil zareagovať. Spadol vo veľkej rýchlosti a zlomil bicykel. Hneď sme mu dali nový stroj, ale bolo nám jasné, že nemôže pokračovať v rovnakom tempe. Mám strach, či nastúpi na ďalšiu etapu. Aj taký je šport, bol to pre nás zlý deň."
 
 
Výsledky
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 46:33 100
2. CASTROVIEJO Jonathan Movistar Team link ikonka 00:44 40
3. LUDVIGSSON Tobias Team Giant - Alpecin link ikonka 01:24 20
4. LAMPAERT Yves Etixx - Quick-Step link ikonka 01:26 12
5. CAMPENAERTS Victor Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:47 4
6. KÖNIG Leopold Team Sky link ikonka 01:51  
7. TALANSKY Andrew link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team 01:54  
8. CONTADOR Alberto link ikonka Tinkoff link ikonka 01:57  
9. FELLINE Fabio Trek - Segafredo link ikonka 01:58  
10. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 02:10  
11. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:16  
12. ZOIDL Riccardo Trek - Segafredo link ikonka 02:30  
13. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 02:33  
14. CATALDO Dario Astana Pro Team link ikonka 02:38  
15. DILLIER Silvan BMC Racing Team link ikonka 02:40  
16. WARBASSE Larry IAM Cycling link ikonka 02:47  
17. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 02:50  
18. HAGA Chad Team Giant - Alpecin link ikonka 02:51  
19. DEVENYNS Dries IAM Cycling link ikonka 02:56  
20. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 03:02  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 75:18:52 20
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:21  
3. CONTADOR Alberto link ikonka Tinkoff link ikonka 03:43  
4. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA-BikeExchange 04:54  
5. TALANSKY Andrew link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team 07:12  
6. YATES Simon ORICA-BikeExchange 07:32  
7. SCARPONI Michele Astana Pro Team link ikonka 10:01  
8. MORENO Daniel Movistar Team link ikonka 10:07  
9. DE LA CRUZ David Etixx - Quick-Step link ikonka 10:11  
10. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team 11:14  
11. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 12:04  
12. SÁNCHEZ Samuel link ikonka BMC Racing Team link ikonka 12:25  
13. PERAUD Jean-Christophe Ag2r La Mondiale link ikonka 12:30  
14. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 13:18  
15. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 14:22  
16. PARDILLA Sergio Caja Rural - Seguros RGA 14:25  
17. SILIN Egor Team Katusha 20:15  
18. MONFORT Maxime Lotto Soudal link ikonka 21:14  
19. BAKELANTS Jan Ag2r La Mondiale link ikonka 26:48  
20. WYSS Marcel IAM Cycling link ikonka 31:21  
 
Zobraziť kompletné poradie
 

 
 
Krátke preview etapy:
Časovku na konci trojtýždňových pretekov ovplyvňujú nielen tempárske danosti, ale aj schopnosť regenerácie, pretože v tomto bode pretekov sú už všetci jazdci vyčerpaní. Z hľadiska celkovej klasifikácie je to jedno z kľúčových predstavení, uvidíme, akým spôsobom ešte dokáže zdramatizovať súboj v celkovom poradí. Nairo Quintana má pred Chrisom Froomom dostatočný náskok, aby sa po ITT udržal na čele poradia. Nezaváži ani skutočnosť, že britský borec je výborným časovkárom a bude bojovať o etapový triumf, ale zmazať stratu cez tri minúty je takmer nemožné. Navyše, aj Nairo Quintana sa v tejto disciplíne zlepšil. Zaujímavá bude bitka o pódium, v tomto smere by mal mať navrch Alberto Contador, ktorý má výbornú regeneráciu a dokáže si poradiť aj s podobnými časovkami, kým od Estabana Chávesa sa očakáva na takomto profile minimalizovanie strát. Aj ďalší borec z Oricy bude mať za sebou silného protivníka, Simon Yates si musí dať veľký pozor na Andrewa Talanskeho, ktorý je veľmi dobrým časovkárom a ktorý bude na trati motivovaný, aby na podujatí skončil čo najlepšie. Medzi kandidátmi na etapový triumf sa vyskytuje Jonathan Castroviejo, ktorý má na Vuelte veľmi dobrú formu a na nedávnych veľkých podujatiach dosiahol v ITT výborné výsledky. Na domácom podujatí jazdí v dobrej forme LL Sánchez, na časovku je nachystaný aj Silvan Dillier, uvidíme, ako sa k tejto výzve postaví Leo König, ktorý s touto disciplínou takisto nemá problém.             
 
 
Krátky opis trasy:
Jedna z kľúčových etáp pre celkovú klasifikáciu sa odohrá medzi dvomi prímorskými strediskami na brehu Stredozemného mora. Trasa je dlhá a len mierne zvlnená, preto by mala sadnúť časovkárskym špecialistom so silným motorom. Organizátori však upozorňujú na to, že na trati sa nachádzajú aj technické úseky. Na konci Grand Tour je časovka osobitnou záležitosťou, jazdci sú už poriadne unavení, preto špecialisti budú bojovať o etapový triumf s univerzálnymi pretekármi, ktorí bojujú o celkové víťazstvo a ktorí dokážu najlepšie obnoviť sily. Favoriti majú pred sebou predposlednú bitku o titul, v kopcovitých pretekoch dodá časovka tomuto súboju zaujímavú šťavu.
 
etapa 19
profil etapy: 330 nastúpaných metrov (© lavuelta.com)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop