Eneco: V ITT víťazom favorizovaný Dennis, výborný Sagan opäť v Top 10

20.9.2016, 12:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
2. 20.9. rovinata etapa ciel rovina Breda > Breda 9,6 km Dennis
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
 
Krátka jazda proti chronometru mala zamiešať priebežným poradím, i keď nebola tou rozhodujúcou bitkou pre celkový triumf. Lenže takí časovkári ako Dumoulin, Dennis či Tony Martin vedeli, že rýchla trať im umožní získať nejaký čas na svojich súperov, preto boli odhodlaní, aby to v maximálnej miere využili. Medzi favoritov sa radili aj Ion Izagirre a Vasil Kiriyenka, krátku ITT máva veľmi silnú Jos van Emden. Aj Peter Sagan bol pripravený podať stopercentný výkon, na trati sa objavil o 16:25 a v tíme Tinkoff mal šancu na dobrý výsledok aj Maciej Bodnar. Erik Baška mal vyštartovať o 15:57.
 
Medzi prvými pretekármi dosiahol najlepší čas Ramunas Navardauskas (Cannondale-Drapac), ktorý dosiahol výsledok 11:07 a o dve sekundy porazil talentovaného dánskeho borca Soren Kragh Andersona (Giant-Alpecin). Potom už vybehol na trať jeden z hlavných favoritov Rohan Dennis (BMC) a austrálsky cyklista naozaj predviedol kvalitný výkon. Jeho čas sa zastavil na hodnote 10:48, čím sa dostal na priebežnú prvý priečku, odkiaľ mohol čakať na svojich súperov.
 
Medzi pretekármi boli na rampe minútové rozdiely a bolo zaujímavé, že Vasil Kiriyenka takmer zameškal svoj štart. Bieloruský jazdec sa dostal na trať len 15 sekúnd pred Rohanom Dennisom, a tak potom vyzeral aj jeho výkon, keď sa nedostal na predné priečky. Dobrý výkon však predviedol ďalší talentovaný cyklista Tom Bohli (BMC), ktorý stratil 20 sekúnd na svojho tímového kolegu.
 
Potom sa menilo poradie na vedúcich priečkach. Jos van Emden (Lotto-Jumbo) zaostal za Dennisom len päť sekúnd, dostal sa na druhé miesto, a hneď za ním sa umiestnil jeho spolujazdec Primož Roglič, ktorý dosiahol manko 16 sekúnd. Bolo však prekvapením, že Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) nepredviedol očakávaný výkon, ktorým nielenže neohrozil vedúcu priečku, ale ani týchto spomínaných cyklistov, pretože v cieli stratil 20 sekúnd. Pred holandského borca sa dostal aj Matthias Brändle (IAM Cycling), ktorý zaostal 15 sekúnd.
 
Jeden z kandidátov na celkový titul Ion Izagirre (Movistar) stratil 19 sekúnd, obhajca prvenstva Tim Wellens (Lotto-Soudal) dosiahol manko 31 sekúnd. Rohana Dennisa nedokázal poraziť ani Tony Martin (Etixx - Quick-Step), ktorý dosiahol manko 20 sekúnd. Vynikajúci výkon predviedol Jasha Sütterlin (Movistar), ktorý sa dostal na priebežné tretie miesto so stratou 14 sekúnd. Časovku nezvládol podľa očakávania Maciej Bodnar, ktorý zaostal 23 sekúnd.
 
S pripravenou traťou si veľmi dobre poradil Wilco Kelderman (Lotto-Jumbo), holandský jazdec sa zaradil na priebežné štvrté miesto so stratou 16 sekúnd. Potom sa na štartovacej rampe objavil Erika Baška, avšak bez bicykla. Slovenský jazdec musel čakať až do poslednej možnej chvíle, kým mu nepriniesli jeho stroj, a na svoj špeciál vysadol len vtedy, keď sa mu začalo odpočítavanie. Erik Baška predviedol na trati slušný výkon, zaostal 41 sekúnd.
 
Do najlepšej desiatky sa dostal aj Alex Dowsett (Movistar), ktorý na priebežného lídra stratil 18 sekúnd. V závere štartového poľa sa postavili na rampu už len šprintéri, vrátane Petra Sagana, takže sme neočakávali príliš veľké zmeny v Top 10. Výborne sa prezentoval Marcel Kittel, ktorý sa takisto dokáže presadiť v krátkej časovke, a podarilo sa mu zaradiť do najlepšej desiatky.
 
Jedným z posledných jazdcov na trati bol Peter Sagan, ktorý je silný v krátkych časovkách, ale táto nemala technické úseky, ktoré obľubuje. Svetový šampión nakoniec predviedol jeden z najlepších výkonov dnešného dňa a so stratou 17 sekúnd sa dostal na priebežné ôsme miesto. Jeho výsledok bol presne taký istý ako Kittelov. Ostatní šprintéri, ktorí boli úspešní vo včerajšej etape, už neprehovorili do výsledkovej listiny.
 
Víťazom časovky jednotlivcov sa stal Rohan Dennis, ktorý do bodky splnil úlohu z jedného z najväčších favoritov. Austrálsky šampión v ITT má v tomto období výbornú formu, na Okolo Británie vyhral etapu a obsadil celkové druhé miesto, takže s predpokladaným výborným výkonom celku BMC v tímovej časovke má šancu obsadiť vysoké priečky v GC.

Na druhej priečke finišoval Jos van Emden, domáci špecialista na krátke ITT potvrdil svoju kvalitu v tejto disciplíne. Hneď za ním sa prekvapujúco umiestnil Jasha Sütterlin, 23-ročný nemecký cyklista predviedol svoju najlepšiu časovku medzi profesionálmi.
 
V rýchlej časovke sa vo výbornom svetle ukázal aj Peter Sagan, ktorý skončil v najlepšej desiatke, a bolo vidno, že v týchto dňoch jazdí s obrovskou chuťou a motiváciou. Pre svetového šampióna to bol veľmi dôležitý výsledok aj z hľadiska celkovej klasifikácie, kde sa dostal na priebežné tretie miesto so stratou 13 sekúnd na Rohana Dennisa. Z pohľadu jeho úspechu v GC bude kľúčový výkon Tinkoffu v tímovej časovke, kde sa budú lámať preteky výraznejším spôsobom ako dnes. Erik Baška stratil v cieli 42 sekúnd a bol to z jeho strany dobrý výkon, finišoval v lepšej časti štartového poľa. 
 
V celkovom poradí sa nevytvorili veľké rozdiely, ale do nasledujúcich etáp môže nastúpiť so sebavedomím Wilco Kelderman, ktorý zvládol časovku veľmi dobre, ale dobrú pozíciu si držia aj Ion Izagirre či Tom Dumoulin.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Peter Sagan
"Myslím si, že klasifikácia sa rozhodne v sekundách. Som šťastný, lebo som predviedol výbornú časovku, ale do konca pretekov je ešte ďaleko. Pred nami sú zaujímavé etapy, kde môžu zasiahnuť do deja pády alebo vietor, a tímová časovka, ktorá bude veľmi dôležitá. Po nej budeme múdrejší, ako sa to vyvinie. Ja som veľmi spokojný s mojou sezónou, Eneco som si prišiel užiť."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tristan Hoffman (DS Tinkoff)
"Peter išiel skutočne dobre a stále môžeme myslieť na úspech v klasifikácii, kde stráca len 13 sekúnd. Trasa bola priamočiara, obsahovala len tri či štyri zákruty, zvyšok bol rýchly. Peter vyzeral na trati pohodlne, bol rýchly a zákruty zvládol bez problémov, preto nemáme žiadne námietky. Vyzerá to tak, že v nasledujúcej etape nebude fúkať vietor, preto očakávam hromadný dojazd balíka. Vo štvrtok však začnú prvé kopce."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Rohan Dennis (víťaz)
"Z môjho pohľadu sa to blížilo k perfektnej jazde proti chronometru. Do každej zákruty som išiel s rizikom, ale vyplatilo sa mi to. Bol som veľmi rýchly. Je skvelé vyhrať etapu a zároveň sa dostať na čelo poradia. Síce nás to dostáva pod menší tlak, aby sme jazdili pozorne každú etapu, ale my sa chceme presadiť v klasifikácii buď so mnou alebo s Gregom. Veľký prievan urobí tímová časovka, preto dovtedy musíme jazdiť koncentrovane a nestrácať čas. Ale poradím môžu zamiešať aj posledné dve etapy."
 
 
Výsledky
1. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 10:48 50
2. VAN EMDEN Jos Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:05 20
3. SÜTTERLIN Jasha Movistar Team link ikonka 00:14 8
4. KELDERMAN Wilco Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:15  
5. BRÄNDLE Matthias IAM Cycling link ikonka 00:15  
6. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:16  
7. PHINNEY Taylor BMC Racing Team link ikonka 00:16  
8. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 00:17  
9. KITTEL Marcel link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 00:17  
10. DOWSETT Alex Movistar Team link ikonka 00:18  
62. BAŠKA Erik Tinkoff link ikonka 00:42  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 4:24:48 10
2. VAN EMDEN Jos Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:05  
3. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 00:13  
4. SÜTTERLIN Jasha Movistar Team link ikonka 00:14  
5. KELDERMAN Wilco Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:15  
6. BRÄNDLE Matthias IAM Cycling link ikonka 00:15  
7. PHINNEY Taylor BMC Racing Team link ikonka 00:16  
8. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:16  
9. KITTEL Marcel link ikonka Etixx - Quick-Step link ikonka 00:17  
10. DOWSETT Alex Movistar Team link ikonka 00:18  
61. BAŠKA Erik Tinkoff link ikonka 00:42  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter Tinkoff link ikonka 34
2. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 30
3. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 30
4. VAN EMDEN Jos Team LottoNL - Jumbo link ikonka 25
5. BOUHANNI Nacer link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 25
6. SÜTTERLIN Jasha Movistar Team link ikonka 22
 
 

 
 
Krátky popis trasy etapy:
Časovka jednotlivcov býva jednou z kľúčových etáp týchto pretekov, aj tentoraz budeme svedkami súboja o dôležité sekundy. V meste Breda je síce pripravená jej krátka verzia, ale je úplne rovinatá, bez výraznejších technických úsekov (len tri ostré zákruty) a s rýchlymi pasážami, preto bude vhodná pre časovkárskych špecialistov so silným motorom. Identická trasa tu bola použitá v roku 2014, keď Tom Dumoulion zvíťazil o dve sekundy pred Fabianom Cancellarom, tretí Geraint Thomas stratil 10 sekúnd.      
 
 
profil etapy pre jej rovinatý charakter organizátor nezostavil
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop