Centimetre, cieľový pád Sagana aj diskvalifikácia. Ewan ukoristil chaotický Hamburg

21.8.2016, 14:30 | Preteky vo svete | Rastislav Boris
ne 21.8. rovinata etapa ciel rovina Hamburg > Hamburg 218 km Ewan
 
 
Ak by si šprintéri mohli z kalendára World Tour vybrať iba jednu klasiku, tak podľa profilu by si zrejme zvolili práve Hamburg. Posledných dvanásť, teraz už trinásť edícii, sa rozhodlo v hromadnom šprinte.
 
V ostatných rokoch sa klasika v Hamburgu jazdí o pár dní neskôr po Tour de France, a tak ešte viac láka oddýchnutejšie šprintérske hviezdy. Tentoraz dorazili do najrovinatejšej časti Nemecka poslední piati víťazi Greipel, Kristoff, Degenkolb, Démare aj Boasson Hagen, z celkového pohľadu drvivá väčšina zo svetovej rýchlostnej špičky. Nechýbal ani Kittel, ktorý zviedol dôležité meranie síl s Greipelom o post reprezentačného lídra pre MS v Dohe, a to práve na jedinom nemeckom podujatí v kalendári World Tour. 
 
Ešte pred profesionálmi sa vydalo na trať viac ako 20-tisíc amatérskych cyklistov, čo je spolu so stánkami desiatok výrobcov techniky či výživy tradičnou súčasťou podujatia. Prvýkrát sa išlo pod novým názvom EuroEyes Cyclassics, tento sponzor sa zaoberá laserovými operáciami očí. Navyše, symbolicky sa pretekalo v posledný súťažný deň OH 2016. Mestá Hamburg a Kiel sa totiž uchádzali o usporiadanie hier pod piatimi kruhmi v roku 2024. Obyvatelia to ale v referende odmietli, proti bolo 51,6 percent hlasujúcich.
 
Približne o 11:30 začalo dobrodružstvo aj pre profesionálov, vrátane Juraja Sagana a Petra Velitsa.
21°C
 Prekážky ich čakali najmä v druhej polovici trate, hlavne nárast tempa, zvýšená hrozba dažďových prehánok a štvornásobný prejazd kopca Waseberg. Má približne 800 metrov a priemerný sklon 15 percent, posledný prejazd bol na pláne 16,2 kilometra pred páskou.
 
Od štartu sa útočilo a vytvorila sa šesťčlenná skupina, ktorá si vypracovala maximálny náskok sedem minút. Organizátori ignorovali online komunikáciu o vývoji na trati, ale zdalo sa, že šprintérske tímy majú všetko pod kontrolou. Postupne sťahovali náskok úniku. Ukázali sa v ňom Postlberger (Bora - Argon 18), Mohorič (Lampre - Merida), Ayazbayev (Astana), Gradek (Verva ActiveJet), De Marchi (BMC) a Montaguti (Ag2R La Mondiale).
 
Pelotón najviac ťahali Kaťuša, Etixx - Quick-Step, Lotto Soudal a Sky. V poslednej štvrtine trate sa únik trhal, ale pomáhal mu občasný dážď, ktorý zanechával vlhkú cestu. Tá je vždy nebezpečnejšia pre pelotón ako malú skupinku. Priebeh bol ale pasívny, akoby ďalší útočníci necítili šancu na úspech. Waseberg preto nebol až takým sitom, no zo šprintérov druhého sledu odpadol napríklad Guardini (Astana).
 
Pre cyklistov to bolo veľmi nepríjemné, keď museli po dlhej rovine radikálne meniť prevod a kadenciu šliapania na Wasebergu. Aj vďaka nemu napokon z pelotónu zaútočili Wegmann (Stolting) a Voss (Bora - Argon 18). Útočníci zvučnejšieho mena vsadili až na záverečné kilometre, keď predviedli odvážny atak Rui Costa (Lampre) a Tony Gallopin (Lotto Soudal), ale tiež si užili iba pár sekúnd slávy.
 
Neslávne mohli napokon dopadnúť šprintéri, keď 10 kilometrov pred cieľom strácal pelotón na štvoricu PostlbergerDe MarchiMohorič Gradek viac ako minútu. Vznikla z toho dramatická a nervózna naháňačka pelotónu a úniku až po cieľovú pásku aj s pádom. Zaplietli sa doňho aj jazdci Tinkoffu tiež Juraj Sagan, ktorý to nabral do bariéry. Bojovný únik, ktorý si výborne rozložil sily, definitívne predbehli až šprintéri, ale nie najväčší favoriti. Vláčiky sa rozpadli a rozhodlo sa vo veľkom chaose. Bolo to o centimetroch.
 
Ako prvý preťal pásku Francúz Nacer Bouhanni (Cofidis) pred Austrálčanom Calebom Ewanom (Orica - BikeExchange), domácim Johnom Degenkolbom (Giant - Alpecin) a Talianom Giacomom Nizzolom (Trek - Segafredo), ktorý sa vystrčil do vetra príliš skoro. Najväčší favoriti Greipel Kittel sa takmer nedostali ani do top desiatky, ale "gorila" vyhrala ich osobný minisúboj na desiatom mieste.
 
Organizátori po dojazde totiž upravili výsledky a diskvalifikovali Bouhanniho pre nebezpečnú jazdu, keď hodil súperom "vlnku". Klasika v Hamburgu býva hektická, ale tentoraz sa o to prekvapivo postaral prefíkaný pôvodný únik v spojení s dažďom, cieľovým pádom i neprimeranou túžbou po triumfe. Bouhannimu už podobne zobrali radosť na Paríž - Nice 2016, potom zase neštartoval na Tour de France po bitke s podguráženými hosťami hotela.
 
Caleb Ewan sa tak mimoriadne tesne a až po byrokratickom zásahu stal ďalším elitným rýchlikom s víťazným zárezom z Hamburgu. Dva má na konte iba Tyler Farrar, ešte z najlepších čias jeho kariéry, z rokov 2009 a 2010. Peter Velits finišoval bez straty na 25. mieste, Juraj Sagan so stratou 55 sekúnd na 68. pozícii. Peter získal prvých 16 bodov do svetového rebríčka! Juraj prišiel o body kvôli pádu. Škoda, pretože dnes sa dala získať pekná porcia. Podľa prvých informácií je starší Sagan v poriadku. Jeho zdravotný stav ešte zisťujeme.
 
 
Výsledky
1. EWAN Caleb ORICA-BikeExchange 4:54:27 400
2. DEGENKOLB John link ikonka Team Giant - Alpecin link ikonka 00:00 320
3. NIZZOLO Giacomo Trek - Segafredo link ikonka 00:00 260
4. VAN POPPEL Danny Team Sky link ikonka 00:00 220
5. KRISTOFF Alexander link ikonka Team Katusha 00:00 180
6. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00 140
7. RENSHAW Mark Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00 120
8. ENGER Sondre Holst IAM Cycling link ikonka 00:00 100
9. TRENTIN Matteo Etixx - Quick-Step link ikonka 00:00 80
10. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00 68
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre pretekov
 
 
 
hamburg
profil pretekov (© velothon.ironman.com)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop