Giro: Aj 8. etapa sadla úniku, presadil sa Gorka Izagirre, Jungels zostáva ružový

13.5.2017, 11:25 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
8. 13.5. rovinata etapa ciel rovina Molfetta > Peschici 189 km G. Izagirre
 
etapa 08
profil etapy (© giroditalia.it)
 
 
Deviata etapa sľubovala ďalšie napínavé vyvrcholenie a opäť sa malo pretekať v príjemných podmienkach. Aj keď sa jazdilo na pobreží Jadranského mora, vietor nemal byť natoľko silný, aby v balíku vytvoril paniku, a cyklisti sa mohli tešiť na slnečný deň.    
 
Na štarte všetci vedeli, že to môže byť etapa pre utečencov, preto sme boli svedkami drsného boja o vytvorenie vedúcej skupiny. Na úvodných štyridsiatich kilometroch sa však nikto nedokázal odpútať od pelotónu, do úniku sa snažili skočiť aj Jan Bárta, Agnoli, Mohorič alebo Pozzatto. Úvodné momenty sa odohrávali vo vysokej, 55-kilometrovej rýchlosti. V pelotóne panovala ostražitá situácia, pretože viacerí borci striehli na ten kľúčový pohyb a na druhej strane niektoré celky nechceli pustiť dopredu nebezpečných cyklistov. 
 
Potom sa dostala dopredu početná skupina, v ktorej sa nachádzali Bárta (Bora-Hansgrohe), Didier (Trek-Segafredo), Sbaragli (Dimension Data), Paterski (CCC Sprandi), Samoilau (CCC), De Buyst (Lotto-Soudal), Kuznetsov (Kaťuša-Alpecin), Ferrari (UAE Team Emirates), Maestri (Bardiani), Albanese (Bardiani), Keisse (Quick-Step), Juul-Jensen (Orica-Scott), Howes (Cannondale-Drapac). Ale útoky v balíku pokračovali a nastupovalo sa aj na čele pretekov.
 
Táto 13-členná skupina nakoniec odolala ataku zo strany pelotónu a zostala na čele pretekov, ale doplnili ju ešte traja pretekári Pöstlberger, Mühlberger (obaja Bora) a LL Sánchez (Astana). Túto selekciu premeškal domáci celok Wilier Triestina, ktorý chcel dostať svojho borca do úniku, a teraz už len bezmocne naháňal silnú vedúcu skupinu.
 
Ostatné celky boli so zložením čelnej skupiny spokojné a utečencom by nechali dostatočnú voľnosť, ale Wilier tlačil na pílu a následne sa k nim pridal aj RusVelo, ktorý takisto nemal zástupcu v úniku. Ich šanca na eliminovanie brejku bola minimálna, ale v balíku udržiavali vysokú rýchlosť. 
 
 
giro 2017 etapa 8 unik rcsf
Dnešný únik (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Nebyť snahy Wilieru a RusVela, tak vedúca skupina by to mala výborne rozohrané. Najvyššie postaveným mužom v úniku bol Mühlberger, ktorý v poradí zaostával 10:35, preto nebol nebezpečný pre Quick-Step Floors. Na čele mali svojho pretekára aj Cannondale - Drapac a Dimension Data, ktoré tak nemuseli pracovať v pelotóne ako v šiestej etape. Vďaka rusko - talianskej koalícii však náskok vedúcej skupiny nepreskočil dve minúty.
 
Na pozitívnej vlne sa naďalej držal tím Bora - Hansgrohe, ktorý dostal do úniku troch jazdcov. Vpredu sa konečne objavil Jan Bárta, ktorý mohol veľmi pomôcť svojim mladším kolegom. Po dvoch výborných predstaveniach sa na čele opäť ocitol Lukas Pöstlberger, ktorému by mohol vyhovovať klasikársky finiš. V závere sa mohli presadiť aj LL Sánchez, Sbaragli, Juul-Jensen alebo Howes, takže v tomto smere sme videli kvalitu aj vo vedúcej skupine.
 
Na prvej rýchlostnej prémii sa presadil Keisse, ktorý obraňoval líderskú pozíciu v bodovacej súťaži Fernanda Gaviriu, druhé miesto vybojoval Pöstlberger. Na začiatku stúpania Monte Sant Angelo mali utečenci k dobru už len jednu minútu a bolo otázkou, ktorí z nich vydržia na čele pretekov aj po tomto dnešnom najťažšom kopci.
 
Na tomto stúpaní sa osamostatnil na čele pretekov LL Sánchez a vedúca skupina sa rozbila. A keďže pelotón nebol veľmi ďaleko, aj tu sa objavilo niekoľko pokusov. Jeden z nich predviedol Giovanni Visconti (Bahrain Merida) a na Monte Sant Angelo sa úplne zmenila situácia.
 
Na vrchole sa objavil ako prvý LL Sánchez, ktorý si vypracoval minútový náskok pred skupinou prenasledovateľov. V nej sa už nachádzali Conti (UAE Abud Dhabi), Sbaragli (Dimension Data), Visconti (Bahrain Merida), Villella (Cannondale), Didier (Trek), Pöstlberger, Mühlberger (obaja Bora), Samoilau (CCC Sprandi) a títo borci si mohli vychutnávať minútový rozdiel na hlavný balík. Tam favoriti jazdili v pokojnej atmosfére.
 
 
visconti 2017 giro rcsf
Giovanni Visconti počas etapy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
V klesaní sa pridali do druhej skupiny aj Chevrier (Ag2r), Izagirre (Movistar), Rovny (RusVelo) a Amezqueta (Wilier), takže RusVelo a Wilier predsa len dostali svojich jazdcov pred pelotón. LL Sánchez potom počkal na druhú skupinu, nemalo zmysel, aby jazdil tak dlho sám na čele pretekov. V tejto novej vedúcej partii bol najvyššie postaveným jazdcom Valerio Conti, ktorý strácal v poradí len 2:10 na Jungelsa, takže Quick-Step nemohol úplne vypustiť druhú časť etapy.
 
Sedemdesiat kilometrov pred páskou strácal pelotón dve minúty, z jeho radov následne atakovali Boem a Barbin z Bardiani.  A táto dvojica to dokázala dotiahnuť na čelo pretekov. Tím Quick-Step Floors potom prestal kontrolovať vedúcu skupinu, čo bola šanca nielen pre Contiho, aby si vybojoval ružový dres, ale pre všetkých utečencov. Belgická zostava asi usúdila, že nezáleží na tom, či Jungels stratí maglia rosa dnes, alebo zajtra na Blockhaus. 
 
Na druhej horskej prémii klesol náskok utečencov na tri minúty, postaral sa o to Quick-Step Floors, ktorý sa nakoniec nechcel zriecť ružového dresu. Najviac horských bodov získal LL Sánchez. Pretekári mali pred sebou jednoduchšiu pasáž, ktorá ich mala prepraviť do zaujímavého finále. Quick-Step Floors naozaj výrazne zvýšil tempo hlavnej skupiny, čo začalo znervózňovať jazdcov v úniku.
 
Druhú rýchlostnú prémiu si nenechal vziať Valerio Conti, ktorí si polepšil v poradí o tri sekundy. V tm momente už bola rozdelená vedúca skupina a Contimu robili spoločnosť iba Mühlberger, Izagirre, LL Sánchez a Visconti. A táto pätica zvýšila náskok na balík na tri minúty a srdnato bojovala na čele pretekov, aby neprišli o šancu získať etapový triumf. V pelotóne začal jazdiť aktívne aj Kaťuša - Alpecin a rozdiel medzi skupinami išiel smerom dole.
 
Vo vedúcej skupine sa začalo nastupovať už na poslednom nehodnotenom kopci, tieto pokusy neustál Mühlberger. Zaujímavé veci sa diali aj v balíku, kde vyrazil dopredu Mikel Landa. Útok španielskeho pretekára prinútil k aktivite viaceré celky, ale pred klesaním si vybudoval 10-sekundový náskok. V zjazde bola jeho snaha eliminovaná.
 
Izagirre, LL Sánchez, Visconti a Conti nakoniec dorazili spoločne na krátke cieľové stúpanie a veľkú smolu tu mal Conti, ktorý sa pošmykol v jednej zákrute. Následne vsadil na dlhý špurt Gorka Izagirre, ktorý sa dokázal zbaviť svojich zvyšných súperov, a vybojoval svoje druhé víťazstvo v ročníku. Za ním prišli do cieľa Giovanni Visconti a LL Sánchez.
 
 
giro 2017 etapa 8 pad 2 rcsf
Pád Valeria Contiho (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
V ôsmej etape sa potvrdilo, že profil je vhodný pre utečencov, ale ten rozhodujúci únik sa vytvoril len po prvej horskej prémii. Po tomto stúpaní sa dostal na čelo pretekov aj Gorka Izagirre, ktorému zostalo najviac energie na záverečný špurt do kopca. 29-ročný jazdec využil voľnu ruku, ktorú dostal od svojho zamestnávateľa, a vybojoval najcennejšie víťazstvo v kariére. Pred mesiacom sa tešil aj na Klasika Primavera de Amorebieta.
 
Kvalitný výkon predviedol v úniku LL Sánchez, ktorý sa však obral o potrebnú energiu pri dlhej sólovej jazde v polovici etapy. Ale jeho výkonnosť je na silnej úrovni, o čom nás určite presvedčí v niektorej z nasledujúcich etáp. Voľnú ruku dnes dostal Giovanni Visconti, ktorý sa tvrdo bil za to, aby bol na konci úspešný. Pekné predstavenie má za sebou Valerio Conti, ktorý najskôr myslel na ružový dres, potom na etapový triumf, ale ani jedno sa mu nepošťastilo získať. 
 
V špurte hlavnej skupiny sa presadil Enrico Battaglin, ktorý si poradil s Michaelom Woodsom. Na vedúcich priečkach v klasifikácii nenastali žiadne zmeny. Ružový dres obhájil Bob Jungels, a to za významnej pomoci od spolujazdcov. Nečakaný útok Mikela Landu nepriniesol žiadny časový zisk, ale španielsky jazdec sa len rozcvičuje pred náročnými horskými etapami.
 
 
izagirre g 2017 giro triumf rcsf
Triumf Gorku Izagirreho (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Výsledky
1. IZAGIRRE Gorka Movistar Team link ikonka 4:24:59 100
2. VISCONTI Giovanni Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:05 40
3. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 00:10 20
4. BATTAGLIN Enrico Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:12 12
5. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:12 4
6. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 00:12  
7. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:12  
8. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:12  
9. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:12  
10. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:12  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
quick step
Priebežné poradie pretekov po etape
1. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 38:21:18 20
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:06  
3. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:10  
4. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:10  
5. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:10  
6. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 00:10  
7. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:10  
8. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 00:10  
9. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 00:10  
10. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 00:10  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 191
2. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 160
3. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 129
4. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 100
5. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 98
6. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 78
 
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POLANČ Jan UAE Team Emirates 44
2. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 23
3. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 18
4. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 18
5. ANDREETTA Simone Bardiani - CSF 15
6. VAN RENSBURG Jacques Dimension Data for Qhubeka link ikonka 15
 
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 38:21:18
2. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:10
3. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:10
4. POLANČ Jan UAE Team Emirates 01:18
5. PETILLI Simone UAE Team Emirates 01:34
6. CONTI Valerio UAE Team Emirates 01:55
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaSúboj o etapový triumf
 
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih ôsmej etapy
 
 
 

 
 
Dôležité kopce na trase:
1 20 modre 87 km - Monte Sant’Angelo (747 m.n.m.): dĺžka 9,6 km; sklon 6,1 %
1 20 modre 45 km - Coppa Santa Tecla (362 m.n.m.): dĺžka 7,6 km; sklon 4,2 %
 
 
Krátke preview etapy:
Podobne ako v šiestej etape uvidíme koncovku pre výbušných jazdcov a opäť bude zaujímavé sledovať, kto v pelotóne preberie zodpovednosť za utečencov. V šiestej previerke sa nenašla v hlavnej skupine dostatočná palebná sila, aby bol brejk chytený, čo môže byť motiváciou pre mnohých jazdcov, aby sa dostali do vedúcej skupiny s vidinou etapového triumfu. Tím Quick-Step bude preto ostražito striehnuť, aby sa do úniku nedostali nebezpeční borci pre maglia rosa, a potom už s radosťou prenechá starosť o utečencov pre ďalšie celky. V špurte do kopca sa môže presadiť Michael Woods, ktorý bol v šiestej etape najsilnejší v balíku, a celý tím Cannondale - Drapac mu to bude chcieť vynahradiť. Ak v závere skutočne uvidíme špurt hlavnej skupiny, otvorí sa šanca aj pre Nathana Haasa, LL Sáncheza alebo Daria Catalda. Stojace vody favoritov tu môžu rozčeriť Yates, Thomas či Dumoulin.          
 
 
Krátky opis trasy:
Táto etapa ešte nezasiahne do celkovej klasifikácie, ale na finále v starobylom opevnenom prímorskom meste Peschici si brúsia zuby výbušní cyklisti. Po jednoduchom začiatku sa pretekárom postavia do cesty dve stúpania Monte Sant Angelo a Coppa Santa Tecla, ktorého posledné štyri kilometre majú priemerný sklon šesť percent. Potom bude pelotón pokračovať po pobreží Jadranského mora až do Peschici, kde šesť kilometrov pred cieľom vyvrcholí krátky kopec Coppa del Fomaro, kde už môžeme uvidieť prvé ataky. Ale pre výbušných jazdcov bude výhodné počkať až na cieľovú čiaru, ktorá sa nachádza na 1500-metrovom kopci s priemerom necelých osem percent, ale na páske to bude až desať percent. Tento finiš bol na Gire použitý trikrát, naposledy v roku 2008, keď sa tu radoval domáci jazdec Matteo Priamo. Predtým boli úspešní Di Luca a Pellizotti. 
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop