Quintana chce udržať líderstvo až do Madridu, povzbudený Contador je stále neistý

27.8.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Strmý finiš na La Camperona nesklamal a medzi favoritmi vytvoril pekné rozdiely. Parádny atak predviedol Nairo Quintana, medzi spokojných jazdcov sa zaradil aj Alberto Contador. No Vuelta vytvorila aj ďalšieho nového hrdinu.
 
Stal sa ním ruský jazdec Sergej Lagutin, ktorý na životný výsledok musel čakať veľmi dlho, ale triumf na takomto stúpaní určite stál za to. "Konečne sa sen stal skutočnosťou. Od malička som sníval, že vyhrám etapu na Grand Tour. Teraz sa mi to podarilo, keď mám 35 rokov. Na Vuelte jazdíme bez hlavného lídra, preto môžeme využívať príležitosti na osobné úspechy. Ako vidno, aj tak dokážeme byť konkurencieschopní. Na túto etapu budem hrdý do konca života. Ale stále sa budem snažiť, ešte sme neskončili. Máme pred sebou ešte veľa etáp."
 
Medzi favoritmi úradoval Nairo Quintana, ktorý si dokázal poradiť aj s Froomovým zrýchlením, a vďaka parádnemu ataku sa stal novým lídrom podujatia. "Úsmev, ktorý sa zjavil na mojej tvári v cieli, bol len výraz čistého utrpenia. Ale dosiahli sme náš cieľ, chcel som získať čas na mojich súperov. Cieľové stúpanie sme začali opatrne, čakali sme Froomov atak. Ten skutočne prišiel, ale potom som mal energiu, aby som odpovedal. Na Vueltu som prišiel s veľkými ambíciami, ale vždy vám veľmi pomôže, keď si pred súpermi polepšíte, ako sa to podarilo mne. Nikdy nie je príliš skoro získať dres pre vedúceho jazdca, verím, že ho dokážem udržať až do Madridu. Máme silný tím a začneme obraňovať červený dres už najbližší deň. Klasifikácia sa pomaly začína kryštalizovať, ale ešte máme pred sebou dôležitejšie etapy. Aj v tých sa však prejaví náročnosť prvého týždňa."
 
 
atapuma quintana vuelta 2016 movf
kamaráti Atapuma s Quintanom si vymenili červený dres (© Movistar Team)
 
 
Na vynikajúcej pozícii sa naďalej nachádza Alejandro Valverde, ktorý veľmi pomáha svojmu mladšiemu kolumbijskému spolujazdcovi, a popri tom okupuje aj vysoké priečky v GC. "Čo viac si môžem viac želať? Mnoho dní som tvrdo jazdil, po brutálnom finiši som stále na druhom mieste v GC a niekoľkokrát som bojoval o etapový triumf. Teraz máme lídra pretekov. Ak bude Nairo potrebovať nejakú pomoc, môže sa na mňa spoľahnúť. Som veľmi šťastný z nášho výsledku. Naším zámerom bolo, aby som nastavil čo najrýchlejšie tempo na najtvrdších sklonoch, aby sme sa vyhli akýmkoľvek problémom. Keď Froome atakoval, Nairo sa nenechal zaskočiť a ešte na neho získal nejaké sekundy. Išiel veľmi dobre. Som veľmi spokojný, kde sa momentálne nachádzam. Budem pomáhať Nairovi, ale keď mi to ide aj v klasifikácii, budem v tom pokračovať." 
 
Alberto Contador si nebol istý, či vôbec dokončí etapu, ale jeho predstavenie na záverečných úsekoch cieľového kopca bolo pre neho obrovskou vzpruhou. "Tento výsledok bol veľmi dôležitý pre moju morálku. Po mojom páde som mal v hlave množstvo myšlienok, ale nechcel som ísť opäť domov, aj keď to bola jedna z možností. Túto etapu sme prežili veľmi dobre. Stratil som síce čas na Naira Quintanu, čo je problém, ale na druhej strane som porazil ostatných súperov. Teraz sa musím čo najlepšie zostaviť a premýšľať o nasledujúcej etape, ktorá môže byť pre mňa oveľa náročnejšia. Druhý deň po páde býva kritický. Mám problémy s lýtkom, počas etapy to bolelo. Ale oveľa horšie je to vtedy, keď zosadnem z bicykla a musím chodiť. Po mojom páde som ledva prešiel do hotela, myslel som si, že je koniec. Veľkú podporu mi dodali aj fanúšikovia na trati, aby som pokračoval. Necítim sa najlepšie, ale zostávam optimistom."
 
Na La Camperona vyrazil do útoku aj Chris Froome, ale britský jazdec za svoju aktivitu doplatil tesne pred cieľom, keďže jeho súperi si na konci lepšie rozložili sily. "Okej, stratil som nejaký čas, ale stále som v hre. Quintana ukázal, že je v parádnej forme, a takisto jeho kolegovia z Movistaru. Skvelý bol aj Alberto, najmä kvôli svojim problémom, je to veľký bojovník, a odpisovať nemôžeme ani Chávesa, pretože to bola len krátka, ale poriadna intenzita na konci etapy. Ale aj tak sme dostali akú-takú predstavu o výkonnosti favoritov. Pokiaľ ide o mňa, ja som na cieľovom kopci prežíval. Ale aj tak sa nachádzam na dobrej pozícii. Pred nami je ešte dostatok dôležitých etáp, vrátane časovky, ktorá mi veľmi sedí."
 
S výsledkami boli pomerne spokojní v tíme Orica, športový riaditeľ celku Neil Stephens tvrdí, že ich prvoradou úlohou je čo najlepšie uspieť v celkovom poradí. "Asi sa budem opakovať, ale naším zámerom bolo, aby sme si udržali pozície v klasifikácii. Na konci etapy sa nám to podarilo, viac-menej sme zostali tam, kde sme boli. Estebana a Simona sme dostali do dobrej pozície pred cieľovým stúpaním. Na strmých úsekoch už išiel každý sám za seba a zo strany našich súperov sme videli agresívnu jazdu."
 
Po štyroch dňoch skončilo červené dobrodružstvo Darwina Atapumu, ale jazdec tímu BMC neskladá zbrane a na podujatí sa chce ešte vytiahnuť. "Myslel som si, že na cieľovom kopci budem lepší. Nevedel som, či dokážem udržať červený dres, ale bol som odhodlaný urobiť všetko pre to. Veľmi som sa snažil, ale na brutálnom kopci som trpel. Bolo to pre mňa veľmi komplikované, ale musím sa poďakovať spolujazdcom, ako mi v ostatných dňoch pomáhali. Vuelta ešte nekončí, teším sa na menej výbušné a strmé kopce, ktoré mi vyhovujú oveľa viac."  
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo z GoPro kamier počas 8. etapy
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop