Münsterland: Súboj nemeckých titanov vyhral v daždivom počasí Degenkolb

3.10.2016, 14:30 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
po 3.10. rovinata etapa ciel rovina Gronau > Münster 216 km Degenkolb
 
 
Jedna z posledných šancí pre šprintérov v sezóne sa volala Sparkassen Münsterland Giro. Podujatie svoju históriu nepíše vôbec dlho, tento rok to bola ešte len jeho jedenásta kapitola. Domáce prostredie prilákalo na štart elitnú nemeckú šprintérsku trojkorunu. Bol by v tom zakopaný pes alebo by bolo obrovské prekvapenie, ak by dnes nezvíťazil jeden z trojice André Greipel, John Degenkolb alebo Marcel Kittel.
 
Na štarte sa mal pôvodne predstaviť aj rodák z ostrova Man Mark Cavendish, no celok z  "čierneho kontinentu" sa napokon rozhodol inak a po chorobe ho ešte do zostavy nezaradil. Brit by sa mal tak najbližšie predstaviť 6. októbra na pretekoch Paríž - Bourges. V Nemecku to dnes bolo bez slovenského zastúpenia, teoreticky tu mohol nastúpiť len Martin Velits v tíme Etixx - Quick-Step.
 
Preteky sa odštartovali krátko po pol dvanástej v severozápadnej časti Nemecka v meste Gronau, ktoré má asi 47-tisíc obyvateľov. Symbolický bol aj dnešný dátum. V roku 1990, presne 3. októbra sa totiž dotiahlo do konca zjednotenie Nemeckej spolkovej republiky a Nemeckej demokratickej republiky. Vzniklo zjednotené Nemecko. Koniec sviatočného dňa bol naplánovaný v 310-tisícovom Münsteri. Študuje tu približne 55-tisíc študentov, čo zaradilo mesto do desiatky najväčších študentských miest v Nemecku.
 
Podnik dlhý 216 kilometrov prilákal okrem skvelých rýchlych mužov aj viacerých cyklistov, ktorí sa chceli ukázať. Presne toto mala v úmysle šestica pretekárov, ktorá mala už po tridsiatich kilometroch pred pelotónom náskok skoro minúty a pol. Medzi týchto aktívnych cyklistov patrili Silvio Herklotz (Bora), Aimé De Gendt (Topsport), Pawel Bernas (Verva), Roland Thalmann (Roth), Robert Kessler (Brandenburg) a cyklista s jedinečným menom Sjoerd Kouwenhoven (Metec). Šestica si vytvorila po 70 kilometroch náskok siedmich minút.
 
V krajine aktuálnych majstrov sveta vo futbale sa dnes nepredstavil vlaňajší víťaz "Gira v Münsterlande" Tom Boonen. V belgickej stajni Etixxu sme ale našli Marcela Kittela, ktorý ovládol ročníky 2011 a 2012. Okrem neho tu zvíťazil dvakrát aj jazdec Lotta-Soudal André Greipel. Ten uchmatol vavríny v rokoch 2008 a 2014. Aby toho nebolo málo, podujatie vyhral dva razy aj Jos Van Emden (2007 a 2013), no pretekár Lotta - NL Jumbo tu dnešný deň neštartoval.
 
Náskok utečencov bol fixne stanovený na úrovni približne 6-7 minút. Asi 115 kilometrov do pásky to bolo 6:20. Kilometre však začali pomaly ubiehať a priamoúmerne k tomu sa zvyšovalo aj tempo hlavného poľa. Presne 40 kilometrov pred cieľom klesol náskok šiestich statočných už len na dve minúty.
 
Aby nebol záver dnešných pretekov nudný, dvadsať kilometrov pred cieľom začalo pršať. Utečenci ešte stále bojovali, no o ďalších pár kilometrov ich balík definitívne pohltil. Preteky začali od začiatku. Jazdci sa pripravovali na záverečný dojazd.
 
Tempa sa ujali bledomodré dresy Etixxu - Quick-Step. Nezaháľali však ani Giant - Alpecin a Lotto - Soudal. Podmienky pretekov medzi tým poriadne zvlhli. Dážď dodával posledným kilometrom miernu dávku adrenalínu. Na jazdcov čakalo posledných päť kilometrov, ktoré neboli až tak technicky náročné.
 
A na mokrej vozovke bol najsilnejší John Degenkolb. Kittel ani Greipel si teda nezapísali tretie víťazstvo, naopak, Degenkolb tu zaknihoval víťazstvo prvé! Spomínaná dvojka sa napokon nedostala ani len do záverečného špurtu, neklasifikovali ich ani v Top 20. Česť Etixxu zachraňovali Trentin s Meersmanom, štvrtý, respektíve ôsmy muž pretekov.
 
Degenkolb dnes zaznamenal najlepší výsledok sezóny. Úvod vynechal kvôli zraneniam z malorského incidentu. Potom sa postupne vracal, ale zaznamenal tri druhé miesta vrátane klasiky v Hamburgu. Mohol by to byť znak, že bude mať v Katare dobrú formu, dnes lídrov nemeckého tímu porazil.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Johna Degenkolba (víťaz)
"Dnes som cítil výborného tímového ducha a veľmi sa teším z triumfu. Je úžasné vyhrať vo svojej domovine. Tím pracoval veľmi tvrdo celé preteky, kolegovia reagovali na ataky. Tiež mi rozbehli výborný špurt, načasovanie bolo ideálne."
 
 
Výsledky
1. DEGENKOLB John link ikonka Team Giant - Alpecin link ikonka 4:50:52 200
2. JANS Roy Wanty - Groupe Gobert 00:00 150
3. ACKERMANN Pascal Rad-Net Rose Team 00:00 125
4. TRENTIN Matteo Etixx - Quick-Step link ikonka 00:00 100
5. SMITH Dion One Pro Cycling 00:00 85
6. BANASZEK Alan CCC Sprandi Polkowice 00:00 70
7. BAUHAUS Phil Bora-Argon 18 00:02 60
8. MEERSMAN Gianni Etixx - Quick-Step link ikonka 00:02 50
9. STENUIT Robin Wanty - Groupe Gobert 00:03 40
10. VAN LERBERGHE Bert Topsport Vlaanderen - Baloise 00:03 35
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
muensterland giro 2016 profil
profil pretekov (© muensterland-giro.de)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop