Eneco: Chaotický špurt vyhral Groenewegen, Sagan tretí a vydal zo seba maximum

19.9.2016, 12:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
1. 19.9. rovinata etapa ciel rovina Bolsward > Bolsward 185 km Groenewegen
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
 
Záverečný etapák kategórie World Tour, ktorý UCI zaradila do nižšej kategórie nového rankingu, kvôli OH a posunutým MS odštartoval o mesiac neskôr ako zvyčajne. Dejiskom prvej etapy bolo mestečko Bolsward a jeho okolie na severe Holandska. Očakávala sa tu klasická šprintérska koncovka plná hviezd rýchlych dojazdov. Chýbal iba Mark Cavendish, ktorý sa vracia po chorobe a zvolil si kratší etapák Giro della Toscana.
 
V prvej hodine sa zrodil až šablónovito krásny päťčlenný únik, v ktorom boli pretekári všetkých troch miestnych prokonti tímov Bert Van Lerberghe (Topsport), Brian Van Goethem (Roompot), Frederik Backaert (Wanty) a dvoch chronických atakerov Mattea Bona (Lampre-Merida) a Laurens De Vreeseho (Astana).
 
Vyzeralo to tak, že Etixx s oboma Lottami nechcú ísť dnes najprv pomaly a potom dlho naplno, ale určia strednú cestu. Úniku dopriali iba štyri a pol minúty a už po štyridsiatich kilometroch začali pracovať na tom, aby to kleslo na tri a pol, teda čosi ako príjemnú hranicu.
 
Dnes si pelotón dal dva okruhy. Najprv väčší a potom menší. Ten prvý obsahoval aj úsek priamo pri Severnom mori, lepšie povedané miestnom zálive, ktorý domáci obyvatelia nazývajú Usselmeer. Vietor tu bol zaujímavý, ale do cieľa zostávalo príliš veľa kilometrov, aby niečo ovplyvnil.
 
kratka sprava ikonkaSúvisiaca krátka správa
kratka sprava benoot eneco
 
Tempo etapy bolo pomalšie ako organizátori predpokladali. Finiš o 16:30 sme čakať nemohli. Úvodné etapy bývajú rýchle, pretože všetci začínajú od nuly a majú šancu, no vzhľadom na počet šprintérov a ich silné tímy bolo dnešné vyvrcholenie tak jasne dané, že to spôsobilo pokojný priebeh.
 
Prvá zápletka sa čakala 20 300 metrov pred páskou, kedy začal takzvaný Zlatý kilometer. V ňom sa nachádzali tri prémie. Na začiatku, v jeho polovici a na konci. Rozdávali sa tu bonusové sekundy klasicky 3-2-1. Mala to byť motivácia pre jazdcov v celkovom poradí. Neudeľovali sa tu žiadne body do bodovacej súťaže, takže nemali by mať záujem šprintéri. Víťaz sa aj tak obliekal do bieleho dresu pre vedúceho jazdca. K tomu všetkému bolo, samozrejme, potrebné dostihnúť únik. Všetci boli uvedaví, ako to bude vyzerať.
 
Zaujímnavé bolo sledovať na čele pelotónu veľké množstvo tímov s jedným-dvoma pretekármi. Bola to ukážková spolupráca šprintérskych celkov. Zapájali sa obe Lottá, Etixx, Orica, Cofidis, dokonca Movistar. O Zlatý kilometer ale záujem nemali.
 
O deväť bonusových sekúnd sa teda pobili jazdci v úniku. Prvých šesť získal Frederik Backaert, ktorý nastúpil asi päťsto metrov pred začiatkom a vydržalo mu to na dve prémie. Tretiu už vyhral Laurens De Vreese. Backaert teda vyhral boj o druhé miesto celkového poradia, ak príde do cieľa bez straty. Pre celkový vývoj pretekov to ale nebolo dôležité.
 
S blížiacim sa cieľom prišli dva pády. V oboch sa ocitli jazdci Sky. Najprv Geraint Thomas, potom Danny Van Poppel. Holanďan vyzeral zle, bolo jasné, že sa do špurtu nezapojí a možno aj odstúpi. Napokon ale pokračoval. Dojazd prišiel o jedného z elitných šprintérov.
 
Päťka sa držala v úniku veľmi statočne. Vzdala to až tri kilometre pred páskou. Potom nastal veľký chaos. Na stredne širokej ceste bol pretlak šprintérskych tímov taký obrovský, že sa rozbili. Najdlhšie sa udržali pohromade borci FDJ, ale nebolo im to veľa platné. Triumfoval domáci Dylan Groenewegen ešte aj z holandského celku LottoNL - Jumbo. Za ním to bolo mimoriadne tesné. Druhé miesto vybojoval Nacer Bouhanni (Cofidis) pred Petrom Saganom (Tinkoff), Edvaldom Boassonom Hagenom (Dimensions Data) a Alexandrom Kristoffom (Kaťuša). Títo všetci prešli páskou na fotofiniš.
 
Nás môže tešiť, že Peter ukázal znova výborné nohy napriek tomu, že tiež doplatil, hoci nie zďaleka najhoršie, na chaos v závere. Šiel za zadným kolesom Erika Bašku, no v jednom momente sa to zúžilo natoľko, že musel zvoľniť a stratil koleso nášho mladíka. Napokon si našiel inú cestu až k tretej pozícii a štyrom bonifikačným sekundám. Aké budú dôležité sa dozvieme v priebehu týždňa. Erik zvoľnil pár stovák metrov pred páskou. Tiež ukázal slušný stav formy. Keď stratil kolegu z dohľadu, nechcel to už skúšať sám, dodržal hierarchiu. Alebo na to nemal. Nebudeme špekulovať.
 
 
groenewegen 2016 v pelotone enecof
 Neskorší víťaz v pelotóne počas etapy (© Dion Kerckhoffs/Cor Vos)
 
 
Veľkým sklamaním dopadla etapa pre favorizovaných Nemcov. Marcel Kittel špurtoval až deviaty, Etixx sa v závere vpredu vôbec neukázal. Ešte horšie dopadli André Greipel (Lotto Soudal) a John Degenkolb (Giant), ktorí ostali mimo Top 10.
 
V boji o celkové víťazstvo sa nič dramatické neudialo. Bolo to dnes ticho pred búrkou, ktorou bude zajtrajšia individuálna časovka, pre ktorú dnešná etapa slúžila ako zaujímavá štartová listina. Keďže napríklad jaudci Dennis, Van Avermaet či Phinney finišovali až na konci, budú štartovať oveľa skôr ako naši. Peter Sagan bude mať na štarte štvorsekundovú výhodu. Erik Baška bude štartovať ako 28. od konca, takže tiež bude mať motiváciu ukázať sa. Ďalšou zaujímavosťou je samotný fakt, že organizátori netradične zaradili individuálny boj s chronometrom pred tímový. Zvyčajne je to naopak.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana
"Vedel som, že na konci nás bude čakať náročný hromadný dojazd, pretože každý chcel byť pred šprintom na čele. Počas etapy a v samotnom šprinte som vydal zo seba maximum, takže som spokojný s mojím výsledkom. Gratulujem víťazovi, ktorý bol najlepší v tesnom špurte."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tristana Hoffmana (DS Tinkoff)
"Keď sa pozrieme na štartové pole, takmer každý tím tu má šprintéra, preto máme pred sebou náročné etapy. Peter predviedol dobrý šprint a vybojoval tretie miesto. Hneď od začiatku etapy jazdili vpredu utečenci, ktorých kontrolovali ostatné celky. My sme začali aktívne jazdiť neskôr a držali sme Petra v dobrej pozícii. Na trati nebol žiadny vietor, preto to nebola hektická etapa, a keď sa vyskytli nejaké nervózne momenty, naši chlapci okamžite správne zareagovali."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Dylana Groenewegena (víťaz)
"Super. Ďakujem hlavne kolegom, ktorí jazdili celý čas pri mne a snažili sa ma chrániť pred vetrom aj inými problémami, aby som mohol šetriť sily. Je to pre mňa krásne víťazstvo aj kvôli konkurencii. Špurtovať proti takýmto pretekárom a ešte aj vyhrať, to je pre mňa úžasné. Asi najväčšie víťazstvo v mojej kariére. No a tiež sú to skvelé pocity, pretože sme v Holandsku a ja som hrdý aj na svoj dres národného majstra."
 
 
Výsledky
1. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 4:14:00 50
2. BOUHANNI Nacer link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:00 20
3. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 00:00 8
4. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
5. KRISTOFF Alexander link ikonka Team Katusha 00:00  
6. NIZZOLO Giacomo Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
7. DÉMARE Arnaud FDJ link ikonka 00:00  
8. GUARDINI Andrea Astana Pro Team link ikonka 00:00  
9. KITTEL Marcel link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 00:00  
10. JANS Roy Wanty - Groupe Gobert 00:00  
23. BAŠKA Erik Tinkoff link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 4:13:50 8
2. BOUHANNI Nacer link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:04  
3. BACKAERT Frederik Wanty - Groupe Gobert 00:04  
4. DE VREESE Laurens Astana Pro Team link ikonka 00:05  
5. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 00:06  
6. BONO Matteo Lampre - Merida link ikonka 00:07  
7. VAN LERBERGHE Bert Topsport Vlaanderen - Baloise 00:08  
8. VAN GOETHEM Brian Roompot - Oranje Peloton 00:08  
9. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:10  
10. KRISTOFF Alexander link ikonka Team Katusha 00:10  
28. BAŠKA Erik Tinkoff link ikonka 00:10  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo záverečnej polhodiny pretekov
 
 

 
 
Krátky popis trasy etapy:
Preteky otvorí šprintérska etapa. V okolí mesta Bolsward sa nenachádzajú žiadne prekážky, aby o prvom držiteľovi najcennejšieho dresu nerozhodol hromadný špurt. Pelotón si bude musieť dať pozor na vietor, ktorý zafúka v blízkosti pobrežia, ale takmer identický profil bol použitý aj v minulom roku, kde vyhral v špurte Elia Viviani. Na trati sa nachádzajú dva okruhy v okolí cieľovej destinácie a etapa vyvrcholí kolieskom v samotnom Bolswarde, ktoré meria 17 kilometrov. Posledné kilometre sú priamočiare, bez technických úsekov, čo bude vyhovovať klasickým šprintérom s vysokou rýchlosťou a dobrým lead-outom.   
 
 
profil etapy pre jej rovinatý charakter organizátor nezostavil
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop