Vuelta ukázala svoju vrchársku krásu, ale rozhodne zradný tretí týždeň

6.9.2016, 17:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Španielske podujatie pokračovalo aj v druhom týždni dramatickým predstavením. Až v troch etapách sa museli predviesť kandidáti na titul, pričom súboje na Aubisque a Formigal určite patrili k tomu najlepšiemu v celej sezóne 2016.
 
 
Na Vuelte sú napínavé etapy na počkanie
 
Bolo zaujímavé sledovať, že v ďalšom súťažnom bloku to utečenci nemalé také jednoduché ako na začiatku pretekov. Býva zvykom, že vytvorenie istej hierarchie v klasifikácii otvára dvere pre menej nebezpečných jazdcov, ale teraz im prekazili plány jazdci na celkové poradie. V jedenástej etape tvrdo zasiahol vedúcu skupinu Tinkoff, hneď ďalší deň musel ísť naplno Movistar, pretože tím Sky mal v úniku dvoch silných jazdcov. A skvelá pätnásta etapa sa nedá považovať za úspech utečencov, pretože do jej priebehu výrazne zasiahli favoriti, ktorí celý čas proti sebe súperili v dvoch skupinách.
 
Medzi etapovými víťazmi sa znovu objavili cyklisti, ktorí si takýto honor vybojovali prvýkrát. Keukeleire, Conti a Drucker využili v koncovkách zaváhanie trošku skúsenejších súperov, a v tomto zozname sa objavil aj Robert Gesink, ktorý doteraz ešte nezískal triumf na Grand Tour, ale konečne ho ukoristil, a to asi v najťažšej etape v celom sezóne. V pätnástej etape predviedol veľkú odolnosť Gianluca Brambilla, ktorý ako jediný zostal zavesený za Quintanom, a etapových víťazov dopĺňa Chis Froome.
 
Bitka o červený dres nabrala poriadny spád, najmä víkendové predstavenia pripravili úžasné vrchárske predstavenie. Všetko to odštartovalo stúpanie Peňa Cabarga, kde predviedli svoju dominanciu Froome a Quintana a súboj o celkový triumf si nechali len pre seba. Najlepšie sa to odzrkadlilo v kráľovskej etape končiacej na Aubisque, kde sa títo dvaja navzájom strážili ako oko v hlave, čo využil na pekný atak Simon Yates. Zdalo sa, že po tejto obávanej previerke sa Froome dostal ha pole position, keď vydržal pri Quintanovi na ťažkom cieľovom kopci, ale všetko zmenila najkratšia etapa na pretekoch, ktorá sa stala nočnou morou tímu Sky.
 
 
quintana froome 2016 na ceste vuelta movf
Nairo Quintana a Chris Froome v stúpaní (© Movistar Team)
 
 
Froome sa nemôže spoliehať len na časovku   
 
Do záverečného bloku vstupuje na vedúcej pozícii Nairo Quintana a kolumbijský jazdec možno ani nedúfal, že pred záverečnými etapami bude mať taký náskok pred konkurenciou. V ostatných etapách do bodky napĺňal svoj plán získavať čas na Frooma. Na Peňa Cabarga útočil, ale jeho britský súper bol na to fyzicky pripravený. Potom predviedol niekoľko atakov aj na Aubisque, ale Froome bol aj tentoraz neoblomný. Quintana sa však nevzdával, a keď to nešlo v priamom súboji, v pätnástej etape zariskoval a spolu s Contadorom vsadil na celodennú aktivitu. Tento útok zaskočil Frooma, ktorý sa z toho až do cieľa nespamätal. Quintana tu bol ohromne motivovaný, no najmä silný, čo najlepšie demonštrovala jeho jazda na Formigal, kde každým šliapnutím čoraz viac demoralizoval Frooma.
 
Pred kľúčovými etapami má tak vysnívaný, vyše trojminútový náskok na svojho hlavného súpera, časovka jednotlivcov prestáva byť pre neho záťažou. Lenže stále sú tu dva finiše na vrchole stúpania, takže Quintana si nemôže dovoliť poľaviť. V záverečnom týždni začne únava zohrávať takmer rovnakú úlohu ako sila či vytrvalosť, preto musí zostať koncentrovaný. Bude však povzbudený svojou výbornou pozíciou v GC, keď mu stačí kontrolovať Frooma, a v tejto misii mu pomôžu aj kvalitní spolujazdci. Quintana má všetky tromfy v rukách, musí sa len spoliehať, že mimoriadne náročný program v poslednom čase si nevyžiada svoju daň aj na jeho výkonnosti.
 
Ani sa nechce veriť, ako mohol Chris Froome v jednom momente stratiť svoju ideálnu pozíciu pred časovkou jednotlivcov, v druhom týždni sa mu dovtedy darilo. Na Peňa Cabarga nielenže zachytil Quintanov atak, ale aj vyhral etapu. V kráľovskej etape na Aubisque nedal lídrovi pretekov ani najmenšiu nádej, že sa ho môže zbaviť, a pritom to mal byť Quintanov hlavný tromf. Lenže už tu tím Sky urobil veľkú chybu, ktorá sa prejavila hneď na druhý deň.
 
Britská zostava totiž pustila do brejku veľmi silných jazdcov a na ohromne ťažkom profile potom musela kontrolovať vedúcu skupinu. V pätnástej etape to Froomovi stačilo, ale keď v nasledujúcej etape na začiatku roztrhal balík Contador, tím Sky sa rozsypal a Froome sa dostal do kritickej situácie - pred sebou mal silných protivníkov a pri sebe takmer žiadneho tímového kolegu. Netreba špekulovať, či to bola zo strany britského celku nepozornosť, podcenenie alebo lajdáckosť, v každom prípade za tento prístup tvrdo zaplatili.
 
Froomovi teraz nestačí len špičkový výkon v časovke, sekundy musí získavať aj inde. Dva finiše na vrchole stúpania sú na to vhodnou príležitosťou, ale všetci si museli všimnúť, že na Formigal sa trápil. Uvidíme, či to bol iba jeden zlý deň, alebo sa vo väčšom meradle začína prejavovať únava. V každom prípade, Froome sa bude určite snažiť až do samého konca, pretože šanca vyhrať dve GT za sebou sa už nemusí zopakovať.
 
 
vuelta 2016 sceneria cptfw
aj takto vyzerá scenéria Vuelty (© Courtesy Slipstream Sports / Graham Watson 2016)
 
 
V Top 10 je stále priestor na zmeny 
 
Veľmi dobre si zatiaľ vedie dvojica z Oricy Esteban Cháves a Simon Yates. Kolumbijský jazdec najskôr predviedol kvalitný atak na Peňa Cabarga, ale na strmých sklonoch vyrazil dopredu príliš skoro. Potom austrálska zostava vymyslela parádny útok zdiaľky v kráľovskej etape, po ktorom si Simon Yates výrazne polepšil v GC. Ďalší deň boli aj oni chytení do pasce od Quintanu a Contadora, ale aj tak si udržali šancu na pódium. Lepšie je na tom Cháves, ktorý počas víkendových etáp dokázal pred cieľom znižovať svoje manko. Pre obidvoch bude kľúčový výkon v časovke jednotlivcov, kde musia minimalizovať straty. V dvoch zostávajúcich horských dojazdoch budú určite nepríjemní.
 
Je takmer neuveriteľné, akú vnútornú silu má Alberto Contador, ktorý stále neprestáva veriť v čo najlepší výsledok. Neovplyvnilo ho ani to, že v jedenástej etape použil na eliminovanie utečencov takmer všetkých spolujazdcov, ale na Peňa Cabarga nepredviedol nič, a ešte si pripísal menšiu stratu. Nezlomila ho ani kráľovská etapa, kde sa chcel udržať pri Quintanovi a Froomovi, ale pred cieľom mu došli sily. Aj po týchto nevydarených pokusoch našiel v sebe odhodlanie, aby v pätnástej etape od začiatku vytvoril na trati chaos, a snažil sa niečo urobiť so svojím postavením v klasifikácii. Po Tour de France sme konštatovali, že na francúzskych cestách chýbal faktor Contador, a teraz presne ukázal, ako dokáže ovplyvňovať preteky, aj keď nie je najsilnejším jazdcom.
 
Nepochybne to bol z jeho strany majstrovský kúsok, ale aj na stúpaní Formigal sa musel presvedčiť, že Quintana je príliš silný súper. Po tomto parádnom dni sa mu znovu otvorila šanca získať pódium. Uvidíme, či jeho výkonnosť má priestor rásť, skôr sa mu črtá šanca využiť slabšie momenty svojich súperov. V časovke na konci GT by mal podať kvalitný výkon, ale pre neho bude veľmi dôležitý finiš na strmom kopci Mas de la Costa, kde si nemôže dovoliť žiadne zaváhanie.
 
V najlepšej spoločnosti môžeme naďalej vidieť Samuela Sáncheza, ktorý dokáže v tých najťažších etapách predvádzať konštantné výkony, a snažil sa z toho čo najviac vyťažiť. Počas víkendových etáp jazdil aktívne Andrew Talansky, ktorý sa útokmi na záverečných kopcoch dostal na siedmu priečku. Pre amerického cyklistu je to výhodná pozícia, pretože v druhej časti Top 10 je najsilnejších časovkárom, čo bude jeho veľká devíza v poslednom týždni.
 
Tesne za ním sa nachádza jeho mladý kolega Davide Formolo, ktorý patrí medzi talentovaných vrchárov, a má namierené na prelomový úspech, na ktorý je Vuelta ako stvorená. V najlepšej desiatke sa stále udržujú David de la Cruz a Michele Scarponi, taliansky jazdec by sa rád nachádzal v poradí vyššie, pretože mu dýcha na chrbát ďalší skúsený borec Daniel Moreno. Okrem španielskeho jazdca neprestal myslieť na Top 10 ani George Bennet.
 
 
Priebežné poradie pretekov po 2. týždni
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 64:57:27 20
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 03:37  
3. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA-BikeExchange 03:57  
4. CONTADOR Alberto link ikonka Tinkoff link ikonka 04:02  
5. YATES Simon ORICA-BikeExchange 05:07  
6. SÁNCHEZ Samuel link ikonka BMC Racing Team link ikonka 06:12  
7. TALANSKY Andrew link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team 06:43  
8. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team 07:17  
9. DE LA CRUZ David Etixx - Quick-Step link ikonka 07:23  
10. SCARPONI Michele Astana Pro Team link ikonka 07:39  
11. MORENO Daniel Movistar Team link ikonka 08:05  
12. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 09:45  
13. PARDILLA Sergio Caja Rural - Seguros RGA 10:09  
14. PERAUD Jean-Christophe Ag2r La Mondiale link ikonka 11:06  
15. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 11:44  
16. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 12:48  
17. SILIN Egor Team Katusha 14:13  
18. MONFORT Maxime Lotto Soudal link ikonka 17:41  
19. ELISSONDE Kenny FDJ link ikonka 20:15  
20. BAKELANTS Jan Ag2r La Mondiale link ikonka 22:48  
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop