Vuelta: Etapa po voľnom dni priniesla najväčšiu radosť IAM Cycling, König chcel vyhrať

7.9.2016, 22:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Deň voľna býva na podujatiach veľkej trojky buď vykúpením alebo katastrofou, ktorá sa naplno prejaví v nadchádzajúci deň. Našťastie sa včera do druhej spomínanej kategórie nezapísal nikto z popredných miest. Etapu chcel využiť na nápravu ega Leo König, ktorý si však po výbornom druhom mieste sypal na hlavu popol.
 
Menej náročná, no o to nervóznejšia, etapa s dĺžkou bez mála 180 kilometrov bola klasifikovaná ako kopcovitá. Na jazdcov, ktorí majú v nohách už dva celé týždne na náročnej Vuelte, však môže prísť kríza kedykoľvek a kdekoľvek. A práve preto si pýtala 17. etapa svoju pozornosť. Brutálny kopec Alto Mas de la Costa v jej závere mal vo svojej najstrmšej časti až 21 %.
 
 
favoriti 2016 vuelta movf
Skupina favoritov vedená Albertom Contadorom (© Movistar Team)
 
 
Druhý švajčiarsky víťazný zárez
 
Celkové poradie je pre tím so švajčiarskou licenciou už zrejme pasé. Aj keď priebežné 20. miesto Marcela Wyssa neznie až tak zle, dve pomyslené zlaté medaily z jednotlivých etáp majú o niečo lepší cveng. Prvú získal Jonas Van Genechten ešte v siedmej etape. Tú druhú pridal Mathias Frank. Pre 29-ročného pretekára to bolo v tomto roku prvé víťazstvo. Síce už pred tým dosiahol niekoľko umiestnení v TOP 10, no chuť víťazstva mu stále unikala. "Keď som prekročil cieľovú čiaru, povedal som si, že je to splnený sen. Po tom, ako som nedokončil preteky vo Švajčiarsku a tiež Tour de France, chcel som čosi ukázať na Vuelte. Chcel som vyhrať etapu. Dosiahol som to a teraz sa cítim neuveriteľne pokojne," uviedol emóciami naplnený Švajčiar.
 
Veľkú radosť z etapového úspechu mali aj v tíme. "Mathias išiel ako metronóm. Úplne pravidelne a s neskutočnou silou. Chlapci dokázali kontrolovať priebeh pretekov aj z hlavného balíka. Bolo ich tam totiž dosť, a tak veľkou mierou prispeli k tomuto víťazstvu. Dnešná etapa bola skrátka z našej strany perfektná," uviedol športový riaditeľ IAM Cycling Eddy Seingeur.
 
Radosť po sedemnástej etape  mohol a chcel mať aj český cyklista Leopold König. Tá mohla byť skutočne veľká, no proti bol jej víťaz. Tak či onak na bolestnú stratu, ktorú rodák z Moravskej Třebovej nabral v 15. epizóde španielskeho seriálu, sa mu aspoň z časti podarilo zabudnúť. "Mal som dnes v pláne vyhrať. Tím mi poskytol príležitosť, ktorú som nevyužil, beriem za to plnú zodpovednosť. Nemyslel som si, že sa Frank bude so mnou držať až do konca. V závere bol naozaj silný. Škoda, stálo ma to víťazstvo," uviedol taktiež naplnený emóciami König. Tie ale boli úplne iné ako pri Frankovi. "Tam hore to bol typický kopec pre Vueltu. Krátky a strmý. Cítil som sa ale výborne, čo mi dodáva energiu a chuť na ostávajúce dni. Na zajtrajšok a na časovku," načrtol svoje ďalšie plány český majster v boji proti chronometru.
 
Medzi favoritmi nič nové
 
Dočkáme sa rovnakého scenára ako to bolo v románe od Remarqua, kde hlavný hrdina zahynul počas obyčajného a bezvýznamného dňa? Padne ešte Nairo Quintana? Vyzerá to skôr nemožne, čo Kolumbijčan potvrdil aj v tejto etape. "Na papieri to dnes vyzeralo dosť náročne. A podobne boli na tom aj moje nohy. Cítil som sa trochu nervózne, pretože tieto krátke a strmé kopce sú pre mňa vždy ťažké. Našťastie som vo výbornej kondícii a udržal som so súpermi tempo," uviedol sebavedomý Quintana. Jazdec Movistaru ale nezabudol ani na svojich kolegov. "V závere som ostal sám a išlo to. Bránil som sa fajn. Ušetril som totiž veľa síl, pretože počas celého dňa boli moji kolegovia vždy na tom správnom mieste," dodal tretí muž z Tour de France.
 
Aj keď má priebežne prvý muž sľubný viac ako tri a pol minútový náskok, boj o tretiu priečku nie je rozhodnutý ani zďaleka. Dvojicu Cháves – Contador delí len päť sekúnd. Črtá sa tu teda ešte zaujímavý súboj dvojice španielsky hovoriacich cyklistov. Po etape bol starší z nich veľmi spokojný. "Osobne sa teším na každý jeden deň týchto pretekov. Súťažiť pred vlastnými fanúšikmi je totiž úžasné! A zvlášť, pokiaľ nemáte zlý deň. Počas celého toho dnešného som sa cítil fajn. Možno bola dnešná etapa o niečo pokojnejšia, nešlo v nej až tak o GC. Budeme sa teraz sústrediť na zajtrajšok a potom na časovku. Ešte je príliš skoro hovoriť o záveroch," uviedol líder Tinkoffu Alberto Contador. Z celku nášho Petra Sagana zažil úspešný deň aj Rakúšan Michael Gogl, ktorý finišoval trinásty so stratou takmer minúty a pol na víťaza.
 
Pokojný deň zažili aj u klokanov. Celok Orica – BikeExchange má v najlepšej päťke dvoch zástupcov a posledné etapy budú ešte napínavé. Sedemnástu porciu pretekania zhodnotil športový riaditeľ Neil Stephens. "Esteban aj Simon išli dnes výborne. Vedeli sme, že záver bude náročný, ale všetko dopadlo dobre. Musím tiež pochváliť Simona Gerransa a Magnusa Corta, ktorí predviedli výborný výkon v úniku. Vieme, že naši lídri budú mať maximálnu podporu a tešíme sa na záver celých pretekov."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop