ME: Záverečný špurt do kopca si vychutnal Peter Sagan a má ďalší titul + vyjadrenia

18.9.2016, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
ne 18.9. zvlnena etapa ciel rovina Plumelec (17 kôl) 233 km P. Sagan
 
 
Na európskom šampionáte sa zišla zdravá konkurencia. Na okruhu, kde sa dalo atakovať a rovnako sa spoliehať na rozhodujúci špurt do kopca, sa cítil ako ryba vo vode Julian Alaphilippe, na kanadských klasikách sa výborne javili Rui Costa či Petr Vakoč. Silné cyklistické krajiny sa mohli spoliehať na viacerých kvalitných jazdcov, vo francúzskej zostave mohol uspieť aj Gallopin, v talianskej reprezentácii mohli prekvapiť MosconColbrelli. Pozornosť vzbudzovali aj také mená ako LL Sánchez, Poels, Daniel Martin alebo Gilbert, preto sa vo finále núkalo viacero možných scenárov.

Medzi hlavných favoritov patril aj Peter Sagan. Zvlnená trasa, ťažký priebeh a finiš na vrchole krátkeho stúpania boli pre neho ideálnou ponukou na zisk medaily. V špurte do kopca je takmer neporaziteľný, ale v podobných pretekoch je vždy na konci pripravený byť aj súčasťou nebezpečného ataku. V závere preto musel citlivo vyhodnocovať svoju situáciu a verili sme, že ďalší slovenskí borci mu v tom pomôžu čo najviac.

Vzhľadom na zloženie jednotlivých celkov sme mali pred sebou ťažko kontrolovateľné podujatie, kde sa mohlo rozhodnúť v špurte do kopca, ale bez šance nebol ani útok v niektorom z posledných okruhov. Všetko záviselo od toho, akú taktiku zvolia tie najsilnejšie zoskupenia. 
 
 
me 2016 slovaci pred startom
Naša zostava: Čanecký - Mahďar - Tybor - Kolář - 2x Sagan (© Katarína Ďurková, SZC)
 
 
Na pretekárov čakalo výborné cyklistické počasie, teploty mali len zľahla prevýšiť 20 stupňov. Netrvalo dlho a na čelo pretekov sa dostala štvorica jazdcov. Bert-Jan Lindeman (Holandsko), Pirmin Lang (Švajčiarsko), Adrii Brataščuk (Ukrajina) a Risto Raid (Estónsko) sa pokúšali vzdialiť sa pelotónu. Hlavný balík nemohol mať problém so zložením takejto malej vedúcej skupiny, preto si utečenci vybudovali náskok 3:25 po prvom kole.
 
Najznámejším mužom v brejku bol holandský pretekár Bert-Jan Lindeman, ktorý sa v tomto roku predstavil v celku Lotto-Soudal aj na Tour de France, kde v skrátenej etape na Mont Ventoux obsadil šieste miesto. Holandsko bolo jedinou zo silných krajín, ktorá vyslala do úniku svojho borca. Ich najväčším želiezkom bol Wout Poels, ale jazdec tímu Sky nemal pri sebe tých najsilnejších spolujazdcov, preto sa rozhodli vyslať do brejku svojho zástupcu a v balíku šetriť energiu na záver pretekov.
 
Utečenci dokázali zvýšiť svoj náskok na sedem minút, pelotón išiel pokojne. Keď tento rozdiel presiahol deväť minút, na čele pelotónu sa objavili dvaja jazdci z francúzskej reprezentácie. Domáca zostava mala obrovskú motiváciu a vo svojich radoch Alaphilippa či Gallopina. Na konci tretieho kola mali utečenci náskok desať minút.
 
V balíku potom začali kontrolovať vedúcu skupinu aj zástupcovia z talianskej a belgickej zostavy, v popredí sa ukazovali aj španielske farby. Napriek tomu po piatich kolách mali utečenci k dobru 11 minút, ale vedúci pretekári mali len veľmi malú šancu, že ich náskok bude ešte stúpať.
 
Po prvej tretine pretekov mala vedúca skupina stále dvojciferný náskok, situácia na trati bola stabilizovaná. Celky v pelotóne boli presvedčené, že v ďalšom priebehu bez problémov chytia štvoricu utečencov, ktorým budú postupne dochádzať sily.
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Zo slovenského tábora prichádzali informácie, že všetci naši pretekári sa pred pretekmi cítili veľmi dobre a v dejisku mali vytvorené výborné podmienky. Pri tímovej prezentácii mal veľký úspech Peter Sagan, ktorý dostal najväčší aplauz po francúzskej reprezentácii. Svetový šampión hneď po dojazde odlieta do Holandska, nepôjde ani do hotela, ale okamžite nastúpi na súkromné lietadlo a naberie smer Eneco Tour. Doteraz nemal ani jeden z našich zástupcov na trati problémy. 
 
V talianskom celku prekvapujúco jazdil na čele balíka aj Diego Ulissi, ktorému mohol sadnúť dnešný finiš. V tom prípade sa v talianskom celku otváral priestor pre Sonny Colbrelliho, ktorý vo štvrtok vyhral Coppa Agostini, alebo Gianni Moscona, ktorý sa v nedávnych kanadských klasikách predviedol veľmi sebavedomým výkonom.
 
V polovici európskeho šampionátu začal klesať náskok vedúcej štvorice, postarali sa o to belgická, talianska a francúzska reprezentácia. Tempo v balíku sa začalo zvyšovať a utečenci postupne strácali zo svojho vysokého náskoku. Na pílu tlačila najmä domáca reprezentácia a niektorí jazdci z menších krajín mali problém udržať sa v pelotóne.
 
Silné tímy začali v pelotóne dvíhať rýchlosť pomerne skoro, ale na dôležitú akciu bol ešte čas. Šesť kôl pred koncom zostali vpredu už len Adrii Brataščuk a Bert-Jan Lindeman a bolo len otázkou času, kedy sa vrátia späť do balíka.
 
Nebolo prekvapením, že v hlavnej skupine jazdili aktívne tímy Francúzska, Belgicka a Talianska, ktoré mali dostatočnú kapacitu, aby pre ostatných pripravili náročné preteky. Z úzadia sledovala ich aktivitu španielska reprezentácia, ktorá bola pripravená rozbaliť to naplno len na konci podujatia. 70 km pred cieľom sa vrátili do pelotónu Pirmin Lang a Ristin Raim.
 
Päť kôl pred koncom na Cote de Cadoudal v pelotóne zrýchlil Alexandre Geniez, za ktorým zostal nalepený Enrico Gasparotto, a hlavná skupina sa rozdelila na niekoľko skupín, ale rozdiely boli malé. Pred balíkom potom jazdilo sedem pretekárov, ku ktorým si to chcelo doskočiť viacero jazdcov, ale pelotón bol tesne za nimi. Na čele pretekov sa stále nachádzali Lindeman a Brataščuk.
 
Po ďalšom prejazde cez Cote de Cadoudal zostal vpredu sám Bert-Jan Lindeman. V tom momente sa nachádzal Peter Sagan v strede pelotónu a jeho brat Juraj mu niesol občerstvenie. Aj tentoraz sa na rozhodujúcom stúpaní atakovalo, pred balík sa dostala skupina 15-tich borcov. Táto partia si dokázala vybudovať náskok 45 sekúnd a boli tam napríklad Oomen, EdetVanendertLagutin, Kočetkov, Polanc, Aru
 
Na túto skupinu si počkal aj Lindeman a pred hlavným poľom jazdila nová, početná skupina. V pelotóne sa potom zoradili na čele belgické farby, vpredu sa pohybovali aj Michael Kolář a dvojica Dukly Martin Mahďar - Patrik Tybor, ktorí cítili, že vpredu je nebezpečná partia.
 
V úniku jazdili Vanendert, Hermans, Gautier, Edet, Aru, Villella, De La Cruz, Fraile, Lindeman, Oomen, Geschke, Lienhad, Domagalski, Hník, Lagutin, Kochetkov, Paulinho, Polanc, Pruus, Halilaj a Savickas. Belgicko-slovenskej koalícii sa darilo v pelotóne znižovať náskok utečencov.
 
Dopredu sa posunul už aj Peter Sagan, ktorý jazdil za Marekom Čaneckým. Tri kolá pred koncom zobral na seba zodpovednosť belgický celok, hoci mal v úniku dvojicu jazdcov. Najmä vďaka ich aktivite utečenci strácali pôdu pod nohami. Vedúca skupina bola nakoniec chytená, vpredu z nej zostali už iba Jan Polanc a Fabian Lienhardt. V balíku sa potom vystriedal na čele aj Marek Čanecký.
 
Na ďalšom výstupe na Cote de Cadoudal boli chytení Polanc a Lienhardt a na začiatku predposledného kola zostal pelotón pokope. V klesaní sme videli menšiu kolíziu, do ktorej sa dostali silné mená ako Moscon, Geniez a Fernandez.
 
Následne sa dostala na čelo pretekov pomerne silná skupina, ktorá mala kvalitné zloženie. Dostali sa sem Moser, Aru, Gilbert, Oomen, Martens, Reichenbach, Kvasina, Visconti, Rubio Hernandez, Domagalski, GautierDe Kort, Benoot, Voss, Martens, Frank, Hermans, Lagutin a Meersman. V balíku opäť naháňali vedúcu skupinu slovenské farby, tentokrát Juraj Sagan, a pomáhali im aj francúzski cyklisti.
 
Pätnásť kilometrov pred cieľom sa dostali dopredu skutočne nebezpeční pretekári, toto zaváhanie museli odčiniť najmä domáci borci. Na predposlednom prejazde cez kľúčový kopec sa to balíku opäť podarilo, ani táto skupina nevydržala dlho na čele pretekov.
 
V záverečnom kole to skúšal Moreno Moser, ktorý pred niekoľkými dňami získal bronz v časovke jednotlivcov. Taliansky cyklista sa vzmohol ku kvalitnému výkonu, 6 km pred cieľom si vybudoval náskok 30 sekúnd. Prenasledovali ho Belgičania a Španieli. Čoskoro sa pridali aj Francúzi, ale štyri km pred cieľom zrýchlil tempo Peter Sagan.
 
Moser bol chytený 1100 metrov pred páskou, ale predbehol ho jeho kolega Davide Villella. No ani tento taliansky pokus sa nevydaril. O víťazovi sa rozhodlo v záverečnom špurte, ktorý vyhral po bezkonkurenčnom finiši Peter Sagan! Druhý skončil Julian Alaphilippe, na pódium sa dostal aj Daniel Moreno.
 
sagan 2016 me triumf slabaAtraktívne preteky, ktoré v závere poznamenalo množstvo atakov, sa nakoniec rozhodli v záverečnom špurte najsilnejších jazdcov. Pred páskou vyštartoval ako prvý dopredu skúsený španielsky cyklista Daniel Moreno, za ktorým si udržal tú správnu pozíciu Peter Sagan. Kým jazdec tímu Movistar začal pred páskou slabnúť, svetový šampión vystrelil dopredu v tom najlepšom momente a po suverénnom špurte nedal svojim súperom najmenšiu šancu. Jeho zrýchlenie nedokázal nikto zachytiť, ani Julian Alaphilippe, ktorý sa v tesnom súboji dostal aspoň na druhé miesto pred Daniela Morena. Za Petrom sa teda zoradili ardénski špecialisti.
 
Peter Sagan opäť perfektne zvládol nielen finiš, ktorý mu veľmi sedel, ale aj celé preteky, pretože počas nich sa vystrčil von z balíka len raz, približne štyri km pred cieľom, aby popohnal stíhačku na Mosera. Svetový šampión musel byť veľmi spokojný, keď belgickí jazdci stiahli nepríjemný atak Davide Villellu, ale pred páskou bol potom pripravený, aby túto šancu stať sa prvým profesionálnym majstrom Európy využil.
 
V záverečnej tretine pretekov, keď sa v balíku rozbiehali útoky, sa mohol spoľahnúť na svojich kolegov, na čele pelotónu sa ukazovali Michael Kolář, Marek Čanecký alebo Juraj Sagan. Na konci podujatia sme naozaj videli niekoľko zaujímavých útokov, ktoré predviedli silné celky, ale tieto boli následne eliminované od ostatných početných zoskupení. To bola len voda na mlyn pre Petra Sagana, ktorý v rozhodujúcom špurte nemal konkurenciu. Stačilo sa mu na päť sekúnd zdvihnúť, aby ukázal, kto je tu najsilnejší a posledné desiatky metrov si už vychutnal. Neuveriteľná ľahkosť...
 
Dnes si Peter tiež slušne zarobil do svetového rebríčka. Získal 250 bodov, teda UCI ocenila toto podujatie akoby vyhral preteky HC + 2. kategórie. Primerane... Na čele rebríčka má po dnešku už znova mamutí 612-bodový náskok na Frooma, ktorý už ukončil sezónu. 4383 bodov bude zajtra svietiť pri Petrovom mene.
 
Článok o nosení dresu majstra kontinentu bol v pravidlách UCI aktualizovaný do podoby, že o jeho nosení alebo nenosení rozhoduje daná federácia. To znamená, že je na UEC, ktorá určí, ako má dres zhruba vyzerať a či ho Peter bude musieť nosiť na podujatiach UCI Europe Tour, alebo nie. Postoj Európskej cyklistickej únie sme zatiaľ nikde nenašli. S najväčšou pravdepodobnosťou sa UEC dohodne s Borou na niečom, čo bude schodné pre obe strany.
 
Plumelec teda zažije po Tartu a Richmonde tretí slovenský večer v rade, kedy si naša výprava bude môcť sadnúť a zablahoželať k zlatej medaile. Tentoraz to bude paradoxne bez laureáta, ktorý okamžite po dopingovej kontrole nabral smer mestečko Bolsward, v ktorom odštartuje Eneco Tour.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana na Facebooku (majster Európy)
"Som neskutočne šťastný, že som sa stal vôbec prvým Majstrom Európy a som hrdý, že farby Slovenska sa objavili na najvyššom mieste na stupienku víťazov. Ako sa dalo očakávať, preteky boli dlhé a náročné, ale v poslednom okruhu som cítil, že mám na to nohy a čakal som na vhodnú príležitosť zaútočiť. Každopádne, bez skvelej podpory mojich spolujazdcov zo Slovenska by sa mi zvíťaziť nepodarilo. Toto víťazstvo preto venujem im, a taktiež všetkým Slovákom. Jazdcom z Tinkoffu gratulujem k perfektným výkonom."
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Jána Valacha po pretekoch (tréner reprezentácie Elite)
{play}images/music/sagan-2016/me-valach-po-pretekoch.mp3|zdroj: Katarína Ďurková{/play}
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Mareka Čaneckého po pretekoch
{play}images/music/sagan-2016/me-canecky-po-pretekoch.mp3|zdroj: Katarína Ďurková{/play}
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Patrika Tybora po pretekoch
{play}images/music/sagan-2016/me-tybor-po-pretekoch.mp3|zdroj: Katarína Ďurková{/play}
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Martina Mahďara po pretekoch
{play}images/music/sagan-2016/me-mahdar-po-pretekoch.mp3|zdroj: Katarína Ďurková{/play}
 
 
Výsledky
1. SAGAN Peter Slovensko 5:34:23 250
2. ALAPHILIPPE Julian Francúzsko 00:00 200
3. MORENO Daniel Španielsko 00:00 150
4. DUMOULIN Samuel Francúzsko 00:00 125
5. VAKOČ Petr Česko 00:00 100
6. COSTA Rui link ikonka Portugalsko 00:00 85
7. GALLOPIN Tony Francúzsko 00:03 70
8. GILBERT Philippe link ikonka Belgicko 00:03 60
9. ULISSI Diego Taliansko 00:03 50
10. SÁNCHEZ Luis Leon Španielsko 00:03 40
56. SAGAN Juraj Slovensko 03:43  
60. ČANECKÝ Marek Slovensko 03:43  
95. TYBOR Patrik Slovensko 13:02  
98. KOLÁŘ Michael Slovensko 13:02  
99. MAHĎAR Martin Slovensko 13:02  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledných 2,5 okruhu a záver až do vyhlásenia pódia
 
 
Rebríček víťazstiev v sezóne 2016
1. DUPONT Timothy Verandas Willems Cycling Team 15
2. KRISTOFF Alexander link ikonka Team Katusha 13
3. COQUARD Bryan Direct Energie 13
4. KITTEL Marcel link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 12
5. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 11
6. BOUHANNI Nacer link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 10
7. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 10
8. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 10
9. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 9
10. WACKERMANN Luca NASR-DUBAI 9
 
 

 
 
Terminator Calculator (kariérna bilancia Petra Sagana):
 
VÍŤAZSTVÁ: 86
VÍŤAZSTVÁ v rátane iných disciplín (body, vrchy, U23, U25): 111
 
CELKOVÉ VÍŤAZSTVÁ: 3
Tour de Pologne (WT) 2011
Tour of California (2.HC) 2015
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
VÍŤAZSTVÁ V JEDNORAZOVKÁCH: 17
Majstrovstvá sveta v pretekoch (WCH) 2015
Gent-Wevelgem (WT) 2013, 2016
Okolo Flámska (WT-M) 2016
GP Montreal (WT) 2013
E3 Harelbeke (WT) 2014
GP Québec (WT) 2016
Majstrovstvá Európy v pretekoch (CC) 2016
Brabantse Pijl (1.HC) 2013
GP di Prato (1.1) 2011
GP Camaiore (1.1) 2013
MSR v pretekoch 2011-2015
MSR v časovke 2015

BODOVACIA SÚŤAŽ: 25
Tour of California (2.HC) 6x 2010-2014, 2016
Tour de France (WT) 5x 2012-2016
Tour de Suisse (WT) 5x 2011-2015
Tirreno-Adriatico (WT) 3x 2014 - 2016
Paríž - Nice (WT) 2010
Tour de Pologne (WT) 2011
Tour of Oman (2.HC) 2012
USA Pro Challenge (2.HC) 2013
Tour of Alberta (2.1) 2013
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
SÚŤAŽ DO 23/25 ROKOV: 2
Tour of California 2010
Tour of Qatar 2015
 
TOP 5 v etapách / jednorazových pretekoch: 225
TOP 10 v etapách / jednorazových pretekoch: 255
 
BODY V REBRÍČKU WORLD TOUR: 2106
Rok 2010: 111 bodov / 44. miesto
Rok 2011: 198 bodov / 22. miesto
Rok 2012: 351 bodov / 8. miesto
Rok 2013: 491 bodov / 4. miesto
Rok 2014: 263 bodov / 15. miesto
Rok 2015: 257 bodov / 17. miesto
Rok 2016: 585 bodov / 2. miesto
 
VÍŤAZSTVÁ PODĽA ROKOV:
Rok 2010 - 5 (v rátane iných disciplín 8)
Rok 2011 - 15 (v rátane iných disciplín 19)
Rok 2012 - 16 (v rátane iných disciplín 20)
Rok 2013 - 22 (v rátane iných disciplín 27)
Rok 2014 - 7 (v rátane iných disciplín 9)
Rok 2015 - 10 (v rátane iných disciplín 14)
Rok 2016 - 11 (v rátane iných disciplín 14)
 
UMIESTNENIA V TOP 10 PODĽA ROKOV:
Rok 2010: 20 (39 % z 51 odjazdených dní)
Rok 2011: 35 (47 % z 75 odjazdených dní)
Rok 2012: 39 (51 % z 77 odjazdených dní)
Rok 2013: 48 (53 % z 90 odjazdených dní)
Rok 2014: 43 (47 % z 91 odjazdených dní)
Rok 2015: 50 (63 % z 79 odjazdených dní)
Rok 2016: 35 (56 % z 63 odjazdených dní)
- tímové časovky nerátame
 
ETAPOVÉ VÍŤAZSTVÁ PODĽA PRETEKOV (min. 2):
Tour of California, 2.HC (2010-2016): 15 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de Suisse, WT (2011-2015): 13 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de France, GT (2012, 2013, 2016): 7
Tirreno - Adriatico, WT (2012-2015): 5
Vuelta a Espaňa, GT (2011): 4
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 4 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour of Oman, 2.HC (2012-2014): 4
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2014): 3
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Paríž - Nice, WT (2010): 2
Tour de Pologne, WT (2011): 2

SAGANOVE ŠPECIÁLY:
Tour of California (2010-2016): 14 víťazstiev z 48 etáp (29,2%), 5x bodovacia súťaž (83%), 6 dní v žltom drese
Tour de Suisse (2010-2016): 13 víťazstiev z 56 etáp (23,2%), 5x bodovacia súťaž (75%), 3 dni v žltom drese
 
POČET DNÍ V DRESE LÍDRA PRETEKOV: 29
Tour of California, 2.HC (2012, 2015, 2016): 6
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 4
Tour de France, GT (2016): 3
Tour de Suisse, WT (2012, 2016): 3
Tour de Pologne, WT (2011): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2013, 2014): 3
Tour of Oman, 2.HC (2013, 2014): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Tour de Romandie, WT (2010): 2
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 1
 
 

 
 
rr profil okruhu
profil okruhu: muži Elite absolvujú 17 kôl (© uec.ch)
 
 
profil zaveru
cieľový kopec Cote de Cadoudal 1,7 km; 6,2 % (© uec.ch)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop