Giro: Na konci 3. etapy Quick-Step rozbil pelotón, etapový triumf a ružová pre Gaviriu

7.5.2017, 12:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
3. 7.5. rovinata etapa ciel rovina Tortolì > Cagliari 148 km Gaviria
 
etapa 03
profil etapy (© giroditalia.it)
 
 
Aj tretí deň čakalo na Sardínii na pelotón slnečné počasie, teploty mali prekročiť dvadsať stupňov. Ale pretekári sa museli mať na pozore pred nepríjemným bočným vetom, ktorý sa mohol na trati objaviť v prvej časti. Šprintéri však boli odhodlaní, aby prekonali všetky prekážky.
 
Do vedúcej skupine sa dostali štyria pretekári a bolo zaujímavé, že sa medzi nimi objavil aj Kristian Sbaragli (Dimension Data), ktorý v priebežnom poradí okupuje siedmu priečku s mankom štrnástich sekúnd na Greipela. Taliansky borec mohol získať bonusové sekundy na dvoch rýchlostných prémiách, ale jeho hlavným zámerom boli body do súťaže o cyklamenový dres.
 
V úniku mu robili spoločnosť Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice), Ivan Rovny (Gazprom - Rusvelo) a Eugert Zhupa (Wilier Triestina). Vpredu nemohli chýbať poľský a ruský pro-kontinentálny celok a po úvodnej etape si zopakoval pobyt v úniku Eugert Zhupa. Na čele balíka sa okamžite poskladal tím Lotto - Soudal, ktorý obraňoval líderskú pozíciu André Greipela a zároveň mu pripravoval pozíciu pre možnosť získať ďalší etapový triumf na Gire. Od začiatku sa išlo celkom svižne, pretekárom fúkalo do chrbta.
 
 
giro etapa 1 fanusikovia rcsf
Aj superhrdinovia sa prišli pozrieť na Giro (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Prvá rýchlostná prémia striehla na méte 35 km a dvadsať bodov tu získal bez boja Kristian Sbaragli. Domáci jazdec si túto vymoženosť dohodol s ostatnými utečencami, a potom sa vrátil späť do balíka, kde šetril sily na záverečný špurt. V brejku tak zostala trojica Tratnik, Zhupa a Rovny. Tím Lotto - Soudal im však nedával veľkú slobodu a držal rozdiel na dvoch minútach.
 
Počas prvej hodiny priemerná rýchlosť prekročila 45 km/h. Belgická zostava nedostávala pomoc od žiadneho ďalšieho celku, ale svoju prácu odvádzala veľmi dobre. Na čele balíka sa nachádzali všetci jej členovia. Pred jedinou horskou prémiou čakala na pelotón zmena smeru jazdy a vo veternej etapy to nechcel nikto podceniť. Preto sa natlačili dopredu viaceré zoskupenia, aby sa vyhli akémukoľvek zaváhaniu. Ale tieto úseky nespôsobili jazdcom veľké problémy.
 
Potom ukoristil druhú rýchlostnú prémiu Eugert Zhupa a v hlavnej skupine vybojoval štvrté miesto Sbaragli, ktorý sa snaží využiť každú jednu príležitosť, aby si polepšil v bodovacej súťaži. Na Capo Boi sa objavil na prvom mieste Jan Tratnik, pelotón tu strácal 1:50. Tridsať kilometrov pred páskou mal defekt Ilnur Zakarin, ale ruský jazdec sa vrátil do balíka bez problémov za pomoci svojich kolegov.
 
 
giro 2017 etapa 3 unik rcsf
Dnešný únik (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
O malú chvíľu sa vrátili do pelotónu aj utečenci Zhupa a Rovny, Jan Tratnik ako slovinský šampión ešte pokračoval ďalej, ale už mal len minimálny náskok. Posledný utečenec bol napokon chytený 26 kilometrov pred cieľom. Následne sme videli na trati veľkú pozičnú bitku všetkých tímov, ktoré chceli udržať na predných pozíciách svojich lídrov. Túto snahu komplikoval silný vietor, čo stálo domestikov množstvo energie.
 
Miestami fúkalo aj zboku a za balíkom sa objavilo niekoľko jazdcov. Medzi nimi aj Sam Bennett z Bory. A na čele sa potom objavili medzery. Desať kilometrov pred páskou sa pelotón rozdelil na niekoľko skupín a na samom čele zostalo desať jazdcov, z toho šesť borcov z Quick-Step Floors. Belgická zostava tu mala Gaviriu a Jungelsa, z rýchlych jazdcov sa tu udržali aj Nizzolo a Haas. Na chvíľu sa tu objavil aj Greipel, ale líder pretekov sa potom prepadol do druhej skupiny. Bora mala vpredu Seliga.
 
Za vedúcou partiou sa čoskoro vytvorila druhá skupina, kde sa nachádzalo len okolo tridsať jazdcov, takže v cieli sa mohlo meniť poradie zaujímavým spôsobom. Po výbornej práci tímu Quick-Step Floors vedúca skupinka bojovala o etapový triumf a túto príležitosť využil Fernando Gaviria, ktorý si na páske jasne poradil so Seligom a Nizzolom.
 
 
gaviria 2017 giro triumf rcsf
Triumf Fernanda Gaviriu (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Pretekári sa celý deň obávali silného vetra a ten skutočne uderil poriadnou silou na pelotón tesne pred cieľom, čo majstrovsky využil celok Quick-Step Floors. Belgická zostava rozdelila hlavnú skupinu, na čele pretekov sa udržali jej šiesti zástupcovia, ktorí potom pripravili pozíciu pre Fernanda Gaviriu. Kolumbijský pretekár v oslabenej konkurencii poľahky získal etapový triumf a okrem toho sa oblečie aj do ružového dresu. Po predchádzajúcich nepresvedčivých dojazdoch sa veľmi rýchlo ukázal v tom najlepšom svetle. Za svoj úspech musí veľmi poďakovať Bobovi Jungelsovi, ktorého motor bol hlavným strojcom veternej selekcie. Luxemburský jazdec za svoj výborný výkon získal niekoľko sekúnd k dobru v priebežnom poradí. 
 
Na čele pretekov sa udržali aj Rüdiger Selig a Giacomo Nizzolo, ale ani jeden z nich nemal potrebnú rýchlosť, aby mohol poraziť Gaviriu. Pre obidvoch je to však povzbudivý výsledok pred nasledujúcimi etapami. V závere mal smolu André Greipel. Nemecký borec sa nachádzal vo vedúcej skupine, ale potom odtiaľ vypadol, a zdalo sa, že kvôli nejakým mechanickým problémom. Preto prišiel o ružový dres. V druhej skupine bol znovu najrýchlejší Caleb Ewan, ale austrálsky cyklista nemá na začiatku pretekov potrebné šťastie, aby mohol bojovať o etapové víťazstvo. 
 
Vzhľadom na hektický záver favoriti na titul zvládli tento finiš výborne a medzi nimi sa nevytvorili žiadne rozdiely. V hlavnej skupine ani jeden z nich nechýbal, ale ťažký dojazd prežil Rohan Dennis, ktorý stratil cez päť minút. Austrálsky jazdec mal v závere pád.
 
Aj dnes večer budeme publikovať súhrn reakcií...
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fernanda Gaviriu (víťaz)
"Som veľmi spokojný. Chceli sme získať víťazstvo pred voľným dňom a nakoniec ho máme.Tím bol veľmi silný. Vedeli sme, že v závere môže fúkať, a som rád, že sme to využili. Toto víťazstvo venujem kolegom, ktorí boli vynikajúci. Aj v predchádzajúcich etapách som mal dobré nohy, ale vyšlo to len dnes. Toto víťazstvo sme si zaslúžili."
 
 
Výsledky
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 3:26:33 100
2. SELIG Rüdiger Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00 40
3. NIZZOLO Giacomo Trek - Segafredo link ikonka 00:00 20
4. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00 12
5. RICHEZE Maximiliano Quick-Step Floors link ikonka 00:00 4
6. SIVTSOV Konstantin Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:03  
7. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:03  
8. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 00:13  
9. MODOLO Sacha UAE Team Emirates 00:13  
10. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:13  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
quick step
Priebežné poradie pretekov po etape
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 14:45:16 20
2. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:09  
3. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 00:13  
4. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:13  
5. SIVTSOV Konstantin Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:13  
6. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 00:17  
7. FERRARI Roberto UAE Team Emirates 00:17  
8. GIBBONS Ryan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:23  
9. BATTAGLIN Enrico Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:23  
10. MODOLO Sacha UAE Team Emirates 00:23  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 81
2. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 74
3. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 72
4. SBARAGLI Kristian Dimension Data for Qhubeka link ikonka 64
5. ZHUPA Eugert Wilier Triestina - Selle Italia 60
6. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 51
 
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 20
2. BENEDETTI Cesare Bora - Hansgrohe link ikonka 9
3. FRAILE Omar Dimension Data for Qhubeka link ikonka 8
4. ANDREETTA Simone Bardiani - CSF 7
5. ZHUPA Eugert Wilier Triestina - Selle Italia 6
6. ROLLAND Pierre Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 6
 
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 14:45:16
2. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 00:13
3. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:13
4. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 00:17
5. GIBBONS Ryan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:23
6. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:23
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Dve predchádzajúce previerky boli pre šprintérov stresujúcou záležitosťou, ale tretí deň máme veľkú šancu, že v závere konečne uvidíme očakávanú prehliadku najväčších rýchlostí. Profil etapy tomu nasvedčuje, ale nedeľná etapa bude poznačená silným vetrom, ktorý môže narobiť v pelotóne paseku. Dvakrát to nevyšlo Calebovi Ewanovi. Austrálsky jazdec sa neuspokojí dovtedy, kým nezíska etapový triumf, a v porovnaní maximálnych rýchlostí má veľkú šancu, že bude na konci úspešný. Víťazný pocit si už vychutnal André Greipel, z ktorého opadla istá nervozita, a za pomoci svojho skúseného lead-outu môže v tomto ťažení pokračovať. Za svojou povesťou zatiaľ zaostáva Fernando Gaviria, ktorý potrebuje čo najskôr získať dobrý výsledok, aby sa dostal do pohody pred nasledujúcimi etapami. V klasickom špurte sa môžu vytiahnuť aj domáci borci, Modola a Nizzola budú chcieť doplniť Pelucchi a Mareczko, ktorí doteraz jazdili v úzadí. V predchádzajúcej etape mal problémy Sam Bennet, budeme teda zvedaví, v akom prevedení sa ukáže pre neho v prijateľnej koncovke.        
 
 
Krátky opis trasy:
Výlet po Sardínii zakončí priamočiara etapa do hlavného mesta ostrova Cagliari. Jednoduchý profil, ktorý sa nachádza výlučne na pobreží a obsahuje len jednu malú horskú prémiu Capo Boi (2,8 km; 4%), nemôže byť zakončený ničím iným ako hromadným dojazdom pelotónu. Práve kvôli takýmto etapám prichádzajú na Giro najlepší šprintéri na svete, preto ich spolujazdci urobia všetko preto, aby sa v cieli tešil práve ich líder. Koncovka je priamočiara, ale pred cieľovou páskou sa nachádza úsek na pavé.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop