Yates sa tvrdo pripravoval na Vueltu, Contador predvída na konci pretekov prekvapenia

25.8.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na Vuelte nie je jednouchá žiadna etapa, pretekári sa o tom presvedčili aj počas šiesteho dňa, ktorý nepríjemným dojazdom dostal do jazdeckej pohotovosti aj jazdcov na celkové poradie. 
 
Zvlnený finiš najlepšie zvládol Simon Yates, ktorý sa po dopingovej prestávke vrátil na najväčšiu scénu v parádnom štýle. "Som rád, že som sa vrátil späť a že som vyhral takýmto spôsobom. Počas nútenej prestávky som trénoval veľmi tvrdo, myslím si, že som nič nestratil zo svojej výkonnosti. Počas etapy sme mali plán, ako budeme postupovať, preto sme nechýbali vpredu, keď sa vytvoril rozhodujúci výber. Pracovali sme tvrdo, preto bolo na konci veľa jazdcov unavených. Esteban mi predtým povedal, že je to dobrá etapa pre mňa, že môžem bojovať o víťazstvo. Je skvelé, keď vám líder tímu ponúkne takúto možnosť. V závere som chcel čo najlepšie využiť túto príležitosť. Keď som zbadal, že mám náskok, urobil som všetko pre to, aby som vyhral."
 
Druhýkrát za sebou skončil na pódiu Fabio Felline, ktorý má na podujatí plán, že svoju dobrú formu pokúsi otestovať aj v celkovej klasifikácii. "Na poslednom kopci bol Yates veľmi silný, a keď vyhrá súper takýmto spôsobom, musíte mu len zložiť poklonu. Som sklamaný, ale v mojom výkone musím nájsť aj pozitíva. Cítil som sa veľmi dobre, a ak si tieto pocity udržím počas celých pretekov, mám šancu získať víťazstvo. Bol to veľmi ťažký deň kvôli náročnému profilu a horúčave. Ale my sme pretekali ako tím. Počas celej etapy sme dostávali zo sprievodného auta potrebné informácie a na konci ma spolujazdci výborne podporovali."
 
Na záverečný útok sa podujal aj Ben Hermans, ktorý rovnako jazdí vo vynikajúcej forme, ktorú ukázal celkovým druhým miestom na Okolo Burgosu. "Počas celého dňa som sa cítil výborne. Orica otvorila finále veľmi skoro, posledné kilometre boli veľmi ťažké. Napriek tomu som dokázal využiť príležitosť a na poslednom kopci zaútočiť. Išiel som zozadu, preto som mal dobrú rýchlosť a mohol som sa dostať k Yatesovi a Morenovi, ale v jednom momente som bol zablokovaný, musel som pribrzdiť a už som stratil šancu dostať sa na čelo. Môj výkon mi však dodal sebadôveru. Vždy sa snažím finišovať v hlavnej skupine, je to dobré po mentálnej stránke."
 
Darwin Atapuma bol po etape veľmi šťastný, pretože žiadny borec ho nepripravil o líderskú pozíciu. "Bola to veľmi ťažká etapa, ale ako tím sme ju zvládli. Stále sme jazdili na prednej pozícii a držali utečencov pod kontrolou. Na konci to bolo nervózne, videli sme množstvo útokov, ale ja som bol vždy tam, kde som mal byť. Užívam si červený dres každý deň. Neviem, ako dlho ho môžem udržať, ale zostane to pre mňa nezabudnuteľný zážitok. Musím poďakovať kolegom za ich podporu."
 
Veľkým hrdinom mohol byť Matthias Frank, ktorý sa dostal do hlavného úniku dňa a v závere takmer dokázal bojovať o etapový triumf. "Keď som počul, že Orica nasadila vysoké tempo na stúpaní druhej kategórie, vedel som, že bude veľmi ťažké vydržať na čele pretekov až do cieľa. Ale bol som rozhodnutý, že to skúsim. Myslel som, že budem môcť na konci ešte raz zrýchliť, ale Orica a Movistar išli totálne naplno. Dal som do toho všetko, ale potom prešiel popri mne Yates, a bolo po všetkom. Ale mal som dobré nohy, čo je pozitívna vec. Máme tu silný tím, chceme vyhrať etapu. Podarilo sa nám to na Gire a Tour, chceme byť úspešní aj na Vuelte."
 
V šiestej etape vystrčil rožky Movistar, pretože Alejandro Valverde chcel získať víťazstvo, no v závere zostali vpredu len traja jeho zástupcovia, preto radšej poslali do útoku Morena. Podľa Valverdeho to bolo správne riešenie. "Veľmi sme sa snažili, ale etapu sme nevyhrali. Počas celej etapy sme išli veľmi tvrdo, preto sme sa na konci ja a Nairo trošku stiahli, čo bol logický vývoj predchádzajúcej situácie. Naším plánom bolo, aby som išiel na víťazstvo, ale keď som zbadal v našej skupine aj Daniho Morena, povedal som mu, aby zaútočil a išiel na seba. Keby sme ho nechali jazdiť na čele hlavnej skupiny, útoky našich súperov by nás zabili, lebo sme boli len traja. Nanešťastie, Yates bol silnejší. Mal som dobrú šancu na etapový triumf, ale kvôli tomu predsa nemohol jazdiť na čele skupiny Nairo. Ako tím sme išli veľmi dobre a stále držíme výborné pozície v klasifikácii."
 
Ďalšiu bezproblémovú previerku má za sebou Alberto Contador, ale španielsky jazdec upozorňuje na to, že podobná náročnosť etáp sa musí prejaviť v neskoršom vývoji podujatia. "Som rád, že sme zvládli etapu bez incidentov, čo môžeme považovať za úspech. Bolo tam niekoľko nebezpečných zjazdov, ale, našťastie, nepršalo. Aj keď sa zdalo, že to bola etapa pre iných cyklistov, v skutočnosti to bol finiš pre jazdcov na celkové poradie. Všetci sme museli zostať pozorní až do samého konca. Myslím si, že v poslednom týždni uvidíme niekoľko prekvapení. Budú to dlhé preteky s ťažkými etapami, bez jednoduchých terénov, a to sa na konci všetko spočíta. Ja sa cítim dobre, aj keď sme ešte nemali poriadne kopce. Ale pocity sú dobré."   
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop