Po ME: Podľa Francúzov sa Sagan nedal izolovať, Belgičania vsadili na zlú kartu

19.9.2016, 05:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Európsky šampionát ukázal výnimočnosť Petra Sagana, ktorý si na trati dokázal poradiť aj so silnejšími reprezentačnými celkami. Súperi preto museli uznať jeho kvality.  
 
Víťazstvo majstra sveta malo len jednu maličkú chybičku. Nemohol si ho vychutnať priamo v dejisku, pretože sezóna finišuje rýchlym tempom. "Slovensko nemalo čo stratiť. Keby sa európsky šampionát konal v Nice, ako bolo pôvodne plánované, neviem či by som tam cestoval. Ale keď som sa dozvedel, že to bude v Plumelci, považoval som to za dobrú šancu. Bol som si obzrieť trasu pred dvomi týždňami. Som rád, že som sa rozhodol štartovať na tomto šampionáte, hoci mám málo času, aby som si vychutnal víťazstvo, pretože musím ísť naháňať WT body na Eneco. Uvidíme, čo sa stane na svetovom šampionáte, lebo nebude ľahké zostať svieži v polovici októbra. Ak sa mi podarí vyhrať, bude to niečo extra, pretože už teraz som hrdý na moju sezónu. Dosiahol som viac, ako som očakával. Ak neudržím dúhový dres, budem rád, že mám ten z európskych majstrovstiev."   
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana na Facebooku (majster Európy)
"Som neskutočne šťastný, že som sa stal vôbec prvým Majstrom Európy a som hrdý, že farby Slovenska sa objavili na najvyššom mieste na stupienku víťazov. Ako sa dalo očakávať, preteky boli dlhé a náročné, ale v poslednom okruhu som cítil, že mám na to nohy a čakal som na vhodnú príležitosť zaútočiť. Každopádne, bez skvelej podpory mojich spolujazdcov zo Slovenska by sa mi zvíťaziť nepodarilo. Toto víťazstvo preto venujem im, a taktiež všetkým Slovákom. Jazdcom z Tinkoffu gratulujem k perfektným výkonom."
 
 
Vo francúzskej zostave mal najlepšiu koncovku Julian Alaphilippe, ktorý sa musel podobne ako v druhej etape na TdF skloniť pred majstrovstvom slovenského borca. "Sagan je poraziteľný. Aj on je len človek, ale, samozrejme, je to výnimočný cyklista. Uvedomujem si, že som skončil druhý, hneď za najlepším jazdcom tejto generácie. Druhé miesta nie sú veľmi vďačné, ale s mojou striebornou medailou som spokojný. Urobil som maximum, na konci to bol ťažký šprint. Ako tím sme preteky zvládli takticky veľmi dobre, preto sa rozhodlo v špurte. Tento výsledok potvrdil, že stále musím na sebe pracovať. Chcem vyhrávať, preto toto druhé miesto bude pre mňa motiváciou, aby som pokračoval vo svojom progrese." 
 
Francúzsky reprezentačný tréner Bernard Borreau pochválil svoj tím za odvedenú prácu. "Musím byť spokojný, mali sme troch jazdcov v Top 7 a všetci si splnili svoju úlohu. Na konci sme boli porazení svetovým šampiónom, čo nie je hanba. Sagan nemá konkurenciu! Vedeli sme, že ho máme na trati izolovať, ale ako sme to mali spraviť? Jedine tak, aby sa všetky tímy spojili proti nemu. Ale my sme bojovali jeden proti druhému a priviedli sme si ho do finále. Vlastne, ako vždy. V záverečných okruhoch sme museli tvrdo pracovať, lebo sa nám nedarilo dostať sa do únikov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo najdôležitejších momentov zostrihaných organizátorom
 
 
Bronzovú medailu získal Daniel Moreno, ktorý sa snažil na konci zaskočiť Sagana, ale nakoniec sa pred neho dostal aj Alaphilippe. "Škoda, že ma Alaphilippe dokázal prekonať o milimetre. Som spokojný s bronzovou medailou, ale mohol som skončiť aj vyššie. Ale táto medaila je odrazom dobrej výkonnosti, preto som rád. V takýchto dojazdoch, ktoré vyhovujú Saganovi, sa musíte snažiť prekvapiť ho a správne načasovať svoj pokus. Keď sme však videli, s akou ľahkosťou vyhral, je zbytočné sa na niečo sťažovať. V poslednej zákrute som ho chcel zaskočiť, ale bolo vidieť, že bol na úplne inom výkonnostnom stupni. Mrzí ma, že som si neporadil s Alaphilippom. Keby sme proti sebe špurtovali ešte raz, išiel by som do toho tvrdšie, ale neprekvapuje ma, že sa dostal na pódium. Je to silný jazdec."
 
Preteky sa snažila tvoriť belgická zostava, ale tréner Kevin de Weert nemohol byť nadšený, ako to nakoniec dopadlo. "Všetko nám vychádzalo výborne, až do posledných piatich kôl. Eliminovali sme pôvodný únik, potom zaútočil Jelle Vanendert, aby dostal našich súperov pod tlak, čo sa mu podarilo. Následne sa vytvorila veľká skupina, kde sme mali spolu s ním aj Hermansa, ale nebola to pre nás ideálna situácia, pretože v balíku nám zostali naši silnejší borci. Trošku ma mrzí, ako sa potom situácia vyvinula. V tom momente som sa spojil s Gilbertom, ktorý mi povedal, že sa cíti dobre a má dobré nohy. Preto sme začali chytať utečencov a priviedli ju späť. V záverečnom kilometri to bolo len o výkonnosti a Sagan bol jasne najsilnejší. Nedostali sme sa na pódium, sme sklamaní. Možno naše rozhodnutia v priebehu pretekov mohli byť iné, ale konali sme pod tlakom."
 
Koncovka európskeho šampionátu bola určená pre Philippa Gilberta, ale skúsený jazdec úplne nezvládol finiš, čo ho veľmi mrzelo aj kvôli Gianni Meersmanovi, ktorý bol vo finále silnejší. "Je to pre nás veľké sklamanie, lebo sme mali vysoké ambície. Keď sa dostali dopredu Vanendert a Hermans, bola to zvláštna situácia. Boli tam izolovaní, mali proti sebe silných jazdcov, ich šanca na úspech nebola veľká. Preto sme sa dohodli, že pôjdeme na mňa a Gianni Meersmana. Gianni nakoniec urobil silnejší šprint ako ja, určite by získal lepší výsledok, ak by mi v závere nepomáhal. Veľmi ma to mrzí, chcem sa mu ospravedlniť. Nevyšlo nám to, ale niektoré veci sa nedajú predvídať. V závere pretekov bolo naším hlavným cieľom izolovať Sagana, ale to sa nám vôbec nepodarilo." 
 

audio ikonkaAudio vyjadrenie Jána Valacha po pretekoch (tréner reprezentácie Elite)
{play}images/music/sagan-2016/me-valach-po-pretekoch.mp3|zdroj: Katarína Ďurková{/play}
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Mareka Čaneckého po pretekoch
{play}images/music/sagan-2016/me-canecky-po-pretekoch.mp3|zdroj: Katarína Ďurková{/play}
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Patrika Tybora po pretekoch
{play}images/music/sagan-2016/me-tybor-po-pretekoch.mp3|zdroj: Katarína Ďurková{/play}
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Martina Mahďara po pretekoch
{play}images/music/sagan-2016/me-mahdar-po-pretekoch.mp3|zdroj: Katarína Ďurková{/play}
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop